Dank jullie voor de info.... ga er nog eens over nadenken hoewel ik merk dat ik nu al wat in de stress schiet. Weet alleen nog niet of het een angst of hoopgevoel is...
Spruw was hier een grote factor van de moeilijke start. Ik wil volgende keer zeker een preventieve kuur!!! En even over de lactatiekundige. Ik heb door haar hulp mijn bv op pijl kunnen krijgen en ze werd gewoon vergoed door de verzekering hoor!
Hier bij alle kids (3) LK laten komen.Had ik dat niet gedaan was het snel gedaan geweest met de bv. En eigenlijk ben ik van mening dat een bezoek van de LK standaard in het cb-pakket zou moeten zitten. Want als je kindje de fles krijgt is het cb een goede bron van info.Maar als je bv geeft.... Een standaard bezoek van de LK.Om te kijken of de bv goed op gang is gekomen,hulp te bieden indien nodig.Zo vaak hoor ik "het kwam niet op gang/ik had niet genoeg/ik had na 1 dag al kloven". Maar is er een LK langs geweest??Nee meestal niet. Blijkbaar is die stap te groot/onbekend. En helaas, kraamhulp en VK doen hun best maar vaak is die echte specifieke kennis niet zoals het zou moeten zijn.. Als de LK dus gewoon standaard een bezoekje brengt,kan er meteen geholpen worden. Op de lange termijn bespaard dit de samenleving ook geld,aangezien de cijfers voor zich spreken. @sandana wat een naar verhaal zeg....hoe verkeerde voorlichting ZO naar kan uitpakken...ik heb zelf een abces gehad,een nare, en dat was een hele vervelende ervaring.. Mischien dat een goede LK je een beetje kan geruststellen over hoe het een volgende keer kan gaan. Dat is een beslissing die je zelf moet maken. Het is hier niet gemakkelijk geweest,maar toen we dat achter ons hebben gelaten ging het zo goed! Bv geven is een bijzondere ervaring...als jij dat ook wil ervaren wens ik je heel veel succes!
Joh geniet voor nu lekker van je dochter, en bewaar het nadenken tot dat weer aan de orde komt! Je moet het niet toelaten dat stress over it soort zaken je plezier verknoeit!
Het tekort aan begeleiding is hier in België nog meer merkbaar. Denk dat ze in NL al iets verder staan op dat vlak (nog niet ver genoeg als ik het zo hoor) Dat motiveert mij nog meer om zelf LK te worden Ben nu verpleegkunde aan het studeren en wil na m'n laatste jaar nog een jaartje extra doen om dan zelfstandig LK te worden!
Ik heb maar 5 dagen borstvoeding gegeven, door deze kloven. Ik was vooraf op een cursus geweest, ben in het ziekenhuis bevallen waar ze gecheckt hebben of ons meisje goed aanhapte, maar na de tweede keer borstvoeding, had ik al een diepe kloof. De volgende dagen werd het erger dus heb een lactatiedeskundige gebeld die langskwam (is gratis in Engeland) die zei dat ze goed aanhapte maar het werd steeds erger. Er is ook nog een verloskundige komen kijken die ook zei dat het goed was. Na 5 dagen bloedde ik echt enorm aan beide kanten en ben ik ermee gestopt. Heb er soms weleens spijt van, maar er gaan zoveel emoties en spanningen door je heen na zo'n bevalling dat ik die stress en extra pijn niet bij kon hebben Ik heb echt enorm respect voor iedereen die het borstvoeden volhoudt.
In de eerste week had ik ook kloven en stond op het punt om de bv op te geven toen mijn redmiddel het tepelhoedje kwam! Voeden was een stuk minder pijnlijk en na een week was de kloof weg en kon ze gewoon aan de borst! Goede en positieve ondersteuning en begeleiding idd erg belangrijk!
Pff ja dan zou ik ook gestopt zijn denk ik.. Hier geen cursus gehad, maar ook geen kloven en ontstekingen. De oudste bijna 1 jaar gevoed en nu de tweede ook geen comlicaties.. is wel heerlijk zeg..
Er zijn zogezegd een paar ziekenhuizen hier in België die het certificaat "baby- en mamavriendelijk" hebben. Ik ben in zo'n ziekenhuis bevallen en daar was de begeleiding echt top. 24 uur per dag stonden lactatiekundigen en deskundige vroedvrouwen voor ons klaar. Precies in die cruciale eerste dagen. Het voeden ging hier ook niet vlekkeloos, dochter kon niet goed aanhappen en ze viel af, maar er werd met geen woord over flesjes gerept. Er werd alleen goed voor ons gezorgd. Dankzij die begeleiding geef ik nu nog altijd bv. Lactatiekundige is een mooi en dankbaar beroep ik kon die mevrouw wel omhelzen toen het op dag 4 op gang kwam.
