misschien interresant te kijken! Maandag 29 april 20u25: Nederland 2 (VPRO): 'Kleutertoets' Dit is de begeleidende tekst van de VPRO: In de maatschappij van vandaag de dag moet je presteren. Scoor je onder de maat, dan tel je niet mee. En daarom kunnen we niet vroeg genoeg beginnen met scholing. In groep 1 en 2 al bijvoorbeeld. In steeds meer kleuterklassen moeten kinderen hun speeltijd inleveren om taal en rekenen te leren. Uren in de bankjes. Blokken voor de kleutertoetsen van Cito. Al vanaf vier jaar oud. Alles om maar te voldoen aan de norm. Een ontwikkeling die onderwijzers, pedagogen en psychologen grote zorgen baart. Moeten we onze kleuters wel opzadelen met onze prestatiedrang? De Werk- en Steungroep Kleuteronderwijs (WSK) heeft een grote bijdrage aan 'Kleutertoets' geleverd, zowel in de voorbereiding (telefoongesprekken) als in de opnames (tijdens en rond de aanbieding van een zwartboek aan de Tweede Kamer op 9 april). Help de WSK het spook van het huidige officiële onderwijsbeleid te keren. Samen moeten en zullen we het tij keren. Sluit je daarom aan bij de WSK! Informatie en opgave (allebei gratis): Martin Rijntjes <kleuteronderwijs@hotmail.nl>.
Ik vind het echt belachelijk. Laat kleine kinderen lekker nog even kleine kinderen blijven. Vind groep 3 vroeg genoeg om met die dingen te beginnen.
Op onze school ook dik aan de gang, en de juffen zijn er echt niet blij mee. Ze proberen het wel leuk te brengen, gezellig ene boekje met kleine opdrachtjes doen bij die en die juf, ouders worden nooit van tevoren ingelicht, ivm. het pushen van de kinderen....mijn oudste scoort goed, hoogst van de klas zelfs maar heeft dan weer last van faalangst. En dit soort dingen maken het er niet makkelijker op. Leuk hoor, laat die ukken toch nog even fijn spelen, ze moeten al zo lang leren zometeen...
die kleuter cito stelde echt geen bal voor, ik zie scholen die uit zichzelf veel meer pushen als wat ze daarbij vragen.. hier nergens geen last van gehad in elk geval, zeker geen "uren blokken"
Kleutercito: net achter de rug bij mijn dochter: 1: Tellen tot 15 2: Kleuren benoemen 3: Versje uit het hoofd na kunnen zeggen 4: Plaatjes benoemen Verder motorische ontwikkeling: - zelf kunnen aankleden - zelf kunnen eten - zelfstanding naar de wc kunnen Wat is hier nou zo vreselijk aan?
Het feit dat kinderen op zo'n jonge leeftijd al vanalles moeten kunnen, en dat er conclusies aan verbonden worden als je buiten het gemiddelde valt. Ik zie het nut van dit soort toetsen ook echt niet. Laat die kleintjes toch nog lekker spelen, ze moeten nog minstens tien jaar leren na groep 1 en 2! Ik hoop dat dit soort toetsen snel weer afgeschaft wordt.
Nou ik vond het erg mee vallen. Ben dan ook van mening dat het een lijstje is met vaardigheden die je kind hoort te bezitten als ze naar school gaan. En aan de hand van dit lijstje wordt er bepaald of het kind rijp is voor de volgende groep. Is het kind nog niet rijp, zal het groep 1 nog een keer moeten doen. Niet overal zo'n drama over maken zeg.
Mijn zoontje scoorde dus onder gemiddeld bij de kleutercito. Gelukkig keken ze met zijn overgang naar groep 3 naar hem en niet naar die toets. Hij doet het nu hardstikke goed in groep 3 en leest als een trein!
Niet echt goede pr voor CITO. Wat een doos zeg. Zij heeft geen toets gehad in interviews Ik vind het trouwens wel kwalijk, want scholen zijn drukker in de weer met kwantiteit ipv kwaliteit.
