Nou, er zitten hier idd kindjes van diverse pluimage en het is een heerlijke groep! Kinderen communiceren ook zonder taal. Er zitten buitenlandse kindjes die heel slecht praten, maar mijn zoontje heeft een enorme klik met allemaal. Is ook aan de stevige leidster te danken die voor die groep staat! Respect voor die vrouw, ze heeft alles in de smiezen en alle kinderen zijn haar lieverds!
inderdaad! mijn kindje loopt ook voor in zijn ontwikkeling.daarom gaat hij juist naar een antroposofische PSZ waar ze niets leren, behalve natuur en liedjes;veel buitenspelen. een rustige omgeving en zachtardige juffen. omdat er niets geleerd wordt merkt zoontje weinig van zijn voorsprong(hij hoeft dus niet in de kring zitten om spelenderwijs kleuren en vormen te leren. dat zou hem juist heel erg verveelen.) bij antroposofische psz komen ook heel veel van de boven gemiddelde kindjes omdt het kennelijk een bepaalde groep ouders aanpreekt. en zoontje gaat 2 ochtenden per week. want anders zou hij gek worden van 'moeten aanpassen'!
Hmm ik snap je gedachtengang wel. Hier ook een heel erg taalvaardige dochter... Wij kozen dus bewust voor een school waar ze konden omgaan met niveauverschillen binnen de klas. Maar ook voor een school waar als vaste eis voor alle kleuters is dat ze minimaal Nederlands spreken. (Spreek je geen Nederlands.. Kun je de school ernaast eerst een schakeljaar doen en daarna alsnog instromen) E dat is niet omdat ik mij beter voel of vindt dat mijn dochter perse alle aandacht moet. Maar omdat ik mijn dochter een beetje ken en die niet zo snel van zichzelf zal laten horen.. En als juf het hele jaar door instroom heeft die ze nog moet leren wat een tafel en stoel zijn in het Nederlands.. Dat ten koste gaat van tijd die ze voor andere dingen. En het is een prima school met prima resultaten. Alleen denk ik dat mijn kind ergens anders beter tot haar recht komt. Daarvoor zat ze op een kdv met vve-gecertificeerd personeel. En waar vve in Rotterdam inderdaad vaak gefocussed is op taalachterstand snapten deze mensen juist heel goed dat onze dochter juist behoefte had aan iets meer.. Samen met nog 2 peuters leerden ze letters, deden ze soms extra werkjes en mocht ze mee naar de bso om daar moeilijkere spellen te spelen. En op die manier is vve juist heel nuttig geweest. Het is maar net hoe het toegepast word.
Mijn dochtertje zat op een psz zonder VVE-plekken, mijn zoontje zit op een peuterspeelzaal met 8 VVE plekken en 4 gewone plekken, hij zit daar ook zonder VVE-indicatie. Tja, ik merk niet zoveel verschil met die andere psz, behalve dan dat hier ook een paar buitenlandse kindertjes zitten die zowat geen woord Nederlands spreken. Ach, voor die paar uurtjes per week maakt het me niet uit, hij is daar lekker bezig, knutselen, samen spelen, zingen, noem maar op, vindt het geweldig. Bovendien is het niet een lager niveau, dat die kindjes bijv. niet goed kunnen praten, wil nog niet zeggen dat ze simpel zijn.
