Hallo mama's, Mijn zoontje heeft KMA en nou vroeg ik me af wat hij allemaal zoal mag eten. Ik bedoel meer tips enzo. Bijvoorbeeld: wat voor toetje mogen zij na hun groentehap? Of bestaan er geen koemelkvrije toetjes? Soya toetjes wordt namelijk ook afgeraden. Brood heb ik inmiddels lactose-vrij bij een bakker gevonden, en nou weet ik dat AH ook brood op water basis heeft. En ipv rijstewafel, soepstengel, etc.???? Wat kan ik als tussendoortje geven??? Alle tips zijn welkom!!
Waarom geven jullie eigenlijk tussendoortjes of dessertjes? Mijn dochter is bijna 8 maand en krijgt nooit iets tussendoor. Ik zie daar precies niet echt het nut van in?
Heb je geen begeleiding van een dietiste of tips van het CB? Waarom mag een kindje geen rijstewafel? Ik heb zelf een KMA maar mocht gewoon rijstewafels! Misschien is het een tip om naar een biologische winkel te gaan en daar wat tips te vragen? Zelf haal ik daar veel voor mezelf namelijk. Dadelijk als mannetje mag gaan eten ga ik daar ook weer tips vragen, maar ik word straks ook begeleid door een dietiste vanuit het ziekenhuis.
Lactosevrij is wat anders als melkvrij. Toetjes eten wij niet standard na het avondeten. Soja wordt bij KMA afgeraden tot 9-12 maanden. Mijn oudste had naast KMA ook soja-allergie. Maar je zou wat fruit kunnen geven, persoonlijk zou ik dat doen als je kleine wat ouder is. Voor nu lijkt me alleen groente genoeg. Hier vanaf een maand of 8 soms een tussendoortje. Broodkorst, stukje beschuit, cracker, rijstwafeltje, soepstengel en nu soms een koekje van goodies.
Ik zou geen lactose vrij brood geven, maar koemelk vrij brood. Lactose is een melksuiker en kindjes met kma zijn allergisch voor de koemelk eiwit. (Kindjes hebben ook kea, koemelkeiwitallergie, geen kma) Als je tzt een tussendoortje wilt geven zou ik babyrijstwafels geven, of zoutloze gewone. Soepstengel zit meestal koemelk. Maar nu is een tussendoortje nog helemaal niet nodig. Toetje is ook absoluut niet nodig, als je later echt iets wilt geven kun je van kunstvoeding en rijstebloem wat pap maken. Het beste kun je gewoon zoveel mogelijk pure dingen geven. En zelf dingen maken. Maar tussendoortjes en toetjes zijn in eerste instantie nog echt niet nodig. Groente, fruit en melk, daar draait het om.
Thanks dames!! Was ook niet van plan nu toetjes te gaan geven hoor, was meer voor wat allemaal mogelijk is met een kindje met KMA. Brood van de AH, zaanse snijder...das koemelkvrij toch??? Brood lactose-vrij is niet hetzelfde als koemelkvrij...hier heb ik wat aan!!! Thanks!! En rijstewafel mag dus wel, top. Voor nu zijn we inderdaad alleen maar bezig met groente en fruit. Dat gaat prima. Alleen uitslag op z'n gezichtje door de mango helaas. En liga waar spoortjes koemelk in zit gaat goed!! Dus daar ben ik best blij mee. Maar bestaat het uberhaupt, yoghurt oid zonder koemelk? Ja stomme vraag misschien, maar vraag het me toch af .
In hoeverre heeft je kindje nog kea als liga met koemelk goed gaat? Als een kindje kea heeft wordt geadviseerd te zorgen dat je kindje geen koemelk binnen krijgt, hier zal het dan ook op reageren. Volgens mij is zaanse snijder koemelk vrij, maar ben er al bijna 2 jaar uit en de ingredienten wijzigen nog wel eens. Toetjes zonder koemelk of soya bestaan nauwelijks, tenzij je het zelf maakt.
Zit er trouwens melk in brood? Mijn dochter heeft ook KMA, en ik heb het aan de bakker gevraagd en zij zei dat er in de gewone broodsoorten geen melk zit?
