Hallo dames, Ik snap even werkelijk niks meer van CB's Wij mochten met 4 maanden al beginnen met het rustig aan opbouwen van fruit en groente. Helaas pakte dat niet al te best uit, dus zijn we direct gestopt, en weer opnieuw begonnen toen de kleine 5 maanden was. We zijn nu een maand verder, en ondertussen eet ze iedere ochtend een potje fruit, en iedere avond een potje groente van de olvarit 4+ Nu had ik van de week Wortel met Aardappel meegenomen, en Wortel, bloemkool en rijst. Op deze potjes staat ook 4+ Dus ik dacht : nou dat mag ons meisje van bijna 6 maanden dus wel hebben. Bellen we net voor de zekerheid die CB vragenlijn, zegt die vrouw : goh, ik wist helemaal niet dat Olvarit al aardappels in de potjes deed, want dit mogen kindjes pas hebben van af de 6 maanden Maar dan vraag ik me af : waarom maakt olvarit die potjes dan ?? Onze kleine meid is over 5 dagen precies 6 maanden, dus ik ga die potjes gewoon geven dan. Die 5 dagen eerder kan toch geen probleem zijn ?? Nu krijgt ze al een maand lang alleen maar Bloemkool, Wortels, Broccoli, en Sperziebonen. En van fruit alleen maar Banaan en Peer.
joh, is het niet gewoon dat het CB denkt dat het echt stukjes aardappel zijn? Voor zover ik me kan herinneren is het in die potjes allemaal gepureerd toch? Lijkt me niet dat het kwaad kan hoor.
Nou.. wij geven deze potjes ook al een tijdje.. ik merk geen gekke dingen hoor .. meneer vindt het heerlijk
Klopt, die potjes van Olvarit 4+ is gewoon allemaal gepureerd. Zitten echt geen stukjes in. Ik heb ook aangegeven dat het gepureerd was, maar die vrouw hield vol dat ze nog nooit heeft gehoord dat Olvarit aardapels in de potjes van 4 maanden deed, omdat kindjes jonger dan 6 maanden geen aardappel mogen hebben. Volgens haar mogen ze dat pas vanaf de 6 maanden. Toen ik aangaf dat ik dat vreemd vond omdat het toch echt potjes voor 4 maanden zijn, was ze totaal verbaasd Ze bleef volhouden dat kindjes jonger dan 6 maanden geen aardappels mogen, maar waarom dat niet mag heeft ze me niet uitgelegd. Ik ga morgen gewoon die Wortel met Aardappel geven, en overmorgen krijgt ze gewoon dat potje met Bloemkool, wortel en rijst hoor.
Misschien geld dat voor gewone aardappel? Die dingen in die potjes Zijn allemaal zo bewerkt... Eigenlijk mogen kinderen tot 1 jaar ook heen aardbeien./ mar die zitten als t goed is ook gewoon in sommige potjes(als ik t goed heb onthouden)
1. Ingredienten in potjes zijn helemaal doodgekookt, dus zullen babys er minder snel op reageren als op gewoon verse etenswaren. Aardappel is vrij milde groente, maar bevat wel veel zetmeel, wat wellicht daardoor geadviseerd wordt vanaf 6 maanden. maar hetzelfde geldt voor rijst, en toch wordt rijstebloem gegeven aan hele jonge babys 2. Als je je goed wilt informeren wanneer je kindje wat mag eten, zou ik echt niet uitgaan op olvarit potjes. Voedingsrichtlijnen zijn namelijk geen wet, dus potjesfabrikanten zijn niet verplicht om zich daaraan te houden (behalve bij enkele zaken, zoals samenstelling van kunstvoeding) bijv aardbeien en kiwi worden pas vanaf minstens 9-10 mnd geadviseerd, maar toch zit het in potjes voor 6 mnd. als je goede richtlijnen wilt kun je kijken op lijsten van voedingscentrum, borstvoeding.com of bij het cb.
