Wij hebben vorig jaar een kat in huis genomen van de overleden overbuurman. We hebben hem toen helemaal APK laten keuren, gechipt e.d. Ik ging er eigenlijk vanuit dat ik dat ieder jaar wel moest eigenlijk, vooral omdat hij heel veel buiten is en er ook aantal zwerfkatten in de straat lopen. Die worden wel gevoerd door iemand uit de buurt maar ik neem aan dat zij ze niet laat enten. Nu hoorde ik van een aantal mensen dat jaarlijks enten niet nodig is. Ik wil de dierenarts wel bellen maar die zal uiteraard zeggen van wel. Wat denken jullie? Ik neig zelf eigenlijk van wel in het kader van beter voorkomen dan genezen maar ik wil ook geen onnodige dingen doen en stress veroorzaken bij de kat.
Wij deden het eerst wel elk jaar bij de katten. Maar toen mij door iemand is verteld dat ze naar een paar jaar genoeg antistoffen hebben opgebouwd, ben ik daar ook mee opgehouden.
Ik zeg van wel, ben paraveterinair en zie in de praktijk dus ook de gevallen waarbij mensen hun huisdier niet hebben laten inenten en soms overlijden er daarom ook huisdieren.
mijn schoonzusje is dierenarts en normaal moet het 1 keer in de 2 jaar maar ze kwam laatst aan met een artikel van een collega daarin stond dat het nu eens per 3 jaar is vanwege een vergrote kans op huidkanker! de dierenarts zelf zou dit natuurlijk niet aan de grote klok hangen want dan lopen ze heel veel inkomsten mis, maar ik doe het nu eens per 2 jaar.
Wij doen het ook elk jaar. Dit jaar was het dan wel bijna anderhalf jaar, maar liever voorkomen dan een doodziek beestje. Mijn nieuwe da heeft wel gezegd dat het ook eens per 2 jaar mocht, dus dat doen we nu.
1 keer per 2 jaar is in principe wel voldoende, maar zou het wel dan ook doen. als ze de niesziekte of wat dan ook krijgen heb je echt een probleem, dus enten is wel verstandig. Zou voor de zekerheid even je Da bellen voor advies.. De een zegt elk jaar , de ander zegt elke 2 jaar.. en er zijn ook genoeg mensen wat zeggen Niet enten.. Maar met katten die buiten rondlopen en waarschijnlijk ook veel met andere katten in contact komen en met dode prooidieren zou ik wel absoluut enten, al is het 1 per 2 jaar
Volgens onze da hoef je ze in principe maar 1x in te enten. Wanneer het buiten katten zijn en ook in contact komen met andere geënte katten is de kans groot dat ze daardoor steeds opnieuw die antistoffen aan gaan maken. Om toch zeker te zijn dat dit het geval is zou je de katten eens in de zoveel tijd kunnen laten testen op deze stoffen. Blijkt dat deze toch te weinig aanwezig zijn kunnen zij alsnog opnieuw geënt worden.
Hier krijgen ze ieder jaar de entingen. Is verplicht vanuit pension en daar gaan ze 1x per jaar heen vanwege vakantie.
Hier zijn ze 1x geënt als kitten zijnde, daarna nooit meer. Ze komen hier niet buiten dus dat scheelt misschien. Ze zijn nu 7,7 en 8 en gezond.
Ik heb 2 katten de een die ik ieder gjaar inenten omdat ze een chronische luchtweginfectie heeft en vatbaar is voor alle kattengriepjes. De andere kat doen we ook inenten,omdat de andere kat er toch mee te beschermen omdat die zo vatbaar is. Beide katten komen buiten en er lopen ook heel veel buurt katten rond. Mijn ouders hebben we de katten nooit laten inenten en die zijn 17 jaar geworden. Dus het kan allebei denk ik...
Ik las pas dat katten die ingeënt tegen niesziekte het alsnog kunnen krijgen. Dan vraag ik me af waarom ent je ze dan? Snap wel dat ze ook voor andere ziektes ge-ent worden.
In onze praktijk is het elk jaar enten.. Ene jaar alleen niesziekte, volgende jaar niesziekte en kattenziekte, jaar daarop alleen niesziekte, etc. Kattenziekte is 2 jaar geldig en niesziekte 1 jaar
Hier niet, in het begin wel gedaan en alsnog heeft mijn kat toen kantje boord gelegen. Omdat het net weer om een variant ging die net niet bij ons in de regio voorkwam... Daarbij komt mijn kat echt zelden tot nooit buiten, niet omdat het niet mag, maar het is gewoon een luie binnenkat.
Dat is net als bijvoorbeeld de griepenting bij mensen; het werkt niet helemaal 100% omdat er veel verschillende soorten virussen zijn die griep kunnen veroorzaken en je nooit tegen alles kunt enten. Zelfde is met niesziekte het geval. Enting werkt tegen de meest voorkomende virussen, maar niet allemaal.
Het lastige is gewoon dat er niks meer aan te doen is als je kat eenmaal bijvoorbeeld kattenziekte krijgt, behalve symptomen bestrijden. Je kat gaat dan (bijna altijd) gewoon hartstikke dood. En het is geen fijne dood. Daarom wordt er preventief geënt. Ook is het erg besmettelijk en kan lang in de omgeving overleven. Vandaar dat ook binnenkatten het beste wel geënt kunnen worden. Iedereen moet voor zichzelf beslissen of hij of zij deze risico's neemt met zijn/haar katten. Om het geldklopperij van de dierenarts te noemen vind ik altijd zo'n onzin.. Ik zie zelf in de bijsluiter van ons entstof staan hoe lang het werkzaam is.. en daar houdt mijn dierenarts zich ook gewoon aan.