Voor de bami hier laatst een kruidenmengsel bij de toko gekocht. Daar zit in: koriander, komijn, gember, paprika, laos, knoflook en kurkuma. Daar ook shoarmakruiden gekocht (mix van kurkuma, koriander, komijn, paprika, peper, kaneel, zout) Beide nog niet gebruikt, maar leek me wel handig. Ben niet zo handig met verhoudingen van kruiden, vandaar. Voor lasagna: even zoeken op smulweb en dan het recept met de meeste reacties. Die lasagna is zooooooooooooo lekker!
Hangt een beetje af van welk eiland natuurlijk, maar ik ken maar weinig Indonesiers die geen sambal en trasi in hun nasi goreng (een restjesverwerkingsgerecht, ontbijt) willen. Volgens de huisvrouwen in mijn omgeving kan kool er bijvoorbeeld prima door, maar is iets als taugeh zouden ze minder snel doen. En er zijn natuurlijk zoveel recepten als er mensen zijn! Het merendeel van de bevolking is moslim, dus bijvoorbeeld no way dat die er spek of ham door doen. Recept dat ik gaf komt van de Molukken. Wat in Nederland nasi goreng genoemd wordt, met alle groenten en vlees erdoor en het gebakken ei er op, wordt in Indonesie nasgor spesial genoemd. Wat je in NL bij de chinees haalt noemen ze 'fried rice'. En er zijn maar heel heel weinig mensen in Indonesie die hun eten zonder pakjes en zakjes klaarmaken. Meeste recepten die ik van vriendinnen daar krijg zijn: men neme een zakje bumbu...
Haha wat grappig eigenlijk, ik heb toch altijd het idee dat alleen wij in de Westerse wereld koken met pakjes en zakjes. Doen we allemaal ons best om een authentiek gerecht op tafel te zetten, maken ze het daar ook gewoon met pakjes en zakjes Maar zijn dat dan kruidenmixen met al de toegevoegde ingrediënten zoals wij ze kennen, of zijn het kruidenmixen zoals je ze bij de toko kunt kopen. Dus gewoon de benodigde kruiden in de juiste hoeveelheden bij elkaar in en zakje? Dat laatste lijkt menamelijk best handig.
Ik bewaar ze een paar dagen in de koelkast, onder een beetje olie. Of ik vries ze in (als ik bijvoorbeeld op de markt een hele lading heb kunnen inslaan), ze zijn ook heel lekker in de soep!
Je hebt verschillende soorten. Die natte boemboes die je moet bakken, die je hier bij de toko ziet (daar zit ook vaak vetsin in), maar ook zakjes met mix die vnl. uit zout, smaakversterkers en aroma's bestaan. Alleen die bouwpakketten die je van Knorr en zo hebt, die zie je er niet. Ik heb de indruk dat de 'authentieke' Indische keuken met allerlei gerechten meer behouden wordt bij de Indische mensen in Nederland. In Indonesie kunnen heel veel mensen nauwelijks koken, vrijwel iedereen heeft een hulp in huis die als je geluk hebt nog koken kan, maar vooral veel hoger opgeleiden leven van pakjes en afhaal (nou is afhaal daarginds vaak goedkoper dan zelf maken, dus zo raar is dat nou ook weer niet).
In Aziatische gerechten wordt vrij veel ve-tsin gebruikt. Of je er wat van krijgt is nog altijd een twistpunt. Ik denk dat je het gebruik ervan moet beperken. Als je vaak pak en zak, kantenklaarmaaltijden, chips, cupasoupjes e.d eet dat het je wel tegen kan gaan werken (migraine, trek in vet/zout eten met alle gevolgen van dien).
Ik denk dat bij vetsin de dosering en het soort eten waar het aan toegevoegd wordt ook nog wel kan uitmaken. In Japans eten vinden ze dat vetsin de vijfde smaak 'umami' vertegenwoordigd, in aziatischeten 'hoort' de vetsin bij de smaak van het eten. Daar is het in balans. Terwijl in industriele pakjes en zakjes het in grote hoeveelheden gebruikt wordt om 'goedkoop' (gebrek aan duurdere ingrediënten) te maskeren, en bijvoorbeeld bij snacks om 'door eten' te bevorderen. Paar jaar geleden was de reclameleus van Pringles 'once you pop, you can't stop'. Herinner me nog uitzending van KvW waarin ze fabrikant confronteerden met het 'dooreet-effect' van vetsin en die reclameleus (die daarna vrij snel verdween).
Overigens, raakte tijdens vakantie eens in gesprek met Japanse voedingskundige. Zij vertelde me dat in Japan, om ondervoeding bij ouderen te voorkomen, er in het eten van bejaarden meer vetsin gedaan wordt. Daardoor smaakt het lekkerder en eten ze meer!
ik kook vaak indisch... en heb nog nooit vetsin gebruikt.. ik gebruik alle kruiden vers of gedroogd.. en ja, trassie heb ik standaard in mijn keukenla maar gebruik hem niet voor de nasi. Kool ook niet... kool gaat wel door de bami... jammie
ik heb nog iets lekkers. vanavond gegeten en alles was tot de laatste kruimel op gehaktschotel met spitskool en abrikozenjam 400 gram gehakt 1 spitskool 1 ui 2 theelepels kerriepoeder klein beetje cayennepeper 2 eetlepels abrikozenjam uitje fruiten, gehakt rullen. spitskool in dunne reepjes snijden. gehakt ui mengsel kruiden met de kerrie en de cayennepeper. spitskool toevoegen en alles goed dooroeren en zachtjes gaar laten stoven. als het gaar is de abrikozenjam toevoegen en goed door elkaar scheppen. evt als je van pittig houdt kun je nog naar smaak wat sambal toevoegen. wij hebben het gegeten met gekookte aardappels maar ik denk dat het met rijst ook heerlijk is. ik heb hier nu al diverse dingen gemaakt zonder pakjes en zakjes en alles is tot nu toe in de smaak gevallen
Ik gebruik eigenlijk altijd trassi in de nasi. Recept van mn oma gehad die indisch is. Vraag me af of jullie een recept hebben zonder trassi wil het wel eens proberen zonder..
Haha weet ik maar ben tot nu toe ook nog niet echt een recept voor trassi tegen gekomen ( wel recepten mét trassi haha )
Dan is dat recept dus niet zo origineel, bij van je oma denk ik aan traditioneel zonder kant en klare dingen hihi
Hahaha kan ook komen omdat het recepten boekje van oma niet meer compleet is misschien heeft het er wel in gestaan maar is die pagina er uit gescheurd net zoals een paar andere recepten:x
Oh wat balen! Staan er wel wat spannende vegetarische recepten in welke je hier zou kunnen/willen delen??