Ouders geven kind te vroeg vast voedsel

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door Agter, 26 mrt 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Ik ook. Met 3 maanden waren we amper van de krampjes af, toen begon ze op 6 a 7 keer bv klokje rond te slapen.
    Met 4 maanden vond ik het ook te vroeg, met 5 maanden begon ze echt rechterop te kunnen zitten (niet los natuurlijk) en met 6 maanden was ze er echt aan toe. Snapte de lepel in 1 seconde en stopte het stuk wortel zelf in haar mond. Vond het zelf wel geruststellend dat mijn instinct strookt met de algemene richtlijnen;)
     
  2. Versluis

    Versluis Fanatiek lid

    10 jul 2011
    1.924
    0
    0
    Filiaalmanager
    Zeeland
    Er wordt van beide kanten soms zo schandalig gereageerd, onbegrijpelijk. De ene partij fokt de andere op en andersom.

    En laten we eerlijk zijn. Wat is je meest gevoelige en kwetsbare punt?? Je kinderen en al helemaal als je denkt aangevallen te worden op jouw manier van grootbrengen.
     
  3. Lov23

    Lov23 Niet meer actief

    Ja dat is helemaal waar!

    Nescio idd hier liep toen eindelijk eens alles goed.....was helemaal niet bezig met bijvoeden romd 4 maanden laat staan eerder?
     
  4. Delta

    Delta Niet meer actief


    Dat kan zeker, maar het is gewoon on topic,
    wat hier allemaal wel niet gezegd word?!
     
  5. blondi

    blondi Fanatiek lid

    3 sep 2010
    3.796
    1
    0
    Brabant
    Ik heb niet alles gelezen, veel te veel.
    Dochter was 4 maanden toen ze bijvoeding kreeg. De lepel begreep ze goed, ze stopte hem zelf in haar mond.

    Het onderzoek is gedaan onder 1300 kinderen, vind ik wel een beetje weinig. Hoeveel kinderen onder het half jaar zou Nederland tellen?
    Beetje onzin vind ik deze onderzoekjes ook, omdat ik denk dat het ouders toch niet tegenhoud om eerder bijvoeding te geven.
    De meeste ouders die bv met 3 maanden beginnen zullen zeker zijn van hun zaak en schijt hebben aan alle geleerden met hun testjes.
     
  6. Alf

    Alf Niet meer actief

    Wat ik me afvraag, als je met 6 maanden begint met eerste vaste voeding en happen van een lepel, dan begin je gelijk met de periode dat bij de meeste kindjes de eerste tandjes doorkomen. Maakt dat de associatie met vaste voeding niet heel naar?
    Ik werk in de tandheelkunde en vraag me dat al een poosje af.

    Zodra de eerste tandjes door zijn is het trouwens wijs om het aantal voedingen -ook fv en bv (!)- terug te brengen naar max 7 momenten inclusief hapjes en het liefst niet uit speen of tepel.
    Er gaat dan meerdere malen ca 20 minuten aan suikers langs de tandjes.

    Zo zie je maar, het is ook maar net uit welke professie je het bekijkt ;)

    Hier een tevreden fv manneke die de lepel heel goed snapt! Niet dat hij al hapjes krijgt -ik vind dat tot nu toe echt nog niet nodig, mede omdat hij nog niet aan zijn max aan voeding zit- maar hij krijgt al vanaf week éen vit D vanaf een lepeltje.. Mondje gaat al open als hij het lepeltje ziet :)
     
  7. Lov23

    Lov23 Niet meer actief

    Alf hier kwam het eerste tandje pas rond 1 jaar.....
     
  8. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Dit geldt niet voor bv. De manier van drinken uit een borst is op zo'n manier dat de tandjes hierdoor niet of maar heel matig geprikkeld worden. Het is niet voor niets dat bv onbeperkt en op verzoek is, altijd.

    Voor de fles geldt dat inderdaad wel. Mijn dochter krijgt trouwens al het andere vocht (water) uit een rietjesbeker of open beker. Geen flesjes hier.

    En hier had mijn dochter nog geen tanden met 6 maanden. Het verschil is met 6maanden beginnen dat de zuigreflex verplaatst is. Met 4 maanden (laat staan eronder) kunnen baby's dat nog niet zo goed controleren, met sneller verslikken tot gevolg. Vandaar dat je het heel fijn moet pureren. Overigens vond mijn dochter het heel fijn op een stuk appel te kauwen toen ze wel tandjes kreeg (eerste met 7 maanden, nu heeft ze er 4).

    Het ene kind zal met 4 maanden al goed rechtop kunnen zitten en het principe van een lepel snappen, dan is met bijvoeden natuurlijk niets mis. Maar voor een bv-kind is 6 maanden exclusief bv nog altijd aangeraden, ook omdat je dan geen voedingsmomenten misloopt.
     
  9. rijtjes

    rijtjes Niet meer actief

    Hier kwam het eerste tandje precies tijdens de eerste hapjes. Die ze a la rapley kreeg vanaf 5,5 maand. Ik geef kv en mijn dochter zat vanaf 3 maanden ofzo aan de max. Maar ik wilde die 6 maanden eigenlijk halen. Omdat ze heel goed kon zitten zijn we rustig aan met 5,5 maand gestart.

