Tuurlijk draait dit uit op een rel. Hongeriger? Nee, foute woordkeuze. Wel is bewezen dat flesvoedingskindjes later dikker worden en dat is te wijten aan een aantal zaken: Borstvoeding.com: kenniscentrum voor borstvoeding - Overgewicht - Borstvoeding en obesitas, hoe zit het nu? Dit zijn biologische aspecten. Verder is ook gebleken dat kinderen die borstvoeding kregen anders gevoed worden.
ik denk dat ze dat bedoelt. Het was idd tegenstrijdig, ik was benieuwd hoe men er hier over dacht.. qua rel vind ik het nog wel meevallen
Zou ze niet bedoelen dat kunstvoedingskids gewend zijn voller te zitten en daardoor van vast voedsel ook meer willen?
Mijn eigen ervaring is dat borstvoedingskindjes vaak beter zelf kunnen bepalen wanneer ze genoeg hebben wat betreft eten. Dat doen ze overigens vanaf het begin al met borstvoeding (zowel hoeveelheid per keer als aantal keren per dag)... Verder is inderdaad wel uit onderzoek gebleken dan kinderen die flesvoeding kregen meer kans hebben op het ontwikkelen van obesitas, diabetes etc. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ieder kindje die flesvoeding krijgt/kreeg dit ontwikkeld... Denk dat daar nog wel heel veel andere factoren een rol bij spelen! Rozemarijke: denk persoonlijk wel dat dat zo is!
Dat denk ik ook Rozemarijke. Als mijn zoon een bodempje liet staan, probeerde ik dat er toch in te krijgen... Dom natuurlijk, want zo leerde ik hem niet aan zijn eigen hongergevoel te leren kennen. KV-kindjes worden (procentueel gezien) toch meer in een schema gevoed en kunnen daardoor minder goed hun voedingsbehoefte aangeven. Het Voedingscentrum geeft aan dat ook KV beter op verzoek gegeven kan worden. Mijn dochters (wel borstvoeding) geven ook nu veel beter aan wanneer ze willen drinken en wanneer ze vol zitten. Dat is natuurlijk geen bewijs, maar ik denk dat je stelling -iets anders geformuleerd- wel klopt. En nu afwachten hoe dit topic uit de hand gaat lopen...
Ik denk dat het ook veel te maken heeft van frequentie en hoeveelheid voeding per keer bij kv. En of de fles 'leeg' moet of niet enz. Niet elk kind dat gevoed wordt met kv krijgt 4x per dag een kwart liter melk in zijn maag.
Ik denk dat dat ook voor een groot deel ligt aan het op schema voeden van vaste hoeveelheden. Dan ga je (been there ) toch nog dat laatste beetje er in proberen te krijgen want "het spul is al duur zat" en "je kindje moet toch groeien." Als ik zo eens rondlees op diverse fora, is er veel meer aandacht voor kunstvoeding geven op verzoek. Ik denk dat dit over een paar jaar een veel sterker advies gaat worden op consultatiebureaus.
Ik denk ook dat het meer te maken heeft met hoe de ouders het eten aanbieden en ook hoe het kindje eet (moeilijke/makkelijke eter). Hier 3 maanden borstvoeding en daarna flesvoeding op verzoek. Dochter 1 groeit op +1 lijn (al vanaf haar geboorte), dochter2 zit vanaf 10 maanden op -2... Mijn zus heeft een dochtertje die ze tot lang borstvoeding gaf. Het duurde echter heel lang voor het kindje bijvoeding at. Én omdat het kindje nog 10 keer per dag dronk met 1,5 (dus minder trek/noodzaak voor vast voedsel en mijn zus het ook weinig aanbood) en omdat ze een lastige eter is... Ze zeggen niet voor niks op het consultatiebureau dat je je dreumes vanaf 1 niet teveel melk moet geven, want dat vult teveel en dan willen ze hun vast voedsel niet. Dat geldt ook voor borstvoeding lijkt me.
Emmarijn, borstvoeding is ook vocht. Ik gaf verder bijna geen sap oid (van 6mnd tot 1 jaar) dus verving de borstvoeding vooral het drinken.
Klopt, maar dat is flesvoeding ook. Mijn meiden kregen tot hun eerste ook bijna geen ander drinken dan flesvoeding. Of je het nu bewust doet of niet: (moeder)melk bevat veel voedingsstoffen en zal een voller gevoel geven. Overigens doet elk drinken dit.
Oke ik ken alleen uit mn omgeving flesvoeding én veel drinken erbij na een maand of 6-8. Maar dat vult dan toch ook heel erg, zo niet meer dan borstvoeding? Al die poeder?
Er zit best wat suiker in opvolgmelk ja. Maar borstvoeding is ook heel voedzaam. M'n jongste groeide beter op borstvoeding (bleek achteraf).
