Mijn zoontje van bijna 2,5 lust vrijwel niks kwa avond eten. Hij is altijd al een slechte 'warm' eter geweest. Dit is wat hij op dit moment wel eet 's avonds: Brood (beleg lust hij vrijwel alles) Rijst Macaroni met ham blokjes en geraspte kaas Macaroni/spaghetti met rode saus (een enkele keer) Pannenkoeken Patat (snacks lust hij niet) Doperwten (heel soms een enkele) Verder krijg ik er niks in. Ik laat het hem altijd wel proeven, maar dit weigert hij meestal met veel protest. Vlees proeft hij wel altijd, maar spuugt dit gelijk weer uit. Hij krijgt overdag vaak schijfjes komkommer, dit vind hij heerlijk en zo heeft hij toch nog wat vitamines binnen. We eten nu 1x week brood en 1x week een rijst maaltijd, zodat hij iig iets eet in de week. Maar als zijn bui er naar staat, dan eet hij zo 2 weken helemaal niks 's avonds. Wel krijgt hij altijd een bak yoghurt of ander zuivel na het eten. Zo heeft hij toch nog wat in zijn buikje als hij gaat slapen. Heeft iemand nog tips?
Je kan beter het andere topic lezen, Daar zijn veel adviezen nu. Verschillende ervaringen verschillende methode.s Mijn ( methode is wil je niet hoe je niet) schep wel alles voor me zelf op en schep op wat dochter wil op dat moment wil je alleen maar aardappelen prima wil je er sperziebonen bij prima wil je geen jus ook goed! Zelf eet ik wel alles wat er op tafel staat. Mama mag ik toch ene stukje vlees ja is goed schat mag ik het snijden ja schat mag. Bot mesje van de ikea en hoppa ze snijt haar vlees en of aardappelen zelf en ondertussen geven we haar en hap en of ze neemt zelf een hap. Hier met de oudste ook gedaan en werkt ideaal voor hier dan. Er zullen vast nog meer tips zijn.
Welke topic knap? Ik ben ook benieuwd naar hoe hiermee om te gaan. Hier ook een ergg selectieve eter die bij voorbaat al roept iegggg dat is vies.
moet jouw kind iets eten wat het niet lust? Deze niet in het begin maar op het einde staat wat tips. hadden niks met dat topic te maken maar er staan wel een aantal tips tussen.
Je kunt ook eens proberen of hij bijv spinaziepannenkoekjes ook eet? Ook helpt hier een enkele keer de groenten anders aan te bieden: worteltjes bijv in repen snijden waardoor het patatjes lijken, doperwtjes in een cakevormpje doen, bolletje maken met een ijslepel van bijv aardappelen. Maar over het algemeen is het een paar happen en dan klaar. Maak me er hier niet zo'n zorgen om omdat ze normaal wel goed at en een enkele dag wel gewoon mee eet. Probeer haar wel te betrekken bij het maken van het eten: boodschappen halen, helpen met wassen en snijden, kijken bij het koken, helpen met de tafel dekken en helpen met opscheppen.. Hierdoor eet ze soms bijv wel wat happen groente rauw tijdens het klaarmaken, maar niet tijdens het avondeten zelf.
Heb je al eens geprobeerd om samen te koken? Laat hem meehelpen champignons te borstelen en te snijden (met een bot kindermes), laat hem een verse pizzabodem met kaas, worst en groente te beleggen, enz. Wat ik ook altijd heb gedaan, is mijn dochter betrekken bij het eten en het kopen ervan. Wij gaan samen naar de boer of de supermarkt en zoeken samen groentes uit. We snuffelen allebei of de meloen wel zoet genoeg is, ze zoekt de mooiste komkommer uit, mag soms kiezen welke boontjes ze het liefste wil eten, enz. En dan thuis natuurlijk 'helpen' met koken. Toen mijn dochter 2,5 jaar oud was, dwong ik ze nergens toe, maar ik maakte ook niets anders klaar. Ik heb haar wel altijd uitgedaagd tot het uitproberen van gerechten. Dan zei ik bijvoorbeeld: "Daar durf jij vast niet aan te likken!" En dwarse peuter als ze was, likte ze eraan. Veel gelach, want ze was een 'boefje'. En dan zei ik: "Maar.....je durft dat vast niet in je mondje te doen!" En weer was ze 'stout'. En dan als laatste: "Jij durft dat ècht niet op te eten." En weg was het hapje. Als het lukte, probeerde ik nog een paar hapjes. Of: we pikten stiekem een hapje van papa's bord. Dan zeiden we: "Kijk papa, daar vliegt een grote vogel buiten." En als hij dan naar buiten keek, pikten we snel iets van het bord wat ze 'niet' luste. Grote hilariteit als papa erachter kwam dat hij een hapje eten van zijn bord miste! En aan het eind van het eten, is het: toetjestijd! Dan sloegen dochter en ik met onze platte handen op tafel en zingen: "Toetjestijd, toetjestijd, ja het is weer toetjestijd!" Met andere woorden: we maken een feestje van onze avondmaaltijd. Maar verplicht haar bordje leegeten, hoeft niet.
