Mijn kind lust alleen.....

Discussion in 'Voeding' started by Child, Jun 17, 2013.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. danip

    danip Niet meer actief

    Precies, daarom kan ik er nu ook (nog) niks over zeggen. Ik heb nu een beeld hoe ik het zou doen. Maar misschien moet ik mijn dochter als ze ouder is en misschien toch moeilijker zou worden qua eten toch meer dwingen dan ik eigenlijk wil, of ga ik toch zo nu en dan dubbel koken om eens een avond geen gedoe te hebben. Elk kind is anders, dus de aanpak van dit soort dingen ook.

    Ik denk zeker niet dat opvoeding altijd het probleem is. Sommige kinderen zijn nu eenmaal moeilijker qua eten dan anderen. Net als dat sommige kinderen snel huilen en andere niet, verlegen zijn of niet enz. Dat zit ook in het kind zelf. En natuurlijk zijn er ook ouders die het misschien wel in de hand werken, die bestaan vast en zeker ook ;) De meesten zullen hun best doen om hun kind wel dingen te laten proberen, als dat dan niet zonder slag of stoot gaat, dan kun je daar niks aan doen lijkt me.
     
  2. tjessia

    tjessia Fanatiek lid

    Feb 1, 2009
    2,889
    0
    0
    Mijn oudste lust ook geen friet, ik maak er altijd een salade bij, die eten de 2 oudsten altijd graag.
    En idd om ste beurten spreektijd...maar je weet vast al hoe moeilijk dat is :D
     
  3. knap

    knap Niet meer actief


    Met het ook met jou en Rm eens hoor.

    Hier misschien iets beter moeten aan sturen op regelmaat met voeding. Hier wel een cultuur probleem wat er ook nog aan hangt.Maar dwingen nee staat me zo tegen altijd al.

    Ben zelf altijd als kind gedwongen om te eten wat de pot schaft en daardoor weet ik zeker eet ik al heel me leven niet optie maal gezond.
    Dwingen werkt echt niet goed.
     
  4. Akoya

    Akoya Fanatiek lid

    Nov 30, 2011
    2,744
    0
    0
    NULL
    NULL
    Mijn zoontje lust eigenlijk alle soorten broodbeleg, maar die heeft van die fases.. Nu is het chocoladepasta, daarvoor kokosbrood en daarvoor pindakaas..

    's Morgens krijgt ie zoet op brood en 's middags kaas/vleesbeleg.
    Zo heb ik het altijd gedaan en nooit strijd erom gehad.

    Avondeten daarentegen is 1 groot drama. Als hij niks wil eten mag hij zelf opzij schuiven op zijn bord wat hij wèl gaat eten, dat werkt meestal wel.. Soms eet ie helemaal niks. Tja pech, we maken er geen drama meer van hoor (wel gedaan).. Eten moet leuk blijven.
     
  5. Kletskoek

    Kletskoek VIP lid

    Jan 7, 2013
    5,719
    477
    83
    Dus het ligt aan onze opvoeding dat onze oudste zo ontzettend slecht eet? En hoe verklaar jij het dan dat onze jongste wel alles eet? Ik voed haar toch echt niet anders op ;)
     
  6. TempusFugit

    TempusFugit Niet meer actief

    Was ook maar een kwestie van tijd voor het hier weer op uit zou lopen..
     
  7. Flutterby

    Flutterby VIP lid

    Jul 23, 2008
    10,153
    63
    48
    Mijn oudste was altijd een hele makkelijke eter, maar sinds ze 2,5/3 is is ze omgeslagen. Dacht dat het een fase zou zijn, maar inmiddels is ze 4 en doet ze het nog..

    De regels die wij hebben: 's morgens hartig beleg en 's middags mag ze zelf kiezen zoet of hartig. Ik wil niet dat ze straks alleen maar pasta en hagelslag lust op brood.
    Met warm eten moet ze van mij minstens 4 happen eten, de laatste tijd eet ze dan vanzelf nog een paar happen door. Ik denk dat het wel werkt, zo leert ze toch smaken kennen. Met aardappels en groenten trouwens weinig problemen, pasta's en rijst is echt ellende.
     
  8. Kim11

    Kim11 VIP lid

    Mar 23, 2011
    5,960
    178
    63
    Ik ken jou niet, en je oudste ook niet.. Lees ook niet over het woordje "gros" heen.

    Maar het zou natuurlijk best kunnen, dat je in verloop der tijd bent veranderd, dat je onbewust toch een hoop dingen nu anders doet, wat ook heel logisch is als je een tweede krijgt. Misschien heeft iemand je wel de gouden tip gegeven of weet je nu beter hoe je er mee om moet gaan.