Inderdaad vind ik ook. Vraag me ook af of het uberhaupt wel goed is voor het kind om zo vroeg al zulke dingen te vragen. En of je er juist geen schade mee berokkend
Dat kan toch ook zonder CITO? Maar ik heb geen recht van spreken. Mijn zoontje gaat naar een peuterspeelzaal met VVE en daar worden de kinderen allemaal getoetst met peutertesten van CITO. Ik vind het alleen wel jammer dat men zich blind staart op de uitkomsten van die testen. Zeker bij hele jonge kinderen.
Hm, klinkt interessant. Heb de laatste toespraak van koningin Beatrix zitten kijken, dus dat wordt morgen uitzending gemist ...
Een goede kleuterjuf ként de kinderen en weet zónder cito ook of kinderen toe zijn aan de volgende groep. De orthopedagoog is niet de eerste de beste. Even haar naam googelen. Sieneke Goorhuis-Brouwer. En de kleuterjuf in het filmpje weet ook waar ze het over heeft. Hoe een kind worstelt in de kleuterklas met letter die hij 'moet' kennen etc, maar die in groep 3 prima kan leren lezen en schrijven... Ik hoop dat ze wakker worden in Den Haag... In Finland is het zelfs verboden kinderen onder de 8 jaar te toetsen...
Dit is de groep 1 toets, in de groep 2 toets zijn de eisen echt onwijs moeilijk. Ze moeten 15 letters kennen, de eerste letter van een woord kunnen benoemen, rijmen, plakken van letters tot een woord, moeilijke woorden kennen. En dan vind ik taal nog wel gaan. De eisen voor rekenen vind ik te gek voor woorden. Een aantal jaar geleden moesten ze in groep drie weten wat ze nu in groep twee moeten kunnen. Cijfers kennen tot 20, buurgetallen opnoemen tot 20, sprongsommen, meer/minder, en ga zo maar door. Het ergst vind ik dit soort sommen. Je ziet een open pak koekjes met 4 koekjes erin en een dicht pak. Hoeveel koekjes zijn er? Kleuters kunnen dit gewoon nog niet. Dit is echt te moeilijk. Natuurlijk zijn er veel kinderen die dit makkelijk aan kunnen, maar voor veel taalzwakke kinderen is dit erg moeilijk allemaal. Ik heb met bepaalde kinderen echt moeten trainen idd en dan nog na maanden lang oefenen scoorden ze slecht op zo'n toets.
Ik krijg de kriebels van deze toetsen. Laat een kind gewoon kind zijn en vanaf groep drie beginnen met letters, woorden, rijmen, rekenen etc. Als er kinderen eerder aan toe zijn, leuk om het dan aan te bieden, maar die toetsen....kinderen krijgen later in hun leven nog genoeg toetsen! Zoals al eerder gezegd is...een goede juf of meester kent de kinderen, ziet wie nog niet toe is aan een volgende stap en speelt hierop in.
wat ze leren /wat ze kunnen is iets anders dan dat ze getoetst moeten worden. mijn jongen kon met 3 jaar de toets van groep 2 al heel makkelijk(daarom zijn we ons aan het adviseren door een deskundige voor hij kmet leuterschool begint dat in overleg met zijn school). ook zal hij het moeilijk hebben.waarom? omdat deze oprdachten vr hem veel te 'makkelijk' zijn. maar hij moet dat allemaal doen omdat die verplicht zijn. een kleuter snapt helemaal niet waarom hij dan antwoorden moet geven. hij vormt dan verzet tegen de vragen. en vervolgens verzet tegen school(dat is wat men verwacht en wij proberen het voor te komen met deskundige begeleiding). mijn zoon past dus niet in het beeld van n gemiddeld kind en daarom zal toetsen voor hem waarschijnlijk problemen veroorzaken. vanwege zijn voorsprong. voor kinderen met ontwikkelingsvoorsprong is de kleuter fase allermoeilijkste. cito's maken het niet makkelijker!