Al sinds Gideon twee weekjes oud is houden we hetzelfde.slaapritueeltje aan. 's avonds is het heel uitgebreid (bijna een uur van te voren naar boven, badderen, insmeren, zingen, borst, verhaaltje en kusje) dan gaat het slapen vrijwel probleemloos! Echt super. Maar 's middags is het ritueeltje: verschonen, zingen en kusje. Dat is blijkbaar niet genoeg want hij wil dan niet liggen, gaat hartstochtelijk huilen en schoppen. Als hij dan uiteindelijk in slaap valt wordt hij na een halfuur ofzo wakker, veel gehuil, drama! Dan is het vreselijk moeilijk om weer in slaap te vallen en wakker blijven is ook niet echt een optie. Hij blijft dan moe (rooie oogjes en al) en huilerig... Wat is jullie slaapritueel in de middag? Want dit wordt steeds erger en ik kan hem daardoor nu steeds moeilijker met een oppas achter laten. Ik ben absoluut niet van het laten huilen, maar laatste tijd (na hem letterlijk een uur of langer te hebben staan wiegen en sussen) heb ik dat toch geprobeerd, ik hou het niet langer dan 3 minuten vol en het doet hem geen goed. Dat is dus geen optie... Heeft iemand ideeën?
Ik zou hem persoonlijk wel gewoon laten huilen. Als hij geen honger kan hebben, gewoon lekker warm in zijn bedje ligt en er eigenlijk niks aan de hand is, hoef je hem ook niet te troosten: er is niks aan de hand namelijk. Hij zal zo ook leren zichzelf te sussen, wat natuurlijk ook een belangrijk leerproces is. Het lang en 'ontroostbaar' huilen (zo klinkt het dan meestal) wordt dan ook steeds minder. Onze dochter deed dit ook, en wij hebben haar toen dus wel laten huilen. Voor haar is het dan inmiddels ook heel duidelijk dat ze niet meer uit bed komt voordat ze geslapen heeft met als resultaat: het enige wat we nu ooit nog horen als ze in bed ligt is nog wat gebrabbel omdat ze natuurlijk niet meteen in slaap valt. Maar ze huilt dus echt nooit (meer) als we haar nu in bed leggen. Als het je heel zwaar valt hem te laten huilen, zet dan voor een half uurtje de babyfoon wat zachter en ga iets anders doen ter afleiding. Je bent echt geen slechte moeder als je hem laat huilen. Misschien huilt hij de eerste keren wel een uur, maar hij probeert je ook gewoon uit. Heel normaal, maar voor ons moeders wel erg lastig ik vond het ook altijd erg moeilijk, maar voor mij heeft het volhouden zijn beloning wel gevonden
ja sorry, ik ben dan toch wat harder misschien.... Mijn kerel heb ik laten huilen en mijn meisje ook, een uur voor het bed ritueel! Dan moeten ze hier direct na het eten naar bed toe.....daar heb ik echt geen tijd voor! Het is hier naar boven, uitkleden, tanden poetsen, verhaaltje lezen en whoppa erin! slapen, licht uit en erin blijven! Soms nog een slokje water, maar geen gezeur en meteen slapen! kleine man krijgt bij het in bed leggen een flesje melk nog en daar wacht ik even op, als die leeg is tutje en knuffel geven en dan licht uit welterusten en hij slaapt...(soms hoor ik hem pruttelen, dochter ook...maar ik ga niet naar boven, alleen als ze heeel hard huilen dan is er vaak ook wel wat!) en dat doe ik ook overdag, schone luier nog even van te voren. flesje en slapen! Maar ik zorg wel dat ik zijn slaapsignalen niet negeer, want dan is hij oververmoeid en wil hij niet meer slapen...... dus elke dag vast schema en vaste tijden in bed! Succes ermee, denk toch dat je misschien iets langer als 3 minuten vol moet houden..anders zit je over een tijdje niet 1 uur maar 2 uur..en zo nog meer...word alleen maar langer des te ouder ze worden des te meer ze snappen en begrijpen dat jij er moeite mee hebt om ze gewoon even te laten huilen. Soms hebben kinderen dat ook even nodig om alles spanning en stress eruit te huilen....(hoeft niet op de toppen van de longen hoor! je hoort het verschil echt wel..zeurend huilen of echt overstuur huilen....overstuur gaat hier meestal gepaard met een echte hoooooge huil....zeurend is echt dat halende huilen, zuchten erbij en vooral....de nep tranen hahahaha)
Ik heb mijn dochter nooit laten huilen en toch heeft ze geleerd zelf in slaap te vallen. In mijn ogen is het een proces dat je niet af kan dwingen door te laten huilen, zéker niet bij zo'n jong kindje. En huilen om uit te proberen is er op die leeftijd ook echt nog niet bij. Hier sliep mijn dochter beter beneden dan boven toen, en ook ik heb veel gewiegd. Verder was een draagdoek ook echt een uitkomst; zij kon slapen en was dicht bij me, terwijl ik m'n handen vrij had.
