Ouders geven kind te vroeg vast voedsel

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door Agter, 26 mrt 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Wat zogelukkig heeft gepost, heb ik inderdaad ook gelezen.
    Ze noemen het niet voor niets zuigflescariës. Het gaat om de manier van zuigen die belastend is.

    Het advies van de WHO is bij voorkeur tot 2 jaar bv te geven (natuurlijk in combinatie met vast voedsel), dat zouden ze niet adviseren als het zo belastend zou zijn voor de tanden.

    En mijn dochter drinkt nooit uit een fles. Misschien 2 of 3 keer, en toen had ze nog geen tanden.
     
  2. Alf

    Alf Niet meer actief

    Mooi gegoogled Zogelukkig. Het is alleen niet wat ik zeg.

    Je bent NIET opeens beschermt tegen caries/ortho/logopedie als je bv geeft.

    Maar laat maar zitten, want daar gaan we weer. Ik stelde een oprechte vraag over tandjes en eerste hapje en wat daar wat mij betreft de voors en tegens van waren.

    Gelukkig geef jij wel bv. Wat een supermoeder!!!

    Ja, ook ik laat me wat dit betreft op de kast jagen. Het is elke keer hetzelfde liedje.
    Ik las hier serieus mee omdat wij richting die vier maanden gaan en ik de voors en tegens weleens wilde horen.
     
  3. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Mijn zoontje heeft hagelwitte mooie grote tanden die recht op een rij staan.

    Heeft ook nooit om een foptepel gevraagd.
     
  4. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Hetzelfde liedje is dat jij je op de kast laat jagen. En waardoor? Ligt dat aan de feiten die ik je voorschotel of aan jouw karakter/gemoedstoestand/onzekerheid?
    Moedermelk bevat actieve bacteriedodende cellen, die de bacteriën die tandbederf veroorzaken bestrijden. Dus beschermt moedermelk WEL tegen gaatjes, check.

    En bedankt voor het compliment. Al geef ik geen borstvoeding meer.
     
  5. Agter

    Agter Fanatiek lid

    3 mei 2012
    2.266
    0
    0
    In een huis
    Waarom reageer je zo aangevallen?
    Ik ben oprecht geinteresseerd in wat jij schrijft, dat bv niet goed voor het gebit is.
     
  6. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Wat een nare, jaloerse toon sla jij aan. Is dat ergens goed voor? Ik vraag me dat oprecht af.

    De blijvende gezondheidsvoordelen van borstvoeding wegen gewoon zwaarder dan het al dan niet 'steriel' zijn voor de tanden. Ik denk dat een kind dat een keer per dag een fles ranja of diksap naar binnen werkt veel meer risico heeft op tandbederf dan een kind dat nog 6 keer per dag bv drinkt.

    Wat betreft tandjes en vast voedsel, je zou naar je kindje moeten kijken. Sommigen krijgen al last met 4 maanden van tandjes. Als je dan met vaste voeding begint, zou je volgens jouw redenatie dezelfde nare associatie moeten krijgen. Hier was dat niet het geval. Ze had er al eerder last van, maar we zijn met 6 maanden gestart. Toen met 6,5 maand het eerste tandje zich echt aandiende, vond ze het heerlijk op een stuk appel te kauwen. Koel en hard. Ze heeft wel altijd iets minder goed gegeten als er een tandje aankwam, maar nooit eten geassocieerd met tandpijn.
     
  7. Maedra

    Maedra Fanatiek lid

    29 okt 2009
    1.558
    0
    36
    Rotterdam
    #247 Maedra, 28 mrt 2013
    Laatst bewerkt: 28 mrt 2013
    Volgens mij komt het door de manier van drinken, omdat je kindje bij bv de tepel een stuk verder naar achterin het mondje trekt komt de melk vaak amper "langs" de tandjes. Wat betreft de associatie met pijn van tandjes en eten, die vind ik wel interessant. Wat ik nu merk bij mijn dochter (met zes maanden begonnen met bijvoeding en op de dag af toen ook de eerste tand door :)) is inderdaad soms als er een tand doorkomt de interesse in eten wat minder is en dan als die door is eet ze weer graag.
     
  8. maartje84

    maartje84 VIP lid

    8 okt 2008
    12.810
    4.446
    113
    Punnikexpert
    Import ergens
    Het is bijna grappig dat door 'een lid van de kunstvoedingmaffia' nu al beweerd wordt dat BV slecht voor het gebit. Ik vraag me serieus af of er iemand is die een nog grotere kul argument kan bedenken ;)

    Dus: Wie biedt er meer?????


