Oh sorry niet duidelijk geweest dus! Hij heeft ons meisje erkent. En hij heeft een koop woning. Dus onze dochter is inderdaad de eerste erfgename.
Ik zou het toch vast laten leggen, want als jullie dochter zou erven dan moet daarover successierechten worden betaald vanaf een bepaald bedrag en dat drempelbedrag is niet erg hoog. Als partner ligt dat bedrag veel hoger en gaat het op jou over. Als je dochter het zou erven loop je dus alsnog de kans dat je het huis zou moeten verkopen en dat lijkt me niet de bedoeling. Daarbij zou jullie dochter het huis bezitten en zij jou er later tijdens een ruzie dus uit kunnen zetten als ze zou willen. Lijkt me ook niet dat je dat wilt. Dus even naar de notaris en alles vast laten leggen. Dat voorkomt een hoop ellende.
Wat ik me nog kan herinneren is toen wij een samenlevingscontract afsloten, er werd gemeld dat bij overlijden van mijn vriend alles naar zijn familie zou gaan. Nu krijgen we een kindje, en ondanks zij straks eerste erfgename is, moeten we toch een testament maken. Zijn ouders kunnen mij er anders alsnog uitschoppen. Ook ik woon in, en alles staat op zijn naam. Goed dat je dit aankaart, ik ga er ook gelijk weer achteraan. Testament staat al op de planning, maar ook even financieën goed nakijken
Als je voorlopig niet wilt trouwen is een testament de beste optie. Al is het erfbelasting gezien beter om bijvoorbeeld geregistreerd partner te doen, dan is het bedrag wat je mag erven namelijk hoger voordat je belasting gaat betalen.
Dit klopt idd. In de tijd dat wij een huis kochten bestond er geen geregistreerd partnerschap en moesten we het met een samenlevingscontract doen. Ons werd wel aangeraden daar een testament bij af te sluiten omdat je met een samenlevingscontract niet erft van elkaar.
Je kan dmv een samenlevingscontract wel erven van elkaar, alleen geen geld. Je kunt er wel in laten zetten dat in geval van overlijden het huis, de inboedel, auto e.d. aan de ander toebehoort.
En kijk even naar een overlijdens-risico verzekeing. Als gehuwden krijg je een nabestaandenpensioen, maar dat is lang niet gelijk aan het salaris. Het 'gat' daartussen verzeker je bij met die overlijdens-risico verzekering. Als één van jullie twee wegvalt, kan de ander ook de kosten dragen van een woning en huishouden. Je zult maar erfgenaam zijn van een koopwoning waarvan je de hypotheek niet alleen kunt betalen. Moet je die met schuld verkopen, zit je nog dieper in de ellende. En als je gehuurd woont, is het ook wel fijn dat je in eerste instantie kunt blijven zitten waar je zit.
Ik zou eens gaan zitten met een notaris. Die kan je dan over alles adviseren, zodat je allemaal gedekt bent mocht er wat gebeuren. Het is geen gezellig onderwerp, maar als je er een keer voor gaat zitten hoef je erna (hopelijk) heel lang er niet meer mee bezig te zijn. Overlijdens/levensverzekering (ook zo'n gezellige) is ook een handige. Helpt met kosten en dat je je huisje kunt houden etc. Niet het leukste om te doen, maar beter om even voor te gaan zitten.
Ik zie nu idd op internet dat je deze dingen ook in je samenlevingscontract kan op laten nemen. Ik weet niet of dit veranderd is maar 11 jaar geleden zat dat nog anders in elkaar. Je kon toen wel kleine dingen zoals sieraden erin op laten nemen. Wij wilde sowieso testamenten ivm de kinderen en een voogd benoemen.
ik zou ook samenlevingscontract en testament laten opstellen of toch geregistreerd partnerschap doen. Trouwen kun je altijd nog, maar het papierwerk is wel belangrijk. Straks sta je op straat met niets.
