Even kort de situatie. Mijn zoontje is eind februari vrolijk naar school gegaan, maar bleek al snel 'opvallend' gedrag te vertonen. Ik ben zelf hoogbegaafd en mijn zoon is sprekend mij, dus echt wel gedacht 'ooit' iets op school te horen te krijgen. Maar goed, nu dus al vanuit de school juist de vraag of hij geobserveerd mag worden en ze starten binnenkort met een nieuw, speciaal traject voor hoogbegaafde kinderen. Ik heb hier komende maandag een gesprek over. Zo zullen ze voor hem dan een hele eigen leerlijn gaan ontwikkelen. Iemand hier ervaring mee? En ik blijf me ook afvragen... krijgt hij niet nu al een stempel waar hij niet op zit te wachten? Soms vind ik het zo moeilijk, HB klinkt meteen als 'opscheppen', maar ik zie het juist als een last. Aan de ene kant goed dat hij meer begeleiding/uitdaging krijgt dan ik destijds (onderpresteerder) aan de andere kant... hij is toch hartstikke 'normaal'? Dit gaat niet om gewoon een snelle ontwikkeling, of wat onze kinderen allemaal kunnen... Hij heeft dus juist echt problemen hierdoor... (lees onbegrepen voelen, moeite met aanpassen, onderpresteren, frustraties, faalangst) Thuis nergens last van.. komt nu dus op school pas naar boven... Dan is wat extra hulp wel weer fijn... toch?
Mja het is zoals het is... Stempel of niet Snap precies wat je bedoelt qua het voelt als opscheppen maar uiteindelijk geeft het gewoon problemen. Je mag wel pb-en als je wil Het is in ieder geval fijn dat school zelf aan de bel trekt. Dat scheelt al een heleboel. En qua observaties is het misschien handig om iemand er naar te laten kijken die er verstand van heeft Anders heb je ineens een autist of ADHD-er ipv een hoogbegaafde kleuter
ik denk niet dat ze nu al van plan zijn om hem een stempel te geven.zo een stempel kan natuurlijk ook niet zonder een IQ test.hier doen ze het niet eerder dan 5 jaar oud. het gaat volgens mij om, dat je zoon op zijn eigen nivo benaderd zal worden en op zijn eigen nivoo gaat leren 'leren'. want je hebt vaak t probleem met HB kids; sommige HB's leren nooit te leren, omdat ze vaak alles zonder oefenen, en automotiseren kunnen managen en ze leren moeiteloos te slagen. dat is OK op deze leeftijd; maar om eigen nivoo te kunnen bereiken (in het leven), moet hij nu de dingen leren die hem in de toekomst heel veel zullen helpen; net als andere kids, zoals zelfdsipline, fouten maken en uit je fouten leren, geoorganiseerdheid,uithoudingsvermogens en tegen de verveleing kunnen gaan, zichzelf uitdagen, in team verband functioneren, communiceren, zelf sturing van de leerprocessen.deze leer je niet als je onder je eigen leernivoo moet zitten, en op de tempo van n gemiddeld kind; als je sneller bent en etc. nou, nu gaan ze hem op zijn nivoo uitdagen. zo leert hij net als andere kinderen hoe hij zich moet inspanen om verder te kunnen. dat is toch geweldig! en helemaal goed dat ze dit samen met jou willen doen. klinkt een goede school! tja dat opscheppen; ik vind dat een moeder wel mag opscheppen hoor, maakt helemaal niet uit waar het over gaat. IQ of net gedrag,mooie ogen, prachtige haren etc. maar ik vind het niet echt leuk om te lezen dat je het als een last ziet. dat is het natuurlijk niet. het is hoe je kind is en je moet dat leren te waarderen. net als alle andere eigenschappen van je kind. en ja, het eist van de ouders en van zijn juffen wat meer op deze leeftijd, maar als het nu goed gaat, zal dat je heel veel tijd en energie bespraen in de toekomst. hehehe zo een rommelige bericht...hoop je t kan lezen. gelukkige moederdag!
ja inderdaad. ze laten zichzelf niet zo makkelijk zien,en wat ze allemaal kunnen; wat ze belangrijk vinden. zo een vreemd kind dan voor de mensen die hem niet kennen...maar dan, ga eens maar praten over getallen of planeten,of rode bloedcellen etc...dan zien de buitenstanders waar het kindje mee bezig is...
