Mijn zoontje is binnenkort jarig en ik ga GEEN snoep laten uitdelen! Wat hij meekrijgt na verjaardagen op de psz is echt verschrikkelijk. En een kind van bijna 4 kan heel chagrijnig worden als hij ZIJN gekregen snoepzak niet in 1x op mag eten. Laten verdwijnen gaat ook niet meer. Ik zag dat ze zelfs bij de Hema al snoepzakjes verkochten met van die bijtarmbanden en kauwstrips e.d. erin, bah!
cygnet, daar heb je wel gelijk in. Hoewel ik de omgevingsgevolgen van suiker heel wat 'milder' vind dan die van alcohol en tabak, gaan de gevolgen mogelijk wel wat verder dan alleen de gebruiker. We moeten in elk geval af van het idee dat suiker alleen maar lekker en gezellig is. Voorlichting, en strikte beperkingen aan de marketing rondom snoep. En handhaven van schoolregels over verantwoorde tractaties. Er zou bij ons op school geen snoep uitgedeeld mogen worden. En toch komt mijn zoon wekelijks thuis met lolly's en cakejes die een jarig kind heeft uitgedeeld. (geen hoeveelheden die je door 5 zou moeten delen, maar toch.) Ik moet nog goed nadenken wat ik hem ga meegeven op zijn verjaardag, het is bijna zover.
Ben blij dat er bij dochter op school niet getrakteerd mag worden op snoep! Bij zoon op school mag het wel, maar toch ga ik voor gezonde traktaties.
Mijn zoontje zit op het KDV. En zat hiervoor in een groep met kindjes van - tot 2. Zelfs daar werd snoep uit gedeeld Toen hij daar wegging heb ik kleine bad eentjes gekocht en een klein kleurboekje met een mandarijntje erbij. Vond ik veel leuker dan snoep!
Cakejes vind ik persoonlijk niet zo erg en al helemaal niet als ze zelf gemaakt zijn (zelfde geldt voor koekjes). Ik vind dat een jarige best iets lekkers mag uitdelen. En het ene kind is dol op kaas en worst en de ander op iets zoets. Niets mis mee... maar het wordt zo overdreven. Dochter deelt in mei in haar peutergroep OF kaas uit of mini muffins. En daar maken we dan iets leuks van. ZG: schoon even je mailbox op.. kan je niet pb-en
Cakejes heb ik ook nog aan zitten denken, mag ook wel op het kdv. Rozijnen en cakejes zijn wel 'toegestaan'. Cakejes samen bakken hoort ook wel bij jarig zijn. Zoon zit echter op een verticale groep en momenteel erg veel kindjes <2, die krijgen van mij een leuk cadeautje dat pas bij hun leeftijd. Enne ... done!
Vroeger heel vroeger had je een luxebelasting op dingen als parfum en snoep. Lijkt mij geen gek idee om een soort junkfoodbelasting te gaan instellen. Zodat gezond lekker eten relatief gezien goedkoper wordt.
Weet je wat ik zo raar vind? Toen ik kind was (jaren 70) mocht er op school echt niet op snoep getracteerd worden. "Snoep verstandig, eet een appel" was de leus. En er mocht wel op dingen als blokjes kaas en worst (OK ook niet gezond, maar de grootte was beperkt), zoute stengels, zelfgebakken oliebollen en pannenkoeken en kleine cakejes getracteerd worden. Bij de Zwitsal kreeg je badges cadeau die je op de kleren van je kind kon naaien met de tekst 'dank u, ik snoep niet'. Toen ik net juf was (begin jaren 80) werd er in achterstandswijken op snoep getracteerd, in de 'nettere wijken' vonden veel mensen het nog 'not done'. En nu vliegen de snoepzakken door de klas. Ergens is iets verkeerd gegaan...
Hier ben ik het wel mee eens. We kunnen alles wel gaan verbieden en begrenzen, maar een mens is tenslotte ook "vrij" om zijn eigen leven te leven, nietwaar? waar de één fel tegen roken is, is de ander fel tegen ongezond eten, onnodig verbruik en gebruik van transportmiddelen en ga zo maar door. Dat kan, dat mag, daarvoor zijn we een vrij mens in een vrij land. Gaan we dan de mensen die veel sporten (en dus blessures met alle gevolgen van dien kunnen oplopen) ook "beperken"? Gaan we straks mensen die op een ladder staan, zonder veiligheidsbevestiging, ook bekeuren? Want ja stel dat je valt en stel dat het geld gaat kosten op de lange termijn... Maar dat gezegd hebbende vind ik het zo opvallend dat er landelijk niet meer aan gedaan wordt (in het kader van triple p opvoeding) om het accent te leggen op de positieve zaken, als groente, fruit, volkoren producten en ga zo maar door. (en dan heb ik het nog niet over eco of bio eten) Volgens mij is dat effectiever op de lange termijn, dan het "verbieden" van ongezonde zaken. Gewoon gezonde zaken goedkoper maken en positief lanceren!
Tabak en alcohol veroorzaken enorme maatschappelijke kosten. Ik vind het niet zo raar dat de gebruiker voor die kosten opdraait via de accijns. Zoiets zou ook voor suiker kunnen opgaan.
Krijgen we straks allemaal rijke dikkerds en zijn de mensen die geen suiker meer kunnen gebruiken ( omdat het te duur is geworden na de tax) super gezond. Dus geen rijke stinkerds meer maar rijke dikkerds ( in verhouding dan)
Nou als ik straks door een tax bijv. 5 euro voor een patatje zonder moet af rekenen dan eten we ipv 1x in de maand patat 1x in het half jaar patat hahaha. En dat geld dus ook voor snoep etc..
De denkfout lijkt mij dat iedereen de automatische neiging heeft om alle snoep te kopen die hij zich kan veroorloven. Als dat zo was, zou obesitas nu ook voornamelijk een probleem van de rijksten zijn. Dat is niet zo. Maar ik weet niet of dit is wat zogelukkig bedoelde.
Nou ja, sort of. Als we voor het gemak even concluderen dat rijke mensen betere banen hebben en dus hoger opgeleid zijn, dan zullen er niet alleen maar rijke dikkerds komen. Een vaststaand sociologisch gegeven is namelijk dat hoger opgeleiden verstandiger keuzes maken wat voeding betreft en minder overgewicht hebben. De conclusie dat alle rijken dik zullen worden als snoep heel duur wordt, is dus kolder.