Vader gaat trouwen, hoe zit dat met de erfenis?

Discussion in 'De lounge' started by Napoleon, Jun 10, 2013.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Napoleon

    Napoleon VIP lid

    Jan 19, 2009
    11,632
    0
    0
    Docente
    Zo leuk! Mijn vader gaat trouwen! Mijn moeder is twee jaar geleden overleden en hij heeft echt een leuke vrouw gevonden met wie hij heel gelukkig is!

    Ik vroeg mij alleen af hoe het zit met de erfenis.
    Zij is namelijk in het huis van mijn ouders erbij in getrokken en ze blijven daar ook wonen. Daarnaast zit er nog veel van mijn moeder in het huis.
    Wij, mijn broer en zusje en ik zien het liefst dat ze op huwelijkse voorwaarden trouwen daarom.

    Want ik neem aan dat wanneer zij in gemeenschap van goederen trouwen ook alles van mijn moeder automatisch van haar wordt en daarmee wanneer ze beide overlijden, ook van haar kinderen. Dat zij gebruik maakt van mijn moeders dingen vind ik niet erg, maar zou het vreselijk vinden als dat naar haar kinderen zou gaan.

    Klopt mijn redenatie en is het alleen uit te sluiten dat bij erfenis de spullen naar haar kinderen gaan wanneer ze op huwelijkse voorwaarden trouwen?
     
  2. Sanne2011

    Sanne2011 Fanatiek lid

    Feb 23, 2011
    4,151
    0
    0
    Volgens mij blijf je altijd recht houden op je "kindsdeel" en kan zij geen aanspraak maken op je moeders spullen.

    Maar dat is wat ik denk ...
     
  3. Saja87

    Saja87 Niet meer actief

    Mijn moeder en stiefvader zijn ook getrouwd in gemeenschap van goederen.

    Maar ze hebben wel vast laten stellen bij de notaris dat wij geen recht hebben ( wij mijn broertje en ik ) op het huis. Omdat hij daar al lang woonde voor hij mijn moeder leerde kennen.

    Overigens zou het ook niet in me op komen om daar aanspraak op te maken.
     
  4. Strijkkraal

    Strijkkraal VIP lid

    Apr 11, 2008
    10,680
    3,692
    113
    Je kindsdeel blijft bestaan, Hoe het zit met erfenis in geval van huwelijk, daar kan ik niets over zeggen.

    Mijn vader en zijn vriendin zijn niet getrouwd, hij woont in haar huis samen, die vrij viel van hypotheek toen haar man kwam te overlijden lang lang geleden. OP het huis rust geen hypotheek dus.

    Toch hebben ze die zaken redelijk gescheiden gehouden. Wij kunnen geen aanspraak doen op de opbrengsten van het huis (mocht zij komen te overlijden), haar jongens kunnen geen aanspraak doen op de erfenis van mijn vader mocht hij komen te overlijden. Onderling natuurlijk hebben ze gebruiksrecht van elkaars deel.
     
  5. nana33

    nana33 VIP lid

    Nov 17, 2008
    5,536
    3
    0
    Volgens mij is het standaard zo dat zij wel alles erft als je vader eerder komt te overlijden, maar dat als zij overlijdt jullie gewoon recht hebben op jullie kindsdeel. Zo heb ik het in ieder geval altijd begrepen.
     
  6. JongeMama22

    JongeMama22 Niet meer actief

    Ik vind het eerlijk gezegd niet jullie zaak of je vader gaat trouwen op huwelijkse voorwaarde. Of in gemeenschap van goederen. Ik van dat dat iets is tussen je vader en zijn aanstaande.

    Als snap ik wel dat je je om bepaalde dingen zorgen maakt en vragen over hebt.
     
  7. Joycey

    Joycey Niet meer actief

    Bespreek het met je vader en zijn toekomstige vrouw???
    Dat is toch gewoon een optie?

    Misschien dat je alvast wat dierbare spullen die je graag zou willen hebben, nu al mag hebben omdat het voor hen geen/minder waarde heeft. Ik heb al mijn fotoalbums meegekregen, meer wilde ik niet. Voor de rest kan de vriend van mijn moeder zijn gang gaan in mijn vaders huis. Ik zit er totaal niet mee, zolang hij mijn moeder er maar gratis bij houdt en mij er vooral niet mee opzadelt :D !
     
