Het ziekenhuis is verplicht dit een aantal jaren te bewaren. Vernietigen is dus niet mogelijk. Maar: jouw gegevens zijn voor anderen alleen inzichtelijk zodra jij er toestemming voor geeft. Doe jij dat niet, dan is je medische dossier dus vooral iets wat stof ligt te vergaren en daar zou ik me dan niet al te druk over maken Maar mogelijk dat je dit meer figuurlijk vorm kunt geven door een kopie van je dossier op te vragen en dit te verbranden/begraven, of iets anders symbolisch waarmee jij het vernietigt en afsluit?
Wat een goed idee Rozemarijke! Ts dit zou misschien wel een hele goede optie, tenminste het proberen waard denk ik
Het zou niet goed zijn als je je medische dossier kunt laten vernietigen, het is voor artsen heel erg belangrijk dat deze bestaat. Heel vervelend dat je je niet prettig voelt bij je medisch dossier. Ik heb ook veel problemen uit het verleden maar nog nooit bij stil gestaan om op die manier het 'probleem' weg te willen krijgen. Het is misschien beter om dit op een andere manier aan te pakken, zoals wat rozemarijke bijvoorbeeld zegt. Succes ermee.
Als het voor verwerking of achter je laten is zou je het ook op kunnen vragen zodat je het thuis op papier hebt en dan kun je daarmee doen wat je wilt Ik heb bijvoorbeeld alle info opgevraagd bij het ziekenhuis wat betrekking had op de bevalling en op de periode neo van mn dochter. Ik vond het fijn om alles door te kunnen lezen en heb het daarna in een doos gedaan. Jij zou het misschien kunnen verscheuren of doen
Met je dossier laten vernietigen verdwijnt je medische verleden niet. Al krijg ik niet de indruk dat je dat zelf niet ookal beseft. Even losstaand van hoe lastig het is om het dossier vernietigd te krijgen, als het al mogelijk is, denk ik dat 't beter is om proberen het verleden te accepteren. Het feit dat je 't je medische dossier gewist wil hebben, wekt bij mij de indruk dat je 't niet helemaal kunt accepteren wat er gebeurd is. Misschien is het beter (al dan niet met hulp) om er voor te zorgen dat je het verleden beter kunt accepteren en het emotioneel afsluit voor jezelf. Zo kun je ook verder met de toekomst. Ik hoop niet dat ik je tegen het verkeerde been schop hiermee. Maar 't is lastig om in te schatten of mijn antwoord in deze je kwetst of niet, daar je post niet in gaat op wat er gebeurd is. Dat hoeft ook niet. Wat je privé wilt houden, moet je ook gewoon zo houden.
Laten vernietigen kan niet. Zelf heb ik een afspraak gemaakt om mijn dossier in te zien, zelf mogen kopieren en dit kopie door de versnipperaar gedaan. Ik voelde me fantastisch. Als je vragen hebt kun je een PB sturen!
Wij hebben ook nogal een heftige tijd achter de rug. Eerst zes jaar in de medische molen geweest vanwege onze kinderwens, daarna in 2009 de diagnose van een ernstige ziekte bij mij. Hier ook een flink medisch dossier dus. Ik snap er wat achter jouw beslissing zit. Je wilt het achter je laten, weg ermee! Maar helaas werkt het niet zo. Al zou je je medisch dossier in de fik steken, dan nog blijft je verleden hetzelfde. Wat je overkomen is, verdwijnt niet door je medisch dossier te laten vernietigen. Je zult moeten leren leven met wat je meegemaakt hebt. Mijn verleden blijft hetzelfde en mijn toekomst blijft onzeker, zowel zonder als met mijn dossier. Laten vernietigen heeft dus geen enkele zin. In je hoofd werkt dat ook niet zo, al denk je misschien van wel. Hier dus ook het advies om het op een andere manier te accepteren en "af te sluiten". Dat kan op een symbolische manier of je kunt professionele hulp vragen om het beter op een rijtje te krijgen. Succes & sterkte!
Lijkt het je niet handiger om leren om te gaan / verwerken wat er in je verleden is gebeurd in plaats van het dossier te laten vernietigen? Als je je namelijk zo "vastbijt" in het vernietigen van een stuk papier dat er voor jou persoonlijk weinig toe doet, vraag ik mij namelijk af of je daarna niet op zoek gaat naar een andere manier om met het verleden af te rekenen? Hoeveel last heb je nou eigenlijk in de praktijk van dat dossier? Eigenlijk niet. Al helemaal niet wanneer je weinig tot nooit een specialist bezoekt en zelfs al zou je een specialist bezoeken, dan nog komt niet altijd jouw dossier ter sprake. Bottom line: ik zou wat gaan doen aan het verwerken van je verleden, want ik heb er een hard hoofd in dat je dat dossier vernietigd krijgt.
