Overheid schaft onderwijs af! - teken alsjeblieft!

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door dirksmama, 31 mei 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Umm85

    Umm85 VIP lid

    17 jun 2007
    26.310
    248
    63
    Vrouw
    huismama, doktersassistente
    Turkije
    Tja, 1250 euro voor groep 3. Wij betalen 1440 euro per jaar aan de psz a 10 uur per week. Ja, mijn man werkt op Hollands tarief maar ze kiezen er dan toch zelf voor in verwegistan om met hun lokale tariegf dan voor zo'n dure school te kiezen.
     
  2. Micchan

    Micchan VIP lid

    24 jan 2012
    22.458
    2.258
    113
    Vrouw
    Wenen
    Ik ben het er wel mee eens.
     
  3. MamaPeetje

    MamaPeetje Niet meer actief

    Tsja de geldkranen voor de NL scholen worden zelfs verder dicht gedraaid dus ik kan dit wel begrijpen. 80% van de tijd zijn het rijke ouders of zijn er andere oplossingen mogelijk.
     
  4. Marsupilami

    Marsupilami Fanatiek lid

    12 dec 2006
    2.072
    309
    83
    verpleegkundige
    Je klinkt een beetje verbitterd maar dat kan ik mis hebben want letters hebben geen intonatie.
    Maar als je het zo vervelend vindt dat je in het buitenland zo benadeeld wordt als Nederlander, waarom verhuis je dan niet terug naar Nederland? Of moeten de bezuinigingen alleen maar voelbaar zijn voor Nederlanders die woonachtig zijn binnen Nederland? Je hebt vaak in het buitenland weer andere voordelen toch?
     
  5. Sannebc

    Sannebc Niet meer actief

    Volgens mij je je beter in Nederland blijven wonen...
    Het klinkt een beetje als zelfmedelijden....;)
    Alsof je in Nederland niets merkt van de bezuinigingen.....
    Het zal misschien om een klein bedrag gaan, maar ik vind dat je voor het NL onderwijs van je kinderen in het buitenland gewoon zelf moet betalen. Heel zwart/wit je kiest er ook zelf voor om in het buitenland te gaan wonen, dan zul je ook de consequenties moeten dragen. En daar hangen soms ook prijskaartjes aan.
     
  6. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    De subsidie op die pakketten valt ook weg. In vergelijking met Engelstalug materiaal is Nederlandstalig materiaal al erg duur. Een simpel pakketje on het Nederlands van je kinderen bij te houden gaat voor ouders in den vreemde echt op deze manier onbetaalbaar worden.

    En even voor de duidelijkheid, vrijwel alle landen bieden dit soort onderwijs voor hun onderdanen in het buitenland. Je integreet beter als je je moedertaal blijft onderhouden. Nederland schaft af wat Engeland, Frankrijk, Portugal, Duitsland wel gewoon doen. Daarmee bezorg je kinderen een onnodige achterstand, terwijl de bezuiniging op zich futiel is (wat is 7,5 miljoen nou op miljarden?). Het is pure symboolpolitiek (die ingaat op sentimenten over 'rijke expats' en 'integreren moet je' die ik hier ook lees).
     
  7. Strijkkraal

    Strijkkraal VIP lid

    11 apr 2008
    10.680
    3.692
    113
    Hoezo achterstand dan? Ik heb helemaal geen NL les gehad vroeger in Spanje, en ook mijn man niet, maar wij hebben echt geen achterstanden gehad hoor.
    Als de ouders gewoon hun taal behouden binnen hun huishouden, dan zie ik echt niet zo in waarom het allemaal zo'n probleem is.
     
  8. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Omdat de verschillen tussen onderwijssytemen groot zijn, omdat achterstanden n.a.v. twee of drie jaar niet in het Nederlandse systeem zitten soms heel moeilijk weg te werken zijn. Omdat ouders het een belangrijke manier van cultuuroverdracht vinden.
    Integreren is iets anders als assimileren.
     