  8. Bambi93

    Bambi93 Fanatiek lid

    Apr 4, 2013
    1,173
    0
    36
    Tenzij het zo een grote trut is dat ze spullen van je moeder zou willen, zou ik me geen zorgen maken. Ik zou echt mijn moeder of vader niet vertellen dat ze onder huwelijksevoorwaarden moeten trouwen, puur voor de erfenis :)
     
  9. zoe1

    zoe1 Fanatiek lid

    Feb 9, 2012
    2,070
    0
    36
    NULL
    NULL
    #10 zoe1, Jun 10, 2013
    Last edited: Jun 10, 2013
    Hadden je ouders een testament?

    Normaal is het zo dat als 1 van de ouders overlijd dat het deel van de partner (dus ook het kindsdeel) naar de langstlevende gaat. In dit geval je vader. Wij hebben toen mijn moeder overleed voor het deel van mijn moeder getekend. Je gaat dan akkoord (of niet, indien er schulden zijn) met het deel (word als het goed is berkent door de de notaris).
    Volgens mij is dit standaard bij een huwelijk in gemeenschap van goederen.

    Mocht mijn vader opnieuw gaan trouwen, dan moet hij eerst ons kindsdeel van mijn moeder uitbetalen (bedrag waar wij 4 jaar terug voor getekend hebben). Wat hij vervolgens met zijn eigen deel doet is hij vrij in. Kan zijn dat hij er voor kiest om ook een deel aan zijn nieuwe vrouw geeft mocht hij komen te overlijden.

    Ik snap dat mensen zeggen: ik zou er geen aanspraak op willen maken, ik dacht ook altijd zo. Totdat er een nieuwe vrouw in het leven van mijn vader kwam. Ik gun mijn vader alles, echt alles. Maar toch zou het aan mij knagen als het deel van mijn moeder naar haar zou gaan.

    Stel het je eens voor; jij bent jarenlang getrouwd en hebt kinderen met je man. Je denkt je kinderen goed achter te kunnen laten. Je overlijd en je man trouwt met een ander, vervolgens gaat er geen cent (waar je zelf ook voor gewerkt hebt) naar je eigen kinderen maar naar een vrouw waar jij nooit iets mee te maken hebt gehad.... Ik moet er niet aan denken! Ik gun mijn man alle geluk van de wereld, maar ik zou toch niet willen dat "mijn deel" naar die vrouw gaat en niet naar mijn bloedeigen kinderen!

    Ik begrijp de reacties, maar het is helaas niet zo "simpel" en het gaat niet om het geld of spullen maar ook om gevoel!
     
  10. Rosao

    Rosao VIP lid

    Nov 3, 2007
    12,893
    1,390
    113
    Je houdt wel je kindsdeel, maar dat is een theoretisch bedrag. Dat zijn niet noodzakelijkerwijs ook spullen. Die spullen kunnen ook in het deel van je vader vallen. Ik denk dat je voor wat betreft de spullen die echt belangrijk voor je zijn, nu al iets moet regelen met je vader. Verder lijkt het me idd een kwestie van huwelijkse voorwaarden, maar dat moet natuurlijk ook iets zijn waar je vader en zijn nieuwe vrouw achter staan.
     
  11. Minerva

    Minerva Niet meer actief

    De link van bolkje legt het erg duidelijk uit en verder denk ik er net zo over als zoe1.
     
  12. zoe1

    zoe1 Fanatiek lid

    Feb 9, 2012
    2,070
    0
    36
    NULL
    NULL
    Inderdaad, zie net pas de link (schele ;))

    Het is wel zo dat jouw deel opeisbaar word zodra je vader gaat trouwen.
     
  13. Yummy

    Yummy Fanatiek lid

    Jan 7, 2011
    4,571
    8
    38
    Brabant
    Je zou eens moeten weten hoeveel ellende er vaak komt nadat de langstlevende (biologische) ouder komt te overlijden en de kinderen erachter komen dat alles naar de "aangetrouwde" vrouw gaat i.p.v. naar de kinderen.

