Wij overwegen het dak vol te laten leggen met zonnepanelen. Ideaal dak op het zuiden en de juiste dakhelling voor die dingen. Wie van jullie hebben ze ook en wat scheelt dat nu werkelijk op de elektriciteitsrekening?
Wat het scheelt is afhankelijk van hoeveel panelen je op je dak gaat leggen, hoeveel watt ze opleveren. Of je veel of weinig zonne-uren in een jaar hebt, of je terug levert aan je netwerkbeheerder of niet en wat je daarvoor krijgt per kilowatt. Kijk eens op je energienota hoeveel energie jullie verbruiken, het mooiste is om dat ook ongeveer op te wekken omdat terugleveren in de meeste gevallen niet oplevert wat de panelen gekost hebben. Houd er rekening mee dat de panelen ongeveer 90% opbrengen van wat de complete set op papier opbrengt. Een set van 4000 watt levert dus veelal ongeveer genoeg energie voor 3600 watt. Laat je eens informeren bij een zonnepanelen verkoper. Die kunnen je de verschillen in panelen laten zien en ook voor je berekenen wat je nodig hebt en wat dat gaat kosten.
De voorlichting ed hebben we inmiddels gehad, die bedrijven zijn aardig rooskleurig en dat dekt het gebruik net niet. Het scheelt een paar honderd kWh per jaar. De grootste gok vind ik eigenlijk de tarieven waarmee je moet rekenen. Ga je veilig uit van het huidige tarief of gok je op stijgende energieprijzen de komende jaren?
Houd ook rekening met onderhoud, als er iets stuk gaat, en de levensduur van de panelen. Wij hebben het helemaal berekend en in ons geval zou het niet voordelig zijn.
We komen nu uit op zo'n omslagpunt, pakken we de subsidie niet mee dan kan het eigenlijk weer net niet uit.
Vader heeft het net gedaan. Dekt het niet 100 procent, duurt 8 jaar eer hij het terug heeft verdiend. Hij is er erg blij mee.
Laat mijn man wel even lezen en reageren. Wij hebben het halve dak volliggen en volgende maand de volgende helft
Wij hebben één paneel. Geen idee wat het oplevert, we wonen hier een paar maanden, de vorige bewoner heeft het laten plaatsen. Wij hebben in ieder geval een zonneboiler (DDS?) die zonder onderhoud 20 jaar meegaat. Ik moet zeggen dat hij behoorlijk vaak aanspringt, ook bij licht bewolkt weer. Dak is op het zuiden. Bij ons gaat het warme water rechtstreeks naar de ketel. Maar omdat we geen vergelijk hebben hoe ons verbruik zonder het zonnepaneel zou zijn kan ik er weinig over zeggen. Ik kan me voorstellen dat één paneel niet zoveel doet. Maar goed, alle beetjes helpen.
Dan maar even reageren (ik ben de man va juffie) Ik reken met een rendement van 85% per wp. Ook ga ik er niet van uit dat de energieprijzen omhoog gaan. Wij gaan straks 4500 kWh. Per jaar opwekken. Iets te veel maar met kinderen die ouder worden ga je Meer verbruiken. Ook is het belangrijk voor de terugverdientijd of je zelf het dak op gaat De panelen laat plaatsen. Wanneer je het zelf doet scheelt dat weer twee jaar.
Bij ons worden deze week.panelen geplaatst, 6 x 250 watt met verwachtte opbrengst van 1260 w per jaar. Wat je bespaard is ongeveer 25 cent keer 1 watt. Zo kun je ook je terug verdien tijd uitrekenen. We zijn tot de keuze gekomen dat het nu een investering is maar wel direct daarna op maandelijkse kosten bespaard. Er zit wel veel verschil in offertes en voorwaarden ect. Goedkoop is niet altijd het beste. Als je nog vragen hebt pb maar dan lees ik het zeker.
Die maandelijkse kosten scheelt zeker. Het is hier aan de voorzichtige kant berekend op een opbrengst van ca 2.400 kWh met 11 panelen vol op het zuiden (idealer kan je het niet krijgen ), terwijl het verbruik 2.950 is. Dus er blijft altijd wel iets te betalen maar er gaat vlot 25- 30 per maand van het voorschot van 44 af. Altijd mooi meegenomen. Nu leggen heeft ook het subsidievoordeel nog, is geen groot bedrag zoals hier vlak over de grens in Duitsland tot voor kort gold, maar haalt mooi de top van de investering af.
Wij hebben een maand geleden zonnepanelen op het dak geplaatst. Hebben 8 panelen, samen 1600 wattpiek. Een verwachte opbrengst van 1440kWh. Hebben ze met subsidie en een collectiviteitskorting gekocht, en daarnaast het gekregen van mijn schoonouders. Terugverdientijd is hier dus niet van toepassing. Hebben nu in een maand (ok, morgenavond om 19.00 precies) een 120kWh aan opbrengst. Zal in totaal ongeveer een derde van ons verbruik zijn, maar in de toekomst willen we er nog wel meer bij (zodat we ons verbruik opheffen zeg maar, terugleveren brengt niks op). Hebben platdak, huis staat op het zuiden. Hebben ze geplaatst met schoonvader, zwager en mijn vader (die de elektra heeft aangelegd). Niet geheel onbelangrijk (in geval van platdak): man kwam er de avond voor het plaatsen achter dat er per paneel 98 kilo aan tegels op moest.. In ons geval dus 98 stoeptegels die meneer maar uit de tuin heeft getrokken (waar ik een grote plantenbak van had gemaakt), omdat we op het laatste moment geen andere optie hadden.
Waar je ook op moet letten is schaduwwerking van bebouwing/beplanting. De panelen zijn in serie geschakeld, dus als op één paneel schaduw valt, leveren ze allemaal minder op. Juist als de zon nog laag staat, kun je al snel erg veel last hebben en dat is jammer, want dan leveren de panelen juist veel op (hoe warmer ze worden in de zomer, hoe lager namelijk het rendement). Dat kun je trouwens oplossen door er verschillende series van te maken, zodat niet álle panelen minder gaan opleveren doordat er twee of drie in de schaduw liggen. Zwarte panelen zvind ikzelf mooier dan blauwe, maar leveren, wederom doordat ze warmer worden dan blauwe, ook weer zo'n vier procent minder op.
Worden sowieso zwarte, met bebouwing/beplanting hebben we weinig problemen. De eerste achterburen zitten ver genoeg af om geen schaduw op onze paneeltjes te werpen (dat krijg je als er nog iemand tussen zit met een grote tuin) Hoeveel scheelde het bij jullie met de offertes van verschillende partijen; tientjeswerk of echt honderden euro's?
Wij hebben 3020 wattpiek op ons dak liggen 16 panelen pal op het zuiden goeie hellingshoek Zelf erop geplaatst en met subsidie (via een stichting ingekocht) Ze zijn in werking gegaan 29 dec 2012 en zitten tot met vandaag gerekend met een opbrengst van 1025 kw en dan moeten de echte zomerdagen nog komen! Wij hebben gerekend met met een opbrengst van 85% het tussen de 5.5 jaar en 6 jaar terug te verdienen en je heb 20 jaar garantie op de panelen en de omvormer gaat zoals ze zeggen 8-10 jaar mee dus die moet je dan wel eens vervangen. Ik ben er blij mee ! Wij zijn nu ook overgegaan op greenchoice (als ik het goed geschreven heb) krijg je korting als je zonnepanelen heb en het gas is er ook een stuk goedkoper dan eneco Ik betaal nu nog gewoon mijn oude maandtermijn en zie het wel op de afrekening hoe of wat.