Hallo, Wat wordt algemeen geadviseerd door het ConsultatieBureau in Nederland over wat een baby mag hebben vanaf 4 maanden en vanaf 6 maanden? En dan met flesvoeding, geen borstvoeding. Ik ben namelijk vandaag bij de kinderarts in Duitsland geweest en die heeft naar mijn mening een wat vreemd advies. Daarom ben ik op zoek naar wat in Nederland door de instanties geadviseerd wordt zodat ik dit kan vergelijken en mijn eigen mening hierover kan vormen. En ik ben eigenlijk ook op zoek naar wat het WHO hierover adviseert. Waar ik nu even niet naar op zoek ben zijn persoonlijke meningen, ook al waardeer ik die enorm. Ik wil dit topic even objectief houden. Het advies dat ik van Duitsland kreeg vanaf 4 maanden en nu dringen ze en nog meer op aan met 6 maanden (heb me er niet aan gehouden tot nog toe) Met 4 maanden: starten met breikost. De verhoudingen (die niet wat het kind per se eet) zijn 100 gram groenten op 50 gram aardappelen, 30 gram vlees, 1 eetlepel raapzaadolie (door elkaar gepureerd) en 3,5 eetlepel fruit als toetje. --> Als ze dit op eet kan er 1 fles vervallen. Reden waarom fruit niet apart wordt gegeven is dat de vitamine C uit het fruit ervoor zorgt dat het ijzer uit het vlees goed wordt opgenomen. Met 6 maanden: Breikost zoals hierboven in de middag. In de avond pap van 200 ml melk met 20 gram volkorenpapmeel en 2 eetlepels gepureerd fruit erdoor. --> Als ze dit op eet kan er 1 fles vervallen. Ik kom gewoon niet uit dat vlees... ben erg benieuwd wat het CB en WHO met name hierover adviseert. De kinderarts hier zegt dat de kinderen in de 2e helft van het eerste levensjaar de extra ijzer erg hard nodig hebben voor goede bloedwaarden en zo. Groetjes en alvast bedankt!
Ik vind vlees persoonlijk erg vroeg om al te geven met 4 maanden. De darmen van je kindje kunnen dat nog niet goed aan. Hier is het advies om eerst met groente te beginnen. En dan pure smaken zoals doperwtjes, sperziebonen, wortels, bruine bonen etc. Daarna als dat goed gegeten word met fruit, ook pure smaken zoals appel, banaan, peer etc. Sommige starten met 4 maanden, dit adviseert het cb ook, maar sommige zweren weer bij 6 maanden omdat de darmen dan beter ontwikkeld zijn. Sommige beginnen ook met fruit, maar andere zeggen weer dat je beter met groente kunt beginnen om te wennen aan de wat 'bittere' smaak van groente. Anders zijn ze alleen maar gewend aan fruit, wat zoet van smaak is. Mijn zoontje is 8 maanden, en ik ben nu bewust pas begonnen met vlees. Dan ook alleen zachtere soorten vlees zoals kip.
Dank je. Is me alleen niet duidelijk wat je CB zegt over vlees? En je bedoel dat sommige CB's adviseren om met 6 maanden met bijvoeding te starten? Want nogmaals... het gaat me erom wat de CB's zeggen.
Elk CB medewerker zegt iets anders, dat is het lastige. In 2009/2010 was het advies: met 6 mnd moet je starten met bijvoeding, met 4 mnd mag het. Granen met 7 mnd, vlees met ong 8 mnd. Volgens mij houdt voedingscentrum hetzelfde aan. who zal hier iets van afwijken, maar die bouwt een advies voor de hele wereldbevolking, rekening houden met voedselveiligheid en voedingsgewoonten wereldwijd.
... Dat is toch eigenlijk raar... er zijn toch landelijke richtlijnen zou ik zo zeggen? Maar hoe zit dan dan met ijzer. Ka beweert dus dat kindje meer ijzer nodig heeft. En dus vlees moet hebben... Het voorraadje ijzer dat het kindje in de baarmoeder opgebouwd heeft zou na 6 maanden op zijn. En ja... als je voorraad opraakt terwijl je ijzer in je voeding hebt zou ik ook zeggen dat je nu te weinig binnen krijgt. Anders gaat een voorraad niet op.