Juist, en als je helemaal volledig wil zijn neem je ook een volmacht. Daarmee heb je ook meteen ook gedekt dat als je partner niet meer in staat is om te tekenen ergens voor, jij dat in zijn naam kunt doen. Bijvoorbeeld als je partner in een coma raakt of anderszins niet meer in staat is om beslissingen te nemen. Wij hebben, met de koop van ons huis, meteen het hele riedeltje gedaan. Samenlevingscontract, testament en een volmacht voor elkaar. Je weet maar nooit.
Dat klopt idd. Maar wettelijke erfgenamen hebben en houden wel recht op hun wettelijk erfdeel. Als je kinderen hebt en man komt te overlijden hebben kinderen recht op hun erfdeel, als ze meerderjarig zijn betekend dat dat je dat bedrag ook direct moet betalen, dit geldt ook voor ouders. Met een testament kun je alles op de langstlevende zetten om dit probleem te voorkomen.
Beste TS: ga naar een notaris want die kan je haarfijn uitleggen welke opties je hebt in jouw situatie. Zo'n gesprek duurt ongeveer 45 min a een uur. Deze tijd heeft de professional nodig om je een volledig en kloppend beeld te geven van jouw situatie. Aan de halve antwoorden hier op het forum heb je weinig. Ze zijn goedbedoeld maar deels kloppen ze en deels kloppen ze gewoon niet.
Goh, dat is een goeie! Weet je toevallig ook hoe dit zit als je getrouwd bent? Heb je die volmacht dan automatisch, of moet dat alsnog apart geregeld worden?
Als je getrouwd bent (of geregistreerd partners) heb je volmacht. Voor ons was dit één van de redenen, samen met erfrecht, om bij de aankoop van onze woning een gratis geregistreerd partnerschap af te sluiten. Gelijk alles goed geregeld, behalve nu erfrecht i.c.m. kinderen. Daar moeten we nog wel een keer iets mee. We zijn later alsnog getrouwd voor het feestje. Maar het was een fijn idee om toen al alles geregeld te hebben!
uhm nee je hebt geen volmacht. Als je trouwt dan betekent dat dat je voor elkaar zorgt. Daaruit vloeit voort dat je ook (medische) beslissingen mag nemen als 1 van beide in coma ligt. Maar..... als je bijvoorbeeld je huis moet verkopen of een hypotheek moet vestigen omdat je geld nodig hebt of je wilt geld schenken aan je kinderen dan heb je vervangende toestemming nodig van de rechtbank. Dit zijn slechts een paar voorbeelden maar in de wet is meer geregeld om echtelieden te beschermen tegen ongewenste (goedbedoelde) financiele beslissingen van de ander. Een volmacht gaat dwars door deze bescherming heen en is daarom dus meestal niet gewenst. Bovendien kan je met een volmacht handelen zonder dat je partner er vanaf weet. Niemand weet wat de toekomst brengt (drank, gokverslaving, spilzucht) en daarom moet mijnsinziens zeer terughoudend omgegaan worden met deze volmachten. Er is namelijk geen enkele controlemogelijkheid en je kan achteraf niet klagen want er was een geldige volmacht.
Weet hij dan misschien hoe het zit in onze situatie: samenlevingscontract met testamenten al 14 jaar. Mocht mijn man nu bijv. Een ongeluk krijgen en in coma raken, ben ik dan de persoon die beslissingen moet nemen of zijn ouders?
ook daar kan je antwoord op krijgen. Kort door de bocht. Testamenten werken pas na overlijden dus daar heb je in een comasituatie niets aan. Er is sinds kort wel een nieuwe testamentvariant, het levenstestament, waarin je wel eea vast kan leggen mbt je wensen voor het geval je iemand nodig hebt die beslissingen voor je moet nemen. Maar het is aan de rechter om die persoon dan op dat kritieke moment ook te benoemen. 14 jaar samenwonen is lang en je zou derhalve wel aangemerkt kunnen worden als levensgezel. Dan zou je eventueel medische beslissingen mogen nemen. Er moet door de arts wel eerst vastgesteld worden of je levensgezel bent en de vraag is of die zich erin gaat verdiepen. Soms staat er iets in het samenlevingscontract maar meestal niet. Daarom begint de arts bij de ouders want daarvan weet hij zeker dat die beslissingen mogen nemen. Laat je goed voorlichten en onderneem actie.