  9. Strijkkraal

    Strijkkraal VIP lid

    11 apr 2008
    10.680
    3.692
    113
    Nou, ik heb dat niet als zodanig ervaren hoor, ik kwam midden in mijn basisschoolleeftijd terug, mijn man was zelfs al ouder, en die had op z'n 10e al Latijn en wiskunde gehad. Kom dan maar eens terug in het NL onderwijs.

    Ouders kunnen zelf prima cultuuroverdracht doen, als zij dat zo belangrijk vinden. Best of both worlds. En het spijt me, maar ten opzichte van sommige landen, is het NL onderwijs echt niet zaligmakend. Verre van zelfs.

    Het deze impact zal wellicht "peanuts" zijn, maar weet je ... alle beetje helpen. Waarom zouden de expats ontzien moeten worden, terwijl in NL allerlei draconische maatregelen worden genomen. Nederland houdt niet op bij de grenzen dan, en de pijn zal overal gevoeld worden. Balen, maar dan zeg ik ... suck it up. Moeten wij hier ook.
     
  10. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Een onderwijspakket kost nu met subsidie al 1250 euro...Wereldschool gaat ook op de schop, straks gaat zo'n pakket zeker het dubbele kosten.

    Om het even in perspectief te plaatsen, mensen die ik ken met kind op NTC school hebben in Brazilie een maandinkomen van 750 euro, in Indonesie van rond de 800 euro, in Burkina Faso van 600 euro. Dat zijn lokale inkomens. Een schoolpakket van 2000 euro is dan simpelweg onbereikbaar. En dan hebben we het over landen waar vervolgonderwijs moeilijk toegankelijk is, Nederlands is belangrijk voor die kinderen. O en kostschool komt op 30.000 per jaar, dat is ook onbereikbaar.

    En het gaat ook kinderen in Nederland raken, Wereldschool en IVIO verzorgen namelijk ook pakketten voor kinderen die in Nederland buiten de boot vallen. Kinderen die in speciaal onderwijs zitten maar die 'te slim' zijn voor het algemene programma werken nu op school in Nederland met die pakketten.

    Nog even voor de duidelijkheid: wijzelf maken geen gebruik van dit onderwijs, het is te onbereikbaar en duur voor ons. Mijn kinderen boffen dat ze een ouder hebben die volledig bevoegd leerkracht is.
     
  11. Strijkkraal

    Strijkkraal VIP lid

    11 apr 2008
    10.680
    3.692
    113
    Maar hoe moeilijk is het dan om je cultuur te behouden? Mijn moeder was geen leerkracht, maar wat wij "moesten" waren briefjes schrijven aan oma's, tantes etc. Die kwamen ook 's zomers over en dan moesten wij Nederlands praten (terwijl wij vaker Spaans praatte met bv. vriendjes/vriendinnetjes). Op die manier houd je een taal levend. Als hele allochtone groepen in NL hun cultuur kunnen behouden, waarom kan dat ook niet overzee? Je kunt Nederlandse gebruiken gewoon behouden. Wij vierden bijvoorbeeld gewoon Sinterklaas in Spanje, met meerdere Nederlandse gezinnen. Ik kan je vertellen dat die Spanjaarden er geen snars van snapten, en al helemaal niet dat de Sint, de bisschop van Mira, uit Spanje kwam :D ... rare jongens, die Hollanders.

    Schreef ik foutloos Nederlands toen ik terugkwam? Nee, echt niet. Maar dat was snel over. Al het andere had ik in meer of mindere mate ook op de Spaanse school gehad (in mijn geval zelfs meer, maar dat is vaker zo). Ik kon prima weer re-integreren.
     
  12. adi

    adi Niet meer actief

    Cultuuroverdracht kan ook prima vanuit huis komen. En het overdragen en behouden van eigen cultuur wordt binnen Nederlandse grenzen zeker gelijk gesteld aan niet willen integreren.

    Daarnaast lopen de meeste kinderen geen achterstand op als ze buitenlands onderwijssysteem volgen (wellicht wel in zeer onderontwikkelde landen), behalve mbt Nederlandse taal. Ikzelf heb ondanks een jaar schoolonderbreking wegens omstandigheden geen enkele achterstand gemerkt bij het instromen.
     