    Ik ben afgestudeerd op dit onderwerp dus mocht je vragen hebben dan mag je altijd een pb sturen! :)
     
  14. Tese

    Tese Niet meer actief

    Wat jij zegt klopt ts. Dat is de reden waarom mijn vader nooit wilde hertrouwen nadat mijn moeder was overleden. Natuurlijk had hij wel bij een notaris het een en ander kunnen vastleggen maar dat heeft hij niet gedaan.
     
  15. kleintje88

    kleintje88 VIP lid

    Nov 17, 2008
    9,362
    2
    0
    Mijn schoonvader is in December overleden en die is een jaar van te voren getrouwd..
    Zijn nieuwe vrouw heeft alles gekregen (jammer genoeg zijn ex vrouw zijn pensioen omdat er iets niet helemaal goed was geregeld) en zijn kinderen krijgen het kindsdeel als zij overlijd..
     
  16. Tweekids

    Tweekids VIP lid

    Aug 26, 2012
    13,148
    330
    83
    Female
    Kraamverzorgster & hypnobirthing docent
    Zij erft alles, tenzij anders aangegeven.
    Overigens krijgen jullie wel je kindsdeel.
     
  17. Bluesky

    Bluesky VIP lid

    Oct 1, 2007
    5,941
    0
    36
    Verzorgende-IG
    Heerewaarden
    Ik snap het wel en ik vind ook wel dat TS daar haar vragen over mag stellen. Mijn vader overleed toen ik 18 was. Mijn moeder en hij hadden het huis een jaar of 10 daarvoor gekocht. Ik heb altijd gezegd dat ik het prima vond als ze een nieuwe vriend/man zou krijgen, maar dat ik wilde dat de erfenis voor ons was. Mijn vader heeft krom gelegen om het huis te kunnen kopen (begin jaren 80, net zo'n crisis als nu), werkte 40 uur in de week voor een baas, maakte overuren tot en met en werkte als het even kon ook op zaterdag en zondag om alles maar te kunnen betalen. (eerlijk is eerlijk, als ik het nu zo moest doen had ik het niet gedaan, maar in mijn ouders ogen was dit heel belangrijk)

    Ik (en mijn zus) wilde niet dat eventuele kinderen van de vriend/man van mijn moeder er onverhoopt met de erfenis vandoor zouden gaan, omdat zij misschien eerder komt te overlijden dan hij. Nu is alles anders en beter geregeld dat 20 jaar geleden. Ik heb dat toen bij mijn moeder aangegeven en zij had daar nooit zo bij stilgestaan. Ze is dus naar een notaris geweest en heeft toen het een en ander op papier laten zetten.

    Inmiddels is de situatie in die zin veranderd, dat mijn vader al bijna 21 jaar dood is en mijn moeder alweer 8 jaar een LAT relatie heeft. Zouden ze nu samen gaan wonen (ik geloof niet dat trouwen erin zit) dan zou ik het iets anders vinden. Mijn moeder heeft de hypotheek inmiddels langer in haar eentje betaald dan mijn vader ervoor kromgelegen heeft.

    Daarbij: Als mijn moeder de genen heeft van haar ouders, kan ze nog ruim 25 jaar mee. ;) (mijn opa en oma zijn beide rond de 90 geworden, mijn moeder is nu 65) Stel dat haar vriend al die tijd bij haar woont en meebetaald aan alles, vind ik dat zijn kinderen evenveel rechten hebben als mijn zus en ik.
     
  18. Krissie85

    Krissie85 Niet meer actief

    Gaat het om spullen met emotionele waarde of om geld?

    Ik persoonlijk vind namelijk dat wanneer het over geld gaat, het te bizar voor woorden is dat mensen vinden dat ze recht hebben op iemands geld terwijl iemand nog niet overleden is... Ook niet van de andere ouder, want dat heeft je vader/moeder geerfd.. in dat geval kun je dus hooguit aanspraak maken op je kindsdeel van de overleden ouder en pas aanspraak maken op je kindsdeel van de nog levende ouder als deze niet meer leeft...
     
  19. bosi333

    bosi333 VIP lid

    Aug 1, 2006
    37,264
    6,789
    113
    Is het ook niet zo dat als de stiefouder als laatste overlijdt dat ook de stief kinderen 100% van de stiefouder erven?

    En dan dus niet de zussen en broers van die stiefouder..
     

Share This Page