Ik werk 32 uur en ga na m'n verlof oktober ongeveer 28 uur werken. Nu zit ik te denken om die 4uur ouderschapsverlof op te nemen of niet. Het komt erop neer dat ik qua maandsalaris toch op achteruit ga met 4 uur minder per week of ik nu ouderschapsverlof opneem of niet. Nu had ik zitten uitrekenen dat ik 4jaar kan doen over het ouderschapsverlof, moet ik dan perse over 4 jaar weer 32uur gaan werken of kan ik dan ook gewoon 28 uur blijven werken? Op het werk vinden ze het prima dat ik 28 uur ga werken en hebben er geen problemen mee, hun zullen denk ik eerder moeilijk doen als ik weer 32 uur wil werken. Op het werk zijn ze niet bekend met ouderschapsverlof omdat ik de eerste ben die erover begint. Wat vinden jullie dat ik moet doen, is het de moeite waard ouderschapsverlof op te nemen, zoja waarom wel of niet?
een aantal dingen is wel afhankelijk van je CAO, maar bij mij geldt: - doorbouw van pensioen over de OV-uren; - na afloop OV mag ik contract aanpassen naar minder uren; - je mag opschorten bij zwangerschapsverlof; - urengarantie... dus mocht je na afloop OV terug willen naar je oude uren, dan is je werkgever verplicht dat toe te kennen; - tot een bepaalde periode heb je ook recht op WW/ZW over je oorspronkelijke contracturen; - en.... tot 2015 (vooralsnog) heb je ook nog recht op de ouderschapsverlofkorting... een soort van aftrekpost op je inkomstenbelasting. Maw lees je CAO er op na mbt de regels omtrent doorloop van pensioenopbouw en of je je contract direct na afloop mag aanpassen. In de meeste gevallen is het wel "voordeliger" om eerst OV op te nemen en daarna je contract aan te passen.
In onze CAO (onderwijs) staat dat als je na ouderschapsverlof je uren verminderd, dat je dat je dan de uren ov moet berekenen over het minst gewerkte uren. Als je dat niet doet en toch minder gaat werken, moet je de uren die je te veel hebt gekregen terug betalen. (Dat is dus wel deels betaald ov.) Bovendien moet ov bij ons binnen 1 jaar (gerekend vanaf de eerste dag dat je ov hebt) opgenomen worden. Alleen als je vooraf toestemming krijgt van de werkgever, mag je het over meerdere jaren uitsmeren. Allemaal dingen om uit te zoeken dus hoe dat bij jullie CAO zit. Ik heb trouwens na het betaalde deel ook nog onbetaald verlof gehad. Inderdaad iets met pensioenopbouw, recht op ww en zw op basis van je volle loon in plaats van je lagere salaris. En inderdaad recht op je uren terug als je dat toch zou willen. Dat heb je allemaal niet als je minder uren neemt. Mijn man neemt het juist niet op, omdat hij het verlof liever achter de hand houdt voor het geval onze zoon bijvoorbeeld langdurige ernstig ziek zou worden.
Als je deels betaald krijgt voor de uren ouderschapsverlof kan je idd niet zomaar terug in contract na 4 jaar. als het onbetaald is wel. bij mij is het onbetaald, wil zo ie zo minder werken maar met ouderschapsverlof is het gunstiger voor mij.
Je moet even nazoeken hoe het precies zit voor jouw situatie, maar je hebt recht op een extra aftrekpost en dus belastingvoordeel als je in inkomsten teruggaat doordat je ouderschaosverlof opneemt. Dat is natuurlijk wel een leuk voordeel.
Mijn jongste is net 2 en ik neem nu al 1,5 jaar ouderschapsverlof op. Ipv 30 uur in de week werk ik nu 20. Aangezien ik 3 kids heb kan ik nog even verder , net paar maanden aan het verlof van nr 2 begonnen. Het bevalt mij prima het minder werken. Waarom ouderschapsverlof? Als ik de uren uiteindelijk heb opgemaakt, kan ik altijd nog naar mijn "oude"uren terug gaan. Als ik die stap nu definitief maak, is het (althans binnen mijn werk) moeilijk om weer meer te gaan werken. En stel dat ik tegen die tijd het geld goed kan gebruiken. De kids gaan dan allemaal naar school, meer tijd dus wie weet wil ik dan ook weer naar 30 uur. Dus ik zou zeggen, gebruik je ouderschapsverlof en dan kan je later altijd kijken of je de stap naar minder uren definitief wil maken!
Nee jij wilt ouderschapsverlof... dus je vraagt het ook zelf aan bij je werkgever. En wanneer je de korting bedoelt.... ook dat moet je zelf aanvragen bij de belastingdienst.