hygiëne kolven op het werk

Discussion in 'Borstvoeding' started by Flashyfly, Mar 20, 2013.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Flashyfly

    Flashyfly Fanatiek lid

    Feb 11, 2012
    1,947
    0
    0
    Werk fulltime
    Limburg
    Hoi dames,

    Ik ben sinds twee dagen weer aan het werk en ik kolf minimaal 2 keer op kantoor.

    De afgekolfde melk bewaar ik in flesjes, in een koeltasje met 3 koelelementen in de koelkast van kantoor.
    De melk van de 2e kolfsessie (is dus nog warm) plaats ik naast de reeds gekoelde melk van de 1e sessie. Zou dit kwaad kunnen?

    De melk van de 1e sessie komt dus weer uit de koelkast bij de 2e kolfsessie. Meestal ben ik 30 minuten in totaal bezig. Of is het beter om de eerste melk uit de koeltas te halen en in de koelkast te bewaren?
    Ik vind het koeltasje juist fijn omdat niet iedereen meteen de inhoud kan zien. :)

    De borstschilden spoel ik kort met koud water af en wikkel ze in een hydrofiel en bewaar deze ook in de koelkast. (wel even wennen zo'n koud schild aan je borst :))
    Is dit een hygyenische manier om te werk te gaan? Of moet ik de borstschilden na elke kolfbeurt afwassen/uitkoken?

    Thuis kook ik de borstschilden uit en bewaar ik de melk in de koelkast of vries de melk in.
    Omdat de koelkast op het werk niet zo koud is als die van thuis, en de melk vervoerd wordt in een koeltasje vraag ik me af of deze goed genoeg gekoeld zijn om lang te kunnen bewaren, ingevroren dus.

    Wie heeft er antwoord op mijn vragen? Alvast dank voor jullie reacties.
     
  2. saapje

    saapje Actief lid

    Jan 21, 2012
    106
    0
    0
    NULL
    NULL
    Omdat je koelelementen hebt zal de eerste melk niet zoveel opwarmen dat dat kwaad kan, dus ik zou me geen zorgen maken over:
    - de melk 30 min in het tasje zit met koelelementen terwijl je aan het kolven bent
    - de warme melk die je erbij zet

    Wel vraag ik me af waarom je de borstschilden in de koelkast bewaard? Dat zou ik dus niet doen. Die zou ik gewoon in een tasje bewaren en niet in de koelkast. Dat lijkt me nou niet schoner.

    Je hoeft de schilden helemaal niet iedere keer uit te koken. Zelfs niet eens iedere dag. :) Dat is enkel extra werk. Je kunt ze gewoon in de vaatwasser gooien.
     
  3. Arual83

    Arual83 Fanatiek lid

    Jan 11, 2012
    3,530
    0
    0
    Zuid-Holland
    Ik denk dat het prima kan zo.
    Ik heb een paar dagen een tepelhoedje gebruikt en overdag spoelde ik die ook even met koud water af en bewaarde ik die in de koelkast (savonds kookte ik hem weer uit).
     
  4. moniponi

    moniponi Fanatiek lid

    Sep 21, 2012
    3,167
    0
    0
    NULL
    NULL
    Met uitkoken bedoelen jullie toch wel afwassen en uitkoken? Met uitkoken dood je de bacterien maar verwijder je geen vuil- en vetresten.

    Overdag je schilden en kolfsetje goed spoelen na gebruik met eerst koud dan heet water (eerst eiwitten wegspoelen, dan suikers en vetten oplossen en wegspoelen) en idd liefst in de koelkast bewaren tussen de kolfbeurten.

    Ikhad een rolletje prullenbakzakjes in mijn kolftas voor het bewaren van dingen in de koelkast (ondoorzichtig). Ik zou je melk niet uit de koelkast halen tijdens het kolven. En als je langere reistijd hebt je koelelementen in het vriesvak overdag of in de auto een koelbox op stroom.
     
  5. Bri

    Bri Niet meer actief

    Het is op zich oké zo. In het koeltasje zitten de koelelementen vaak tussen de flesjes in, dus die voorkomen dat de nog warme flesjes direct in contact komen met de gekoelde flesjes.
    Persoonlijk had ik er nooit zo'n moeite mee om de flesjes zelf in de koelkast te zetten - ik vind het ook een gek idee om een warmte-isolerend tasje in de koelkast te doen. Maar als jij het vervelend vindt dat mensen je flesjes melk zien, kun je het zo doen. Je zou de flesjes (liefst per 2) ook in een gewoon ondoorzichtig bakje of tasje in de koelkast kunnen zetten.