Het is lastig vinden omdat er meestal wordt uitgegegaan van 6 maanden maar volgens diverse sites is aardappel vanaf 4 maanden prima Groentehapjes maken - baby Baby recepten, de lekkerste gerechten voor baby van 4-6 mnd | Eten en Drinken: Recepten Maar goed, zelf zou ik inderdaad het CB aanhouden, al maken die paar dagen weinig uit lijkt me zeker als je al met bijvoeding begonnen bent een tijdje. Borstvoeding.com heeft een mooi schema van Stefan Kleintjes maar dat begint bij 6 maanden.
Ik vond het ook raar dat er sinaasappel in die potjes fruit zitten.. Dat mag ook pas vanaf 9/10 maanden..
Ik heb hier vanaf 4,5 maand al groente met aardappel gemengd (wel vers dan) maar nooit een reactie op gehad ofzo, hij vond het heerlijk....
Raar. Aardappel is erg mild en neutraal en daarom juist een heel prettige begingroente! Probleem is dat men het in Nederland niet al een groente ziet. Op zich snap ik het bezwaar tegen potjes wel. Die bestaat grotendeels uit water en bindmiddel (daarvoor wordt de aardappel of rijstebloem gebruikt) en andere hulpstoffen die ik persoonlijk liever niet allemaal tegelijk aan mijn kind gaf. Met mijn eigen broccoli wist ik zeker dat ze broccoli kregen en geen conserveermiddelen (die vitamine C op die ingredientenlijst zit er in als conserveermiddel!) of andere vulstoffen.
Dat vind ik dus ook zo jammer. Is dat ook bij de biologische potjes zo? Heb het nog niet bestudeerd. Of misschien in een natuurvoedingswinkel?
Ja ook biologische potjes bestaan voor een aanzienlijk deel uit water. Het bio-merk Hipp voegt zout toe.
Olvarit houdt zich bij lange na niet aan de algemene voorschriften die gelden voor het starten met bepaalde voedingsproducten. Dus dat het in een potje zit, zegt geen klap over of het wel of niet mag. Olvarit heeft ook een potje bruine bonen met appel, (waarin overigens meer appel dan bruine boon zit), en dat is toch echt niet zo handig om met 4 maanden al te gaan geven... Aardappel lijkt me niet zo'n punt om aan je kleintje te geven, maar als je de smaken zo beperkt vindt, is het misschien handig om zelf gewoon te gaan koken? Aangezien je niks toevoegt en enkel kookt en pureert, is daar geen klap aan: dat kan iedereen.... op borstvoeding.com vind je een mooi introductieschema. Die is vanaf 6 maanden, dus die kun je dan rustig gaan gebruiken Daar staat een hele waslijst aan bruikbaar fruit en groente
Zout?! Er staat op de site zonder zout toegevoegd enzo, kan t ook niet vinden op de potjes? Is dat bij alle groente?
Ik geloof niet dat er toegevoegd zout in zit. (overigens vraag ik me dan af hoe Dirksmama dat dan weet. Want het staat duidelijk overal op dat het er niet in zit, incl ingrediënten. Het KAN natuurlijk nog steeds toegevoegd zijn, maar dan moet je een onderzoek uitvoeren op de samenstelling, of controle op de fabricage oid) Wat ik wel altijd twijfelachtig vind aan bewerkt eten dat wordt verkocht en waar dan geen conserveermiddel, geen zout (is ook conserveermiddel), geen zuur, geen vit C oid toegevoegd is.. Hoe is het dan WEL geconserveerd? Want zo'n gepureerde wortel blijft wel degelijk maandenlang goed, en kan na de opening nog eens 2 dagen in de koelkast? Kan dat echt bereikt worden met alleen verpakken onder beschermd temperatuur en versneld afkoelen?
Dat is inderdaad de techniek die ze gebruiken. Heel oud en heel veilig (vroeger bij tnuisgemaakt had je risico op botulisme, maar doordat in fabriek grootschalig en veel schoner dan thuis mOgelijk is werken kun je dat uitsluiten).
Ik heb op potje hierin de winkel gekeken. Kwam uit Duitsland, en daar stond ook 'zout'. Overigens, vitamine C mogen ze toevoegen zonder het te vermelden, om het vitamineverlies door het steriliseren aan te vullen.