Een herkenbare situatie. Mijn dochter (nu net 5) ging ook met grote verwachtingen vrolijk naar school maar begon na twee weken al gedragsproblemen te vertonen. Juffen herkenden meteen dat ze een heel pienter kind is en ze startten ook net een plusklasje voor kleuters op waar ze in mee werd genomen. Helaas is het voor mijn dochter niet genoeg en ze voelt zich erg ongelukkig op school. Daarom heb ik haar iq laten testen en gaat ze na de zomervakantie naar het Leonardo onderwijs. Ik vind het ook jammer te lezen dat je hb als een last ziet. Natuurlijk heeft het nadelen maar als je kind eenmaal voldoende uitdaging vind en goed in zijn vel zit dan geeft het ook zoveel mogelijkheden. En dan hoeft het geen vloek te zijn maar is het een zegen. Ik denk dat je ook niet bang moet zijn voor een stempel of om op te scheppen. Het is heel belangrijk dat je goed blijft communiceren met school en voor je kind opkomt. Want jij kent hem het beste en weet wat hij kan. Ik weet uit ervaring dat wat de juffen veel uitdaging vinden echt helemaal niet zo hoeft te zijn voor je kind. Voor details mag je me altijd pb-en.
Ik snap de opmerking over "een last" wel hoor. Ml en ik zijn beiden hb en ik heb het ook altijd als een last ervaren. Ik schaamde me er eerlijk gezegd zelfs voor. Ik wilde helemaal niet anders zijn dan andere kinderen, maar voelde wel dat ik dat was. Mensen begrijpen vaak niet dat hb niet alleen maar makkelijk is, maar dat je tegen bepaalde problemen oploopt. Bovendien denken andere mensen nog wel eens dat je jezelf als hoogbegaafde "beter" voelt dan zij. Hoewel dat helemaal niet zo is, zorgt het wanneer mensen dat denken wel voor een rare verhouding waardoor je moeilijker relaties aangaat. Een van die problemen is echter dat kinderen op de basisschool niet door hun leerkrachten begrepen worden en niet op hun niveau onderwijs krijgen, waardoor ze, zoals belize al noemt, niet leren hoe ze moeten leren. In jouw geval hebben de leerkrachten zelf al gesignaleerd dat er mogelijk sprake van hb is en willen ze gaan observeren om daar iets meer over te kunnen zeggen. Vervolgens willen ze hem zo nodig wel dat onderwijs op maat aanbieden. Dat is toch fantastisch?! Juist omdat hij nu al problemen heeft hierdoor, terwijl hij net twee maanden op school zit! Ik zou het met beide handen aangrijpen en kijken of hij het leuk vindt. Wie weet bloeit hij wel op. Beter nu een stempel, met bijbehorend onderwijs op maat, dan een kleuter die zich onbegrepen voelt, moeite heeft met aanpassen, onderpresteert en frustraties en faalangst heeft. Als het niet helpt, kun je altijd nog stoppen, maar waarschijnlijk gaat hij er juist baat bij hebben. Dan boeit dat stempel toch niet?!
Bedankt voor alle reacties. Ik ben er erg blij mee en heb er wel iets aan. 'Fijn' dat er wat herkenning is. Ik zou het dus echt fijn vinden om in contact te komen met andere HB of ouders met HB kinderen. Hier zit bijvoorbeeld wel een Leonardo school, maar er is ook een plusklasje eerdaags... het zal altijd opletten blijven... En.. waar ik zelf wel steeds meer tegen aan loop.. zijn faalangst.. Zo heeft hij een neef van 11 jaar waar hij zich mee vergelijkt.. en die heeft (licht) ppdnos.. dus die zal bijvoorbeeld niet snel expres verliezen.. En Jayro voelt dat dus als keer op keer falen... Leuke combi.. Maar ook schrijven.. zijn motoriek werkt nog niet mee.. dus de letters die hij in zijn hoofd heeft krijgt hij niet op papier... frustraties ten top... Een tijdje geleden heb ik nog een bericht geplaatst dat mijn zoontje constant op school op de gang moest enzo. Nu blijkt dus dat hij inderdaad erg raar deed in de klas. Maar juist omdat hij thuis een heel makkelijk kind is dat prima luistert zijn ze verder gaan kijken. En pas later kwam ze op HB en viel bij mij het kwartje pas. Ik ben me er nog meer in gaan verdiepen... En.. tja... dan vallen er wel heel veel kwartjes Gewoon niet over nagedacht (nee dat doe ik ook wel eens niet ) dat hij er nu al 'last' van zou krijgen. Pas toen hij met de (voor mijn moeder bekende) uitspraak kwam "Mam, ik doe mijn best.. ze begrijpen mij gewoon niet!".. Toen moest ik even slikken.. en kon het zelf ook niet langer negeren. Voel me nu nog schuldig. Ik wilde gewoon niet op zijn nieuwe school aankomen met "Dit is Jayro, hij is minimaal érg intelligent, hoogstwaarschijnlijk hoogbegaafd"... Dat doe je gewoon niet.. vond ik.. En ik het gek vinden dat de juf hem simpelweg niet begreep... Voor mij is het zo 'normaal' dat ik niet merk dat ik hem inderdaad anders benader dan zijn leeftijdsgenoten (werk zelf met kleuters). En nog iets heel anders.. hij heeft wel wat 'testjes' gehad.. en qua taal zit hij bijvoorbeeld op ruim 6 jaar.. betekent dit dan ook dat ze al iets van een iq-test kunnen/zullen doen? Ook hebben ze het tot nu toe een beetje vaag gehouden over volgend schooljaar.. in principe zou hij nog een heel jaar groep 1 moeten doen... Ik hoop daar morgen ook meer over te horen te krijgen... Fijn even mijn ding kwijt te kunnen.. veel zien dit als 'luxe' problemen...