    :D :D :D
     
  9. maartje84

    maartje84 VIP lid

    8 okt 2008
    12.810
    4.446
    113
    Punnikexpert
    Import ergens
    PS: Zogelukkig is idd een supermoeder!!!
    Maar dat staat of valt niet met de keuze voor BV of FV.


    ;)
     
  10. Leenislief

    Leenislief Fanatiek lid

    30 sep 2011
    1.765
    0
    0
    NULL
    NULL
    Dat is niet hoe ik het gelezen heb. Volgens mij beweert ze niet dat bv slechter is voor het gebit, maar dat bv geen uitsluitsel geeft voor het voorkomen van cariës. Of heb ik nu zo slecht gelezen?
    Ik vind het best aannemelijk wat ze zegt. Toen mijn kleine nog aan de borst dronk lekte ze weleens wat dus ik geloof best dat er ook melk langs de tandjes komt.

    Kom op dames, laten we elkaar nu niet expres verkeerd gaan begrijpen!
     
  11. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Maar als zogelukkig aankomt met een artikel dat dit juist tegenspreekt, reageert ze zo. Tja, als je niet op niveau een discussie kan voeren, moet je gewoon niet beginnen.

    En in principe kan alles zorgen voor cariës. Ook fruit en groente. Goed poetsen vanaf jonge leeftijd en gewoon je gezonde verstand gebruiken kan dit voorkomen.

    Maar dat bv cariës in de hand zou werken, geloof ik ook niet. Het heet niet voor niets zuigflescariës, het heeft meer met de manier van zuigen te maken.
     
  12. Omelet

    Omelet VIP lid

    14 nov 2008
    14.874
    2
    0
    #252 Omelet, 28 mrt 2013
    Laatst bewerkt: 28 mrt 2013
    en ook
    Borstvoeding.com: kenniscentrum voor borstvoeding - Motivatie - Borstvoeding, caris en zuigflescaris
     
  13. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Mmm, ik heb het hele artikel gelezen en er zijn er dus heel wat kritische kanttekeningen.;)

    Onze speciale kindertandarts (bv-moeder van twee) zei dat ze kon zien dat zoon lang bv had gehad. En die heeft wat nachtvoedingen gehad hoor; 2 jaar lang! Ik vond het wel een compliment.:)


    Trouwens: zuigflescariës bij bv-kinderen is neem ik aan afgekolfde melk uit een fles??
     
  14. knap

    knap Niet meer actief

    Beetje offtopic.

    Mijn moeder was op bezoek. Denk ga maar eens vragen wanneer ik bijvoeding kreeg als baby ben van 1974 en weet je wat ze zij. Ze zei het cb adviseerde mij toen al om bijvoeding te geven na vier maanden ik zeg ook geen fruit met zes weken nee zegt ze.

    Wel na vier maanden was het banaan met sinaasappel. Dus als ik mijn moeder moet geloven was het in de jaren 70 ook al gewoner om je kind na vier maanden bijvoeding te geven.
     
  15. Leenislief

    Leenislief Fanatiek lid

    30 sep 2011
    1.765
    0
    0
    NULL
    NULL
    Grappig! ik (1981) kreeg al rond de 3 maanden fruithap. En mijn moeder is nota bene arts! Tja, ik denk dat er ook toen om de zoveel jaar weer andere adviezen werden gegeven.
    M'n moeder verteld dat nu ook bijna beschaamd dat ze dat heeft gedaan, maar toen was dat nu eenmaal de richtlijn.
     
  16. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Klopt.

    Ik ben ongeveer net zo oud als jij en kreeg rond de 4 maanden ook de beruchte banaan met verkruimelde beschuit en sinaasappelsap!:$
     
  17. Saja87

    Saja87 Niet meer actief

    Hahaha en ik heb het nav dit topic aan mn schoonmoeder gevraagd.
    Mijn man komt uit 78 en zij vertelde:

    Met 2,5 mnd werd er op advies van het CB gestart geprakte banaan liga en sinaasappelsap..
     
  18. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Opvallend was dat de zuigflescariësgroep aanzienlijk vaker (vaak elke twee uur) werd aangelegd dan de kinderen uit de groepen 1 en 2. Het fluoridegebruik was in de zuigflescariësgroep minder.
    De vijf kinderen uit de cariësgroep hadden vaker suikerhoudende medicijnen gekregen en kregen vaker een zoet tussendoortje.

