Nou, ik vind het wel mee vallen. Kom net terug van 15 minuten gesprekje op school van de oudste, groep 1, en het bleek dat ze ook een testje had moeten maken. Nou, blijkbaar vond ze het niet echt bijzonder, want ik heb hier thuis nog nooit wat over gehoord. Maar goed....de test was: - Kleuren herkennen - Vormen herkennen - Tellen tot 15 - Cijfers 1 t/m 10 herkennen (dus benoemen wat ze ziet, niet waar is de 1 etc.) Nou, als dat overvragen is? Lijkt mij een vrij normale test voor kleuters..
Vind het wel apart hoor, je zou haast denken dat het regiogebonden is ofzo! Hier notabene een 99% zwarte school met 125 kleuters en 5 kleuters krijgen extra taalondersteuning omdat ze dus geen of niet goed nl spreken.
ja het is wel apart inderdaad, wij hebben officieel ook een "zwarte school" (klinkt zo naar, ik noem het wereldschool hihi) en zijn daarin ook excellent geworden en nu ook als normale school excellent geworden, omdat ondanks de taalproblemen dit geen problemen veroorzaakt, maar er word wel heel veel geïnvesteerd hierin dus blijkbaar werkt het hihi
Ben ik met je eens. Ik vind dat je in een goed ingerichte groep 3 ook nog gewoon wat hoeken om te spelen moet hebben.
ja dat vind ik ook , de boog kan niet steeds gespannen staan zeg maar.. zeker tegenwoordig met al dat ge-overblijf / continueroosters is dat extra belangrijk, ze krijgen amper echte pauze meer..
Schrijven vind ik in een kleuterklas inderdaad niet handig. Al is het maar motorisch gezien. Dan vind ik stempelen (a.d.h.v. een voorbeeld) voor de oudste kleuters een beter idee. En wat betreft die vormen... Tja, wat dat? Driehoek, cirkel, vierkant, rechthoek??? Mijn zoon is 2,5 en hij kent die vormen al lang (en wel meer ook.) Er zitten nu eenmaal kinderen van allerlei niveaus in een groep. Dus voor de (jongere) kleuters die de basisvormen nog niet kennen, biedt je die aan. Maar je zult toch ook echt een niveau hoger moeten gaan zitten voor de kleuters die dat soort woorden gewoon al kennen. En zo vind ik dat met al het woordenschat-onderwijs hoor. Het is de bedoeling dat kinderen nieuwe woorden leren. Dan zul je dus 'hoog' moeten insteken.
Dit was voor groep 1 en 2..... Tezamen.. Waar trek je de grens.... Want groep 1 van dit jaar... Kent deze vormen volgend jaar ook al...(combinatieklas) Dus nog een niveau hoger?... Waardoor de "druk" op anderen nog meer wordt.... Misschien is dat het verschil... Ik zie de kleuterklassen nog meer voor de (spelende) ontwikkeling als voor "het echt leren"..... Leren kunnen ze nog lang zat (kinderen worden tegenwoordig al snel "volwassen") en ik heb liever dat ze straks wat langer doorleren... Als vroeg een "overdosis" hebben en dan eerder kappen met school...
Stop gewoon met klassikaal onderwijs, waarbij iedereen op hetzelfde moment hetzelfde aangeboden krijgt. Je doet ieder kind daarmee te kort. Het is zó achterhaald, en het kan echt anders.
Op zich is dat niet eens zo gek. Ik was bijvoorbeeld vroeger totaal niet geintresseerd in ''leren'', maar aan de andere kant was ik wel creatief. Tijdens mijn tekenlesjes en handarbeid was ik helemaal in mijn nopjes. Jammer genoeg kwam dat maar één keer per week voor (vanaf gr. 3) en dan om de week afgewisseld. Als dat in de eerste instantie wat meer gestimuleerd was had ik mijn interesse voor school sowieso misschien wat langer vast kunnen houden.
