hoe duimen afleren

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door mariska1976, 1 apr 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. twinkle star

    twinkle star Niet meer actief

    Klopt en de onze heeft aangegeven dat dat bij onze dochter het geval is. Zij zuigt met zoveel kracht dat haar duim er niet uit ziet en haar bovenkaak een stuk verder naar voren staat. Hij vond het echt van belang te stoppen.

    Zelf vind ik een beugel toch echt een probleem als je het zelf had kunnen voorkomen. Buiten dat kinderen met een beugel nog altijd gepest worden helaas, een beugel veel geld kan kosten, het flink zeer doet en het veel tijd kost steeds naar de ortho te moeten. Als je er niks aan kon doen ok dan is het niet anders maar als je het kan voorkomen gaat daar toch wel mijn voorkeur naar uit.
     
  2. kaboutertje

    kaboutertje VIP lid

    10 jul 2008
    5.651
    0
    36
    in mijn droompaleis
    De problemen die jij beschrijft voor een ortho, dat heb ik nooit zo gezien.

    Maar als het vooromen kan worden...., maar ja als het kind er niet aan toe is en het dus niet lukt om te stoppen. Kk heeft nog echt die duim nodig om in slaap te vallen. En als ze slaapt is hij er uit.
     
  3. adi

    adi Niet meer actief

    Hmm, maar voor ouders die het prima vinden dat hun kind jarenlang duimt: zou je ook zo denken als je kind op zn 7de nog een speen heeft? Dat is immers hetzelfde?
     
  4. kaboutertje

    kaboutertje VIP lid

    10 jul 2008
    5.651
    0
    36
    in mijn droompaleis
    Alleen is daar iets makkelijke rmee te stoppen, want die doe je immers weg. Met een duim kan je die moeilijk eraf halen.
     
  5. adi

    adi Niet meer actief

    Ja dat begrijp ik, maar dat is puur het probleem voor de ouders (hoe laat ik het kind stoppen). De kinderen maken dezelfde afwenningsfase door: bij beide moeten ze af van een zuiggewoonte (want met zoveel jaar heb je echt geen zuigbehoefte meer).

    En toch hoor en lees je dat de ouders het prima vinden dat hun kind tot in de tienerjaren duimt (zoals in deze topic: hij/zij heeft er behoefte aan). Vandaar mijn vraag: zouden deze ouders hetzelfde vinden als hun kind op dezelfde leeftijd een speen zou hebben?
     
  6. kaboutertje

    kaboutertje VIP lid

    10 jul 2008
    5.651
    0
    36
    in mijn droompaleis
    Het is ook niet de zuigbehoefte. het is meer de gewenning.
    Net als met een knuffel slapen.

    Ik lees nog ff van te voren , anders kan ik niet in slaap vallen.
    Kk duimt ff om in slaap te komen.
    Nee ik kan er echt nog niet mee zitten, ze is ook nog geen 10.
    Zelf stopte ik ook bij een jaar of 7, dus hebben we nog even. ;)

    Maar als een kind van 7 de hele dag door duimt wordt het mss anders. daar kan ik niet over oordelen. Dat verschilt per kind en per ouder.
     
  7. knap

    knap Niet meer actief


    Zal jou antwoord geven van uit mijn mening als lang duimster.

    Hoe meer mijn ouder hun best deden om mij te laten stoppen met duimen hoe meer ik er van overtuigd was om niet te stoppen. En trouwens ik had mijn duim in die periode nooit willen op geven was voor mij echt even een rust momentje kan me daar achter verschuilen ect ect. En nu als volwassenen nog heb ik ticks bijvoorbeeld nagelbijten wel niet meer zo als vroeger maar toch nog regelmatig. of pluisjes pluizen zelfs al volwassen vrouw van bijna 39 jaar. Het blijft toch in je zitten en dat mijn mening en ervaring.
     
  8. twinkle star

    twinkle star Niet meer actief

    niet aantoe is om te stoppen....tsja dat waren mijn oudste twee met 2,5 jaar ook niet toen we de speen hebben weggedaan. Lastige is dat een duim aan een hand zit en je die niet even op de kast kan leggen. Het wordt een gewenning en dat is een beetje het probleem.
    Als het hier allene zou zijn om in slaap te vallen kan ik er nog mee leven maar als ik 's avonds bij haar ga kijken maakt ze een vreselijke herrie en ook overdag heeft ze hem regelmatig in haar mond. Als ze uit school komt mag ze heel even met haar duim op de bank en daarna probeer ik haar af te leiden zodat ze niet aan haar duim denkt en bezig is zodat de behoefte er niet is.
     
  9. kaboutertje

    kaboutertje VIP lid

    10 jul 2008
    5.651
    0
    36
    in mijn droompaleis
    Kk wilde er ook radicaal zelf mee stoppen overdag. Dus van de een op de andere dag. Maar gewenning, dus met tv op school ging hij erin. We hebben de juf gevraagd te helpen. De juf heeft wel geteld 1x iets moeten zeggen voor de rest kwam ze er zelf al achter als die duim richting mond ging.