Oh en een avondritueel van een uur inclusief badderen vind ik echt niet bizar lang klinken hoor? Mijn dochter is sowieso fan van badderen, dus daar nemen we de tijd voor, uiteindelijk zijn we dan ook wel een uur verder voor ze in bed ligt. (In bad, pyjama aan, tandjes poetsen, voorlezen, bv, knuffelen en dan het bed in.)
Ik zeg niet dat je het kan afdwingen, maar ik ben er zeker van overtuigd dat een baby eigenlijk gewoon een mini mensje is die dus papa en mama uitprobeert. Ook op jonge leeftijd. Het kan in ieder geval nooit kwaad je kindje even te laten huilen. Zoals eerder gezegd is: je hoort het verschil wel tussen 'er is echt iets aan de hand' of 'ik wil aandacht' of 'ik wil nog niet slapen'
had het badderen niet gelezen...wij badderen maar 1x per week.... ivm gevoelige huid en eczeem. En idd, dan kost het bijna 1 uur om beide kinderen in bed te krijgen
Maar 'ik wil aandacht' is toch net zo valide als 'ik heb honger'? Hier kreeg dochter iig gewoon aandacht als ze dat nodig had, bijvoorbeeld door te wiegen en liedjes te zingen. Maar goed, duidelijk een andere opvatting wat dat betreft dus
maar wanneer houdt dat op..als het aan mijn zoontje lag dan heeft hij de hele dag aandacht nodig....Hij huilt veel, zelfs als de kat een scheet laat al (ironie, even mee lachen.... ) Maar waar houdt het dan op? 'even' wiegen en zingen, kan ook uit de hand lopen..zo ken ik iemand die uit eindelijk met kind van 1,5 bijna 3 uur bezig was om het in bed te krijgen..want eerst was het goedenacht beer (afscheid nemen) uiteindelijk moesten alle knuffels en alle foto's...en de kast, lamp...enz enz...het duurde en duurde maar, kind wilde ook echt niet slapen als ze dat niet deed! Als ze klaar waren met alle rituelen sliep het netjes in Maar ik vind dat toch van de zotte........heb ik ook gewoon tegen haar gezegd, probeer eens ermee te stoppen en gewoon kind in bed en laat maar ff mopperen....dat heeft 4 nachten geduurd en toen viel het kind om van de slaap iedere keer, want het kwam slaap te kort door al het moppereren.....en nu slaapt hij meteen in als hij in bed word gelegd, knuffel erbij en welterusten zeggen is al genoeg..... Dus waar ligt je grens? En elk kind is anders ook he! Je moet een beetje zelf een ritme vinden wat je lekker vind en wat je niet te lang vind duren enz. En dat kan wat tijd kosten, vooral op deze leefitjd zijn ze veel aan het rommelen met slaaptijden enz...(leeftijd van kindje van ts) Succes ts!!
Kindje van TS is nog een stuk jonger he, mijn dochter moppert ook wel eens en krijgt dan heus niet haar zin. Maar bij een babytje vind ik dat anders, een baby huilt niet om z'n ouders te pesten, maar omdat er iets is. Honger, aandacht nodig, simpelweg bang... Dus dat heb ik nooit genegeerd.
Ik ben het voor een groot deel met je eens Antares! Als je kindje huilt om aandacht, moet daar wel een zekere grens aan zitten voordat je er uren mee bezig bent hihi in principe heb je hem al aandacht gegeven met het instoppen, dus dan kan hij daar toch best op teren voor dat uurtje wat ie moet slapen? Maar inderdaad, ieder kindje is anders en onze ervaring is dat laten huilen een goede optie was voor onze kindjes, maar dat hoeft niet bij elk kindje het geval te zijn.. Maar ik reageer zelden op een huil om aandacht: ze krijgt liefde en aandacht genoeg
Ik lees helaas harde antwoorden. Ik heb mijn kind op die leeftijd NOOIT laten huilen. En huilen om aandacht??? Sorry hoor dat doen ze pas na een jaar en niet bij 2 weken. Ik vind dit echt heel hard. Ik word er niet vrolijk van ik ben het dan ook eens met Andrea. Terug naar de tips. Wanneer huilt je kleine en hoe uit dit zich? Welke voeding krijgt hij? Is hij tevreden na de voeding? Is een draagdoek iets? Speentje? Wellicht mama honger? Regeldagen? Zijn er nog andere rare dingen die je opvalt?
