nee hoor, ik vind het zeker geen asonaam. Wat dat betreft zijn er maar weinig namen die ik zou associeren met een aso. maar namen met (te) veel y's erin vind ik wel erg geknutseld en vaak ook onuitspreekbaar. Lynn stond hier trouwens ook hoog op de meidenlijst.
Een naam wordt niet 'aso' van wel of geen y erin. Maar er zijn bepaalde namen die ik inderdaad ook 'aso' vind en associeer met de lagere klassen. Zoals dylano, sheniqua etc.
Wat kan een mens toch blij zijn dat ze van de mening van een ander niet wakker kan liggen. @ shahrazed, serieus? Dylano associeer jij met lagere klassen? Ben benieuwd hoe de vele Molukkers in mijn wijk op zo'n uitspraak reageren. Ik verwacht niet al te vriendelijk aangezien die naam toch nog vrij populair is onder hun. Of onder een aantal Surinamers, dan wel de variant Delano, maar dan nog. Echt belachelijk hoe een naam tot een "lagere klasse" kan behoren volgens een aantal van jullie. Denk eens wat meer buiten je eigen wereldje, want misschien is die ontzettend aso naam wel heel normaal binnen een bepaalde CULTUUR of AFKOMST Maar ja, om een naam te buitenlands (en daarom misschien aso?) te noemen zal dan wel weer te racistisch zijn? Want klassen, die bestaan al sinds de tweede wereldoorlog niet meer in ons land.
Misschien officieel niet, maar on-officieel in de wetenschap/psychologie/sociologie en maatschappelijke studies zijn er nog steeds vier verschillende klassen te benoemen in Nederland; de lagere sociale klasse, de lage-middensociale klassen, de hoge-midden sociale klassen en de hoge sociale klassen. Om discussies te voorkomen wordt er ook nog weleens economische sociale klassen van gemaakt. En dat bepaalde namen vaker voorkomen in bepaalde sociaal-economische klassen in geen mening, maar een wetenschappelijk onderzoek geweest. Daarnaast wat mensen van zichzelf vinden, denk ik niet dat de in mijn ogen 'grootste aso' is, zichzelf ook aso vindt...
Wilde iets vergelijkbaars schrijven als sjak. Wat we met zn allen ook denken te vinden, de studies liegen er niet om. Er is wel degelijk een relatie tussen (lagere) sociale klasse en het voorkomen van bepaalde namen...
Tja, maar dat is nou net waar het een beetje om gaat, sommige namen komen vaker voor onder bepaalde groepen dan andere groepen. Dat heeft inderdaad met afkomst, cultuur en omgeving te maken. Veel mensen vinden bijvoorbeeld oorbellen bij baby's ook aso staan. Hier in Nederland gebeurt dat vrij veel bij (wederom) de 'lagere sociale klasse', denk aan bijv. Barbie. Terwijl het in zuid europese landen heel normaal is voor iedereen. Ook in het land van mijn man is het heel normaal, zowel bij arm als rijk. Ik heb die associatie met aso dan ook helemaal niet. Maar goed, als ik het over 'klassen' heb, dan bedoel ik helemaal niet zozeer het inkomen of opleidingsniveau van iemand, maar wel een bepaald gedrag(spatroon). Wat ik bedoel zie je bij allerlei mensen van hoog tot laag opgeleid, maar wel meer bij bepaalde groepen dan bij anderen.
Hoe je het ook wil benoemen, goedpraten, etc. Met onderbouwing van een wetenschappelijk onderzoek of niet, het praten over "klassen" is gewoon beledigend. In mijn ogen tenminste. Missprincesa: In mijn cultuur en die van mijn vriend is het ook de normaalste zaak van de wereld om je kindje oorbellen te geven, zowel jongen als meisje. Namen met de Q, Y en X komen ook om de haverklap voor en er werd hier nog iets gezegd over namen die eindigen op de A? nou ook dat komt bijna alleen maar voor (onder meisjesnamen). Daarom vind ik het ook een belediging om zulke namen als aso/laaggeschoold te bestempelen, want dat zou betekenen dat zowel iedereen uit mijn land als dat van mijn vriend aso/laaggeschoold is. En dat is ook precies de reden waarom ik zeg om erover na te denken voor je zo'n term eruit gooit, aangezien het in een land van een ander als heel normaal wordt beschouwd. Ik weet dat we in NL wonen hoor, begrijp me niet verkeerd, maar we zijn niet voor niets een multicultureel land Verder vind ik dat je je kind moet noemen hoe jij wil. De naam maakt niet wie je kind wordt (aso/laaggeschoold). Nogmaals, wat een ander denkt/voelt bij het horen van een naam, zegt meer over die persoon dan over de naam van je kind.