    Dus voor nu om in slaap te komen vind ik het best. Dat zal er ook wel afgaan. Kk is er wel mee bezig en probeert het, maar dan gaan ze toch er weer in zegt ze de volgende dag.
    Maar ze probeert het wel.

    Hier ook zo'n heerlijk smak-sopgeluidje :)
    Ik heb er geen last van, ze ligt toch in haar eigen kamer ;)
     
  10. feetje75

    feetje75 Lid

    9 okt 2010
    46
    0
    0
    NULL
    NULL
    Duimen bevordert het mond-ademhalen (als duim uit de mond valt tijdens de slaap, blijft de mond open liggen). Extra reden dus om het duimen af te leren.
    Het advies is om te stoppen als de blijvende tanden doorbreken (rond 6 jaar) of eerder, zodat eventuele standveranderingen spontaan kunnen plaats vinden, en de kans op een beugel te verkleinen.
    Tot het 9-ende jaar kunnen standveranderingen nog "makkelijk" gecorrigeerd worden met een beugel.
    Na deze leeftijd (ivm groeispurt) kan ook de kaak zelf vergroeien, zodat blijvende "schade"/ verandering kan optreden, die niet altijd meer met een beugel is te verhelpen.
    Met name hoe langer de duim in de mond zit, hoe groter de kans op scheef staan van de tanden en groei-afwijking. Als per dag vb 10 minuten geduimd wordt, zal de afwijking minimaal zijn. Als de hele nacht geduimd wordt natuurlijk niet.
    Afleren is heel lastig, vooral als kind niet wil of niet het nut ervan in ziet.
    Pleisters/ sokken over de handen/ vieze smeermiddeltjes zijn eenvoudige manieren. Ook even kijken zodra je kind slaapt en de duim eruit halen, als die nog in de mond zit, kan helpen (hoe korter de tijd, hoe beter). Om de neusademhaling te bevorderen, kan je eventueel de mond zachtjes sluiten).
    Eventuele mogelijkheden bij hardnekkig duimen afleren:
    -Thumbguard (plastic buisje om de duim)
    -Plaatsen tonghek bij de orthodontist (vast metalen kronkeldraadje dat achter de boventanden loopt)

    Succes!
     
  11. mimi83

    mimi83 Niet meer actief

    Hier een mama die falikant tegen dwingend afleren is op latere leeftijd (overleg leeftijd) reden: ik ging er alleen maar meer van duimen. Late duimers ( + 8/10) gebruiken die duim als rust moment en jah dat is gewenning tuurlijk. Maar 9 van de tien keer zit er een reden achter. Onzekerheid, pesten eerst zoeken dan overleggen qua hoeveel tijd er geduimd mag worden.. ineens stoppen kan alleen als kind er zelf achter staat..

    Bij vroeg afleren gebruik dan een stoffen zakdoekje los om de hand geknoopt en dan dus 1 x om de duim. Het stof voelen als je slaapt is meestal genoeg om niet door te pakken . Doe het zelf nog wel als ik merk dat ik nachten lang duim.
    Bij inslapen pakken ze hem dan misschien wel maar dat als ze slapen en duim zit los. Doekje verder over de duim trekken. Zodat ze gelijk doek in de mond hebben. Overdag werkt eigenlijk alleen afleiden, niet mogen duimen terwijl je moe bent en op de bank zit is echt heel lastig als je een duimer bent.

    Hier dus wel bewust speen gepromoot omdat ik geloof in het voorbeeld geef jezelf en aangezien ik duim kan ik niet zeggen je mag niet duimen.. ja nog steeds duim ik, als ik pijn heb met name . Erfenis van op je 12 de rugpatient worden en op die manier soms even de pijn kon vergeten.
     
  12. sm1

    sm1 Fanatiek lid

    17 dec 2011
    1.889
    115
    63
    Hier is dochter nu een week van de duim af.
    Overdag dan als ze slaapt duimt ze onbewust wel.
    Ik had het nooit verwacht dat het zou lukken, want ze kon als ze niet bezig was eigenlijk de hele dag met de duim in de mond zitten. Ze is 5 en wil het net ook zelf afleren, en morgen krijgt ze na 8 dagen niet duimen natuurlijk haar premie!
     
  13. Bambi93

    Bambi93 Fanatiek lid

    4 apr 2013
    1.173
    0
    36
    Stiefzoontje net 8 duimt nog steeds. De reden is dat zijn mama met 2.5 vond dat de speen weg moest zonder dat hij er klaar voor was. Sindsdien neemt hij zijn duim. Terwijl zijn jongere broertje, 5, pas deze sint zijn speen heeft weggedaan voor een extra kadootje. En hij er wel klaar voor was. Ieder kind heeft toch zijn ritme? ;)
     

Deel Deze Pagina