Ik denk dat de kunstvoedingskids die obesitas enzo ontwikkelen, deels erfelijk belast zijn, (genetisch makkelijk overgewicht ontwikkelen), en deels kunnen dat ook echt de overvoede kindjes zijn. Maar dat is dus maar net hoe je kunstvoedings geeft dan, dus dan ligt het eigenlijk niet aan kunstvoeding, maar aan de vraag of een kind zelf mag bepalen of het genoeg heeft, (leren luisteren naar eigen honger- en verzadigingsgevoel), of dat het voeding opgedrongen krijgt. En dat laatste is niet voorbehouden aan enkel kunstvoedingsouders, denk ik, want als er eenmaal vast voedsel gegeten wordt, zijn er ook borstvoedingsouders die vinden dat hun kind z'n bord perse leeg moet eten enzo.... Ik geef hier op verzoek. Weet niet of dat komt omdat de oudste 26 maanden borstvoeding heeft gehad, want al ga ik op mijn kop staan: meer dan de dame zelf wil drinken, komt er gewoon niet in, (ook niet in een schema te duwen dus ). Had de oudste ook: die ging echt niet drinken als ze zelf niet wilde, al was mijn verzoek maar 5 minuten voordat ze zelf wilde drinken... Dat zit er bij onze meiden dus gewoon in, en hebben ze denk ik van mij geerfd, want mijn man is qua eten zo'n bodemloze put en zijn oudste dochter heeft dat ook heel sterk: die kan nu 4 borden warm eten serieus nog menen dat ze honger heeft.... Dus of het nou zo keihard aan de kunstvoeding ligt, of dat genen en voedingsgedrag ook een flinke vinger in de pap hebben....
En dan overal even het woord 'gemiddeld' voor zetten. Flesvoedingskinderen worden gemiddeld dikker en worden gemiddeld anders gevoed.
helemaal mee eens.. het wordt allemaal een beetje zwart-wit gebracht. Flesvoedingsmoeders doen dit, Borstvoedingsmoeders doen dat. Onzin natuurlijk. Mijn zoontje is met 4 mnd op flesvoeding over gegaan en ik heb het op verzoek gegeven net als de borstvoeding. Nooit gepushed om een flesje leeg te drinken en ook geen 5 keer/4 keer per dag een plons er in. Gewoon aanbieden, genoeg, dan genoeg. (borstvoeding kreeg hij ook uit een flesje trouwens) Trouwens nooit gedacht, het is al duur genoeg dus nu moet het wel op hoor. Mijn schoonzus geeft borstvoeding met de fles, maar houdt weer een heel strikt schema aan. Hij 'moet' 5 keer per dag drinken, hij 'moet' zijn flesje leeg drinken anders drinkt hij te weinig... tsja? Zo zie je maar.
Denk ik ook. Ik herken de neiging wel hoor, om die fles leeg te willen hebben. Zeker toen Caitlyn de eerste maanden matig dronk en zeer matig groeide. Maar dat was een week of 2 en toen dacht ik: ik kan me wel vreselijk gaan frustreren, maar wat ze niet wil drinken, gaat ze echt niet drinken. cc-tjes los gaan laten toen, ben gaan kijken naar hoe zij was, (tevreden of niet), plasluiers, of die voldoende waren en of ze bleef groeien, (en dus niet naar hoe hard ze groeide). Daar voldeed ze allemaal aan, en die eerste tijd deed ze het heel rustig aan: weinig drinken, het minimale groeien van wat OK is, maar -buiten de fysieke klachten die ze had om- een meiske dat liet zien dat zij het prima vond zo. Inmiddels is alles veel stabieler en is ze aan het bijtrekken: gewicht begint dichter bij de -1 lijn dan bij de -2 lijn te komen, en ze drinkt de afgelopen weken dus ook veel meer dan ze ooit gedaan heeft, (in verhouding dan ). Ze regelen het zelf wel, die kleine mensjes
Mijn borstvoedingskindjes waren erg hongerig hoor. Tot 6 mnd hebben ze op 12 tot 14 borstvoedingen op een dag aangezien ze nog niets anders kregen. Ze waren dan met 6 mnd ook al 12 kilo op alleen volledige borstvoeding. Ben pas met bijvoeding begonnen toen ze 8 mnd oud waren. Mijn dochter hedft dik 4 mnd borstvoeding gekregen toen moest ik gedwongen stoppen met de borstvoeding. Ik moest weer aan de zware medicatie. Ze woog op dat moment 8240 gram bij 70 cm. Hier dus met borstvoeding dus echte hongerlapjes. Zoon 1 tot 8 mnd borstvoeding gehad. Zoon 2 tot bijna 21 mnd oud. En dochter tot dik 4 mnd. Mijn jongste was het minst hongerig. Middelste zoon juist het meest honger en die heeft het langst borstvoeding gehad.
Klopt hoor, mijn ervaring op ZP is dat de indruk gewekt wordt dat ALLE kinderen die borstvoeding krijgen volledig op verzoek worden gevoed, met 6 maanden met bijvoeding starten en lekker in hun eigen tempo hieraan mogen wennen. In real life is dat echt niet altijd zo. Zo blijkt uit het onderzoek waar laatst een hele discussie over liep dat 1 op de 4 borstvoedingskinderen eerder als 4 maanden bijvoeding krijgen. Dus op de elke 4 moeders hier op zp die borstvoeding geven, zou 1 vóór 4 maanden met bijvoeding starten. Verder zijn er zat kinderen die lang gevoed worden, maar qua bijvoeding gewoon borden vol gepureerde groente en fruit naar binnen geschoven krijgen. En dat deze kinderen niet gestuurd KUNNEN worden is kul, dat ligt echt aan de ouder hoor. Mijn nicht voedt lang, eerste bijna 2 jaar, en de tweede inmiddels 11 maanden. Maar ze voert haar oudste nu nog steeds, en prakt nog alles voor hem. Tot bijna 1 jaar pureerde ze alles (doet ze nu voor de jongste). Onder de mum dat ze pas kunnen kauwen als ze kiezen krijgen. En bij haar MOET het bord leeg. Kind mag niet van tafel voordat het op is, en mag niet zelf eten want dan wordt alles vies. Dat deze beide kinderen lang borstvoeding krijgen is dus echt geen garantie dan hun natuurlijke gevoel van verzadiging in stand is gebleven. Dit wordt toch echt bepaald door de TOTALE voedingsaanpak van de ouders.