Nee. Bussemaker discrimineert. Er zijn ook mannen die tegenwoordig een paar dagen thuis blijven om voor de kinderen te zorgen. Daar hoor je haar niet over. En ook over lageropgeleide vrouwen hoor je haar niet. Ze tast de keuzevrijheid van de ouder op deze wijze aan en dat is schandalig!
Ja, of mannen die fulltime thuis zijn (thuisblijfvaders dus) terwijl de vrouw fulltime werkt, wat tegenwoordig ook redelijk veel voorkomt. Raar dat je haar daar dan niet over hoort.
Ja, zou leuk zijn, maar dat is fiscaal en wettelijk niet mogelijk, het onttrekken van geld uit de onderneming wordt gezien als prive betalingen, waar belasting over betaald moet worden. Als je teveel geld uit een onderneming trekt, dan kan je daar ook nog wel eens problemen mee krijgen. En ben je eigenlijk ook nog eens mede-eigenaar van het bedrijf (met alle fiscale gevolgen van dien). Wij hebben juist een huwelijkse voorwaarde om mij uit het bedrijf te houden, omdat bij faillissement de curator anders op ons prive kan verhalen (zeker als je bedrijf op hetzelfde adres gevestigd is).
Als jij alles thuis doet omdat je man meer dan 80 uur per week in zijn onderneming stopt ben je toch in feite meewerkende echtgenote? Zonder heel goede huwelijkse voorwaarden kun je toch gek komen staan te kijken. Ik heb nu meerdere keren gezien dat meneer vrolijk aan een tweede leg begint, en dan opeens wel tijd heeft voor de kinderen, en mevrouw 1 mag op een houtje bijten, jaren opoffering, geen werkervaring. En je mag elk jaar een bijschrijving op het eigen vermogen van de niet werkende partner doen als je huwelijkse voorwaarden hebt.
Waar heb je die info vandaan? Want ik kan me niet voorstellen dat je ongestraft vermogen uit je onderneming mag onttrekken. Dat zou je de partner m.i. op de salaris rol moeten hebben, of uitbetaling na IB uit het eigen vermogen van de eigenaar van de onderneming. En dan zou het een gift zijn (met een plafond aan wat je mag schenken)
Klopt wel zo ongeveer, wij hebben ook huwelijkse voorwaarden, vanwege eigen bedrijf, 80 uur werken, en ik daarom tbm. Wel wordt het eigen vermogen van man verdeelt na het boekjaar zodat er op mijn naam ook eigen vermogen staat... Dit inderdaad wel met de nodige consequenties van IB etc, maar nu heb ik ook wel iets opgebouwd, stel dat ie er ooit met een jonge blom vandoor gaat! Anders zou het wel krom zijn, man verdient, vrouw niet, en ooit sta je met lege handen, terwijl je indirect hebt meegeholpen aan het opbouwen van het bedrijf.
Kijk, dat kan ik dan wel begrijpen. Je krijgt een x-bedrag uit het eigen vermogen van je echtgenoot na aftrek van de nodige belastingen. Dus niet direct uit de onderneming. Het nadeel daarvan is, wanneer de onderneming een slecht boekjaar heeft, dan zal er ook geen onttrekking uit eigen vermogen zijn, omdat het geld er gewoon dan niet is. En 80 uur werken is geen garantie voor een winstgevende onderneming tegenwoordig
Tja, er zijn nu eenmaal heel veel meer vrouwen dan mannen, die door die keuzevrijheid economisch niet zelfstandig zijn. Ik snap dus wel dat ze zich op die vrouwen richt, en niet op de mannen die deze keuze maken. Persoonlijk vind ik dat iedereen de keuzes moet maken waar hij/zij zich goed bij voelt, als ze zich maar bewust zijn van de consequenties van die keuze, en als ze die consequenties ook accepteren.
Kijk, en dit vind ik nu een goede regeling. Of je nu thuis blijft of zelf uit werken gaat, als vrouw moet je vind ik financieel zelfstandig zijn, en als je je man in staat stelt om een bedrijf op te bouwen moet hij je daar inderdaad voor compenseren. Zoals Dirksmama al zei, ik heb ook te vaak gezien dat de man er vandoor gaat met zijn bloeiende bedrijf en zijn tweede leg, en de eerste vrouw in de bijstand verdwijnt.
Vind ik persoonlijk 1 van de verstandigste dingen die erover is gezegd Misschien een goede hekkensluiter?
Klopt, dan hebben we beide niets! En dat laatste is zeker geen garantie meer tegenwoordig...je zal er meer voor moeten doen! Verder werk ik ook mee in het bedrijf, maar zeer minimaal, en ben daardoor altijd thuis voor de kids.. En papa doet nog genoeg met ze, wii-en met de 10 jarige, huiswerk overhoren, probleempjes helpen oplossen bij de oudste 2 en de jongste doet hij eigenlijk bijna altijd in bad... Dus ook met 80 uur werken kan er genoeg tijd overblijven om geen zondagse vlees snijder te worden
Klopt, gebeurt helaas genoeg! Ik vind dit ook wel een beste regeling, zo blijf je uiteindelijk toch enigzins onafhankelijk!
Klopt, die regeling kende ik. Plus de mogelijkheid dat je als echtgenote voor een aantal uur op de salarisrol staat. Wat niet raar is, omdat ik veel vrouwen ken die deel van administratie van mans onderneming regelen. Dat kun je als vrouw als liefdewerk oudpapier doen, maar dat kun je ook een beetje zakelijker benaderen.
Dus het is eigenlijk aan te raden om de thuisblijfouder als nanny op de loonlijst te zetten van de ouder met bedrijf?
En het wordt ons "vrouwen" natuurlijk ook extra makkelijk gemaakt : 'Vrouwen nog altijd achtergesteld bij mannen' | nu.nl/binnenland | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl