Kindjes wegen en meten bij huisarts?

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Rian85, 22 mrt 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
?

Wat vinden jullie van het wegen en meten van kinderen > 4 jaar bij de huisarts

  1. Goede zaak!

  2. Ik wil er zelf voor kiezen of mijn kind gewogen/gemeten moet worden

  3. Nergens voor nodig, ik zie zelf of mijn kind te dik is

  4. Nederlandse betutteling, bemoei je met belangrijke dingen

  5. Ander....

Meerdere stemmen zijn toegestaan.
De resultaten zijn alleen zichtbaar na stemmen.
  1. prinses

    prinses VIP lid

    20 mei 2006
    18.334
    1
    36
    Ik vind het een goede zaak. Al help je er 1 kind mee, dan lijkt het me al zin hebben. Ik werk in het onderwijs, waarbij je ziet dat sommige kinderen te dik worden. Het is dan wel fijn als de huisarts hier controle op heeft, of dat er bijvoorbeeld in groep 4/5 nog eens een meet/weeg moment komt. Sommige ouders zien niet wat ze verkeerd doen, zien het overgewicht waarschijnlijk niet eens, en het kind wordt de dupe.
     
  2. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Hm typisch dat dat zo varieert eigenlijk.

    Ik was bij de huisarts omdat wij nogal slechte ervaringen hebben met het cb... En ze nu de schoolarts bij het cb hebben gevoegd terwijl dit voorheen altijd gescheiden was.
    Maar die wilde er echt niet aan.

    Terwijl de schoolarts daarna reuzemee viel bleek.
    Hebben aangegeven dat we de opgestuurde vragenlijsten niet zouden invullen omdat wij er de toegevoegde waarde niet in zagen en ze ronduit suggestief waren.
    Dat bleek geen enkel probleem.gehoortest, ogentest zijn daarna gewoon afgenomen en klaar.

    Als dat op het cb nou ook zo was gegaan was mijn aversie vast minder groot geweest :)
    Maar als je hoort hoeveel mensen afgeven op adviezen van de schoolarts en cb... Vraag ik me af of ze wel luisteren naar een huisarts die dezelfde boodschap brengt.
     
  3. Bri

    Bri Niet meer actief

    Ben het eens met prinses.

    Natuurlijk is het de verantwoordelijkheid van de ouders, maar als ze die nu niet (goed) nemen? En hun kind verkeerde dingen laten eten en drinken en te weinig laten bewegen? Dan wordt het kind te zwaar en niemand doet er iets aan want de ouders zien het probleem niet en het kind lijdt eronder.
    Wat is er nou mis mee als iemand, bijvoorbeeld een huisarts, af en toe eens heel objectief kijkt of het in dit opzicht nog goed gaat met een kind?
    Anders zouden kinderen wellicht wat vaker naar de schoolarts moeten, ipv maar 2 keer op de basisschool. Maar die moet dan wel met de ouders in gesprek gaan over het gewichtsprobleem van hun kind, net zolang tot ze inzien dat er een probleem is en dat zij daar iets aan moeten doen.
    Zodat ze, zoals saskia78 het zegt, zelf weer eens gaan nadenken.
     
  4. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    #24 Saskia78, 22 mrt 2013
    Laatst bewerkt door een moderator: 22 mrt 2013
    @bri: of gewoon een weegmoment inbouwen bij de gymles
    Veel scholen doen tegenwoordig bij de gymlessen bijvoorbeeld ook voedingsleer..

    Minder officieel dan de huisarts maar wel bij iemand die er daadwerkelijk wat van kan zeggen.

    Maar eigenlijk is het gewoon raar dat het nodig is.
    Lijkt wel alsof mensen steeds minder zelf gaan denken..
    Hoeft ook niet want er is altijd wel een hulpverlener die je er op wijst.
    (En met wat mazzel krijgt die hulpverlener ook nog de wind van voren in de trant van "waar bemoei je er niet mee!")

    En zag het tijdje terug op het schoolplein ook weer.
    Moeder was hartstikke boos omdat de schoolarts had gezegd dat haar kind te dik is. Dat lijkt me ook niet het gewenste effect.
    En ook hoorde ik laatst een kleuter tegen een andere kleuter zeggen dat je alleen maar te dik werd van veel eten en dat ze dan dus maar wat minder moest eten.
    Over niet de bedoeling gesproken... :)
     
  5. Bri

    Bri Niet meer actief

    Sowieso moet er op scholen meer aandacht worden besteed aan gezondheid. Dus verantwoord eten, bewegen en dergelijke. Liefst niet alleen theorie, maar ook veel praktijkles.

