Een topic voor iedereen die willen koken zonder pakjes en zakjes.

Discussie in 'De lounge' gestart door Eerised90, 20 mrt 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. pardoes

    pardoes VIP lid

    15 apr 2009
    7.680
    1.442
    113
    Ook even een abbo nemen zie veel lekkere recepten langs komen
     
  2. Mammietammie

    Mammietammie Fanatiek lid

    18 jan 2012
    1.567
    0
    36
    Zuid-Holland
    Goed om te horen :D En leuke variatie, ga ik ook eens proberen!


    Heeft er iemand een recept van peperroomsaus? Ik heb het pas geleden zelf geprobeerd te maken maar was niet echt een succes, smaakte meer naar room dan naar peper terwijl er echt veeeeel peper in zat.
     
  3. Channie

    Channie Fanatiek lid

    13 okt 2005
    4.149
    0
    0
    Ik heb de lasanga van smulweb gemaakt en echt een suc6!! Kids hebben beide twee keer opgeschept!
     
  4. Inge88

    Inge88 Fanatiek lid

    22 mrt 2011
    2.264
    0
    0
    Up :)

    Heb inspiratie nodig!
     
  5. Islah

    Islah Niet meer actief

    Heb net lekker een vegetarische kookworst gemaakt. Recept volgt.
     
  6. Panda1

    Panda1 Bekend lid

    28 feb 2013
    841
    117
    43
    Overijssel
    Knoflookdipsaus voor op stokbrood of bij vlees

    monchoe op kamer tempratuur
    Net zoveel yoghurt als monchoe
    2 eetlepels majo
    2eetlepels ketchup
    Blikje tonijn in olie en groente. Deze is moeilijk verkrijgbaar dan kun je die met pikante saus nemen, maar dan wel de saus een beetje afgieten!
    1 geraspte ui
    3a 4 tenen knoflook
    Alles goed doorelkaar mengen en 3 uren wegzetten! Daarna njammie.....
     
  7. Islah

    Islah Niet meer actief

    Vegetarische kookworst:

    4 eieren
    2 stukjes la vache qui rit (ik heb die van de Lidl gebruikt)
    3 eetlepels bloem, grote eetlepels, met een 'bergje'
    zo'n 50 ml. olie
    bouillonblokje, optioneel
    wat verse koriander en/of peterselie
    sambal, knoflook (2 teentjes), komijn en zwarte peper
    theelepel zout
    1 eetlepel tomatenpuree

    Alle ingrediënten in een keukenmachine of goede hakmolen fijnmalen/vermengen. Het mensel op een stuk plasticfolie gieten (neem een behoorlijk groot stuk van 30 cm. breed ofzo), dit rol je op en als er aan de zijkanten van de folie ruimte over is, wat eigenlijk de bedoeling is, leg je daar een knoopje in. Dit rol je weer op in aluminiumfolie zodat al het plastic goed bedekt is. Laat dit in een couscouspan/stoompan 45 min. stomen. Daarna laten afkoelen.
    Als je een bouillonblokje toevoegt gebruik je minder zout. Ik heb zowel met als zonder bouillonblokje gebruikt, maar merk niet echt verschil qua smaak... Dus maak het gewoon zonder! Alleen van zonnatura heb je bouillonblokjes zonder MSG/E621 en die zijn best prijzig.
    Als ik dit maak stoom ik in de onderste pan (dus waar het water zit) soms een blikje gecondenseerde melk mee. Zo maak je dulce de leche (soort bebogeen, maar dan lekkerder vind ik). Omdat die ook 45 minuten moet koken, benut ik dan mijn gasverbruik meer. Dit blikje laat je gewoon afkoelen in het water en kan je er het beste pas de volgende dag uithalen.
     
  8. Islah

    Islah Niet meer actief

    Kip Hawaii:

    1 pakje gezeefde tomaten
    wat zoete chilisaus
    kipkruiden (zelf samenstellen kan ook) en theelepel kaneel
    blikje ananas
    kipfilet
    groenten naar keuze
    knoflook

    Bak de kipfilet aan in kipkruiden en een teen knoflook. (Tip: als je kijkt op de verpakking van Verstege kipkruiden, zul je zien dat deze uit 70% zout bestaat! Dus je betaalt eigenlijk alleen voor zout met een klein beetje specerijen erdoor. Kijk welke kruiden erin zitten en stel het dan zelf samen. Ik doe meestal komijn, zwarte peper, paprikapoeder, kardemom en gember.)
    Afhankelijk van welke groenten gebruikt voeg je deze ook toe en vervolgens de gezeefde tomaten, siroop van het blikje ananas, een flinke scheut chilisaus en theelepel kaneel. Je kan ook ananassap gebruiken trouwens, is wat gezonder. Stoof het dan tot het geheel gaar is, ik denk zo'n half uurtje. Als je de saus te dik vindt kan je een beetje water toevoegen. Je moet wel regelmatig proeven of de verhouding goed is. Ik doe nl. niet echt aan hoeveelheden dus weet niet hoeveel er precies van alles nodig is. Eventueel dus extra sap/siroop of chilisaus toevoegen.
    Op het eind voeg je nog stukjes ananas toe. Ik vind een heel blik teveel, meestal doe ik de helft en dan maak ik er de dag daarna een kipkerriesalade mee!

