volgens mij is de discussie niet toch. Een tbm hoeft idd niet afhankelijk van de staat te zijn, in een situatie waarin de partner zorgt voor het inkomen. Echter, zodra die situatie ten einde komst (en gezien er 2 op de 3 huwelijken tegenwoordig eindigen in scheiding is dat helemaal niet zo'n vreemde aanname), dan kunnen tbm zeker wel afhankelijk zijn. Omdat je een groot gat in je CV hebt of juist helemaal geen werkervaring. En dan is het gewoon een feit dat je dan een probleem kan krijgen met werk vinden (wat toch al een groot probleem is, maar je kansen zijn dan nog veeel kleiner) Ik persoonlijk vind dat we in een luilekkerland wonen, en dat de samenleving erg makkelijk is geworden. Zo van, nou, als het fout gaat, dan lost de overheid mijn probleem toch wel op?? Ik ben daar niet zo van, zeker niet als de situatie een gevolg is van een bewuste keuze.
Ik ben niet tegen een sociaal stelsel, integendeel zelfs. Het sociale stelsel is daar als vangnet voor de mensen die het even moeilijk hebben. Maar het is geen permanente vervanging van een salaris. We moeten zeker niet naar een stelsel als in de US (hoewel ze ook daar sociale uitkeringen hebben), maar een stukje werkethiek die ze daar hebben, zou hier ook niet misstaan in sommige gevallen.
Dat ben ik met je eens hoor! Zeker wbt het CV enzo. In deze tijd mag je blij zijn dat je met een mooi cv al een baan krijgt laat staan als er een gat in zit van 5 jaar..
Maar KOT, hypotheekrente aftrek, kinderbijslag, zorgtoeslag etc. is meer een gift, dat is niet in het onderhoudt voorzien, dat vind ik wel een groot verschil. Dat vind ik wel een groot verschil. Net zoals een volwassen kind dat financieel een zakcentje van ouders krijgt, of dat ouders hem onderhouden. Ik ben in ieder geval niet voor een verzorgingsstaat, ik vind dat iedereen de plicht heeft om voor zichzelf te zorgen, maar dat ze wel vrij zijn om dat zelf in te vullen. Ik vind in principe dan ook dat je wat dat betreft weinig op de overheid kunt afschuiven (ik werk niet, want de kinderopvang is slecht geregeld en het levert mij dus niets op). Alles wat je wel krijgt, is mooi meegenomen. Ik ben er wel voor dat de overheid zorgt voor een vangnet en ervoor zorgt dat iedereen zich kan ontwikkelen (dus zorgt voor goed en betaalbaar onderwijs), maar nee, ik vind niet dat de staat maar voor iedereen moet zorgen, alleen wanneer een persoon daar zelf niet (meer) in staat toe is.
Nou als dat zo zou zijn geen vangnet etc.. Dan hebben we straks een overschot aan bedelaars en zwervers en krottenwijken.
Ik vind het wel bizar hoe sommige moeders met hun vingertje naar een ander wijzen en zichzelf zo op de borst kunnen kloppen. We doen toch allemaal ons best om onze kinderen als volwaardige, respectvolle mensen op te voeden? Omdat de een thuis blijft en de andere wel werkt, wil toch niet zeggen dat daarom de opvoeding van de een beter is? Rare wending heeft deze discussie genomen zeg...
Maar zelfs als je in zo'n situatie komt, hoef je niet in een afhankelijke positie te zitten als je een aantal zaken hebt geregeld of op papier hebt gezet. Bijv. dat je een spaarpot hebt, of dat je (ex)man nog 2 jaar (noem maar wat) voor je blijft betalen. Dat heeft (vind ik) nog een ander voordeel, namelijk dat man en vrouw allebei even verantwoordelijk zijn voor hun keuze.
Zou jij dat willen dan dat je ex nog 2 jaar geld voor jou moet betalen? Ik zou echt niet afhankelijk willen zijn van mijn ex hoor. Dat hij betaald voor de kinderen oké maar hij hoeft toch écht niet voor mij te betalen.