    Mijn dochtertje leek ook onverzadigbaar, maar door te voeden op verzoek en dus kijkend naar de tijd de hoeveelheden aan te passen is het prima gelukt om dit vol te houden.

    Ik vind het echt onbegrijpelijk om voor 4 maanden te starten. En dan buiten beschouwing gelaten dat het gewoon slecht is voor kindjes, je kleine baby hapjes geven. Dat zou ik echt bizar hebben gevonden. Ik heb een heel snelle dochter, maar toch vond ik haar echt nog zo'n klein babytje met 3 maanden, ik kan me echt niet voorstellen dat ik daar een hapje in had gestopt.
     
  10. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Bv helpt juist cariës te voorkomen.

    Mijn kind is trouwens nooit gevoerd, die at alles zelf.
     
  11. Triskele

    Triskele Niet meer actief

    Ja kindjes verschillen die van mij ging zelfstandig (aan de boxspijlen en aan stoeltjes e.d.) al met dik 4 maanden staan, dat kost meer energie dan aan je speentje sabbelen heel de dag liggend en starend naar het plafond zullen we maar zeggen ;)

    Hij is met bijna 9 pond geboren (38 weken ingeleid) en woog met 3 maanden al 7 kilo en bijna 70 cm en zat aan zijn max qua flessen, zelfs met rijstebloem dus KA adviseerde om te beginnen met groente (niet fruit want dat is allergie gevoeliger en voor de smaakgewenning minder goed) dus gedaan en eindelijk een mannetje wat verzadigd was ipv steeds meer wilde. Als ik naar hem kijk was hij er zeker er aan toe.

    Met dochterlief ander verhaal , veel spugen (echt tot aan plafond toe) dus dikmaakspul erin maar was niet genoeg, met bijna 4 maanden ofzo aan groente begonnen en het was gedaan met het spugen, kreeg eindelijk een tevreden kind wat WEL goed aankwam.

    Er zijn zat kinderen waarbij het NIET nodig is maar ook zat situaties waarbij zelfs KA's het adviseren.

    Ik ken een kindje van 13 maanden hier wat nog niet doet wat mijn kind al deed met 4-5 maanden dus ja daar horen ook andere dingen bij qua eten..
     
  12. Ik vraag me vooral af of het soort vaste voeding nog uitmaakt.
    Vroeger, toen alles beter was (ahum), kregen we waarschijnlijk meer vers zelfgemaakt eten. Van het land van de boer om de hoek.
    Nu komt alles in potjes, met toevoegingen enzo. Ik vraag me juist af wat voor effect dat heeft op een kind?
    Verder is de mens de enige soort die melk van een ander zoogdier geeft aan zijn baby. (Dacht tenminste dat de mens de enige is, maar voor dieren is het ook iets lastiger om even melk te halen bij de supermarkt).
    Koemelk is gemaakt voor kalfjes. BV melk is de natuurlijke voeding voor babies.* Soms denk ik, waarom drinken we wel met z'n allen koemelk, maar geen mensenmelk? (Niet dat ik het zou kopen hoor... maar toch raar, dat van een ander soort het wel goed is en van je eigen soort niet?) Ik heb wel eens van de moedermelkbank gehoord, maar de moedermelk die daar aangeleverd wordt, wordt zodanig behandeld dat ik denk dat het dan geen verschil meer maakt, kv of bv. Nou ja, misschien bij premature babies, ze zeggen dat bv toch fijner is voor de darmpjes.
    Als dat zo is, kan ik me voorstellen dat bv babies later beginnen met vaste voeding. Misschien kunnen de kv babies meer hebben omdat ze al aan kv gewend zijn, bv babies liggen wat achter wat betreft gewenning?

    oops, beide kindjes wakker vanslaapje, beide huilen.
    Ff troosten!

    *Dit is biologisch gezien zo. De natuur maakt geen pakken friso of nutrilon aan. Gelukkig de mens wel, voor wie geen bv wil of kan geven. Helaas kan de mens geen bv aanmaken bij de moeder die wel bv wil geven maar het niet kan. Ik vind het jammer als mensen geen bv geven, zeg ik eerlijk, maar vind je er niet minder om als je kv geeft. Je kindje moet eten. Zolang je maar goed voor je kindje zorgt, maakt mij het uit of je kindje een blauw, wit, roze met hartjes of multicolor mutsje op heeft, als het maar een warm hoofd heeft. En niemand vind het daarbij erg als ik zeg dat ik roze met hartjes vreselijk vind en de voorkeur zou geven aan blauw bij m'n dochter, of multicolor.
     
  13. Triskele

    Triskele Niet meer actief

    hier kregen ze met 9 maanden ook gewoon al normale melk en eigenlijk gewoon zo goed als met de pot mee eten, vanaf 1 jaar volledig uit een beker drinken, weg met die fles. hier ook geen speentjes e.d. gehad, de eerste had zijn duim maar na een jaar uit zichzelf gestopt toen ie het van mij overdag niet meer mocht maar alleen in bed.