Dat valt wel mee. Stel dat je bijvoorbeel cirkel - driehoek - bol - piramide aanbiedt. In de grote kring bespreek je alle woorden even met alle kinderen. Voor de oudsten is dat even opfrissen van de eerste woorden en de andere zijn (voor de meeste oudsten) nieuw. Vervolgens zijn er activiteiten in de kleine kring en het werken in groepjes. De oudere kinderen (en eventueel de jongeren die daar behoefte aan hebben natuurlijk) laat je dan vooral bezig zijn met de twee moeilijkste woorden. Bij de activiteiten voor de jongsten, leg je de nadruk meer op de makkelijkere woorden. Overigens is het voor eekind echt niet makkelijker of moeilijker om het woord driehoek te leren dan het woord piramide hoor. Het idee erachter (het is een vorm) is hetzelfde. Het heeft hetzelfde abstractie niveau. Alleen is het logischer om te beginnen met woorden die vaker voorkomen. Maar dat betekent niet dat ze die andere woorden niet zouden kunnen leren. Ik vind woordenschat heel erg belangrijk. Met woorden orden je de wereld. Je kunt ermee nadenken en dingen begrijpen. Dus hoe meer woorden een kind kent, hoe meer het kind kan nadenken en begrijpen.
Helemaal met je eens. Mijn kinderen zaten op een school die die klassen probeerde te doorbreken, werkte voor mijn kinderen heel goed. Maar toen kwam de Inspectie: foei! Te weinig methodes en te weinig CITO-toetsen. Laag gemiddelde op CiTO-eind. Ja logisch, deze school hield zwakke kinderen innen i.p.v. ze naar SBO te lozen... Maar met de hete adem van de Inspectie in de nek is het er toch weer een stuk conventioneler geworden, helaas.
Hier een school die het juist supergoed doet, en lovende rapporten krijgt van de Inspectie zonder gewone klassen. Ze maken wél gebruik van methodes en CITO-toetsen, misschien is dat het verschil. maar er zijn geen 8 groepen van ongeveer even oude kinderen. Er zijn 2 niveaus: onderbouw (4-7 jr) en bovenbouw (8-12 jr). Binnen jouw niveau stel je samen met je juf/meester en je ouders je eigen leerprogramma samen. Je stelt doelen vast en bedenkt hoe je die gaat behalen. Ouders blij, kinderen blij, Inspectie blij. Ik ben helemaal geen voorstander van meer vrijblijvendheid in het onderwijs, wel van meer eigenheid en echte individuele aandacht.
Dat doet onze school ook maar wij halen toch hoger dan het landelijk gemiddelde dus het KAN wel gewoon hoor...
Ben wel benieuwd hoe jullie over het Amerikaans schoolsysteem denken, dat kinderen later naar de middelbare school gaan, maar ook pas op ongeveer hun 5de naar de kleuterklas?
@lovely dat vind ik op zich wel goed. Ze zijn allemaal pas 18 als ze van school komen. Ik denk dat dat keuzes makkelijker maakt, omdat je met 16 echt niet weet wat je wil. En veel kinderen die natuurlijk mavo/vbo doen (of vmbo?) zijn met 16 klaar en moeten dan naar een vervolg opleiding kijken. 18 is een betere leeftijd, ook dan weet nog niet iedereen wat hij of zij wil, maar het scheelt toch 2 jaar.
Nou al in de 2de moet je al gaan beslissen welke vakken je eruit wilt zetten toch? Dan moet je al aardig weten welke richting je op wilt. En dan ben je 13/14 ofzo?
mijn dochter is een herfstkind dus die kon na een half jaar al mee naar groep 2. Maar we hebben naar haar persoontje gekeken, en besloten haar nog een jaartje in groep 1 te laten vanwege het sociale aspect. twee weken geleden een gesprek over haar gehad, ze gaan bij kleutertjes eigenlijk altijd uit van het gemiddelde qua leren en begrijpen. Het was de juffen opgevallen, dat onze meid erg slim is. en dat ze eigenlijk qua leren en werken door zou moeten, maar sociaal gezien was langer kleuteren de beste optie. Daarom hebben ze nu een groepje gemaakt waarmee onze dochter, en nog een kindje die al begint met lezen de stof kunnen krijgen die ze eigenlijk nodig hebben. Ik ben blij dat deze optie er is, want vroeger moest je door, of je er aan toe was of niet. En nu zit mijn kind heerlijk in dr vel en wordt toch uitgedaagd. dus ik ben wel blij met het cito en toets gebeuren.
ja maar die gaan ook al met 2,5 naar school hoor, preschool zeg maar, zoals hier de PSZ alleen dan gaat ze volgens mij al elke dag, net als in Belgie zeg maar daar gaan ze ook al heel vroeg naar school...
Klopt ze kunnen inderdaad naar een pre-school, maar dat is niet verplicht (word overigens ook niet vergoed volgens mij)