    Ik zou die borstschilden niet in de koelkast doen. Ze hoeven niet na iedere kolfbeurt gesteriliseerd te worden. Afspoelen met warm water vond ik genoeg.


    Hoe deed ik het?
    Koelelement in de vriezer van kantoor zetten. Na het kolven de schilden afspoelen (idd eerst met koud en dan warm water) en inpakken in papieren handdoekjes, en zo weer in de kolftas doen. De melk zette ik gewoon achterin de koelkast.
    En voor het naar huis gaan deed ik de flesjes en koelelementen in de koeltas. Ook als ik eens lang onderweg moest (ik werkte op verschillende locaties) was alles dan nog heel goed koud bij thuiskomst.

    Thuis waste ik de schilden dan extra goed, en eens in de week ongeveer steriliseerde ik ze ook nog.
     
  6. Arual83

    Arual83 Fanatiek lid

    Jan 11, 2012
    3,530
    0
    0
    Zuid-Holland
    Moniponi, ik was af voor het uitkoken ja maar dat hoort voor mij bij het uitkoken :), gaat eigenlijk op de automatische piloot.
     
  7. ukkie1985

    ukkie1985 VIP lid

    Mar 27, 2012
    6,134
    1
    0
    Bv mag 7uur buiten de koelkast bewaard worden dus tussentijds even uit de koelkast lijkt mij geen probleem, doe ik altijd
     
  8. Bri

    Bri Niet meer actief

    Hangt er van af wanneer je het laat opdrinken.
    Als je het daarna nog een paar dagen in de koelkast wilt bewaren, of het zelfs nog wilt invriezen kun je het beter niet zo lang buiten de koelkast houden.

    Maar dan nog, tussentijds een half uurtje uit de koelkast kan geen kwaad, en al helemaal niet als het in een koeltasje zit (die telt soms ook als koelkast).
     
  9. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    Aug 29, 2007
    22,170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Ik spoelde de borstschilden voor het kolven altijd even met heet water af en zette ze warm op mijn borsten. Dan kwam de melk veel gemakkelijker.
     
  10. Flashyfly

    Flashyfly Fanatiek lid

    Feb 11, 2012
    1,947
    0
    0
    Werk fulltime
    Limburg
    Dus ik hoef helemaal niet elke dag uit te koken?
    Dat doe ik ook met het flesje met speen. (zelfs na de voeding uitkoken, drogen en in de koelkast bewaren voor de volgende voeding)
    Dat is dus allemaal overbodig? :(

    Ik spoel alleen af met koud water, ik dacht dat met uitkoken alles goed schoon wordt. Dat is dus niet het geval.
    Dus eerst afwassen met koud water, dan met warm. Eventueel een sopje met afwasmiddel?
    En dan 1x per week ofzo uitkoken?

    En hoe zit dat dan met de speen? Kan ik die gewoon afwassen (met sopje?) na elke voeding?


    Ik werk met jonge mensen, ik ben open over de borstvoeding en wanneer ik kolf (en dus niet gestoord kan worden) En ze zien me lopen met het koeltasje. Maar om nu die flesjes open en bloot in de koelkast te zetten trekt me helemaal niet. Kan niet precies uitleggen waarom. misschien is dat gewoon een gevoel en komt het later nog. Want ik ben juist super trots dat ik fulltime BV geef! (en een carriere heb :))

    Ik heb helaas geen vriesvak in de koelkast dus de koelelementen staan gewoon in de koeltas. Ik woon op 10 min afstand van kantoor dus dat is erg dichtbij.

    Kan ik de MM die ik op donderdag afkolf, bewaar zo als bovenstaand op kantoor, thuis in de koelkast achterin, dinsdag meegeven aan de oppas? Of is dat te lang bewaard en kan ik de MM van donderdag beter invriezen en eventueel weer ontdooien?
     
  11. Arual83

    Arual83 Fanatiek lid

    Jan 11, 2012
    3,530
    0
    0
    Zuid-Holland
    Ik had begrepen dat een reden van dagelijks steriliseren te maken had met de houdbaarheid van de melk. Op borstvoeding.com staat een bewaarschema voor mm, daar staat dat je het in de koelkast tot 5 dagen kunt bewaren. Ik zou zelf denk ik invriezen en weer ontdooien.
     
