Onze kleine meid is over een maand al een jaar. Ik was benieuwd of er iets aan haar schema moet veranderen. 08.00 pap van bambix en 180 opvolgmelk 10.00 fruit + rietjesbeker sterk verdunde appelsap Daarna naar bed 12.30 boterham met appelstroop,smeerkaas, heel soms jam met bekertje water (vindt ze niet lekker, dus drinkt zs niet zo veel van) 14.30 tussendoortje (meestal een droge cracotte, heel soms een nijntjekoekje) met de restant van de beker water 17.00 warm eten ( nu nog vaak een potje, wij eten niet zo gezond en het zit niet in ons systeem dat ze mee kan eten, zoals de spinazie van gisteren) en als ik thuis ben, nog wat griekse yoghurt na 19.30 (op advies van cb) 180 bambixpap Wat voor broodbeleg kan er nog meer? Wat voor fruit mag ze (behalve appel,peer, banaan) Wat voor tussendoortjes mag ze? Krijgt ze wel genoeg binnen? Ze blijft haar mond opendoen als het eten op is en zeurt als de fles op is. Maar ze is wel snel weer stil.
Ik zou het water wellicht vervangen voor thee. Als lekkernij soms in het weekend een bekertje diksap of vruchtensap verdund? Vindt ze 's morgens brood niet lekker? Anders kan je misschien de opvolgmelk er afhalen en vervangen door een bekertje gewone koemelk. Ik ben benieuwd waarom het CB adviseert een papfles 's avonds? Kan je dat uitleggen? Qua fruit mag ze met 1 jaar aardbeien (staat officieel bij 8 maanden op leerwiki, sommige zeggen echter 1 jaar ivm allergiën?), frambozen, en kiwi. Verder mag ze nu al nectarine, mango, mandarijn, sinasappel. Dat jullie als ouders niet zo gezond eten, is op zich niet zo erg. Maar ik zou voor je kind(eren) wel gezond koken en invriezen. Is iig gezonder dan potjes en je kind leert ook stukjes en structuren kennen. Dat is beter voor de spraakontwikkeling.
Ik vind dat ze best weinig drinkt, of drinkt ze die beker water wel helemaal op? Zelf zou ik 's ochtends dat water of thee geven (want dan heeft ze net een fles op dus al vocht binnen ) en dan 's middags dat sap. Qua eten is het het makkelijkste en gezondste voor iedereen om je kookkunsten zo aan te passen dat ze wel mee kan eten. Gezelliger en gezonder! Wat voor fruit, vanaf een jaar eigenlijk alles wel, mango aardbei, franbozen bramen etc straks ook, ananas, kiwi, meloen sinasappel. Alleen bij allergische aanleg wel oppassen met oa aardbei, kiwi etc. Als ze hongerig lijkt mag ze natuurlijk nog meer eten! 'S ochtends melk met 2 boterhammen en 's middags ook 2 boterhammen. Tussendoor evt nog een keer fruit. Een stuk appel in de hand is een leuk zoethoudertje dan zit je zo wel een half uur oid aan tafel. Verder wel een heel gezond schema, netjes hoor! Dat mag je ook gerust volhouden tot de 2 jaar.
Het cb adviseerde 2 keer pap omdat ze heel beweeglijk is en aan de slanke kant. Ze verbrandt dus veel en met de pap krijgt ze dan genoeg binnen. Thee vindt ze niet zo heel lekker, maar s ochtends is wel een idee. Dan is alles wat ze drinkt meegenomen. Geen allergieën hier. Dus ik kan lekker aardbeien geven.
Ip mag je kindje vanaf 1 jaar alles mee eten! Hier hadden we gewoon 3 hoofdmaaltijden per dag en 2 tussendoortjes + fles melk voor het slapen. - Opvolgmelk mag gewone melk worden - 's Morgens evt ook boterhammen geven met melk ipv pap - Fruit: alles mag, gewoon in stukken en vers - Tussendoor inderdaad wat meer drinken evt (thee, diksap oid) - 's Avonds de pot aanpassen zodat ze mee kan eten! Er komt binnenkort een moment dat je kindje het niet meer accepteert dat er wat anders op het bord ligt dan bij jullie! En waarom zou je kindje geen spinazie kunnen eten?? Hier hebben we de pot ook aangepast sinds we onze dochter hebben. Schaf bijv het boek opperdepop aan, daar staan ook veel recepten in die geschikt zijn voor kinderen en ook lekker zijn voor jezelf! Als ze gewoon met jullie mee kan eten kun je haar evt ook wat meer geven als ze nog honger heeft! Zodat die papfles er op een gegeven moment ook af kan! Vers vult veel beter als een potje!