@jo: maar het zegt wel dat juf daar extra tijd in moet steken. Wat natuurlijk voor die kindjes alleen maar beter is. Zou toch zonde zijn als je prima mee had kunnen komen maar dat dat niet lukt puur door een taalachterstand. Daar extra tijd in steken lijkt me dan ook echt heel belangrijk. Maar zo'n juf kan zich natuurlijk niet splitsen. En mijn dochter is meer van het stilletjes in een hoekje d'r eigen ding doen en vooral niets zeggen als niemand wat vraagt. En doordat juf natuurlijk heel de dag lekker bezig is.. En mijn dochter zichzelf wel vermaakt.. Denk ik dat daar een zeker aandachtsprobleem optreed. Ik ben dus zeker niet tegen extra taallessen in de kleuterklas. Sterker nog.. Ook onze school heeft een extra-uitgebreide methode mbt taal. Helemaal prima lijkt me. MaaR het si niet wat MIJN dochter nodig heeft.. Die heeft iemand nodig die het ziet als ze in d'r schulp kruipt en er niet uitkomt. En die de tijd heeft om daar meer mee te doen. Dus kies ik voor een andere optie dan dat ik gedaan zou hebben als ze niet zo taalvaardig zou zijn of misschien zelfs achter zou lopen qua taal. Lijkt me heel normaal dat je kiest wat jij denkt.. Dat het beste aansluit bij je kind En ja, Peers zijn heel belangrijk. Verschillen ook! Liefst moet je beiden hebben in dezelfde klas. Gelukkig is dat voor de meeste kinderen geen enkel probleem.
Onze dochter zit gewoon op de psz bij de basisschool. Mij is verteld dat ze bij kindjes onder de 3 jaar nog niet gaan kijken naar intelligentie nivo's omdat dat dat heel moeilijk is en snel veranderd. Vanaf 3 jaar wordt het nivo getest dmv CITO en gaan ze kijken waar de aandachtspunten liggen, bijv taal, puzzelen, kleuren. Ik vind het belangrijker dat ze zich sociaal ontwikkelt op psz, we hebben het ten slotte nog steeds over peuters en die moeten gewoon lekker met elkaar spelen. Leren kunnen ze nog lang genoeg op de basisschool etc.
Ja, om die reden zitten die van mij ook op een psz. Ze hebben geen achterstand of wat dan ook, maar ze zitten er gewoon om met andere kinderen te spelen, samen bezig te zijn, te knutselen, noem maar op, gewoon even wat anders dan thuis. Daarna gaan ze ook niet naar dezelfde school als waar de psz bij zit.
Op de psz waar mijn dochter zit werken ze ook met VVE. Dat wil niet zeggen dat er dus allemaal kinderen zitten waar iets mee mankeert. Maar ze hanteren VVE om juist wel de kinderen die bv een taalachterstand hebben eerder te signaleren en bij te spijkeren. En verder gaat er alles op een normaal niveau. En mijn dochter gaat er met veel plezier naartoe. Ook al kan ze als schrijven en al wat lezen, ze leert op de psz weer hele andere vaardigheden. Zoals het omgaan met kinderen van alle niveau's, hoe zich te gedragen in groepsverband, zich wat extraverter op te stellen. Dus ook al is ze daar niet met letters/cijfers etc bezig, ze gaat er met veel plezier naartoe.
Wij hebben wel gekozen voor psz bij de school omdat ze dan de kindjes leert kennen die ze straks op school ook tegenkomt, er wonen hier in de straat geen tot weinig kindjes van haar leeftijd en wij wonen langs een drukke weg dus op straat spelen gaat ook niet echt.. En deze psz is ook het dichtste bij voor ons
Op het KDV waar mijn dochter zit (wat afgelopen jaar VVE plekken heeft), worden alle kindjes (ongeacht of ze naar het KDV of PZS gaan, wel of geen VVE plek hebben) getest met 3.3 jaar en 3.9 jaar. Ik kwam hier achter toen ik dochterlief kwam ophalen en de uitslag van de test meekreeg. Zij zit op het KDV, reguliere plaatsing. Ik denk dat t prima is, dat dit toegepast wordt en of kindjes nu hoger/gemiddeld of lager scoren, het lijkt me fijn om dat te weten en er evt mee aan de slag te kunnen als dat nodig is. Wel zou mijn voorwaarde zijn voor een gemixte groep, en juist niet een speciale VVE groep oid.
