Cookies op de websites van RTL Nederland Gezinnen leerden bijvoorbeeld dat 'tenminste houdbaar tot', een kwaliteitsgarantie afgegeven door de producent, niet betekent dat voedsel na die datum niet meer veilig is. "Gebruik je eigen zintuigen om te beoordelen of je het nog goed kan eten". ------------------- Doet me denken aan die topics die soms geopend worden of iets nog wel eetbaar is als het een dag na de tenminste houdbaar tot-datum is. Het was mij toen in die topics al opgevallen hoeveel mensen goed eten weggooien als het net een dag na die THT-datum is.
Tsja hier kan ik met mijn verstand ook niet bij hoor. Mijn oma gooit bepaalde dingen al weg 3 dagen vóór de THT-datum! En dan heb ik het hier over bepaalde houdbare producten bv. Helemaal omdat ze van vroeger niet gewend was dat er ergens een datum op stond vind ik dat erg raar van haar. Zelf gooi ik eigenlijk niks weg. Ben sowieso niet zo bang voor eventueel ziek worden wanneer er iets over de datum is, vaak staat het er ook maar op omdat anders de kleur of structuur wat minder wordt. Als ik twijfel gewoon even proeven of iemand laten ruiken (want zelf ruiken gaat lastig als je chronisch verkouden bent). Verder probeer ik ook nooit restjes ofzo weg te gooien. Veel mensen weten ook niet het verschil tussen THT en TGT, TGT (te gebruiken tot) staat vaak op verse producten zoals voorgesneden groenten.
Ik gooi ook niet heel veel weg hoor, behalve zuivel.. Tenzij het op die dag of de dag erna nog dicht is dan eet/drink ik er 1 keer van en de rest gaat weg en vlees over datum eet ik ook niet Maar voor de rest zal het me een zorg zijn zolang het nirmaal eruit ziet/ruijt en smaakt
Ik gooi sommige dingen wel weg als het over de datum is, met name vlees, behalve als het uit de vriezer komt. Broodbeleg (vleeswaren voornamelijk) gooi ik ook wel Melk is meestal 1 dag na datum nog wel te drinken, maar alleen als ie ijs-en-ijskoud is (mijn melk moet sowieso koud zijn). Potjes, poedertjes e.d. die gebruik ik nog wel makkelijk na de datum. Geen jaar maar een paar dagen o.i.d. dan wil ik het nog wel eens gebruiken.
Zolang er geen rare kleurtjes en schimmeltjes op zitten en de geur niet vies ruikt heb ik er geen problemen mee.. Maar vriendlief mag eerst proberen
Ik zie die datum ook altijd als een soort richtlijn, en voor de rest vertrouw ik op mijn ogen, neus en smaakpapillen. Ook met vlees - of juist met vlees, omdat dit nogal gaat ruiken als het niet goed meer is. Toen ik zwanger was gooide ik eerder spullen weg omdat ik echt geen risico wilde nemen (en omdat ik veel eerder vond dat iets niet lekker rook), en ik zal eten-over-datum eerder zelf opeten dan dat ik het aan mijn kinderen geef. Ze zijn toch wat kwetsbaarder dan ik. Ik ben echt nog nooit ziek geworden van eten dat over datum was, en ik eet het vaak genoeg.
