Nou ik ben duidelijk moeier als ik veel aspartaam eet. Dus ik probeer het ietsje verder te beperken dan 5kg per dag Ik heb dus liever suiker (liefst honing) in m'n thee En light fris drink ik wel.. Misschien 1 glas per week. Vooral cola light lust ik soms best een slokje of glaasje van. Zou er geen fles voor open maken.. Maar gezien manlief het wel regelmatig drinkt is een klein glaasje cola soms best heel lekker of heel fout.. Een slokje uit de fles
Ik, en mijn man, merk echt wel als er aspartaam in zit. Droge keel, vies gevoel/smaak in mond/keel. Moe, hangerig etc. Zo af en toe hebben we heus wel cola, maar ik probeer het zoveel mogelijk te vermijden. Kids krijgen het helemaal niet.
Dat luizenbloed wordt, wanneer het niet als nummer uitgedrukt is, karmijnzuur genoemd. Soms heel misleidend "natuurlijk karmijnzuur".
Nahja.. Luizen zijn heel natuurlijk op zich En rode kleurstof maken ze tegenwoordig synthetisch... Maar vroeger waren dat gemalen schildjes van rode torren of lieveheersbeestjes. Jummie! Beiden is niet heel gezond.. Maar we hebben er allemaal in onze jeugd genoeg van binnen gekregen vrees ik. Althans.. Toen ik klein was, dacht er niemand over na dat kleurstoffen geen kindervoedsel zijn Die echte rode snoepjes, roze kauwgom, knalgele en groene schuimpjes.. Etc
Je kunt er beter een lepel rietsuiker doorheen doen. De nieuwe zoetstof die er tegenwoordig is stevia meen ik is volledig natuurlijk en kan dus geen kwaad. Zolang je beweegt is gewone suiker echt niet erg.
Maar ik ben aan het afvallen... Is rietsuiker beter dan gewone suiker? Stevia verkopen ze hier wel in het dorp, maar heeeel duur! 1 pot stevia zoetstof kost 10 euro. ( voor gewone zoetstof betaal ik voor dezelfde hoeveelheid 0,80 cent. )
Zoetjes ( wat je in de thee/koffie doet ) is dus eigenlijk ook gewoon zoetstof? Ik ben de laatste tijd zoooooo moe, dus ik vind het misschien toch wel de moeite waard om stevia te proberen. (al is het een rib uit mn lijf )
Bah, vies idee om dat te eten...klinkt niet heel erg fris. Vroeger was idd iedereen er een stuk minder bewust van, hoewel ik mij herinner dat ik weinig snoep mocht hebben en meestal alleen van de groene winkel, omdat ik niet tegen bepaalde kleurstoffen ofzo kon. Heb het nog weleens heel af en toe met bepaalde rode kleurstoffen, iets met kersenvulling, sommige pizzasausen..daarom neem ik niet zo snel iets wat roodgekleurd is...mijn gehemelte ligt dan helemaal open en dat is niet zo fijn.
Rietsuiker is puur en niet bewerkt. Wat afvallen betreft maken de meeste mensen juist de fout alle suikers te vermijden. Een normale hoeveelheid kan geen kwaad zolang je maar beweegt. Op het moment dat je namelijk suiker neemt is je lichaam het niet meer gewend en slaat het sneller op. Die ene lepel suiker maakt dus niks uit zolang je maar niet de hele snoepkast leeg eet.
Rietsuiker is ook bewerkt/geraffineerd. Je kunt beter palmsuiker nemen of een beetje honing of agavesiroop. Maar als je aan het afvallen bent kunt je nog beter je thee zonder zoet nemen. Je lichaam went aan de zoete smaak en blijft vragen naar zoete dingen. En juist die zoete dingen wil je mijden als je wilt afvallen.
NOu verder hou ik absoluut niet van zoet, ik vind mijn thee alleen echt niet te zuipen zonder iets zoetigs er door. Ik ga toch maar op zoek naar iets vervangends dan.
Rietsuiker wordt op precies dezelfde manier gemaakt als gewone kristalsuiker (van suikerbieten). Ik weet niet wat je bedoelt met niet bewerkt, maar er gaat een heel proces aan vooraf voordat die rietsuikerstengels suiker is geworden, en dat omvat bv ook inkoken etc, net als bietsuiker. Dus op zich maakt dat geen enkel verschil.
ik mijd zoetstoffen en smaakversterker 621. Wil me nog meer in gaan verdiepen maar moet er even de tijd voor nemen..
Kristalsuiker wordt wit door carbonatatie (calciumhydroxide en koolstofdioxide toevoegen) en dat gebeurt ook bij rietsuiker. Is een essentieel onderdeel van het zuiveren van de suikerstroop. Sterker nog, bij rietsuiker wordt een extra verwerkingsstap gedaan (fosfatatie) die bij bietsuiker niet gebeurt.