Nou, precies. En dat is volgens mij net wat Bussemaker bedoelde. Die groep is dus afhankelijk van uitkeringen, omdat keuzes in hun leven hen in die situatie heeft gebracht. En ja, soms kan een inkomen inderdaad wat minder opbrengen door opvangkosten e.d. Aan de andere kant, voor je toekomst is het wel heel erg belangrijk. Daarbij, die opvangkosten zijn maar tijdelijk in die zin dat je kind op een gegeven moment ook naar school gaat en dan zijn die kosten aanzienlijk minder.
Ik ben niet zo'n fan van partner alimentatie. Deels omdat ik het niet fair zou vinden als de ex met dubbele kosten opgezadeld zou worden en dat hij daarna zelf bijna geen nagel heeft om zijn kont mee te krabben, anderzijds omdat ik absoluut niet afhankelijk zou willen zijn van mijn ex. Inderdaad, kinderen vind ik een totaal ander verhaal, maar je bent een volwassen persoon, en kun je mijns inziens ook in je eigen onderhoud voorzien. Daarbij vind ik het toch ook een stukje zelf verantwoordelijkheid. Mijn man zei ook eens tegen mij, als we kinderen hebben, mag je van mij stoppen met werken. Nou ... echt niet. Ten eerste zou ik doodongelukkig worden van mijn kleine wereld, ten tweede zou ik toch graag mijn onafhankelijkheid willen behouden. Minder werken, ja, absoluut. Maar stoppen?? Nee, bedankt.
Ik vind de verzorgingsstaat idd veel te ver gaan in NL. Maar er is trouwens wel een verschil tussen verzorging en het belastingstelsel waar ook veel uit betaald wordt. De ww en kot wordt voor een groot deel door werkgevers betaald. De overheid verdeelt de gelden. Al die idiote subsidies die in nl worden gegeven om iets aantrekkelijk te maken zijn inmiddels bijna afgeschaft ( levensloop, spaarloon, ouderschapsverlofkorting etc,.. ) Hypotheekrenteaftrek,..... Sorry, ik dwaal af,...
Hier kan ik me helemaal in vinden. Mijn man zei dit ook en wilde het ook absoluut niet! Ben idd wel minder gaan werken en uit eindelijk ander werk gaan doen. Nu zit ik verplicht thuis ( ww ) En word er door ongelukkig van
Ik ben wel benieuwd hoe jullie dit doen , thuisblijfmoeders Ik geef jullie en mezelf geen ongelijk want niks is leuker dan zelf voor je kindje zorgen. Ikzelf heb jaren gewerkt en had maar 3 maanden recht op WW. Deze is inmiddels afgelopen en volgens hun heb ik geen recht op bijstand omdat mijn vriend teveel inkomsten heeft. Ik vind het echt ronduit belachelijk want hij heeft een inkomen van 1400 euro per maand. Hij betaald de huur en alle verdere kosten en het is wel letten op de kosten. Straks met de kleine erbij , ben ik benieuwd of ze hier nog zo overdenken. Nu is mijn vraag voor de thuisblijvers : Ontvangen jullie wel iets of is er de mogelijkheid om iets anders aan te vragen dan Bijstand? Betekend overigens niet dat ik niet wil werken maar het is enorm lastig om aan een baan te komen. Gewoon even nieuwsgierig
Nou, zo belachelijk is dat toch niet? Je zit boven de bijstandsnorm met jullie gezinsinkomen. En heb je dan dus geen recht op bijstand. Ik vind daar niets belachelijks aan eigenlijk. Jullie komen wss wel in aanmerking voor allerlei toeslagen, dus ik zou eens gaan informeren bij de belastingdienst. En verders gewoon verder solliciteren.
Bedankt voor je reactie! Heb er verder nauwelijks verstand van dus er zijn ongetwijfeld mensen die dit wel hebben , vandaar dat ik het vraag. Hij zit inderdaad 200euro boven de bijstandsnorm. Ik zal eens gaan informeren bij de belastingdienst
Vreemd, dat als je jaren hebt gewerkt, je maar 3 maanden recht hebt op ww. Wij hebben net iets meer,1500 en ook nergens recht op, dus dat klopt ook wel. Ik krijg wel kgb en zorgtoeslag, dat is heel erg fijn. Verder redden we ons goed moet ik zeggen.
Ja dit vond ik ook al vreemd. Maar dit komt denk ik omdat het jaren met tussenpozen zijn. Dus niet achtereen gesloten zeg maar. Gelukkig krijg ik ook zorgtoeslag dus dat is dan weer een meevaller