Mijn zoon is 4 en vanaf dat hij 1 is een lastige avondeter. Ook hier helpt het heel goed om net te doen of te zeggen dat hij toch niet lust net zoals MISS T zegt. Het werkt nog steeds. Of we zeggen 'oke, jij zegt dat je het niet lust dan eet mama/of papa het wel op, wij vinden dat wel lekker'. Meestal weet hij dan niet hoe snel hij het in zijn mond moet stoppen als we echt aanstalten maken om zijn eten op te eten. Daarna prijzen we hem omdat hij toch geproeft heeft.
Hij kookt al met ons mee, helpt snijden, eten uitzoeken, mag zelf opscheppen en als we zeggen dat wij het anders wel opeten dan komt hij met zijn lepel/vork met een hap naar ons Gelukkig eet hij overdag wel gewoon goed, maar zou graag zien dat hij ook 's avonds wat beter zou eten. We maken er verder ook geen drama van. Hij is altijd heel trots als hij wel gegeten heeft, maar het geeft hem geen motivatie om dit dan ook vaker te doen. We denken dat hij het allemaal dan ook echt niet lust. Maar aangezien hij alles wat hij wel eens voor zich krijgt een keer goed gegeten heeft, vind ik het wat raar. Zou zijn smaak zo veranderd zijn dat hij de dingen die hij ooit lekker vond, nu opeens niet meer lust?
En als je nou zijn bord opmaakt alsof het eten een gezichtje is? twee oogjes, een neusje en een mondje kun je van bijna elke groente wel maken. Of misschien bepaalde dingetjes zelf gaan kweken in de tuin? Dat maakt het misschien ook wat interessanter als hij het zelf 'gemaakt' heeft? En je zegt dat hij wel macaroni met rode saus lust soms. Misschien een idee om daar wat extra groenten doorheen te pureren?
Jerami, wij hebben inmiddels geaccepteerd dat onze oudste gewoon slecht warm eet. De rest van de dag gaat wel goed. Ik ben ook een echte broodeter en geen warm eter. Zal hij wel van mij hebben. Wij eten nu gewoon wat vaker dingen die hij wel lust zoals lasagne, spaghetti en macaroni. Hij vind pizza ook erg lekker en die maak ik dan zelf met veel kaas erover zodat ik wat groente eronder kan verstoppen. Ook frietjes maak ik zelf. Ik kook aardappels, die snij ik in frietjes vorm en bak ik dan in de oven heerlijk goudbruin. Dan een zelfgemaakte hamburger (gehakt van de slager waar ik dan een hamburger van maak, beetje kruiden, op een broodje met sla, kaas, beetje halfvolle mayonaise erop) erbij en smullen maar. Zo lijkt het alsof hij fast food eet maar eigenlijk is dit nog niet zo slecht. Hij vind gepaneerd vlees ook erg lekker maar omdat ik dit erg gezond vind ben ik zelf gaan paneren met beschuit, ei en kruiden zoals knoflook/peterselie/bieslook/paprikapoeder en een beetje kerriepoeder door de beschuit. Hij vind dit net zo lekker en het vlees (meestal kip of kalkoen) blijft heerlijk mals. Rauwe wortels lust hij graag (als enigste groente) dus krijgt hij deze regelmatig 's middags als snack en dat eet hij zo 10 wortels gelukkig. Ik heb ook wel eens aardappels in leuke vormpjes gesneden en van de week zag ik K3 een leuke visje maken. Dat was kabeljauw in de vorm van een vis snijden en dan paneren en goudbruin bakken. Dit aten we afgelopen woensdag en hij heeft gesmuld. Bij hem zijn de ogen waarschijnlijk ook erg belangrijk bij het eten. Als het er mooi en grappig uit ziet dan eet hij echt beter. Ik zie dat je zwanger bent, mijn jongste is nu 1 geweest en die eet als een bootwerker, we weten niet wat ons overkomt, hij lust werkelijk alles en doet voor alles zijn mondje open. Ook wel eens fijn voor de verandering.
