Tijdens mijn eerste zwangerschap kreeg ik last van bekkenpijn rond de 20 weken. Aangezien ik me erg verantwoordelijk voelde voor mijn werk en mijn collega 's niet in de steek wilde laten ( zo voelde dat toen ) ben ik doorgelopen met deze klachten. Uiteindelijk met 32 weken 10 uur minder gaan werken ipv 40, 30 uur. Natuurlijk had ik dit veel eerder moeten doen en waren de klachten tot zeker 8 maanden na de bevalling nog niet weg. Nu ben ik weer zwanger. Vanaf week 5 weer klachten. En vanaf week 7 vaste klant bij de bekkenfysio. Vanaf 13 weken werk ik nog maar 15 uur ipv 24. P&o dacht het beter te weten en vroeg of dat als ik de gehele dag blijf lopen tussendoor of ik het dan niet red tot 5 uur (kantoorbaan). Nou nee dus.. Daarbij heb ik dit keer ook teveel rekening gehouden met hun. Fysio adviseerde halve dagen en ik maakte er 5 uur per dag van. Sinds vorige week (18weken) enorme tinteling in mijn been en heb ik het aantal uur teruggezet naar 12 uur op advies fysio. Nu weet ik dat het wettelijk bepaald is dat de bedrijfsarts ingeschakeld wordt op het moment bij ziekte langer dan 6 weken. Op het werk geven ze als reden waarom ik daarheen moet om te kijken of de klachten wel echt zijn... Pfff wat moet ik hier nu mee? Blijkbaar moet ik eerst op krukken lopen willen ze me geloven. Zoals ik me nu voel lijkt het me beter om voor rust te kiezen en te zorgen dat ik gewoon nog voor mijn zoontje kan zorgen. Het huishouden en volledig werken kan gewoon niet meer. Alleen durf ik me niet 100% ziek te melden. Daarnaast vraag ik me af wat een bedrijfsarts voor me kan doen. Wat kan ik verwachten van zo'n gesprek en mag mijn partner hierbij aanwezig zijn?
Bedrijfsarts zal niet zoveel voor je kunnen doen behakve je werkgever een bindend advies geven. Als hij/zij vaststelt dat je niet meer uren kan maken, ben je van het gezeik af. Fysio etc kan wel wat roepen maar dat is geen bindend advies. Verder is het wettelijk zogeregeld dat een werkgever verplicht is om de bedrijsarts in te schakelen bij langdurige ziekte, om te zorgen dat je goed begeleid wordt en je uiteindelijk weer terug aan het werk kan. Het is dus allemaal in jouw belang. Mijn ervaring met bedrijfsartsen is dat zij vooral vaststellen dat er inderdaad sprake is van ziekte en geven dan advies over het aantal uren dat je nog kan werken, meestal zijn ze nogal terughoudend hierin. Je partner mag ook aanwezig zijn als jij dat wil. De arts rapporteert aan je werkgever, inclusief advies.
Idd overleggen met je leidinggevende. Arbo arts kan hierbij advies geven. Dit is in tegenstelling tot bovenstaande niet bindend. Maar over t algemeen luisteren leidinggevenden wel naar een arbo arts