Van de site van de voedselbank: Houdbaarheidsdatum (THT) Houdbaarheidsdatum..... Met onderstaand item over de veelbesproken houdbaarheidsdatum (THT) wordt hopen we de nog steeds bestaande onduidelijkheid (en onwetendheid) over de THT weg te nemen. Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep, een fles cola of een pak chips weg, omdat de houdbaarheidsdatum (THT)is verstreken? Zonde! De meeste producten kunt u veelal maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon, en zonder risico er ziek van te worden, eten. THT en TGT: twee bekende begrippen. Eén van beide staat op alle levensmiddelen cq etenswaren. TGT staat voor Te Gebruiken Tot en THT voor Tenminste Houdbaar Tot. De eerste aanduiding vindt u op producten die snel kunnen bederven, versproducten als zuivel, vlees, gebak, groenten en fruit. Bij producten met een THT-datum kan de smaak en/of het uiterlijk (de kleur) langzaam achteruit gaan. De fabrikant garandeert de kwaliteit van het betreffende product tot genoemde datum. Maar u kunt het ook daarna nog zonder problemen consumeren. Er zijn nogal wat misverstanden over de THT-datum. Als die is verstreken, betekent dat niet dat het voedsel niet meer gegeten kan/mag worden. Ook de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en Volksgezondheid vinden dit. Er is over dit onderwerp daarom een richtlijn opgesteld, speciaal voor charitatieve instellingen zoals de Voedselbank. Hieruit blijkt en dit betekent dat veel producten nog tot maanden, soms jaren over de datum prima en zonder problemen gegeten kunnen worden. Onderstaand een overzicht van de houdbaarheid van bepaalde producten en het eventueel consumeren ervan na de houdbaarheidsdatum. Het betreft een lijst opgemaakt door de VWA de eerdere Keuringsdienst van Waren in overleg met het Ministerie van Volksgezondheid. Enkele voorbeelden/richtlijnen van de eetbaarheid na de houdbaarheidsdatum (THT) Product & Hoe lang nog probleemloos te consumeren * rijst, thee, pastas zeer lang houdbaar (jaren) * frisdranken idem * koekjes, chips maanden * groenten/fruit in blik zeer lang houdbaar (jaren) * jams en zoetwaren idem * soepen/conserven idem * afbakbrood enkele weken * koffie en thee jaar of langer * fritessaus. Ketchup e.a. enkele maanden of langer * macaroni, mie e.a. jaar of langer (voor alles geldt: mits de verpakking onaangebroken is)
Klopt helemaal. Ik hou dan deze marges zo ongeveer aan: 1 week houdbaar: kan ook een of twee dagen langer 1 maand houdbaar: kan ook een of twee weken langer 1 jaar houdbaar: kan ook een of twee maanden langer jaaaaren houdbaar: kan ook maaaaaanden langer
Met bederfelijke waren vertrouw ik ook op mijn zintuigen. Als eerste mijn ogen. Ziet het er niet goed meer uit, dan gebruik ik het niet. Als tweede mijn neus. Ruikt het vreemd (melk etc.) dan gaat het weg. Als derde proef ik. Smaakt het vreemd, weg er mee! Doorstaat het de drie proeven, dan eten we het gewoon. Nog nooit ziek van geweest.
Ik gooi maar heel weinig weg, zelfs de 1 persoons overblijvertjes vries ik in. Vlees gaat op dag van aankoop of uiterlijk de volgende dag, de vriezer in. Groente die minder lekker is na invriezen eten we eerst, mocht het dan zo uitkomen kan de overige groenten nog zo ingevroren worden. Ik vind het ideaal, doe 1x per week boodschappen. (soms mocht ik ergens komen neem ik wat extra mee) en heb altijd genoeg in huis om extra dagen te kunnen overbruggen. Kan me zeker voorstellen dat er op die manier flink wat bezuinigd word. De beetjes die wel weg gaan, ach dat is of voor de hond, of de vogels in de compostbak. (zag laatst zelfs een eekhoorntje ervandoor gaan met een appeltje )
Ik let ook goed op de TGT en THT.. TGT gooi ik wel direct weg (zeker nu omdat ik zwanger ben), maar THT proef/ruik/kijk ik gewoon even.. Wat ik wel lastig vind is hoe lang je iets kunt bewaren zodra de verpakking geopend is.. Mijn vriend denkt namelijk altijd dat het dan ook gewoon gemakkelijk tot de TGT of THT-datum kan, maar dat is echt niet zo..
Ik kom bijna nooit iets tegen met TGT erop, al moet ik zeggen dat ik er ook niet echt op heb gelet. Misschien omdat ik nooit voorgesneden groenten heb en ook geen vlees van de supermarkt.
Hier gaat er echt bijna niks de gftbak in.. ja aardappelschilletjes.. Ik eet vanalles na de houdbaarheidsdatum als t nog goed ruikt en eruitziet. En dan vertrouw ik meer op mijn neus dan op mijn ogen En als iets niet meer ok is, maar ik kan het "vieze" eraf snijden of fruit is wat rotter geworden, of brood dat droger dan droog is, dan gaat het hier naar de alles-eter huisdieren
Ik haat eten weggooien, dus eet het bijna altijd nog op als de datum is verstreken. Laatst geitenkaas, stukje verder was het groen, maar heb ik omheen gegeten hoor. Dag, het is niet gratis.. smaakte nog prima.
Bij kaas kun je vaak schimmelig stukje wegsnijden en de rest is nog best te eten. Hier ook maar weinig de bak in. Pak melk of yoghurt gaat met paar dagen over datum gewoon open: ruiken en eventueel proeven en dan beslissen. Met goede koude koelkast kan zuivel best een paar dagen over datum. Meeste restjes vries ik in, houden we regelmatig een restjesdag