Ja in brood zit melk. Vriend van me is bakker en hij zegt er zit melk in, maar weinig.... Wat betreft de liga, die heeft ie per ongeluk gekregen en ging godzijdank goed! Misschien heeft hij geen KMA meer maar heeft ie wel degelijk gehad. Maar pas opnieuw provoceren met 1jr zei m'n huisarts. Maar denk en vooral hoop ook dat m'n zoontje er inmiddels overheen gegroeid is... Vooralsnog zit ik me gewoon te verdiepen in wat allemaal mogelijk is qua voeding voor kindjes met KMA.
Ligt er aan wat voor bakker je hebt, maar in de meeste zit wel degelijk melk of melk producten verwerkt.
Je gaf aan; Daar komt het in mij over als 'ik geef liga en dat gaat goed'. Dus daar reageer ik dan op. Wel of geen kea, dat kan ik niet beoordelen. Meestal probeer je het rond 6 maanden en dan idd met 1 jaar. Daartussen geef je niets van of met koemelk. Er is vrij veel mogelijk, maar het ligt er wel aan hoe je er zelf in staat. Ik ben zelf van het idee; rond 6 maanden beginnen met bijvoeding. Dan begin ik met groente, als ik 3 soorten heb gehad (ieder 3 dagen) ga ik over naar fruit erbij en per 3 dagen 1 nieuwe soort introduceren. Pas later beginnen met brood (ivm kruis-allergie richting gluten). Etc. Toetjes en tussendoortjes kwamen pas richting 1 jaar aanbod... Ik luister daarbij dus niet naar het cb, maar naar de ka en dietiste die ik bij de oudste had. Jongste heeft geen kea, maar zal ik ook pas rond de 6 maanden beginnen met bijvoeding. (Waarschijnlijk pas met 6 maand) Wat wil je gericht weten? Toetjes bestaat haast niet, tussendoortjes ipc alleen rijstewafels. Nijntje koekjes zijn koemelk vrij, maar zijn met ei. Ei geeft kans op kruisallergie en wordt afgeraden tot 1 jaar.
Je kindje mag veel wat koemelk vrij is. Toetjes gaven wij pas met 2 jaar ofzo, wij zijn geen toetje gewend. Met kerst hebben we bv wel griesmeelpap gemaakt met sinasappelsap ipv melk,en dan bessensaus erover. Ook heeft de natuurwinkel deserts obv rijstemelk maar die wilt mn dochter niet. Bijna alle brood zit idd koemelk in, het word als broodverbeteraar gebruikt. Ik bak het gewoon zelf maar hiervoor nam mn man of speltbrood of zeeuws vlegel mee van zijn werk in de bakkerij. Zoonlief heeft flink gereageerd op de zeeuws vlegel bij de jumbo vandaan, zou koemelkvrij zijn maar hij had er echt last van. Verder geef ik als tussendoortjes; soepstengel ( Zit toch geen koemelk in?) Rijstwafel, rozijntjes, fruit natuurlijk, crackers ( even lezen ) en met een jaar of anderhalf ook de koekjes van goodies of berenkoekjes van bambix. Ik geef ook geen soya en geen ei dus dan vielen geloof ik de liga en nijntje koekjes ook af. Verder altijd alle ingredienten lezen, ook als je bijvoorbeeld over een poosje bami gaat maken, de mix van conimex zit koemelk in.Dus ook dat maken we natuurlijk zonder mix. Qua boter smeren wij meestal zonnepond of de eigen boter van AH maar dat is dan weer dieetmargarine. Kokosolie is ook super goed maar daarmee smeer ik mn boterhammen kapot. Pannekoeken maak ik zonder ei en met haver of rijstemelk en hij smult helemaal mee als ik ze voor het gezin maak. Voor hem half bloem, half volkorenmeel, scheut haver/rijstmelk ( Bij de houdbaremelk in AH/Jumbo/Emtee) en dan heel dun appelstroop erop. Ook voor bv stamppot is datgeschikt. Cake maakte ik - na een jaaf of anderhalf, niet voor babies - met zonnebloem olie rozijnen en banaan ipv roomboter en ei. Lekker klef maar super-lekker! Even denken. Brood heb ik gehad, boter ook. Beleg dus meestal zoet want in worst zit ook melk. Of je moet naar de natuurwinkel. Drinken keuze genoeg, later geen wicky en taxi geloof ik. Lekkers maak je zelf zonder roomboter en ei door olie en banaan/appel te gebruiken. Melk in recepten vervang je door rijst en havermelk. Amandelmelk voorlopig even niet doen! Het went super snel. Mn 1e was allergisch, de 2e ook. Ik lees vanzelfsprekend altijd etiketten. Soms gaat 't fout en dan weet je meteen dat de allergie er nog is. Door verkeerd brood, of iemand die zegt dat er geen melk in zit - ik geloof het, en na een flinke huilpartij zit er wel weipoeder in
Onzebink heeft ook KMA en ik geef hem nu ook geitensmeerkaas en af en toe wat geitenyoghurt als tussendoortje gemengd met wat fruit en dat gaat wel goed gelukkig! Is helaas niet bij iedereen zo, veel mensen die KMA hebben kunnen ookniet tegen geitenmelkproducten.