  13. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Mensen die dit in Nederland krijgen het steeds moeilijker wua vergunning. Mensen in het buitenland gebruiken vaak Wereldschool...daar gaat dus op bezuinigd worden.

    O en ook een puntje, als Nederlander ben je wereldwijd belastingplichtig...veel betalen dus wel belasting!
     
  14. adi

    adi Niet meer actief

    Maar gaat het puur om het aanleren van eigen moedertaal aan eigen kinderen als je in het buitenland woont? Zijn daar echt lespakketten voor nodig, en dan zo duur?
    Kunnen de ouders daar niet voor zorgen, en als ze zelf dan dramatisch zijn in grammatica e.d., zijn er via internet talloze hulpmiddelen te vinden. Een kind hoeft er geen hele studie aan te weiden om de moedertaal te leren spreken, lezen en schrijven.
     
  15. adi

    adi Niet meer actief

    Nederlandse belastingstelsel werkt zo dat je belasting betaalt aan het land waar je woont en waar je je inkomen verdient. Diverse verdragen zorgen ervoor dat niemand aan 2 landen belasting moet betalen. Tenzij je op de loonstaat staat van een bedrijf gevestigd in Nederland.
     
  16. Chebu

    Chebu VIP lid

    17 dec 2007
    7.174
    2
    36
    Midden-Oosten
    #56 Chebu, 1 jun 2013
    Laatst bewerkt: 1 jun 2013
    Née hoor, ik ben niet verbitterd, wel teleurgesteld in de service voor Nederlanders in het buitenland. Of vind jij het normaal dat de overheid stemregistraties uit het buitenland kwijt raakt, of mensen honderden kilometers laat rijden/vliegen en daar bovenop torenhoge leges laat betalen voor een paspoort?

    En het " dan moet je maar niet in het buitenland gaan wonen" is natuurlijk ook een kulargument. De overheid moet, net als de andere landen dat doen, gewoon zorgen dat deze service op orde is. Hoe moeilijk is dat nu?
     
  17. Umm85

    Umm85 VIP lid

    17 jun 2007
    26.310
    248
    63
    Vrouw
    huismama, doktersassistente
    Turkije
    Maar net alsof alle landen alles zo perfect voor elkaar hebben in andere landen? Dat is toch ook gewoon niet zo.
     
  18. Chebu

    Chebu VIP lid

    17 dec 2007
    7.174
    2
    36
    Midden-Oosten
    #58 Chebu, 1 jun 2013
    Laatst bewerkt: 1 jun 2013
    Vergeleken met landen als Duitsland, Belgie en Rusland is dat wel zo. Zelfs een land als Kazachstan heeft de zaakjes beter voor elkaar.

    Ter vergelijking: ik betaal 84,80 Euro voor een nieuw paspoort, datzelfde paspoort kost in Rotterdam 50,35 Euro. Mijn man betaalt op het consulaat in Almaty voor een Duits paspoort 58 Euro, datzelfde paspoort kost hier in de stad 50 Euro en is 10 jaar geldig. Voor een kinderpaspoort betaal ik eveneens 84,80 Euro. Een Duits kinderpaspoort kost 37,50. Een Belgisch kinderpaspoort kost 35 Euro en het kind hoeft tot 6 jaar niet persoonlijk te verschijnen. Waarom vraagt Nederland van die hoge prijzen?
    Dat is nog maar een voorbeeld.
     
  19. edelweiss

    edelweiss VIP lid

    24 jan 2013
    7.328
    474
    83


    Niet vergeten dat je ook nog een pokkeeind eind moet rijden. Net als bij andere dingen als kind aan geven;)
     
  20. Chebu

    Chebu VIP lid

    17 dec 2007
    7.174
    2
    36
    Midden-Oosten
    Ja de afstand. Ik hoef "maar" 210 km te rijden naar Berlijn. Vriendin van mij moet 5 uur vliegen om bij een Nederlandse ambassade te komen omdat het consulaat in haar woonplaats vanwege "bezuinigingen" gesloten is.
     

Deel Deze Pagina