Bij ons zijn niet specifiek zoveel VVE plaatsen, want alle peuters gaan mee in het VVE-programma. Alleen is er de mogelijkheid voor peuters die op een bepaald vlak 'problemen' hebben om 1 of 2 extra dagdelen te komen. Zo werken ze bij ons met de Piramide Methode en worden kinderen (allemaal) getest volgens CITO. Zo werken ze het jaar rond met thema's. Toevallig vandaag de afronding gehad van het thema kunst met een heus met hun werkjes ingericht museum. Echt zo leuk! Dat is ook voor de snellere kindjes goed. Mijn zoontje gaat ook 4 dagdelen. Door zijn autisme heeft hij een achterstand in (hoe kan het ook anders) het sociaal-emotionele vlak, maar ook een spraak-/taalachterstand. Hij heeft moeite met het maken van zinnen. Hij kent heel veel woorden, spreekt ze ook allemaal perfect uit, maar kan ze niet met elkaar verbinden (heeft hiervoor ook logopedie). Ook heeft hij ontzettend veel moeite met schakelmomenten. Maar een ontwikkelingsachterstand heeft hij zeker niet. Hij kan onwijs goed puzzelen, tellen, hij kent alle kleuren van de regenboog, kan spelletjes spelen waar kleuters nog moeite mee hebben. Op sommige vlakken sta ik versteld van zijn inzichten. Op andere vlakken dan juist weer van zijn gebrek hieraan.
mijn zoontje gaat naar zo'n psz, maar heeft totaal geen achterstand in taal..praat ook met 4/5/6 woorden en maakt puzzels van 30+ hij leert enorm, tis ook 4x per week.. Ze beginnen in de kring, het weer benoemen, daarna tellen met de vingertjes, alle dagen opnoemen etc etc...daarna vrij spelen Daarna behandelen ze het thema, waar heel veel woorden worden bij geleerd wat er mee te maken heeft, liedjes worden gezongen etc etc... mijn zoontje komt met al die info thuis, merk echt hoe veel hij leert super gaaf... Sowies heel het samenspel enz natuurlijk en het dagelijks samen aan tafel fruit eten... Ik vind het juist super zo, wordt ook genoeg gespeeld..maar tis niet spelen alleen
trouwens, er zitten idd bijv een paar kindjes van poolse ouders enz..maar die ouders praten amper een woord nl..maar die kindjes....nou super goed nl.... ik merk ook aan mn zoontje hoeveel beter hij praat na een dag psz...thuis kan hij nogal slordig praten... maar die kindjes daar praten ook ontzettend goed
Mijn zoontje is erg voor met praten.toen we een plekje op de psz kregen bleek heteeen VVE psz te zijn.hij zit met veel buitenlandse of tweetalige kindjes in de groep.dat vind ik juist heel leuk!en hij verveelt zich niet want ze spelen op hun eigen niveau.ze doen veel aan taal maar zingen ook veel en knutselen.er komt genoeg aan bod. Mijn zoontje was tot twee jaar tweetalig.nu woont zijn vader niet bij ons en vervaagt dat.ik zie het niet als negatief zo'n programma!
VVE is puur een kwalificatie. Het betekent niet dat het alleen voor kinderen is die op een of meerdere gebieden een achterstand hebben. Wel dat wanneer het zo is, de leidsters gekwalificeerd zijn dit op te vangen en er aan te werken. Dit geld ook voor kindjes met een voorsprong. Een kinderdagverblijf met VVE is ook niet voor kinderen met een achterstand. Daarvoor is immers het MKD. Zo heb je voor kinderen die nog weer anders ontwikkelen of een beperking hebben nog weer andere dagverblijven. Bij onze psz zijn altijd twee gediplomeerde peuterleidsters aanwezig. Dat was voordat het de VVE-kwalificatie had niet het geval. Toen was er 1 gediplomeerd peuterleidster en daarnaast een vrijwilligster.
Die piramide-methode werken veel scholen ook mee. Hebben altijd leuke thema's moet ik zeggen Hadden ze bij ons op het kdv ook.. En nu op de kleuterschool gewoon weer. Erg leuk!
bij ons werken ze met het Puk en Co systeem...vind ik ook leuk..en elke 4 wkn een ander thema, heel leuk en uitgebreid!