    Qua groenten vind ik pompoen hierin erg lekker, dan snijd ik dan in kleine blokjes en doe er tegelijk met de kip erdoor (zonder schil). Ik gebruik ook geen filet, want daar houden wij niet zo van maar ik snijd kipvleugels doormidden en doe dat erdoor, verder is de bereidingswijze gewoon hetzelfde.
     
  9. Islah

    Islah Niet meer actief

    Kipkerriesalade:

    Stuk kip naar keuze (meestal maak ik een hele kip klaar op z'n Marokkaans, en eten we daar niet de filet van, dan gebruik ik de filet voor kipkerriesalade de dag erna)
    1 ui, 1 teentje knoflook
    Pakje slagroom
    Flinke hoeveelheid kerrie, een eetlepel ofzo
    Een beetje verse koriander
    Wat Turkse yoghurt of mayonaise
    Ananas

    Fruit het (in zeer kleine stukjes gesneden) uitje in zonnebloemolie, voeg dan ook de knoflook en kerriepoeder toe. Een beetje water (half glas of minder) en zout naar smaak erbij en even laten stoven. Pluk de kip (indien die al bereid was) in stukjes en doe dat er vervolgens bij samen met de koriander. Anders gewoon kipfilet in kleine stukjes snijden en mee laten stoven. Als het water bijna verdampt is kan je het pakje slagroom erbij doen, steeds goed roeren tot het ingedikt is. Laat het nu afkoelen. Daarna kan je er nog wat Turkse yoghurt of mayonaise erdoor doen. Maak het af door er in kleine stukjes ananas door te roeren (de stukjes uit blik vind ik zelfs te groot daarvoor, die halveer ik meestal nog maar dat hoeft natuurlijk niet).
     
  10. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Verzoekje: iets met snijbonen?
     
  11. vivianbraak

    vivianbraak Niet meer actief

  12. Islah

    Islah Niet meer actief

    Fasulye (Turks gerecht met snijbonen in een sausje), sajoer boontjes (daar gebruik ik ook wel eens snijbonen voor), stoom het ook wel eens door de rijst met kruiden etc. of een stamppotje?
     
  13. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Heb je dat Turkse recept voor mij?
     
  14. Islah

    Islah Niet meer actief

    Ik denk dat BeingMommy of Umm85 dat wel zullen hebben. Doe het meestal op gevoel (maar zo vaak maak ik het niet), gewoon een soort stoofpotje met tomatenpuree of Turkse zoete peperpuree, hete peperpuree, specerijen etc. En dat eet je dan met brood dacht ik.
     
  15. Inge88

    Inge88 Fanatiek lid

    22 mrt 2011
    2.264
    0
    0
    Up? :)

    Ik heb afgelopen vrijdag de griekse kofta gemaakt, staat op de eerste pagina. Was heel lekker! Had het met h.o.h. gehakt gemaakt :)
     
  16. SuperMama87

    SuperMama87 Fanatiek lid

    16 apr 2013
    1.067
    202
    63
    Dit vind ik zelf erg lekker! Het is een "pasta" recept waarbij je de bladen lasagna vervangt door bladen witlof
    Voor 2 personen:
    300 gr runder gehakt
    250 gr champignons in plakjes
    400 gr witlof gekookt en uitgelekt
    100 gr geraspte kaas
    Ah pastasaus met basilicum (zit in een witzakje en iszonder suiker) of maak eigensaus :)
    Bak het gehakt rul en giet overtollig vocht/vet af
    Bak de champignons en doe die later samen met de saus bij het gehakt.
    Doe hiervan een derde in een ovenschaaltje, leg hierop witlof en een derde van de kaas. Ga zo door tot alles op is. Eindig met gehakt en kaas
    Zet het schaaltje 20 minuuten in het midden van een voorverwarmde oven op 180 graden

    Ps; zo krijg je kinderen ook aan de witlof :)
     
  17. Bibiche79

    Bibiche79 Fanatiek lid

    10 jun 2009
    1.364
    0
    0
    Ik vind zelf witlof niet zo lekker maar gisteren heb ik iets gemaakt met witlof en het was zo heerlijk. Vond het jammer dat ik niet meer had :D

    Witlof met ham met een kaassaus (dus niet gerold in kaas)

    Over voorverwarmen op 200 a 220 graden

    Witlof doormidden snijden en harde kern eruit.
    10 min koken

    Ondertussen kaassaus maken:
    30g boter
    30g maizena/bloem (bloem werd bij mij de saus niet dikkig)
    400ml melk
    oude geraspte kaas (naar smaak)
    zout + peper

    Boter laten smelten. Melk rustig aan kook brengen en dan maizena erin doen zodat het wat dikkig wordt. Dan geraspte oude kaas en zout + peper.

    Rol elke stronk witlof met een plakje ham.
    In schaal zetten en kaassaus eroverheen.
    Bestrooi nog een beetje kaas en paneermeel (had zelf 1 beschuit fijn geknepen)

    10 min in oven.

    Echt genoten :D
     
  18. Inge88

    Inge88 Fanatiek lid

    22 mrt 2011
    2.264
    0
    0
    Iemand nog lekkere woksaus recepten?

    Áls ik ooit ga wokken vind ik meestal de zwarte bonensaus en de oestersaus het lekkerst. En iets met knoflook, maar geen idee wat voor een naam die heeft ;)
     
  19. Delta

    Delta Niet meer actief


    Daar ben ik ook benieuwd naar! Lekkere woksaus recept! Die uit die flesjes zijn slechttt... Wat niet trouwens :D
     

Deel Deze Pagina