    Volgens de Acta blijkt uit het onderzoek dat het frequent geven van borstvoeding en een laag fluoridegebruik kan worden beschouwd als een risicofactor voor het optreden van zuigflescariës. Gezien het feit dat de meeste kinderen een 'gaaf' gebit hadden bestaat er vanuit tandheelkundig oogpunt geen noodzaak om langdurige borstvoeding bij kinderen af te raden.

    De onderzochte groep was geen aselecte groep omdat deelnemers door de Borstvoedingsorganisatie LLL opgeroepen waren om deel te nemen aan dit onderzoek. De meeste ouders waren zich al bewust van het tandbederf van hun kind en zochten tandheelkundig advies. Het kan dus niet uitgesloten worden dat dit het eindresultaat van het onderzoek heeft beïnvloed.

    Een opvallende uitkomst is de hogere frequentie borstvoeding bij de zuigflescariësgroep. Een wetenschappelijke relatie is niet aangetoond. Dit kan je bijvoorbeeld pas bewijzen als je stopt met het meer frequent aanleggen en er vervolgens arrested cariës optreedt en alle andere factoren blijven hetzelfde. Er zijn nu eenmaal bij het ontstaan van cariës nog een aantal onbekende factoren betrokken.

    Zo heeft tandarts H. Torney in Ierland (1992) 107 borstgevoede kinderen onderzocht, die tenminste twee jaar borstvoeding kregen. De gebitten van de kinderen werden onderzocht evenals speeksel van zowel de kinderen als hun moeder. Ook deze kinderen kwamen uit LLL-groepen.
    Torney kwam tot de conclusie dat langdurige borstvoeding niet leidt tot zuigflescariës omdat de cariësgroep qua frequentie borstvoeding niet verschilde met de cariësvrije groep. Hij vond wel een verzwakking van het tandglazuur in de meeste kinderen met ernstig tandbederf. Dit kan een indicatie zijn van een slechtere gezondheidstoestand van de moeder tijdens haar zwangerschap, op het tijdstip van tandontwikkeling. Torney brengt het tandbederf in verband met de factoren: een verminderde inname van melkprodukten door de moeder, ingenomen antibiotica tijdens de zwangerschap van de moeder, flinke stress tijdens de zwangerschap.

    De medische adviesraad van La Leche Leaque International heeft in 1996 het volgend verklaard: "een klein percentage van de borstgevoede kinderen ontwikkelt tandbederf. Tandbederf komt dus ook voor bij borstvoeding maar niet als gevolg van de borstvoeding. Er zijn immers talloze peuters met gezonde tanden die langdurig borstvoeding hebben gehad of krijgen.

    Er bestaan bovendien grote verschillen tussen het drinken aan de borst of uit een zuigfles. De tepel komt veel verder in de mond en een zuigbeweging wordt automatisch gevolgd door een slikbeweging, waardoor het onwaarschijnlijk is dat de tanden voortdurend in aanraking komen met moedermelk. De drank uit een zuigfles komt veel meer voor in de mond omdat deze vloeistof door de tong wordt tegengehouden.

    Jammergenoeg komen de onderstaande vragen nauwelijks in onderzoeken aan bod:

    *Komt tandbederf meer in de familie voor? nee
    *Is de moeder tijdens de zwangerschap ziek geweest en/of heeft zij antibiotica geslikt?nee
    *Welk dieet gebruikte de moeder tijdens de zwangerschap, gebruikte zij veel cafeine (kan tot tandbederf leiden), gebruikte zij voldoende calcium?nee en ja
    *Was het kind prematuur geboren?nee
    *Welke bijvoeding krijgt het kind?puur natuur
    Heeft het kind regelmatig zoete medicijnen gekregen, inclusief vitamines, *antibiotica en hoestsiroop?nee
    *Hebben de ouders veel tandbedervende bacteriën in de mond?nee
    *Slaapt de peuter lange perioden 's nachts met de borst in de mond?nee

    Samenvattend wil ik opmerken dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor een relatie borstvoeding en zuigflescariës. Daar komt bij dat gemiddeld genomen borstgevoede kinderen minder last hebben van tandbederf. Uit onderzoek is ook gebleken dat hoe langer er borstvoeding gegeven werd, hoe kleiner het risico op een slecht sluitend gebit (malocclusie).


    ;)
     
  19. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Jaaaa, het was Liga ipv beschuit!! Weet nog wel hoe dat smaakte toen mijn jongere zusje dat kreeg (heerlijk, haha!:D).
     
  20. Bri

    Bri Niet meer actief

    In mijn babyplakboek (bouwjaar 1971) zit het briefje van de huisarts nog, die adviseerde om mij sinaasappelsap en liga te geven toen ik ongeveer 2 maanden oud was.
     

Deel Deze Pagina