    Tuurlijk zijn er kids die gewoon slecht eten, mjah hoe ga je daar dan mee om.. Dat is iets wat voor iedereen anders is, en waar sommige helaas gewoon niet de juiste beslissingen in nemen. Omdat ze het niet zien, of niet kunnen of stomweg niet willen.

    Het ene kind is het andere niet, de ene ouder is het de andere ook niet.

    Maar bij een tweede doe je het nooit hetzelfde, want je hebt geleerd in al die jaren, dus het is moeilijk om te zeggen dat iets wetenschap is :)

    Ik weet in elk geval dat ik zometeen ongetwijfeld een andere ouder zal zijn voor de volgende dan dat ik voor de oudste was. Natuurlijk blijf je dezelfde, en natuurlijk is er geen verschil in opvoeding op dit moment, maar je wordt ook wijzer, en ouder, en je ziet dingen.. Ik kan niet zeggen dat ik er nu hetzelfde voor zou staan als bij de oudste, waar was ik dan al die jaren? :)
     
  9. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    Oct 7, 2007
    7,759
    3
    0
    mama!
    Maar heel vreemd.. een tweede of derde (of 10e) kind kan ook opeens een slechte eter zijn of een slechte slaper of ... Terwijl je dan toch meer ervaren bent en 'wel weet hoe je daar mee om moet gaan' ;).
    Zo werkt het gewoon niet. Ieder kind is sowieso ook anders (of kan heel anders zijn). Totaal andere gebruiksaanwijzing.
    Het ligt niet puur aan de opvoeding.
     
  10. honeyy

    honeyy VIP lid

    Nov 5, 2008
    7,635
    44
    48
    verkoopster babyspeciaalzaak
    Oke, jij weet het het beste.. vertel me;

    Hoe krijg jij eten na binnen by een peuter die haar tanden op elkaar klemt??

    Geloof me, ik ga die strijd al 1.5 jaar aan.. het eten de volgende dag geven, laten zitten tot ze 't op had ( ze viel aan tafel in slaap) etc. Etc. We hebben het allemaal gedaan, geprobeerd en volgehouden. Maar mevr. Doet haar mond geen mm open.

    Wie bij ons de baas is? Mijn vriend en ik! Dat heeft niks met eten te maken.
     
  11. Kletskoek

    Kletskoek VIP lid

    Jan 7, 2013
    5,719
    477
    83
    Ik wilde dat het zo makkelijk was. Wij maken ons wel eens grote zorgen om de oudste. Hij is nu bijna 4 jaar en eet vanaf zijn tweede erg slecht. Ik mag blij zijn als hij per dag één boterham eet. Ook ik heb alles geprobeerd, uren aan tafel gezeten, emmers vol geduld, verschillende methodes geprobeerd om het eten er in te krijgen. Het helpt niets. Hij is een vrolijk en ondernemend mannetje. Niets wijst op iets medisch. Hoe en wat wij ook proberen, hij weigert te eten. En dan komt het erg hard over als jij zegt dat het aan ons ligt.
     
  12. honeyy

    honeyy VIP lid

    Nov 5, 2008
    7,635
    44
    48
    verkoopster babyspeciaalzaak
    mee eens kletskoek!!

    bij onze dochter precies het zelfde..
     
  13. sjak

    sjak Niet meer actief

    Mijn dochter lust alleen geen bloemkool en pannenkoeken, verder eet ze alles! Ze lijkt gewoon heel veel op haar vader...
    Ik heb een neefje die at vroeger alleen magnetron (!) frikadellen, poffertjes en brood! Mijn zus heeft alles geprobeerd, tevergeefs toen.
    Nu een zeventienjarige veelvraat die toch richting de 2 meter gaat!
    Hier zei de huisarts dat de strijd aangaan met je kind om eten niet handig is. Dit is een van de weinige dingen die kinderen kunnen 'winnen'.
    1 boterham en 2 glazen yogi worden ze ook groot van. (Gezond is misschien wat anders, maar groot kunnen ze erop worden)
     
  14. Kim11

    Kim11 VIP lid

    Mar 23, 2011
    5,960
    178
    63
    1 boterham per dag? :( jeej.. das niet best..

    Het hoeft niet aan jullie te liggen.. Maar er zijn er wel een heleboel waar het wel aan hun ouders ligt.. Als jij weet dat het niet aan jou ligt, dan is dat toch goed zo? Er zijn alleen zoveel ouders die het weten dat ze er niet alles aan gedaan hebben en het wel roepen.