Ik heb in overleg met een arts een keer een dossier laten vernietigen omdat ik zelf binnen hetzelfde specialisme wil gaan werken en ik heb al vervelende ervaringen gehad met mensen die ik prive kende die via die weg mijn dossier konden lezen en wilde niet dat het me in mijn werk in de weg gaat zitten op die manier. Ik denk dat je gewoon contact met de arts moet opnemen en dan een brief sturen.
Jij ben eigenaar van je dossier. De dr houdt het alleen in bewaring voor je. Dus je heb het recht je gegevens te vernietigen. Zkh en Ha. Of het verstandig is is en andere vraag. Ook een verleden dat je zelf achter je laat kan belangrijk zijn in de toekomst. Je kan er ook voor kiezen een deel te laten vernietigen. Veel succes, mijn advies zou zijn er met je aardt goed over te praten.
ik denk dat al zou je et doen je verleden toch altijd meedraagt. je kunt dat nu eenmaal niet wissen. zelfde als vluchten voor je problemen in het buitendland. dat blijft je ook achtervolgen snap je
Hmmm heb eea over opgezocht. Blijkt dat ik geen gelijk heb. .... In de H&W staat dit aschrift In de rechtspraak is de vraag wie de eigenaar is van het medisch dossier regelmatig aan de orde geweest. De rechterlijke uitspraken zijn duidelijk: de opsteller d.w.z de huisarts, is de eigenaar van het dossier. Een beheerder is iemand die iets van een ander (tijdelijk) in zijn bezit heeft en er zorg voor draagt zonder dat er sprake is van eigendom. In juridische termen is deze visie niet juist. De huisarts heeft het dossier in bezit, beheert het en is tevens de eigenaar. Zoals in ons artikel beschreven heeft de patiënt onder bepaalde voorwaarden het wettelijke recht tot (gedeeltelijke) vernietiging van het op hem betrekking hebbende dossier. Dat wil niet zeggen dat hij ook het recht heeft naar eigen goeddunken met de dossierstukken te handelen, zoals vernietiging, wijziging of toevoeging van stukken. Maximale openheid met betrekking tot het medisch dossier zoals meelezen en kunnen beschikken over een uitdraai is gewenst en dient aangemoedigd te worden. De manier waarop in het Gezondheidscentrum Reigersbos wordt omgegaan met het meegeven van dossiers bij verhuizen wijst in ieder geval op zorgvuldigheid. Er is over nagedacht en er zijn regels over opgesteld die kennelijk besproken zijn met de doktersassistentes. Meegeven dossier | Archief | Website van H&W | Huisarts en Wetenschap, het maandblad van het Nederlands Huisartsen Genootschap.
Volgens mij is het dus (helaas) niet zo dat je zelf eigenaar bent.. Wat ik zo allemaal lees is het in de praktijk heel moeilijk om een dossier vernietigd te krijgen. Een arts mag het verzoek weigeren als hij/zij een goede reden heeft, die reden kan van alles zijn. 'Verleden' is al hard aangewerkt en dit voelt voor mij als het laatste stukje.
Kan ik me heel goed voorstellen, lijkt me een vervelende situatie zeg! Ik heb nare ervaringen met de arts in kwestie (die over, een deel van, het dossier gaat). Zou ik dit dan ook via het hoofd van de afdeling kunnen spelen?
Ja, onder andere dat. Maar hij heeft meer dingen gedaan die niet door de beugel kunnen. Ik heb dat wel gemeld, maar meer dan iets aan het dossier toevoegen gebeurt niet. Hij weigert dingen te veranderen. Dus ik zie het ook niet gebeuren dat hij het gaat vernietigen.
Daarvoor zou je denk ik beter het juridisch loket eens kunnen bellen. Als er echte onwaarheden in je dossier staan, zijn er volgens mij wel mogelijkheden om dingen te vernietigen, maar dan blijven dat wel de onware onderdelen, en een deel daarvan wat voor interpretatie vatbaar is, wordt vaak niet vernietigd dan, maar dan mag jouw eigen visie op de zaak erbij. Hangt ook allemaal nogal af van het specialisme waar het om gaat. Binnen psychiatrie is natuurlijk veel meer ruimte voor interpretatie bijvoorbeeld, dan binnen chirurgie, om maar eens wat te noemen.