Kan ook een fase zijn hoor. Weet dat de oudste dat ook rond deze periode had en nu de middelste dus ook. Is normaal echt een goede eten (juist vooral avondeten), maar ze laat het meer staan als dat ze het opeet de laatste tijd. Zelfs favorieten van een halfjaar terug krijg ik soms geen hapje van naar binnen.. Tja, dan niet Blijf het wel aanbieden en soms eet ze zomaar weer een hele maaltijd op of zelfs een tweede beetje, dus houd me daar maar aan vast hihi.
Kan inderdaad een fase zijn. Misschien kun je proberen hem eens wat groente- of tomatensoep te geven met brood erbij. Brood doop je in de soep en dan geven? Zo krijgt hij ook nog wat binnen. En probeer eens vis i.p.v. vlees. Vis is ook heel gezond. Heb je ook al eens dingen geprobeerd als worteltjes, broccoli of bloemkool?
Het is een peuter. Nee is nee. Dit is een kwestie van laten merken dat hij een eigen wil heeft en dat hij vasthoudend is. Hoe doe je dat met andere zaken zoals jas aantrekken enzo? Dat trucje zou ik ook uitproberen bij het eten. Ik geloof niet dat zijn smaak ineens 360 graden veranderd is. Hij probeert jullie uit.
je kunt met soepjes smaken laten wennen met brood erin, soep op basis van yogurt.je kunt aardaappel-groente rosti s maken geraspte groente. knolselderij patat(snijden als patat en bakken).omelet met geraspt groenten erin. kofte's zonder veel kruiden erin om aan vlees te laten wennen. fruit smooties met groente erin.
mijn zoon eet geen patat pannekoek pizza, ik ken geen dat deze niet lekker vinden. behalve mijn zoon. ik snap r niks van. hij eet ook weinig variaties. tegenwoordig begon hij Dolma's eten. met rijst en gehakt kruiden gevulde groentes zoals turkse paprikas, courgette, aubergine,vleestomaat. hij eet wel rouw groente, zeker als ik salades maakt met citroen+olie+zout saus. worteltjes wittekool, sla soorten,paprika etc.
Misschien een idee om saus te maken van tomaat met kruiden of iets roods uit een zakje en dat bij rijst met iets van vlees vis kip te doen ? Onze dochter is erg allergisch en wij eten daardoor bijna altijd rijst en pasta,niks mis mee. Beetje creatief zijn, groente kan je mengen door beslag. Figuurtjes maken van bijv komkommer Etc
twee-drie dagen in de week iets maken waarvan je weet dat hij het wel eet en de andere dagen: pech. Eten wat de pot schaft en anders maar niet. Kinderen moeten leren eten en smaak ontwikkelen. Ze gaan vanzelf wel eten. En geen strijd. Blijven zitten tot we klaar zijn en wil je niet dan eet je niet. Na het eten mag je een stuk fruit en yoghurt (geen vla ofmander suiker houdende zaken). Vooral het goeie voorbeeld geven Blijf rustig Maak het eten aantrekkelijk grote borden, kleine beetjes samen boodschappen doen, samen bereiden Bij peuters heeft het zelden met smaak te maken maar met macht... wie wint?
Tsja, er móet toch iets zijn dat hij heel graag lust? Iets gezonds dan.. Is het zo dat je nu compenseert door overdag lekker brood, fruit en zuivel te geven? Is er 's avonds nog plek voor avondeten? (Ik herken dat hoor, wij hebben ook de niet en de nauwelijks-fasen gehad!). Heb je wel eens verschillende soorten groente gekookt en hem zelf laten voelen, ruiken, proeven? Misschien gewoon eens om 17.00 uur losgekoppend van het avondeten. En dan samen proeven! Als je zoontje komkommer lust, lust hij dan ook rode paprika? In een komkommer zitten niet zoveel vitamines. Wat ook leuk is met hem naar een tuinder, boer, open dag, markt oid gaan.
Overdag krijgt hij geen extra dingen waardoor hij de avond eventueel vol zou zitten. 's ochtends eet hij 1 boterham, lunch meestal 2 boterhammen. 's ochtends een tussendoortje (meestal een kaakje/lange vinger ed) en 's middags een tussendoortje (fruit en een kaakje) rond 16.30 krijgt hij dan nog een rijstenwafel of lange vinger. We eten meestal tussen 18.00-19.00 (hangt af van welke dag ivm werk). Paprika lust hij niet, hij is wel gek op fruit. We hebben al diverse groente geprobeerd en ook op andere tijden gegeven. Wortel ook al geprobeerd als tussendoortje. Ik zie het bij hem niet als fase... Hij heeft namelijk nog nooit echt goed gegeten. Als baby wilde hij de groentehapjes ook al niet, ik maakte deze vers. Ook kant en klare potjes moest hij niet hebben.