Hoe houden jullie je oven schoon?

Discussion in 'De lounge' started by PenK, Apr 13, 2013.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Rosao

    Rosao VIP lid

    Nov 3, 2007
    12,893
    1,390
    113
    Zijn die matjes die silicone dingen?
     
  2. azucena

    azucena Fanatiek lid

    Feb 28, 2012
    2,366
    1
    36
  3. tupp

    tupp VIP lid

    Jun 13, 2009
    22,859
    19,259
    113
    Female
    lerares basisonderwijs
    Ik heb zo'n siliconen matje van Xenos gehad. Vreselijk! De oven was nog niet eens klaar met voorverwarmen en er hing al een vreselijke rookwalm!

    Wij doen de meeste dingen op het rooster, als het kan op bakpapier. En onder het rooster hebben we altijd nog de plaat, maar aluminiumfolie erop. Als we iets hebben gemaakt dat erg kruimelde of lekte, dan halen we gewoon het folie eruit en leggen er nieuwe in.

    Verder maar ik het rooster regelmatig schoon met een 'vorkje' van een oud fonduestel. Daar kan ik elk stangetje apart goed mee schoon krabben. (Eerst inspuiten met muscle - dan per stangetje schoon maken en tenslotte nog even met schuursponsje met schuurmiddel erover.)
     
  4. Saz667

    Saz667 Fanatiek lid

    Nov 24, 2008
    4,841
    177
    63
    Wij hebben geen bakplaat meer (weggegooid omdat ie zo vies was en ik em niet meer schoon kreeg). Dus doen alles op het rooster.

    Als er losse dingen onder de grill gaan (bacon/tomaten) dan op aluminiumfolie. Voor dingen als koekjes enzo gebruik ik een uitschuifbare bakplaat met eventueel bakpapier of een siliconen mat.

    Oven schoonmaken doe ik hier (de oven zelf, dus het geëmailleerde) met bbq-reiniger van de vrijbuiter. Kwestie van inspuiten, poosje wachten en uitnemen met keukenrol gevolgd door een natte doek. Zelfs zwarte aangekoekte lagen onderin de oven (van pizza's/ovenschotels etc) krijg ik er na maanden nog uit met dit spul.

    Rooster doe ik af en toe een keer met schuurmiddel of ontvetter en een schuurspons.

    Oven wordt hier een 3 keer in de week gebruikt denk ik (gemiddeld, soms 1 keer, soms 6 keer :p)
     
  5. MamaPeetje

    MamaPeetje Niet meer actief

    Tip: heb je zo'n standaardmaat inbouwoven dan kan je die gewoon bij de Action halen voor 5 euro nog iets. Prima bakplaat en ook verstelbaar.
     
  6. Verox

    Verox Niet meer actief

    Ook ik ben enthousiast over de verstelbare bakplaat van de Action.
    Die leg ik op het onderste rooster en vangt kruimels en vet prima op.
    Helaas merk ik dat bij het bakken het vet door de hele oven verspreid word. Dus zowel de roosters, als het emaille als het glas en de roosters van de oven worden vettig. Het vet brand in en ik krijg het echt niet meer schoon met ontvetter en schuurspons.
    Ik las dat iemand bbq reiniger gebruikt? Dat klinkt wel als lekker sterk spul, misschien dat eens proberen.
     
  7. ladys1987

    ladys1987 Fanatiek lid

    Jan 24, 2009
    1,522
    0
    0
    Flevoland
    De beste tip....dr powe ovenreiniger! En als ie schoon is de plaat leg ik neer zodat alle troep daar op komt en die maak ik schoon na gebruik.
     
  8. Rosao

    Rosao VIP lid

    Nov 3, 2007
    12,893
    1,390
    113
    Thnx ga ik daar eens kijken
     
  9. PenK

    PenK VIP lid

    Jan 20, 2006
    6,275
    521
    113
  10. azucena

    azucena Fanatiek lid

    Feb 28, 2012
    2,366
    1
    36
    Ja, echt op de onderkant. Ik zal straks een foto maken ;).
     
  11. PenK

    PenK VIP lid

    Jan 20, 2006
    6,275
    521
    113
    Ja, super! Graag!

    (maar dat is niet brandgevaarlijk dus???:()
     
  12. azucena

    azucena Fanatiek lid

    Feb 28, 2012
    2,366
    1
    36
    De foto was niet zo'n goed idee, haha. Misschien de oven toch maar eens uitboenen met dasty ;).
     
  13. Jippie

    Jippie VIP lid

    Feb 3, 2007
    11,784
    776
    113
    Ik gebruik bijna altijd bakpapier. Dat leg ik bijvoorbeeld onder de schaal lasagne op het rooster. Als er iets over de rand gaat, landt het op het papier en niet op de bodem van de oven. Heb je ook niet dat het vervolgens gaat inbranden, zodat je oven vol blauwe rook staat.

    En de oven wordt hier standaard elke keer schoongemaakt, mocht er wel gemorst zijn. Hier dus nooit problemen met een smerige oven of magnetron.
     
  14. Melrose

    Melrose Fanatiek lid

    Jun 26, 2011
    1,601
    14
    38
    Flevoland
    Wij gebruiken aluminiumfolie en bakpapier, wisselt elkaar een beetje af.
    De oven is momenteel niet erg schoon, maar ik gebruik die materialen om te voorkomen dat hij nog viezer wordt...
     
  15. sylvia90

    sylvia90 Bekend lid

    Jan 23, 2012
    634
    1
    0
    NULL
    NULL
    altijd iets onderin leggen een meteen na gebruik ( als die afgekoeld natuurlijk! ) een doekje erdoorheen halen. Dan is het een kleine moeite.
     
  16. PenK

    PenK VIP lid

    Jan 20, 2006
    6,275
    521
    113
    Nou, dat valt toch wel mee?! Heb wel erger gezien hoor!

    Goede tip, om wat onderin te leggen. Ik dacht dat dat niet mocht, maar hoe ik daar bij kom 'mag Joost weten'....
    Ga ik zeker proberen!
     
  17. lilian79

    lilian79 Bekend lid

    Feb 28, 2013
    807
    0
    0
    alkmaar eo
    ik giet altijd na het gebruik van de oven een kopje water in de oven, dan "koekt"er niks aan in de oven...als ik dan uitgegeten ben en de oven is afgekoeld doekje erdoor en zo blijft ie mooi schoon!
     
  18. miss40

    miss40 Bekend lid

    May 18, 2011
    543
    0
    16
    noord-holland
    Ik lees ook mee, dit is ook mijn probleem, heb pas een nieuwe oven, maar nu al zwarte vlekken die ik niet meer weg kan krijgen of met heel veel moeite.
     
  19. loesje1982

    loesje1982 Fanatiek lid

    Apr 4, 2011
    2,070
    0
    0
    Hier
    hg oven en bbqreiniger, werkt hier goed.
    en bij bakplaten die echt niet meer schoon willen:
    helemaal bedekken met 2/3 lagen keukenpapier, hier ammoniak (schoonmaakspul) op gieten, goed doordrenken plaat in een vuilniszak schuiven, dichtmaken en een nacht (buiten) laten inweken.

    de volgende ochtend zijn je platen schoon, wel uitkijken voor je neus als je de zak opendoet en natuurlijk ff met een sopje afsoppen erna.

    ook wel eens gelezen: oven insmeren met groene zeep en dan een bak ammonia erin zetten, nacht intrekken, volgende dag schoonsoppen. maar nooit zelf geprobeerd.
     

Share This Page