Geitenmelk wordt juist, zeker bij baby's, afgeraden bij mensen met kea. De samenstelling, vooral het eiwit, lijkt erg op koemelk. Hierdoor is de kans zeer groot dat er een kruis-allergie ontstaat. Dit brengt weer meer nadelen met zich mee. Net zoals soya een echte afrader is. Paardenmelk lijkt kwa samenstelling het meest op moedermelk (mensenmelk), alleen is het vetgehalte een stuk lager waardoor de vraag is of dit geschikter is. Het is fijn dat het bij jou wel goed gaat, echter zou ik persoonlijk nooit het risico nemen om het te proberen. Zeker tot 1 jaar zijn er genoeg alternatieven. Meeste kindjes groeien er dan overheen en anders zijn er ook zoveel andere, veiligere, opties.
Averlach bedankt!! Heb ik wat aan! Hier ook geen toetjes gewend, dus hoef ik niet te geven. Qua vleeswaren: smeerworst zit vaak geen melk in. Volgens mijn keurslager in ieder geval niet. Verder heb ik de appel-peer stroop van zonnatura. En in brood hoort dus eigenlijk geen melk in te zitten zei de dame van de natuurwinkel. Die was helemaal van slag toen ik vertelde dat er in brood vaák wel melk zit. Maar genoeg brood in de supermarkt zonder koelmelk. Wel met soya, kan dat wel?
Met soja zou ik ook erg oppassen ivm kruisallergie, zoals Averlhach al zei. Ik zou gaan voor speltbrood. Beleg is nog niet echt nodig, smeerworst zou ik ook niet te vaak geven ivm zout.
Toch is het bizar. Heb het inmiddels al aan 3 Vlaamse bakkers gevraagd, en die zeggen allen dat in gewoon brood geen melk zit.
Ik quote jou, maar heb het tegen iedereen In brood zit tegenwoordig (in nederland althans) heel vaak broodverbeteraar. Dit zorgt ervoor dat je brood langer 'vers' blijft. Echter in broodverbeteraar zit, je voelt hem aankomen, een melkproduct. Een bakker die geen e-nummers gebruikt, gebruikt (naar wat mij is verteld) geen broodverbeteraar. Dan zit er geen melkproduct in. een natuurwinkel verkoopt brood zonder broodverbeteraar, dus koemelk vrij. Maar er zijn diverse 'gewone' bakkers die dat ook niet doen of bij een aantal broden niet doen. @zonnestraaltje; soya is zeker tot 1 jaar 'not-done' ivm kruisallergie. Extra waarschuwing kwa soya; meestal is dit een product waar je levenslang allergisch voor bent. En in veel (volwassen) etenswaren zit soya. Veel allergien zijn overigens voor 'levenslang', alleen kea bij baby's niet. Ei, soya worden echt afgeraden. Smeerworst mag wel, maar er zitten veel ingredienten in die minder goed zijn. Dus niet te veel! Beleg is niet nodig en anders is banaan bijv ook lekker Toevoeging; Broodverbeteraar - Wikipedia