  12. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    Aug 29, 2007
    22,170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Met bevriezen en ontdooien maak je heel veel kapot in de melk! Als het om 5 dagen gaat zou ik altijd de voorkeur aan gekoelde melk geven boven ontdooide melk. Met vriezen maak je nl. de levende cellen in de melk dood. Gekoelde melk bevat o.a. witte bloedcellen en andere levende stoffen. Levende melk kan actief bacterien doden, en die bacteriedodende capaciteit groeit zelfs als het langer dan een dag in de koeling staat. Ontdooide melk bevat nog steeds de optimale voedingsstoffen, maar die levende stoffen zijn doodgemaakt.

    Om onnodige besmetting met bijvoorbeeld poepbacterien (e.coli etc) te voorkomen is het wel belangrijk dat je de apparatuur dagelijks steriliseert en heel goed je handen wast. Dat steriliseren is nog belangrijker als je de melk wilt invriezen. Bacteriesporen overleven een paar weken vriezen wel, maar de witte bloedlichamen in de melk die ze onschadelijk maken overleven het vriezen niet.

    Ik zou alleen maar niet uitkoken als de gekolfde melk niet ingevroren hoeft te worden of binnen 24 uur gebruikt wordt.
     
  13. Bri

    Bri Niet meer actief

    Melk die op donderdag is gekolfd, en de hele tijd gekoeld is (zoals je beschrijft), kun je op dinsdag nog laten drinken.

    Flesjes, speentjes en borstschilden deed ik allemaal in de vaatwasser. En dan eens in de week steriliseerde ik ze nog eens. Volgens mij was dat schoon genoeg.
     
  14. Flashyfly

    Flashyfly Fanatiek lid

    Feb 11, 2012
    1,947
    0
    0
    Werk fulltime
    Limburg
    Bedankt voor het meedenken.
    Ik heb nu de helft (180cc) ingevroren en de andere helft geef ik of dit weekend of toch gewoon dinsdag. Maar dan zal ik dit weekend even moeten bijkolven of iets uit de diepvries moeten halen.
    Als ZL dinsdag de 'oude' melk weigert dan is dat zo.
    maar misschien drinkt hij hem lekker op en hoef ik in het weekend niet meer te kolven.
     
  15. Arual83

    Arual83 Fanatiek lid

    Jan 11, 2012
    3,530
    0
    0
    Zuid-Holland
    Weer wat geleerd :), dankjewel.
     
  16. moniponi

    moniponi Fanatiek lid

    Sep 21, 2012
    3,167
    0
    0
    NULL
    NULL
    @spoelen en afwassen, als je niet kunt afwassen (heet water, afwasmiddel, schrobben) is spoelen met eerst koud en dan heet water het beste alternatief.
    Als je kunt afwassen zorgen de zeep en het schrobben voor het verdwijnen van alles. Als je twijfelt of je overal goed bijkomt kun je nog met koud voorspoelen.

    Als je kindje groter wordt, worden de voorzorgsmaatregelen natuurlijk we steeds iets minder belangrijk.
     
  17. Flashyfly

    Flashyfly Fanatiek lid

    Feb 11, 2012
    1,947
    0
    0
    Werk fulltime
    Limburg
    bedankt voor je uitleg!
    deed ik het dus altijd verkeerd.
     
  18. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    Aug 29, 2007
    22,170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    En even de uitleg waarom in deze volgorde (voor de duidelijkheid). Melk bestaat uit eiwitten, vetten en suikers. In heet water stollen de eiwitten, wat een moeilijk weg te poetsen laagje kan opleveren.
    Daarom spoel je eerst met koud water zoveel mogelijk eiwitten en suikers weg. De vetten stollen dan een beetje, maar dat is niet erg, want die spoel je daarna met het hete water weg. Doe je het omgekeerd, dan stollen de eiwitten in het hete water, waarbij de vetten vast komen te zitten, en die overgebleven vetten stollen vervolgens in het koude water.
     
  19. Flashyfly

    Flashyfly Fanatiek lid

    Feb 11, 2012
    1,947
    0
    0
    Werk fulltime
    Limburg
    Bedankt voor de uitleg!
     

Share This Page