    Het is ook maar net wat je gewend bent denk ik vanuit thuis, ik kreeg vroeger allang yoghurt, banaan en liga voordat ik 3 maanden was, dat was toen heel normaal....
     
  14. knap

    knap Niet meer actief

    In de dieren wereld gaat het er idd anders aan toe.

    Maar soms krijg je wel eens op het journaal of internet een foto of filmpje waar van een kitten bij een moeder hond woord gelegd of een lammetje bij een schaap. En als de boer geen keuze heeft geeft het het diertje ook met de fles vaak ook koeienmelk.
     
  15. Alf

    Alf Niet meer actief

    #235 Alf, 28 mrt 2013
    Laatst bewerkt door een moderator: 28 mrt 2013
    Tenzij je je kindje achter in zijn keel voedt is dit niet waar..;)

    En 'het is niet voor niets' is uit het oogpunt van de lactatie/dietist hoek. Niet vanuit de tandheelkunde.

    Snap dat je heel fijn moet pureren, maar het gaat mij om de associatie. Veel last van tandjes en voor het eerst anders dan melk.
    Zo bedoel ik..

    Snap trouwens ook niet dat er fruit/groente wordt aangeboden aan een liggend kind.. goed rechtop zitten lijkt me een voorwaarde voor veilig doorslikken

    En, even off-topic,
    Dat: 'exclusief bv' heb je al honderd keer gezegd. Hij is duidelijk. Het geeft mij inmiddels een vervelend gevoel.
     
  16. Alf

    Alf Niet meer actief

    Nee joh! Het is niet cariogener dan fv -ws inderdaad zelf iets minder- maar zeker niet steriel!

    Bv wordt gemiddeld genomen vaker aangeboden dan een fles op die leeftijd, wat het aantal contactmomenten melk met de tandjes groter maakt.
     
  17. Agter

    Agter Fanatiek lid

    3 mei 2012
    2.266
    0
    0
    In een huis
    #237 Agter, 28 mrt 2013
    Laatst bewerkt: 28 mrt 2013
    Ik dacht ook altijd dat je van bv minder snel gaatjes krijgt dan van fv.
    Maar dat is dus niet zo?
     
  18. knap

    knap Niet meer actief

    Tja hier kwam het heerste tandje tijdens de geboorte wat doe je dan. Toch drie weken bv gegeven. En dat deed soms toch zeer dat tandje maar een baby van een paar dagen oud hoe ga je het afleren niet te bijten?? hihih.
     
  19. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Wel joh.

    Borstvoeding zorgt voor een goede ontwikkeling van het gebit en de kaken

    Zuigen aan de borst is goed voor de ontwikkeling van de tanden en kaken van de baby. Baby's aan de borst gebruiken soms wel 60 keer meer energie om hun voeding te bemachtigen dan baby's die uit een fles drinken. Doordat de kaakspieren van de baby stevig getraind worden door het drinken aan de borst, zorgt deze spierspanning ervoor dat de kaak zich goed ontwikkelt en dat de tanden recht en gezond blijven.
    Onder borstgevoede kinderen is te zien dat, hoe langer ze borstvoeding kregen, hoe minder malocclusie (het slecht op elkaar sluiten van de boven- en ondertanden) voorkomt.
    Literatuurverwijzing

    Baby's die borstvoeding krijgen hebben minder gaatjes

    Moedermelk bevat actieve bacteriedodende cellen, die de bacteriën die tandbederf veroorzaken bestrijden. Bovendien lopen met kunstvoeding gevoede baby's risico op het ontwikkelen van zuigflescariës. Gaatjes in de voortanden ontstaan als de baby in bed wordt gelegd met een flesje kunstvoeding, sap of een andere suikerbevattende vloeistof. Uitgebreid en kostbaar tandheelkundig ingrijpen kan dan noodzakelijk zijn om de ontstane problemen op te lossen.
    Literatuurverwijzing:
    Loesche WJ, 'Nutrition and dental decay in infants.' Am J Clin Nutr 41; 423-435, 1985
    Lucas, A, Cole T, 'Is Breast Feeding a Likely Cause of Dental Caries in young Children?' Journal of American Dental Assoc., 1979; 98:21-23

    Minder geld kwijt aan orthodontie

    Hoe langer je borstvoeding krijgt, hoe meer kans dat je tanden op de juiste manier doorkomen. Als je tanden recht doorkomen, hoef je ze later niet te corrigeren.

    Betere spraakontwikkeling

    Tong-duw problemen ontstaan vaak bij flesgevoede baby's, omdat zij met hun tong proberen de melkstroom uit de kunstmatige speen af te remmen. Dit kan tot spraakproblemen leiden, maar ook tot ademen door de mond, lipbijten, tandvleesproblemen en een onaantrekkelijke aanblik.
     
  20. Alf

    Alf Niet meer actief

    Afgezet tegen fv is bv qua samenstelling waarschijnlijk wel iets minder cariogeen. In cc's dan.
    Maar, de meeste fv kindjes krijgen minder vaak een voeding aangeboden dan bv kindjes.
    Het gaat om het aantal contact momenten zodra het eerste tandje door is..
     

Deel Deze Pagina