Dat zal de school niet doen. Daarvoor moet je zelf naar een kinderpsycholoog of een orthopedagogisch bureau. Maar het is erg duur en heeft niet heel veel toegevoegde waarde als de school hem doortoetst en uitdaging op niveau kan aanbieden. Als je wil overstappen naar Leonardo onderwijs dan moet je het wel laten doen want dan moet je een test met uitslag >130 overleggen. Dat is de reden waarom ik mijn dochter heb laten testen.
Ik weet dat zij dit niet direct zelf zullen doen, maar ik bedoelde meer misschien verwachten zij dit dan wel.. Ik weet niet of alleen observaties (tot nu toe volgens mij ook alleen leerkracht zelf en IB-er) en wat ingevulde vragenlijsten van mijn kant genoeg is voor het traject dat zij mogelijk in willen gaan. Maar goed, ik hoor vast morgen meer!
Een gewone basisschool zal dat niet van je vragen hoor. Het iq cijfertje is voor de school ook niet belangrijk. Zijn didactische voorsprong wel en dat zullen zij zelf doortoetsen. Verwacht niet al te veel van zo'n traject. Ik neem aan dat het een plusklasje is en dat is een paar uurtjes in de week hooguit. Daarnaast misschien wat smartgames die ze kunnen doen. Misschien vind hij het hartstikke leuk hoor, en het is bij jullie natuurlijk weer heel anders als bij ons,maar ik denk niet dat je het heel groots moet voorstellen. Ik dacht steeds na een oudergesprek, fijn nu gaat er wat gebeuren, maar dat bleek steeds niet zo veel te zijn.
Wat je ook doet; blijf er bovenop zitten en als het op school niet lekker loopt; naar een andere school. Mijn zoon is ook hoogbegaafd, maar voor hem is het inderdaad een last geworden. De gedragsproblemen hebben ondertussen de overhand gekregen en hij loopt met van alles en nog wat achter. Ik wou echt dat wij terug in de tijd konden. Dan zou ik het echt anders hebben aangepakt.
shanrazed:wat vervelend meid. ik weet natuurlijk niet hoe het allemaal ging en loopt; toch wilde ik je even knuffel geven, hier zo virtueel. en ja; hij is nog zo erg jong. hij kan zo hieruit komen en zich herstellen. zich richten op de school prestaties. als een geruststellende gedachte: achter lopen is nu een van de dingen waar je je helemaal geen zorgen hoeft te maken met een hb kind! ok, dit klinkt wel heel vreemd. maar toch is het zo. als hij ineens wel beseft dat t niet zo leuk is op deze manier, kan hij t allemaal snel inhalen. dat heb je dan ook weer met HB's. Hb mensen hebben van die fases.ze zitten dan ergens mee vast.niemand begrijpt het, zelf ook niet. maar komt wel allemaal goed... achter lopen kan ook gebeuren binnen zo een fase, het probleem is vaak emotioneel. zo een kind heeft echt iemand nodig op zijn school met wie hij een band kan vormen. iemand die hem begrijpt, en hem niet ziet als een probleem. ik hoop dat zo een iemand gevonden kan worden op zijn school. heel veel sterkte en succes!
"Mam, de vakantie duurt ECHT tot donderdag hoor!" Oh een aanrader om te kijken met zoonlief: brammetje baas Dochterlief herkende er niets in! Zei ze.. Maar ze komt er wel regelmatig op terug toch Net in de auto wilde ze net als brammetje... Niet meer naar school. (En het leek toch echt beter te gaan... Bummers. Hopen dat het gewoon na-vakantie-dip is... Maar je ziet d'r gewoon opleven in de vakantie... Ik vind het heerlijk en kan niet wachten tot het zomervakantie is! 6 weken lang een kind dat meer en meer weer d'r oude zelf word. Liefst hield ik d'r gewoon thuis. )
Bekend gevoel ja En da hebben ze bij ons de smartgames nog gewoon in de klas... Die worden dagelijks gebruikt en niet enkel in de plusklas
Ik ga jullie volgen! Ons zoontje heeft helaas nu al de stempel gekregen van de peuterspeelzaal. En juist dat baart me zorgen. Ik herken wel veel van de hoogbegaafdheid bij hem, maar vind het vreemd dat ze wel een etiket plakken maar niet echt iets testen. Ik wacht vol spanning op de overgang naar de basisschool. We hechten daar veel meer waarde aan. En ik hoop dat het in de nieuwe omgeving met meer uitdagingen ook beter gaat dan nu. Gelukkig is het nog maar een paar weekjes en mag hij na de zomer naar de basisschool! Succes allemaal!