    Dat een huisarts (of schoolarts) dit in mijn ogen best mag gaan doen is ook meer een lapmiddel, nu het op het gebied van scholing blijkbaar zo verkeerd gaat. En als we dan niet kunnen voorkomen dat het mis gaat met een kind, dan zo vroeg als mogelijk opsporen en bijsturen.
    Inmiddels heeft één op de zeven kinderen in NL overgewicht en dat neemt alleen maar toe. In de grote steden is het nog erger. Het lijkt mij dat het wel even klaar is met 'dat laten we over aan de ouders'. We willen toch geen complete generatie met diabetes en alle gezondheidsproblemen die daarbij horen?

    Wegen bij gym, ik weet het niet hoor. Dan in elk geval zo dat er geen andere kinderen bij zijn. Je klasgenoten hebben niks met je gewicht te maken.
     
  6. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    @bri: je kunt die weegschaal ook in een hoekje zetten.
    De klas hoeft echt niet mee te kijken.
     
  7. Bluesky

    Bluesky VIP lid

    1 okt 2007
    5.941
    0
    36
    Verzorgende-IG
    Heerewaarden
    @Jucade: Het gaat juist om kindjes van 4 jaar en ouder, die dus niet meer naar het CB gaan... ;)

    Toevallig dat ik er van de week nog over zat te denken dat ik de controle op gewicht enz na het CB wel erg karig vind worden idd. Jelle is vorige maand bij de schoolarts (groep 2) geweest en hoeft nu pas weer in, wanneer is dat, groep 7? En dan nog een keer op het middelbaar? Ik weet het niet precies.

    Er zit in elk geval lang tussen. Dat kun je eigenlijk geen controlemoment meer noemen, want dan kun je alweer 4 jaar te laat zijn, zeg maar. Ik heb meer het idee dat het voor de statistieken is, niet om problemen te ondervangen. Tegen de tijd dat de schoolarts ziet dat het kind te dik is, ben je eigenlijk al te laat. Dan had er allang actie ondernomen moeten worden.

    Iemand zei: Ik heb thuis een weegschaal... Dat zal voor de meeste mensen zo zijn, maar ik vraag me oprecht af of "de meeste mensen" dan ook echt actie gaan ondernemen als hun kind te dik word. En of ze het eigenlijk wel in de gaten hebben. Net wat iemand vertelde over die huisarts, je hebt zelf ook snel een vertekend beeld van je kind, misschien juist wel meer als je als ouders ook wat forser bent. En zolang "de meeste mensen" nog denken dat Light producten, sapjes uit een pak en fruittella's (omdat er *fruit* in zit) gezond zijn, zal het probleem ook blijven bestaan.

    Op zich ben ik dus wel voor, als er maar goede voorlichting aan vast zit. Van mij mag het wegen ook op school, maar dan wel zo dat de andere kinderen het niet zien. Er word al om een verkeerd geplaatst sproetje gepest tegenwoordig, laten we daar het gewicht van een kind maar buiten houden.

    Maar goed, ik heb makkelijk praten, ik heb 2 kinderen die allebei in de onderste regionen van de curve bungelen, Jitte zit er zelfs net onder. Maar dat neemt niet weg dat voor hun gezond eten net zo belangrijk is. Wij zijn alle 4 van die dunne, maar dat wil niet zeggen dat we perse ook gezond zijn... ;) Wie weet hoe mijn kransslagader eruit ziet? ;)
     
  8. Mukkie11

    Mukkie11 Fanatiek lid

    13 dec 2009
    3.378
    2
    0
    Mee eens!maar bij elk bezoek aangezien je niet elke maand bij je huisarts komt als het goed is.of twee keer per jaar...gewoon even kijken hoe het gaat.ik ben er wel voor ook al kan ik prima zien dat het goed gaat met m'n kind.
     
  9. mimi83

    mimi83 Niet meer actief

    ik vind het prima als ik met met mijn kind bij de huisarts zou zijn voor een "simpel"iets. maar over het algemeen komen mijn kinderen alleen bij de huisarts als ze erg ziek zijn en geen haar op mijn hoofd die van een kleine met 40 graden koorts gaat vragen of ie even zelf op de weegschaal wil gaan staan? Hoe zou je dat willen doen dan? De meeste kinderen komen niet zonder reden bij de huisarts dus zijn al niet lekker of hebben pijn en dan moeten ze ook nog gemeten en gewogen dat is dan toch niet de bedoeling?

    Elk jaar een brief met daarin het verzoek om te meten en wegen. Hmm zou mij redelijk tegen de borst stuiten als dat op een bepaalde tijd/data zou zijn.
    Inloop ochtend/middag en dan meerdere dagen zou bij mij dan wel weer prima zijn, dan is het ook iets "vrijblijvender" en minder dwingend.
    Ik denk namelijk dat er weinig mensen zijn die als ze een brief van de dokter krijgen denken ach dat doe ik niet.