    At hij voor zn 2e wel goed? Is er iets veranderd tussen zijn 2e en 3e jaar?
     
  15. Kletskoek

    Kletskoek VIP lid

    Jan 7, 2013
    5,719
    477
    83
    Nee er is niets veranderd. Waar wij dachten dat het een fase was. Maar helaas zijn wij inmiddels alweer 2 jaar verder. Hij leeft van de lucht zeggen we hier. Hij is natuurlijk te mager voor zijn lengte en leeftijd. Ook al meerdere gesprekken gehad op het CB. Hun zijn ook door hun tips heen.
     
  16. Kim11

    Kim11 VIP lid

    Mar 23, 2011
    5,960
    178
    63
    Wanneer is de tweede gekomen? Zou het misschien een vorm van negatieve-aandacht-vragen kunnen zijn?... Ik probeer even met je mee te denken...
     
  17. Kletskoek

    Kletskoek VIP lid

    Jan 7, 2013
    5,719
    477
    83
    Tweede is een jaar. Dit speelde al voordat ik zwanger was.
     
  18. Kim11

    Kim11 VIP lid

    Mar 23, 2011
    5,960
    178
    63
    Misschien een beetje last van allergie?
     
  19. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Was hier ook. Aan tafel blijven zitten tot ik m'n bord helemaal leeg had, ook al was het ijskoud inmiddels. Dooreten terwijl ik zat te kokhalsen omdat ik al veel te vol zat, want m'n bord was nog niet leeg. Dat soort taferelen.
    Niet dat mijn ouders van die gruwelmensen waren, die het allemaal erg vreselijk deden, maar zo ging dat dus 30 jaar geleden meestal.
    Het bracht bij mij alleen maar heel veel weerzin voor eten. Ik had er geen lol in en dat is heel lang zo gebleven. Totaal het omgekeerde effect.

    Bij onze oudste hebben er eerst medische problemen gespeeld, en toen hebben we dus wel voor de TV haar laten eten en voor een aantal dingen alternatieven gezocht. Brood kreeg ze bijvoorbeeld niet weg, (kauw- en slikproblemen door oorproblemen), dus dan mocht ze pap, (uit een bordje, ze heeft dat nooit uit een fles gehad). En bepaalde fruitsoorten kreeg ze niet weg, dus ze is hier voornamelijk met de zachte fruitsoorten gestart en de moeilijker dingen zijn we stapsgewijs gaan introduceren -met afleiding erbij, want de negatieve associatie was met een aantal dingen al opgebouwd- toen de oorproblemen behandeld waren.
    Daardoorheen speelde uiteraard ook het normale peutergedrag: weigeren als middel om grenzen uit te proberen en kijken wat je allemaal gedaan kunt krijgen. Daarvoor dus altijd consequent de regels toegepast die Cygnet ook aangegeven heeft: vaste eettijden, geen tussendoortjes, geen alternatief, enz enz.

    Maar dwingen om te eten? Nee dus. Ze heeft hier echt een hele tijd van lucht en liefde geleefd en desondanks groeide ze wel, dus tsja... daar heb ik me dan gelukkig nooit druk om hoeven maken. Ze heeft duidelijk niet alleen mijn smaak geërfd, maar ook mijn spijsvertering ;)

    Mijn stiefzoon, dat was wel een kwestie van puur gedrag en grenzen testen. Nouja, die belandde dus wel eens zonder eten in bed. Haalde hij dan de volgende ochtend aan het ontbijt meestal wel in...

    Maar onze oudste is dus nog steeds geen beste eter, en mijn stiefzoon is een redelijke/matige eter. Daar verander je gewoon helemaal niets aan met pedagogische trucs. Pedagogische trucs zorgen dat je gedrag onder controle krijgt, die hebben geen invloed op iets wat blijkbaar genetisch wel bepaald en vastgelegd is.... ;)
     
  20. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Dat "scheiden" van eten herken ik, bij hem moest alles in een vakkenbordje toen hij klein was, want stel dat er een spercieboon op je aardappel terecht komt :D Was best lastig, maar hij at dus wel met bepaalde regels, zeg maar. Daarom kan ik ook best boos worden dat er hier gesteld wordt dat het maar aan de ouders ligt als een kind niet wil eten. Mijn dochter mankeert niets, maar weigert gewoon vaak, en dan kun je niet zomaar ineens beweren dat je het als ouders dan maar niet goed doet. Met mijn oudste genoeg te doen gehad met het eten door zijn autisme, maar dat was echt 100x beter te doen dan een weigeraar.
     

Share This Page