Wij kunnen ons werk allebei vrij flexibel inrichten, dus het is bijna altijd mogelijk dat een van ons thuisblijft met de zieke. In elk geval voor zolang als nodig is om een oppas te laten komen. Bij ons was dat vaak mijn schoonmoeder, maar ook mijn nichtje en de dochter van een vriendin van een vriendin hebben bij ons opgepast. Als je geen familie hebt die de rol van oppas kan/wil invullen, dan moet je op zoek naar iemand anders. Een buur, een kennis of gewoon een betaalde oppas. Zorg er op tijd voor dat je een lijstje van mensen hebt die je hiervoor kunt inschakelen. Het hebben van zo'n lijstje is geen luxe, maar pure noodzaak als je kiest voor de combinatie van kind en werk. Het is hoe dan ook niet de verantwoordelijkheid van je werkgever om je oppasprobleem op te lossen. Je hebt wel calamiteitenverlof: als je kind plots ziek wordt, krijg je dan verlof voor zolang als nodig is om iemand anders te laten komen. Dat geldt dus niet voor de hele ziekteperiode. Hoe het precies zit met kortdurend zorgverlof weet ik niet, heb daar nog nooit gebruik van gemaakt.
Om deze reden ben ik 's-avonds gaan werken en heb kleine van het KDV af gehaald. Nu ga ik werken als man thuis komt het is niet anders. groetjes kim
Bij mij werken beide oma's nog gewoon dus die kan ik niet zomaar vragen een extra dag op te passen. (hoewel ze gek genoeg zijn om er een vrije dag voor op te nemen, maar dat vind ik zelf te ver gaan)Gelukkig kan mijn man, als het echt niet anders kan, thuis werken. En ik heb ook wel eens met een collega van werkdag geruild. Maar dan moet je dus wel weer voor die andere dag oppas regelen. Kortom, het is altijd even puzzelen maar uiteindelijk komen we er meestal wel uit.
Je kunt elk jaar maximaal twee werkweken kortdurend zorgverlof opnemen. Dus als je 3 dagen in de week werkt, kun je 6 dagen per jaar kortdurend zorgverlof opnemen. Wel in overleg met je werkgever, maar die mag het alleen weigeren als dat ernstige problemen oplevert (zie hier) Wij hebben gelukkig allebei werk waar ze ons af en toe wel een dagje kunnen missen, en maar goed ook, want het is de hele winter af en aan met verkoudheden, waterpokken e.d. We blijven dus omstebeurt een dag thuis. Als het zorgverlof opraakt voor het jaar om is vullen we het aan met vrije dagen. Onze familie woont allemaal ver weg en de buren hebben hun eigen werk... Plus dat het zieke kind dan meteen de buurkindertjes kan aansteken, zitten ze vast ook niet op te wachten.
Lijkt me erg lastig om mee te maken. De kleine man is heel vaak (eigenlijk continu) verkouden, maar is nog niet echt ziek geweest. Hij gaat twee dagen naar de opvang, dus alleen voor die dagen zouden we een probleem hebben. We hebben allebei wel mogelijkheid om thuis te werken, eventuele afspraken moeten we dan maar zeggen. Als dat echt niet lukt kan ik mijn moeder vragen als ze vrij is. De andere opa's en oma's wonen ver weg en zijn ook gewoon aan het werk. Ik denk dat een buurvrouw ook nog zou kunnen, maar inderdaad is het niet zo handig om daar een ziek kind te brengen. Dan is straks de hele buurt ziek In de zorg of bijvoorbeeld in een winkel is het denk ik erg lastig
Wij proberen eerst een oppas te regelen, maar als dit niet kan dan lever ik óf een vakantiedag in (als ik er nog genoeg heb) óf vraag kortdurend zorgverlof aan. Dit wissel ik af met mijn man. Gelukkig zijn de kinderen niet zo vaak ziek...
Ik ook niet. .. alleen wel eens een ongelukje bij de gymles met een botbreuk ofzo dat ze naar de ehbo moest. Maar dan was de drukke piek vaak al voorbij en bij zulke dingen is het anders.
Aan vakantiedagen nooit een gebrek heb ze zelfs vaak nog over aan het einde van het jaar... maar alleen niet op korte termijn op te nemen helaas.
Ik heb hier zelf geen last van gelukkig. Heb altijd wel een oppas achter de hand. Maar mijn schoonzus brengt mijn neefje gewoon naar KDV. Koorts of geen koorts. Andere ouders doen dat ook. Wil ook echt niet zeggen dat ik dat goed vind want het kind is in het jaar dat hij daar zit aan de lopende band strontziek.
Ik kan nog wel eens een dienst ruilen met collega's. Da's dan weer een voordeel van onregelmatig werken. En vaak is er wel iemand zo flexibel dat het dan lukt. Gelukkig nog nooit een oppasprobleem gehad.
Ik neem vrij. Zorg dat ik dagen over hou voor zulke dingen... Maar dat is lastiger als je bijv in woningen werkt met mensen of afd. Van een zh. Ik vind hem.nu nog te klein om hem.naar oppas te brengen als hij erg ziek.is.. Dan wil ik er voor hem kunnen zijn en.gelukkig lukt dat tot nu toe.
Als ik dat zou doen en ze constateren dat dan worden we gebeld en hebben we pas een probleem. ... als ze ziek is vind ik het zielig om haar te brengen. Dan liever thuis in haar eigen bedje. Ze is wel eens met koorts thuis gekomen trouwens dat wij dachten wat is ze toch warn... maar toen oogde ze niet ziek.
Ik keur dat brengen met koorts ook echt niet goed hoor! Voor mij meer reden om niet voor dat KDV te kiezen en ben eigenlijk blij om te lezen dat het elders niet normaal is. Beter helemaal thuislaten (mijn mening is ook ziek is thuis de fijnste plek) als halverwege weer naar huis. Als ze hier ziek is komt oma ook meestal hier oppassen zodat ze in haar eigen bedje kan.
ik blijf zelf thuis, heb mega veel overuren door 2x zwangerschapsverlof ed (ik heb standaard bouwvak en kerstvakantie) en ben in beide vakatnies zwanger geweest, dus heb sowieso die 6 weken over van afgelopen 2 jaar dus ik blijf zelf thuis en als het niet te erg is, dan mogen ze wel met koorts naar kinderdagverblijf zolang ze maar geen extra aandacht nodig hebben (veel slapen hoef ik niet voor thuis te blijven, en dat vind ik wel fijn)
Wij nemen om de beurt een dag zorgverlof op. Op die manier wordt het zoveel mogelijk verdeeld omdat het bij beide op het werk niet goed uitkomt.
een van ons neemt die dag dan vrij. meestal man, omdat hij heel makkelijk thuis kan "werken" en bij mij gaat het wat lastiger, maar het komt ook wel eens voor dat hij echt niet kan, nou dan neem ik vrij.
Ben van mening dat een kind best met koorts naar het Kdv kan. Mits hij er goed genoeg aan is verder. Een kind zonder koorts kan door zich slecht te voelen soms beter thuis zijn omdat ze daar niet de aandacht kunnen geven die het nodig heeft met nog 11 kinderen. Terwijl een kind met koorts kan zich zo goed voelen dat ze hem wel de aandacht kunnen geven die hij nodig heeft met nog 11 andere kinderen op de groep. Ligt dus een beetje aan de situatie lijkt me...