en voor fruitpap om compleet te zijn. Fruit vanaf 4 maand: appel,banaan,citroen,kiwi,mandarijn,mango,meloen,perzik,peer,nectarine,pompelmoes,pruim,sinaasappel Vanaf 6 maand: aardbei,abrikoos,braambes,framboos,lychee,papaya,passievrucht,rabarber,sharonvrucht,sterfruit,vijg Vanaf 6 maand ook koek(hier is dat betterfood of kindermeel) bij
Ik heb het boekje van mijn jongste er een bij gepakt. Hierin staat; 'Begin met nitraatarme groenten, bijvoorbeeld worteltjes, sperziebonen, bloemkool, doperwten, broccoli of snijbonen. Als dit goed gaat nitraatrijke groenten zoals bietjes, andijvie of spinazie. Bepaalde groenten pas na een jaar of ouder zoals ui, prei, paprika, witte kool, rode kool, savooienkool, boerenkool en rauwkorst. Verder niet zo uitgebreid als wat jij zegt. Echter weet het cb hier niets af van een kma, dus ben ik naar een dietiste geweest en heb een boekje van haar gehad. Daar stond echt per maand beschreven wat ze erbij mogen hebben. Mijn advies is dus ook gebaseerd op kma. Met 'rei' bedoel je prei? Want dat mag hiervanaf 1 jaar en in belgie 6 maand? (Rauwkorst hier ook pas na 1 jaar)
idd prei. Rauwkost hier pas ook na 1jaar, net zoals koolsoorten. Zal nog effe verder typen. Vanaf 8 maand: artisjok, asperge,bleekselder en koolrabi Vanaf 12maand:koolraap,mais,paksoi,paprika,radijs,schorseneren,sluimererwt,sojascheuten,spruiten,uien een koolsoorten. Idd erg uitgebreid: nog nooit in mij opgekomen om een knolselder aan te vallen of een artisjok door de aardappelen te draaien (weet zelf niet waar je dat koopt). Is wel voor allegievrije kindjes, voor allergiekindjes staat er ook niets in. buiten een dag of 3 hetzelfde geven en zien hoe ze reageren.
Er zit een vrij groot verschil tussen niet en wel allergie (gevoelige) kindjes. Vis, zaden, pitten, aardbeien, schaal en schelpdieren, kiwi, soya, kippenei en nog wat etenswaren worden specifiek afgeraden voor kindjes met kma tot 1 jaar. Dit zijn sterk allergene etenswaren, dus sneller kans op een allergie.
Op Borstvoeding.com: kenniscentrum voor borstvoeding staat ook een mooi voedselintroductie schema (ook voor als je geen bv geeft) hier staan de verschillende soorten groenten en fruit in maanden verdeeld wanneer ze geschikt zijn om te geven, daarbij is rekening gehouden hoe allergeen de soorten zijn. Ik vond dit een erg prettig schema.
Dit hebben wij inderdaad gebruikt (en gebruiken we nog steeds). We zijn wel begonnen met 3 dagen hetzelfde geven, maar nadat we 2 soorten groente en 2 soorten fruit zo hadden gegeven, zijn we over gegaan op de ene dag iets nieuws en iets bekends (dus bv bekend fruit, nieuwe groente), en de dag erna andersom (dus nieuw fruit, bekende groente). Dus niet lange 3 dagen hetzelfde.
TS, mocht je het schema willen hebben wat ik van mijn dietiste heb gehad stuur mij maar een pb. Ik vond het erg fijn.
De meeste van deze dingen worden ook afgeraden voor babys zonder allergie, zeker tot 9 maanden. Maar in België wordt eten ook anders aangeboden, ze zijn nogal van 'pap' heb ik het gevoel. Dus veel koken, mengen en pureren, ook met fruit. Dan gaan de allergenen wel kapot (smaak ook overigens). TS, ik zou meneer Olvarit laten voor wat het is. Het is inderdaad verstandig dat je alle nieuwe smaken heel voorzichtig introduceert, met een paar hapjes de eerste paar keer. Maar daarnaast kun je gewoon groente geven dat hij wel verdraagt. Je hoeft je niet te beperken tot die paar happen. Volg gewoon je gevoel en kijk naar je kind.
wij waren begonnen met fruit drie dagen dezelfde soort helaas kreeg mn dochtertje er een reactie op eczeem op haar buikje. nu sinds vorige week begonnen met groente vind ze heerlijk doe nu twee dagen dus een half potje per keer. en sinds eergisteren begonnen met verse peer geven dit ga ik een week doen en dan een nieuw soort een week lang . ze is nu 23 weken
hier nog een leuke site omzelf hapjes te maken Zelf babyvoeding maken, van groentehap tot fruithap | Smikkels.nl
Volg inderdaad je gevoel. En ik ben pro vers, geen moeite om te maken en veel minder rotzooi Daarnaast hoef je je echt geen zorgen te maken om die aantal happen, kijk naar je kindje zelf (het lijkt me dat je geen borden vol maakt en gewoon kleine beetjes )