    Ik vind preventie prima maar als ik dan krijg te horen dat mijn dochter en neefje eigenlijk te licht zijn en wij vragen . HUh hoezo en het cb zegt ja we hebben de curve maar 5 kg hoger gezet vanwege alle zwaardere kinderen. Vraag ik me af waar we dan mee bezig zijn? Onze kids zijn dus eigenlijk prima op gewicht maar omdat er veel dikkere kinderen zijn, krijgen wij te horen dat ze te licht zijn. Dan heb ik er niet zoveel vertrouwen meer in in de kilo"s die in curve's staan.
    Wel in het lijntje van je eigen kind als die goed gelijk loopt , kijk als die afbuigt of ineens groeit zegt dat meer als dat je kind structureel licht is lijkt me?
     
  10. sonja

    sonja VIP lid

    5 mrt 2006
    5.270
    0
    0
    bejaardenzorg
    DenHelder
    weeg en meet zelf wel, laatste keer dat ik met mijn dochter bij de ha ben geweest was ze 3 jaar.
    en ze gaan ook al naar de school dokter.
     
  11. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Dat is maar 2x in 8 jaar he...
     
  12. cvm1985

    cvm1985 Fanatiek lid

    2 aug 2010
    3.692
    32
    48
    Het lijkt mij een goed iets, er zijn niet voor niets.zoveel kinderen met overgewicht in NL blijkbaar hebben veel ouders het toch minder goed door dan ze zelf denken. Al denk ik dat het moeilijk is om degene die het 't hardst nodig hebben te bereiken. De echt dikke kinderen (waarbij nog geen hulp ingeschakeld is door ouders) zullen niet snel naar een huisarts gaan omdat ze dondersgoed weten dat hun kind (veel) te dik is en als ze daarvoor zelf geen.hulp zoeken zullen ze ook.niet naar een weegmoment gaan.
     
  13. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.806
    19.050
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Helaas zien veel ouders het zelf niet als hun kind te zwaar is. Je eigen kind is vaak toch 'de norm'. En aangezien steeds meer kinderen te zwaar zijn, valt het ook steeds minder op als je vergelijkt met anderen. Maar dat neemt niet weg dat het wel puut ongezond is als een kind al vetrollen heeft!
    Ik geef zelf les op een basisschool en wij hebben een paar jaar een project gehad waar kinderen inderdaad gemeten en gewogen werden en een conditietest moesten doen. Dan zijn er echt ouders die verbijsterd zijn als wij melden dat uit de meting blijkt dat hun kind ongezond zwaar is. Zij vinden hun kind normaal. Terwijl ik dan al lan gezien had, ook zonder wegen, dat het niet goed is. Een kind in de basisschool leeftijd (bvenbouw) hoort gewoon echt geen vetrollen te hebben.

    Dus het argument "dat zie ik zelf wel" gaat helaas in veel gevallen niet op. Je kijkt naar je eigen kind gewoon niet zo objectief. Wat dat betreft vind ik meten en wegen bij de huisarts wel goed. Liever bij de huisarts dan bij ons op school, in ieder geval. Wij zijn tenslotteneen onderwijsinstelling en geen gezondheidsinstituut.

    Maar ik zou dat wegen en meten niet doen als ouders bij je komen omdat hun kind ziek is. Dan zou ik namelijk met de arts willen praten over de ziekte van mijn kind en een mogelijke oplossing daarvoor. Ik wil niet hebben dat als mijn kind ziek is of pijn heeft dat hij dan wordt 'lastig gevallen' met dit soort metingen.

    Ik voel dus wel meer voor een jaarlijks controle op uitnodging. Net als bij de tandarts. Daar ga je toch ook preventief heen? Dit is misschien weer nieuw en dus even wennen. Maar ik denk dat een cultuuromslag wat dat betreft hard nodig is. Het gaat namelijk echt van kwaad tot erger, zie ik wel in de kleedkamer bij gym! Waar ik 10 jaar geleden nog maar een enkel meisje had met een buikje en vetrollen, zijn het er de laatste jaren echt al een paar per groep. Sterker nog.., er zijn bij ons al meisjes met een gezond gewicht die soms uitgescholden worden omdat ze te mager zouden zijn...

    Ons beeld van hou een lichaam eruit hoort te zien, raakt steeds meer verstoord! Eerst de ene kant op (broodmagere modellen) maar nu we snappen dat die lichamen eigenlijk niet normaal zijn, lijken we massaal door te slaan naar de andere kant.
     