Associaties zijn natuurlijk altijd persoonlijk (en altijd cultureel, plaats- en tijdsgebonden). Is ook heel menselijk en vind ik niets zeggen over iemand als persoon. Als je iemand anders gaat behandelen omdat diegene volgens jou een verkeerde naam heeft natuurlijk wel. Iedereen moet ook vooral naam geven die ze wil en iedereen zal daar ook zijn eigen redenen voor hebben. Daar zijn we gelukkig allemaal verschillend in, want anders zouden we allemaal dezelfde naam hebben. Ik vind het zelf wel belangrijk wat voor indruk een naam wekt, niet dat ik denk dat zoontje intelligenter wordt van een 'goede' naam, maar dan krijgt hij in ieder geval niet met nog meer vooroordelen te maken. Ik snap wel dat het als kwetsend kan worden ervaren, maar er is ook geen andere manier om dit te vragen die minder kwetsend is. Uiteindelijk gaat het om niemand persoonlijk, maar alleen om de naam.
Ik denk dat een aantal dames zich deze discussie veel te persoonlijk aan het aantrekken zijn. Wat maakt het nou uit wat iemand of een bevolkingsgroep van een naam vindt? Als jij het toch mooi vindt, geef je je kind toch gewoon die naam? Ik vind het een beetje te ver gaan om je n.a.v. deze discussie (namens een land / bevolkingsgroep) beledigd te gaan voelen. Het is maar een mening. Trek het je niet aan.
Wesley en Kimberley zijn écht een beetje ordinair - Archief - VK Het blijft een moeilijke discussie, maar de angst dat mensen Lynn asociaal of ordinair vinden is niet compleet uit de lucht gegrepen. Even snel googlen en je vindt ladingen van dit soort artikelen: Engelse namen worden vooral gegeven door mensen uit lagere klassen. Of je je daar iets van aan moet trekken, is een tweede. Bovendien is het geen wet van meden en Perzen natuurlijk. Er zijn zat mensen "uit hogere klassen" met kinderen met Engelse namen met een y erin eindigend op een a, en er zijn ook genoeg mensen "uit lagere klassen" die hun kinderen een Scandinavische naam als Lars hebben gegeven.
Grappig deze nutteloze discussie.. ik ga jullie toch echt niet vertellen dat ik een aso ben.. Ik denk niet dat er iemand dat van zichzelf zal vinden.. of dat zo zal meedelen.. Ik vind de vraag van het topic dan ook niet echt gepast. Het insinueert dingen.. zoals dat t.s. zich niet wil associeren met de lagere bevolkingsgroep.. ik begrijp dat er onderzoek naar is gedaan en dat er zeker door verschillende groepen mensen andere namen worden gekozen, maar het gaat er toch om welk gevoel jezelf bij een bepaalde naam hebt? ik snap ook dat die vraag gesteld wordt, maar Misschien is een vraag als " welk type meisje past bij de naam lynn?" Een betere vraagstelling die minder discussies en wrange gevoelens oproept..
De meeste mensen associeren zich het liefste met hun eigen groep, ik zie niet wat er nou mis zou zijn met je niet willen associeren meteen andere groep. Het 'gevoel' dat je krijgt bij een naam zegt m.i. veel over de groep waar je bij hoort of bij wilt horen. Iemand die 'blegh' denkt bij Frederik en helemaal heppiedepeppie wordt van Djayzeun wil denk ik toch echt bij een andere groep horen als iemand die Shardjesselyn helemaal niks vind en haar dochter Cathelotte noemt.