Mijn zoontje is wat ouder en dit is zijn schema: 7.00 bordje Bambix pap (180/6 opvolgmelk + 6 lepels Bambix granen) + 1-2 crackertjes of broodkorstjes 9.00 Fruit + water/thee Daarna naar bed 11.30 1.5 - 2 botehammen met margarine, soms een beetje kipfile + beker melk (opvolgmelk, laatste paar dagen afgewisseld met volle melk) 13.00 weer naar bed 15.00 Griekse yoghurt + water 17.00 soepstengel / rijstewafel 18.00 warm eten, volledig met de pot mee + water 19.00 180/6 opvolgmelk en naar bed Verder krijgt hij nog af een toe een stukje komkommer, rijstewafel of stukjes fruit als wij aan het wandelen zijn of als hij in de auto zit. En als zijn zus haar fruit aan het eten is Wat ik nog op korte termijn wil veranderen is de Griekse yoghurt als toetje gaan geven en die van 15 uur laten vallen, maar is zie het heel erg tegenop
Een goed schema, maar ik zou de pap in de avond weglaten en vervangen door een gezond toetje, zoals volle Griekse yoghurt. Pap geeft energie en is prima als ontbijt, maar 's avonds voor het slapengaan geeft het niet echt rust in het systeem. Olijfolie, roomboter en volle yoghurt bevatten ook die benodigde vetten om te groeien en ze zetten niet alleen maar aan, zoals pap wel doet. En inderdaad je avondeten zo aanpassen dat ze lekker mee kan eten. Is echt simpeler en leuker. Als je zoutloos kookt en verse groenten en evt. vlees gebruikt kom je al een heel eind! Onze pasta a la minute bijvoorbeeld: -Uitje snipperen en fruiten in olijfolie -Blokjes kipfilet toevoegen, goed laten aanbraden -2 verse tomaten toevoegen, op laag vuur laten sudderen (10 a 20 minuten) -evt. verse basilicum of verse peterselie toevoegen voor de smaak -kerstomaatjes (gehalveerd) toevoegen -zwarte olijven (pitloos) toevoegen Dan schep ik het bordje voor mijn dochter uit, voor ons voeg ik dan nog rode pesto en een beetje room toe. Penne erbij of andere pasta en klaar!
Hier met een jaar: 's morgens: 1.5 broodje + beker gewone melk tussendoor: stuk fruit lunch: 1.5 broodje + thee/sap/melk slapen tussendoor: ontbijtkoekje, rozijntjes, zakje knijpfruit (goodies) avondeten: met de pot mee + toetje 's avonds: flesje 120/4 opvolgmelk, toen de bus leeg was overgegaan op klein flesje gewone warme melk en dat is inmiddels een paar slokjes koude melk uit een gewone beker geworden....verder is het schema nog hetzelfde. Met een jaar mag je ook gewone melk geven en mogen ze eigenlijk alles wel eten qua fruit en groente en vlees...uitkijken met rauw en zout. En wij zijn ook niet van de aardappels met groente maar meer van de gebakken aardappels/pasta/rijst maar daar kan je ook mee spelen zeg maar...gebruik veel wokgroente en maak ook regelmatig zelf soep met veel groente erin en hij is gek op komkommer dus dat kan je er ook altijd extra bijgeven bijvoorbeeld.
Drinken zou ik de hele dag aanbieden hoor. Hier staat haar rietjes beker op tafel. Ze kan drinken wanneer en hoeveel ze wilt. Hier drinkt ze nu wel water gelukkig. Dit gaat ons schema ong worden. Papfles (lekker makkelijk, ze vind het heerlijk en in de ochtend hebben we vaak wat haast) 2 stuks fruit (in stukken of uit het handje) Koekje (rijstewafel/soepstengel/nestle iets) Bruinbolletje (niks er op vind het makkelijker op de opvang krijgt ze al dingen op haar brood) Koekje ( zie boven ) Warme hap (met de pot mee) Fles koemelk 150cc met bambix pap. Nu krijgt ze nog soms een fles tussendoor. Maar zodra de blik op is is dat klaar en melk in de middag weigert ze tot nu toe. Ja soms uit haar rietjes beker een paar slokjes maar ach.
Wat voor vlees mag ze eigenlijk? In veel vlees zit zout, lijkt me. En om haar nou de hele week kip te voeren
Ik geef gehakt en kipfilet wij eten niet veel ander vlees(al zou vriendlief anders zien ik ben een echte kipeter en dat eten we op veel manieren nooit met peper en zout alleen). Af en toe en het ligt er dan aan wat voor vlees het is. Maar je kan ook vis geven hoor zalm en witvis.
Nee, in vlees zit geen zout. In bewerkte rommel van de vleesafdeling wel. Wij kopen alleen gehakt, vlees om stoofvlees mee te maken, sausijs en kip. Dit alles op de boerderij en alleen de worst is ws gekruid? Zoon eet gehakt ( in saus, ovenschotel of als gehaktbal/hamburger ) mee, stoofvlees 1stukje op een bordje warm eten maar hij vind 't zo lekker. Varkensvlees geven wij pas vanaf 1 jaar ivm allergieen maar rund, kip en vis mag gewoon. En dan gewoon echt vlees en niet die bewerkte dingen. Bv een zelfgemaakte blinde vink of cordon bleu is veel lekkerder als van de vleesafdeling!