het etiket dat psz plakt zonder testen stelt natuurlijk niets voor.ik zou daar niet teveel aandacht aan besteden. de stempel waar het over gaat is een rugzakje waar men buiten schoolse deskundige begeleiding en extra materieel krijgt.Bij HB kids is dat ook mogelijk, een rugzakje zonder stempel. dat men je kind heel slim(zonder deskundige mening) vindt en al zijn problemen zo probeert te verklaren en het kindje daarom opzadelt met extra werkjes lijkt me eerder een slechte zaak. wat ik zie bij mijn zoon is dat hij wel beseft dat hij anders is maar nog niet in staat om daar een betekennis aan te kunnen geven. mijn zoontje kreeg extra ruimte. = leidsters hebben n paar jongens in de gaten gehouden waar zoontje niets mee kon communiceren,hij had echt last van die drukke kids en ze gaven hem een paar van eenvoudige houten puzzels (= 3 stukjes leg puzzeltje, een beertje dat je met verschillende kleding en gezichten kunt maken met gevoellens boos verdrietig etc) maar ze zeiden erbij dat t alleen voor hem bedoeld is.speciaal voor hem. als hij klaar was mochten r andere kinderen mee spelen. elke ochtend haalden ze samen uit de kast op de eigen kamer van de leidster. zo voelde hij zich zo speciaal en gelukkig. en dat zei hij steeds zo hebben ze het probleem opgelosd dat hij niet daar wilde zijn. heel eenvoudig. hij wilde dus gezien worden door zijn leidster en wilde zichzelf plaatsen kennelijk;was het nou goed of slecht dat hij zo anders was? het is natuurlijk irritant dat men over je kind praat en ouders die zeggen dat hij HB is en zo een soort kijkobject(o daar is dat slimme kind, ik zie niks bijzonders aan hem hoor, waarom doet de moeder zo vreemd,mijn kind kan ook wat hij kan kan, mijn kind tekent al zo mooi, hij krast maar alleen nog etc) pfff. sommige mensen denken echt zo, sommige leidsters of juffen ook. weet je; zo een etiket is nooit leuk natuurlijk maar het gaat echt om deskundigheid en gaat om de welzijn van het kind.
@belzie: als er daadwerkelijk nagedacht wordt over de extra werkjes zie ik het probleem niet zo hoor. Moet het wel beetje passen bij wat z'n niveau is. Maar dat probleem hou je toch. Hier vandaag dochterlief enkel maar naar school gekregen door het dino-boek mee te nemen. Juf kijkt het wel even aan vandaag. Snap niet precies wat ze aan wil kijken... Het is niet alsof ze me straks belt van joh... Ze voelt zich niet lekker kom d'r maar halen. Naar school moet ze toch. En het is niet alsof het over een uur opgelost is. Zomaar uit zichzelf. Het is zo jammer dat ik geen pasklare oplossingen heb... Had juf er graag mee geholpen. Maar deze vakantie is wederom bewezen... Dat het thuis echt VEEL beter gaat.
saskia: het is natuurlijk helemaal niet erg dat men denkt over passend werk. maar als je het probleem alleen maar ziet als de nood om 'cognitieve uitdaging', dan kom je niet verder, zeker bij een peuter-kleuter.dat bedoelde ik. PS: dat voorbeeld reactie die ik gaf van de andere ouders is gelukkig geen voorbeeld uit mijn eigen ervaringen. meeste mensen begrijpt de zaak en gaat goed ermee om.
Oh zo herkenbaar! Dan komt dochter om 3 uur uit school en heeft een 'stomme' dag gehad. Nou dan scheelt het een hoop dat de juffrouw 'het heeft aangekeken' @Josien, de peuterspeelzaal kan helemaal niet zomaar een etiket op plakken inderdaad. Niks van aantrekken. Wel fijn dat ze zien dat hij erg slim is, je bent gewaarschuwd om het zelf goed in de gaten te houden en vanaf het begin goed communiceren met de basisschool. Want zoals Janneke heeft ondervonden is dat heel belangrijk!