Vaak hoor/lees ik dat het cb slechte informatie geeft over bv, omdat ze kv gericht adviseren. Of dat het cb goede informatie verstrekt tbv kv. Ik ben het hier niet mee eens. Cb geeft ook slechte kv adviezen. En ook slechte bijvoeding adviezen. Zo 'moet' ik mijn zoontje, die nu op flesjes van 120/4 zit en reflux heeft, 180/6 aan gaan bieden. Zo van 120, naar 180 en maar even van 3 naar 4 uur ertussen. Want dat moet kunnen. Overigens heb ik het geleerd met mijn oudste en luister ik selectief. Helaas op de harde manier geleerd... En ik schrik soms wat ik lees wat geadviseerd is om aan te bieden aan veel jongere kindjes. Zo ook met bijvoeding, de adviesen die ik bij mijn oudste heb gekregen. Het zou inderdaad fijn zijn als er een lactatiekundige standaard in het pakket zou zitten. Misschien had ik het dan wel aangedurft na de vorige keer. Maar het zou ook voor kv prettiger zijn als meer weten.
Averlhach, je hebt gewoon een belabberd CB zo te horen. Ik lees wel vaker dat ze echt van toeten noch blazen weten. Ze herkauwen gewoon wat honderd jaar geleden het advies was.
Hier werd op cb een schuldgevoel aangepraat toen ik zei dat bv minder was en toen zoontje op eenzelfde gewicht bleef (had ik ook toen ik die leeftijd had en broers ook dus ik wist dat het wel eens in de genen kon zitten). Hun reactie: amai, en jij geeft nog de borst? Andere mama's hadden al LANG de fles gegeven!! ik schrok er van. Zoontje was toen 9 weken of zo. Gelukkig naar vroedvrouwen geluisterd waar ik mee bevallen ben (thuis) en heb daarna nog 7 maanden kunnen geven. Toch wel heel verschil! Over fv: bij bv neemt de hoeveelheid melk die ze opnemen geleidelijk af naarmate ze vast voedsel krijgen. Bij fv gaat dat enkel omhoog. Ook moeten ze minder kracht uitoefenen waardoor de zuigbehoefte niet voldaan is en ze eigenlijk zuigen aan de fles omwille daar van, niet omdat ze nog honger hebben. Gevolg: maagje zet uit en dit leidt tot vaker dikkere baby's. Zeker in vergelijking met kindjes die bv krijgen. Hoe dikker de baby of het kind op jonge leeftijd, hoe groter de kans dat ze hier op latere leeftijd ook nog last van hebben/krijgen. Zou vooral naar de behoefte van je kind luisteren, en niet te veel naar cb. Ga voor voedingsadvies naar iemand die er echt wat van kent (wat in cb vaak niet is)
geloof niet dat bovenstaande helemaal waar is, de ervaring hier is dat de kleine bij het beginnen met vast voedsel minder dronk....... en toen zijn we ook gaan afbouwen.
Mmmmm.. niet om vervelend te doen maar dit is NIET de reden waarom overgewicht vaker voorkomt bij flesgevoede babies op latere leeftjid. Je kunt niet beide kanten op redeneren. Het gaat er om dat BV gevoede kinderen beter leren om naar hun behoefte te luisteren dan flesgevoede kinderen (dit geldt dus ook voor BV via de fles). Ik weet niet of je het verschil leest maar flesgevoede kinderen leren iets niet wat wel natuurlijk is.. Het heeft niets met hoeveelheden te maken. Daarbij is er in de verschillende onderzoeken inmiddels ook ruimte gevonden voor de invloed die bv voedende mama's hebben op het geheel (bewuster voeden en dat dus ook na de zuigelingen tijd) BV babies zijn juist vaak steviger gedurende het eerste jaar. En de aanleg voor obesitas zit in de celsamenstelling (die bouwt op gedurende de eerste 4 jaar) en die hoef je niet te kunnen zien aan de buitenkant
Tja. Ik heb nu te maken met cb nr 3, ivm verhuizingen. En overal is het; zo min mogelijk (aantal), maar zo groot mogelijke flessen. Kijk eens op de subpagina over flesvoeding. Kindjes van net een maand krijgen, op advies, voedingen van 150/5. En bij 3 maanden kunnen ze niet meer omhoog (worden er flessen van 210 of zelfs 240! gegeven) en wil men gaan bijvoeden. Natuurlijk zijn er kindjes die meer honger hebben dan mijn 'monstertje', maar niet allemaal. Vriendin kreeg te horen dat ze echt niet meer 6x 150/5 mocht geven maar ze moest naar 5x 180/6, want hij was te stevig voor zijn lengte. Totaal ander cb.
Ach, kom dan allemaal maar naar Hoofddorp of naar Amsterdam of naar Badhoevedorp.. gek.. ik heb ook 3 CB's afgelopen ivm verhuizingen maar nog nooit een raar voedingsadvies gekregen...
Hier ook prima adviezen hoor. Al zaten mijn meiden al wel snel op 5 voedingen (2 maanden), terwijl ik borstvoeding op verzoek gaf