  14. Bluesky

    Bluesky VIP lid

    1 okt 2007
    5.941
    0
    36
    Verzorgende-IG
    Heerewaarden
    Eigenlijk zou ik dat dan juist heel goed vinden...Bijna alle medicijnen voor kinderen gaan op leeftijd. Bijvoorbeeld paracetamol. Op het doosje staat dan dat ze bij een bepaalde leeftijd die hoeveelheid mogen hebben. Maar het ene kind is het andere niet! Mijn neefje van 2,5 is een kilo zwaarder dan Jitte van bijna 4 (over een maand) en dan mag hij volgens het doosje minder paracetamol dan Jitte. Bij medicijnen gaat het vaak om een hoeveelheid die ze per kilo mogen hebben, dan is het juist goed als de huisarts weegt ipv te schatten... (dat geld trouwens ook voor volwassen medicatie) Meten is dan niet zo interessant, trouwens.

    Ik heb zelfs al eens gehad dat op een doosje van een medicijn stond dat bij 2 jaar zoveel gegeven mocht worden, maar dat in de bijsluiter stond dat bij zoveel kilo die hoeveelheid gegeven mocht worden. (ik weet alleen niet meer welk medicijn dat was, kan vloeibare pcm geweest zijn)
     
  15. kvinna

    kvinna Niet meer actief

    Mijn kindje is nog geen vier, maar ik zou het prima vinden. Ik was laatst bang dat ze te dik aan het worden was, heb haar op de weegschaal gezet en haar lijntje was zelfs naar beneden gebogen:(. Zo zie je maar, op het oog schatten gaat echt niet, ik zou zo'n doorlopende grafiek wel fijn vinden.

    En aangezien waarschijnlijk de ouders die het niet nodig hebben, vaak wel zouden meewerken ook als het iets meer moeite zou kosten, zou ik het prima vinden als het juist terloops bij de huisarts gedaan zou worden. Je zou zelfs nog kunnen overwegen dit te doen als de ouder voor zichzelf komt, maar geen oppas voor het kind had en het kind dus toevallig mee is.
     
  16. kvinna

    kvinna Niet meer actief

    Ook een zeer goede overweging!
     
  17. tjessia

    tjessia Fanatiek lid

    1 feb 2009
    2.889
    0
    0
    Op school werd mijn kind ook gewogen en gemeten onder het mom van Fit en Gezond, ze is bijna 11.
    Ik heb er wat van gezegd op school, ben het daar niet mee eens. Mijn dochter kwam met verhalen thuis over calorieen en hoe lang je moet hardlopen om af te vallen.
    Op school zeiden ze dat ze het in grote mate hebben gehad over de schijf van vijf ed. jaja..
    Nu wordt er alleen maar de nadruk op gewicht gelegd. Ze kreeg ook nog een rapport over hoe gezond je bent kwa lenigheid, spierkracht in armen en benen en knijpkracht in handen. Ze scoorde zeer goed op lenigheid (verwacht..ze is net een plank) maar de rest kon veel beter. Wat nou veel beter, is ze niet sterk genoeg? Ze is gezond, een perfecte lengte en gewicht maar kan niet genoeg knijpen met dr vingers?
    Ze zit op sport (voor mij hoeft t niet maar schijnt de norm te zijn tegenwoordig).
    Een grote facade als je het mij vraagt. Pak gwn die te dikke kinderen aan, dáár gaat het toch om?!
    Ik zou mij wel kunnen vinden in een verwijzing van de juf of meester naar de huisarts voor een extra weegmoment bij een te dik kind. Die pik je er zó uit.
     
  18. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    23.219
    16.581
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Ik vind het niet nodig.Ik kom zelden bij de dokter met mijn kinderen.Als ik dan eens kom mankeren ze werkelijk iets en hoeven ze van mij ook niet nogeens op een weegschaal te gaan staan en onder een meetlat.
    Ik werk zelf in een huisartsencentrum en ik weet dat een huisarts daar ook echt niet op zit te wachten om zich ook daar nogeens in te moeten verdiepen haha
     
  19. mimi83

    mimi83 Niet meer actief

    bluesky: dat klopt veel word op gewicht gegeven. Maar ik ga echt niet van een kind wat te zwak is om zelf te staan vragen om even op de weegschaal te staan. Ik weeg mijn kinderen zelf elke maand en die 200 gram extra of minder zal het verschil niet maken. Maar ik snap dat het soms lastig kan zijn om goed een gewicht te schatten. leeftijd zegt inderdaad niets over gewicht.
     
  20. Bluesky

    Bluesky VIP lid

    1 okt 2007
    5.941
    0
    36
    Verzorgende-IG
    Heerewaarden
    Nee, dat snap ik, hoor! Dat zou ik ook niet vragen van mijn kind. En als je zelf elke maand weegt is er ook niks aan de hand, maar je wil de ouders de kost niet geven die geen flauw benul hebben van hoe zwaar hun kind is.

    Juist omdat leeftijd eigenlijk niet zoveel zegt zou er eigenlijk op een doosje medicijnen een gewicht moeten staan.
     

Deel Deze Pagina