Lastig is dat slapen heh! Hier is het altijd wisselend. Dan gaan de slaapjes overdag weer een tijdje goed en dan weer een dag niet. 's Avonds in slaap vallen gaat hier al weken niet goed... We hebben wel geprobeerd te laten huilen maar ik kan het niet. Wel haar laten liggen, troosten in bed enz. Werkte ook lang niet altijd.... Ik denk trouwens niet dat een baby van 4 maanden je al kan uitproberen... Toen mn dochter net was geboren hebben we heel veel problemen gehad met het overdag slapen. Ik probeer heel goed op te letten op moeheidssignalen zodat ik haar niet te vroeg of te laat op bed doe... Bij oppas gaat het slapen ook minder goed maar dat is dan maar een dagje zo. Ik zou trouwens niet de hele tijd proberen je zoontje in slaap te krijgen. Niet slapen (na even proberen) uit bed. Wachten tot je nieuwe moeheidssignalen ziet en weer proberen. Bij het cb noemen ze dat de slaaptrein. Hij komt een aantal keren langs. Dat is het moment om te gaan slapen. Als je te vroeg bent is ie er nog niet als je te laat bent heb je hem gemist en moet je wachten op de volgende. Elke dag proberen, klein kort vast ritueeltje. Op een dag gaat het goed. Succes!
Ik heb ons zoontje nooit laten huilen en hij kan prima alleen in slaap vallen. Wel tot ongeveer 5,5 maand ingebakerd geslapen in een puckababy. Zolang hij nog niet rolt, is dat misschien een idee? Wij hebben geen echt middag ritueel, slokje drinken schone luier kusje en slaap lekker. Avond ritueel verschilt per dag. Ene keer wel in bad andere dag niet. Na het avond eten soms in bad maar meestal gelijk pyama aan, daarna flesje, tandjes poetsen schone luier kusje en tot morgen slaap lekker.
Even een vraag: hoe slaapt je kind gedurende de dag? Hou je hem 's ochtends misschien te lang wakker, waardoor hij moeilijk in slaap valt 's middags. Hij doet toch nog wel een ochtendslaapje? Vaak is het zo dat als je baby's te laat op bed legt, ze oververmoeid zijn en daardoor moeilijk inslapen en als ze dan eindelijk slapen zijn ze binnen no time weer wakker.
Dankjulliewel voor alle reacties! Laten huilen doe ik niet aan, daar heb ik zo mn redenen voor. In mijn ogen huilt een baby voor een goede reden, en om hem dan te laten liggen is volgens mij ontzettend stressvol voor een kind, die raakt gewoon in paniek en zo klinkt zn huiltje ook. Ik ken zn huiltjes, als hij wat zeurt of jammert kan ik hem laten liggen, dan is hij meestal gauw stil of gaat hij liggen spelen. Hij is er dus ook weer niet aan gewend met elke kik opgepakt te worden. Wat een groot verschil is van de laatste tijd is dat ik hem nu ruim een week niet.meer in de draagdoek gedragen heb (ben door mn rug gegaan), normaal draag ik hem daar wel heel veel in dus misschien mist hij gewoon die aandacht. Avond ritueel duurt trouwens het langst door de bv en het badderen, ik doe het ook altijd rustig aan, dan is er al snel drie kwartier voorbij Het is een heel makkelijk kindje, huilt eigenlijk nauwelijks tenzij hij moe is. Hij krijgt borstvoeding en sinds kort een klein beetje fruithapje in de ochtend en beetje groente in de avond. Na de voedingen is het ook gewoon een blij jongetje. Misschien dus wel dat hij mama wat mist omdat ik hem nu minder kan vast houden. Ik las ergens het advies om niet te lang proberen hem in slaap te krijgen. Dat ga ik ook maar proberen elke x als het zo'n drama is. Ik blijf zoiezo verder consequent in het naar bed brengen en het op vaste tijden te doen. Structuur vind ik erg belsngrijk en hopelijk werkt dat wat beter!
bubi ik kan je denk ik niet helpen maar ik ben heel erg blij dat je hem niet laat huilen! misschien is zijn ritme wat aan het veranderen? hier slaapt dylan meestal nog beneden in de box, hier werkt dit goed, hij kan dan kiezen tussen spelen of slapen, meestal kiest hij voor slapen, het enige wat ik doe is zijn muziekmobieltje aanzetten maar dan zonder de nijntjes, die haal ik er dan van af want ik kan me voorstellen dat hij niet in slaap kan vallen als hij nijntjes 10cm boven zijn gezicht ronddraaien misschien een speelgoedje meenemen naar bedje? dan kan hij ook spelen en speelt hij zichzelf in slaap of kan hij niet zo goed alleen spelen?