Tja... In melkvoeding zit ook ijzer, vooral in moedermelk (maar ook in kunstvoeding). en ijzer zit niet alleen in het vlees, maar ook in veel groentesoorten. Want wat voor vlees geef je dan aan de baby? Biefstuk? ( rood vlees is rijk aan ijzer, kip bijv. Totaal niet)
De WHO raadt aan om 6 maanden exclusief borstvoeding te geven en dat zegt dus genoeg over wanneer vaste voeding een noodzaak wordt. Het is belangrijk om vanaf 6 maanden vaste voeding te gaan geven. Vlees is nergens voor nodig. IJzer zit ook in volkorenbrood en peulvruchten bijvoorbeeld. Je MAG bijvoeden vanaf 4 maanden. Je MOET bijvoeden vanaf 6 maanden. En meestal bouwen mensen het langzaam op. Eerst pure groenten, daarna gemengd met aardappels, puur fruit en daarna gemengd, brood/ granen vanaf 7 maanden en citrusvruchten vanaf 9 maanden. Vlees niet nodig maar vanaf 9 maanden. Vis, kip en ei ook zoiets.
Cb is idd overal weer anders dus je wordt er gek van maar hier raden ze aan: met 4 maanden beginnen met groente hapje (lepeltje voor lepeltje om te wennen en 1 pure smaak) dan langzaam ook een fruithapjesmoment invoegen op dezelfde manier. Vanaf 6 maanden mag je er vlees bij geven. Je schrijft dat jouw kindje meer ijzer moet. Misschien is het een idee om vanaf 6 maanden brood te gaan geven met een beetje appelstroop? Hier zit veel ijzer in. Advies voor starten met brood is bij ons 6 maanden...
In melkvoeding zit een zwaarder te verteren soort ijzer heb ik gelezen. Maar goed... wil het ook op een andere manier gaan opvangen. Ik sprokkel altijd wat tijd erbij Weet iemand waar dat stuk van het WHO te vinden is? Men praat altijd over wat het WHO adviseert, maar dat is niet zo terug te vinden. En dan bedoel ik geen site die naar hen refereert, maar zij zelf... dus het WHO zelf.
Dat is inderdaad de trend in Nederland: absoluut niet voor 4 maanden, het mag vanaf vier, het moet vanaf zes. Met de opmerking dat veel CB-medewerkers in Nederland op dit punt heel erg hun eigen gang gaan, en vooral adviseren wat zij zelf denken wat goed is, zonder veel acht te slaan op algemene richtlijnen.
De kinderarts raadde hier aan om met 4 maanden bij te voeden met als reden de verborgen reflux. Vast voedsel komt nl niet zo makkelijk terug als melk. Het zou wel makkelijk zijn als cb's een landelijke richtlijn hebben. wbt het ijzer: die raakt op met 6 maanden, die IS niet op. Daarom is het verstandig om met 6 maanden te starten met vaste voeding.
De eerste site dateert uit 2003, de tweede uit 2011.... Op dit moment raden ze bijvoeding aan na vier maanden, bij flesvoeding. Ook bij borstvoeding mag je met vier maanden beginnen, maar je mag/kan het uitstellen tot zes. Wat betreft vlees, geven ze hier (want ja, overal in nl zeggen ze andere dingen, heeeeel irritant!) zes maanden aan om mee te beginnen.
In de groeigids (boekje om ontwikkeling van je kind te volgen dat ik kreeg van cb) staat bij de voedingsadviezen vanaf zes maanden groentes en fruit, daarna uit te breiden met aardappel. Vlees/kip/vis/ei staat er vanaf 7 maanden. Ik kon niet vinden uit welk jaar de gids is. Maar gekregen bij de geboorte in 2012.
site dateert uit 2003? Dat artikel staat NU op de site van WHO, gewoon hun officiele site, ik heb het gisteren opgezocht. Het kan best in 2003 gepubliceerd zijn, maar TS vroeg naar de adviezen van WHO, en dat zijn NOG STEEDS de adviezen van WHO.
Mijn KA in DE kwam pas met de vraag of ik al bijvoedde met 5,5 maand. Toen raadde ze me aan om alvast te beginnen. Vlees hoefde niet perse eerder groentehap met melk erdoor of water. Ik ben gewoon met pure groentes begonnen en later aardappel erbij. Ze eet erg gevarieerd en rond een maand of 9 kreeg ze hoogstens vlees als het in een potje zat en thuis langzaam aan begonnen vanaf een jaar.