Jammer dat je het beledigend opvat, maar dat je klassen, rangen en standen hebt in een mastschappij is nou eenmaal een feit. En iedere groep heeft z'n eigen groepscultuur, met daarbij behorend taalgebruik, gedrag, opvattingen over nut en noodzaak van opleiding en werk, religie, voorkeur voor namen, noem maar op. Mensen proberen als ze iemand anders ontmoeten onbewust zo iemand altijd te plaatsen. Taalgebruik, gedrag, maar ook naam spelen een rol bij dat plaatsen. Je kent me hier als Dirksmama, maar als jij me live zou tegenkomen dan zou jouw indruk van mij ook afhangen van welk accent ik aanzet als ik praat en of ik me voorstel als Claire, Lammechien of Anita. Gut en ja, meningen zijn cultureel bepaald. Ik woon in een land waar veel mannennamen eindigen op een A, ook als ze managing director of zo zijn. En Molukkers hier hebben gewone namen, zoals Annie en Robbie en Bernard en zo.
Ik ivnd het zo en zo raar dat mensen het aso vinden of dat het dan gelijk een laaggeschoold gezin zou moeten zijn...beetje raar... niet persoonlijk voor jou bedoeld hoor, maar mensen die zo denken....
Nou sorry hoor, maar mijn indruk van jou zal echt niet afhangen van je naam.... Mensen die o.a. daar hun indruk van laten afhangen zijn bij mij direct afgeschreven. Wat een onzin zeg..... Mijn indruk van iemand hangt af van hoe iemand zich presenteert en voordoet Maar goed, waar ik dat vanaf laat hangen heeft dan waarschijnlijk ook wel weer met m'n zogenaamde klasse te maken?
Ik denk dat veel mensen dat denken, maar toch blijkt uit onderzoek dat de eerste indruk onder andere wordt bepaald door de naam. Het is ook een verklaring waardoor bijvoorbeeld (en ja, dat is heel erg schandelijk!) mensen met een Marokkaanse/islamitische naam minder worden uitgenodigd op sollicitaties. Mensen krijgen een cv voor hun neus, zien bij een o.k.-lijst aan ervaringen de naam 'Jan Jansen' staan en zeggen: o.k., laten we hem een kans geven. Maar staat er Achmed Albaghouri, dan zeggen ze: nou, toch net niet genoeg ervaring: deze doen we niet. En ja, ik herhaal het nogmaals: dat is heel erg! En zo ZOU het ook kunnen gaan met Lynn of Charlotte. Maar ja, we kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken. Voor hetzelfde geld lopen er over 30 jaar honderden Lynns rond in hooggeplaatste functies bij banken en in het bedrijfsleven, en wordt Charlotte geassocieerd met een lager geplaatste functie. Maar ja, je kiest toch wat je mooi vindt. Mijn twee kinderen hebben geen 13 in een dozijn-namen en vooral als ik de jongste voorstel zie ik de wenkbrauwen omhoog gaan (HOE heet ie?). Uit onderzoek blijkt ook dat dat tegen je kan werken: een eerste negatieve indruk van een naam (omdat hij vreemd is bijvoorbeeld) blijft bij je, terwijl je de naam zelf misschien vergeet (je onthoudt alleen: oh, dat is die met die gekke naam). Maar ik vind het de allermooiste naam die er is, en hij heeft ook nog meerdere betekenissen in zich (vernoemingen e.d.) Moet ik dan een andere kiezen? Nou nee. Wat overigens niet weg wil nemen dat ik wel twee namen heb gekozen die in een bepaalde hoek horen: een beetje apart, een beetje alternatief, artistiek, maar vooral de jongste heeft wel iets kakkerigs.
Ik vind Lynn ook geen goed voorbeeld in deze discussie.. Ik denk meer (wat de y betreft) aan namen als Dylano,Dyayden,Desteney etc. Lynn vind ik (niet mooi maar) gewoon een nette naam.
Jouw EERSTE indruk? Echt wel dat jij bij een naam als Lammechien een andere EERSTE indruk zult hebben als bij een naam als Fatima of een naam als Shardesteley. Ook al ontken je het, er is zat onderzoek over gedaan. Bewust of onbewust vorm je je een beeld bij een naam. Je maakt mij niet wijs dat je, als je een afspraak hebt met een persoon die je nog niet kent, jij je een ander beeld voorstelt bij iemand die QiaJing Ng heet als bij iemand die Gerretje Boersema heet. Dat je na kennismaking een ander beeld van een persoon krijgt valt te hopen. Maar naam maakt deel uit van je EERSTE indruk van iemand.