Hier ook niet zo een uitgebreid ritueel hoor.. Gewoon na het eten douchen, papfles voor de jongste, slaapzak aan en kus huppakee in zijn bedje. De ene keer speelt hij nog wat met zijn knuffeltje en de andere keer slaapt hij direct. Met de oudste alleen een kort verhaaltje en kusje en weltrusten. Heb ze in een kwartier wel in bed. (dan reken ik het douchen niet mee trouwens). Als ik heel moe ben en de kids niet vies, dan is het zelfs alleen effe een washand over gezicht handjes en onderkantjes In het begin bleef ik erbij boven. Dan deed ik de was ofzo en dan kon ik telkens even de speen opnieuw inpluggen en als hij dan bijna sliep ging ik naar beneden. Nu leg ik ze weg en ga direct naar beneden. Smiddags heb ik geen ritueel. De ene keer verschoon ik voor het slapen , de andere keer erna..ik ga namelijk geen schone luier verschonen omdat hij een uur ervoor gepoept heeft Waar ik wel heel erg op let is dat ik hem niet oververmoeid laat worden, want dan krijg ik hem idd niet in slaap. Als hij oververmoeid is, of dat nou smiddags is of savonds, dan blijf ik even bij hem en duw hem zachtjes terug in zijn bedje. Hij wil dan namelijk gaan staan en springen en huilen enz...Hij heeft dan echt even dat geborgen nodig. Als ik jou OP lees, dan kan het zijn dat je hem te laat weg legt, of te vroeg. Dus of hij is oververmoeid, of hij is nog niet moe genoeg. Laten huilen doe ik overigens nooit. Dat kan ik niet. Dan blijf ik erbij totdat hij stil is. Zeg niets, troost alleen door hem zachtjes terug te leggen en speentje te geven en knuffeltje weer aan hem te geven. Ik blijf bij hem, hij kan me zien, geen oogkontakt. Als hij dan gaat slapen ga ik pas naar beneden. Edit: Mijn jongste zoontje is pas vanaf een maand of 8 gaan slapen, zowel snachts als overdag pas.... IK was voor die tijd echt de hele dag bezig met hazeslaapjes. In zijn bedje, in de kinderwagen, in de bondolino. Alles uitgeprobeerd, maar hij deed het gewoonweg niet. Wat werkte was dat ik mezelf erbij neer had gelegd dat er geen ritme in het slapen zat, dat scheelde een berg stress bij mezelf. Gewoon blij zijn met elke 10 min slaap was ik.... ..en opeens kwam daar een omslag en gaf hij zelf opeens een ritme aan. En dat ritme hebben we nu nog altijd!! Smorgens van ong 900/1000 slapen en smiddags van 1300/1500 slapen..En snachts van ong 1900 tot 500/630
"Knap" dat jullie je kindje kunnen laten huilen. Ik kan dat echt niet! Heel mijn lichaam protesteert dan... Ik begin bijna zelf mee te huilen... Ik heb geen tips voor je, want mijn dochtertje slaapt ook het beste bij mij in de draagdoek.
Ja maar mijn mening is dat je dat ook echt niet moet doen met een jonge baby!! En jouw kindje is nog maar 3 maanden. Als er iets is kunnen ze dat enkel aangeven dmv huilen en je vergeeft het jezelf echt niet als je het dan genegeerd hebt. Dat zei ik telkens tegen mezelf. Ik heb m'n dochter nooit laten huilen. Pas bij ongeveer 9 maanden ben ik de 10 min methode aan gaan houden omdat dat kon. Toen ze jonger was (bij 7 en 8 maanden ook geprobeerd) lukte het met geen mogelijkheid. Ik denk dat ze er toen pas aan toe was. Mijn theorie is omdat we haar, toen ze jonger was, altijd hebben opgepakt en de signalen niet hebben genegeerd is het vertrouwen gegroeid. Bubi, bij ons lukte het slapen ook niet in bedje. Wij hebben er aan toegegeven en haar in de kinderwagen laten slapen of in de box. We zijn zelfs 's middags met haar gaan wandelen soms om haar in slaap te krijgen. Ik weet niet of dit voor jou of een evt. oppas ook een optie is? Het is bij ons vanzelf goedgekomen. Zie boven. Ze huilt nu nauwelijks meer als we haar in haar bedje leggen (soms even om zichzelf in slaap te krijgen maar dat duurt nauwelijks 2 min.). Ik zou daar onder de 7 maanden niet mee beginnen, dat wordt afgeraden! Vervelend dat je door je rug bent gegaan trouwens!