Merk ook van je baby, sorry daarvoor, Hier in belgie had je dat wel gehad. Als baby in ziekenhuis ligt, wordt verlof opgeschort. Ook als moeder in ziekenhuis ligt. Ik lag 8 weken op de psychiatrie bij nr1 en toen kreeg mijn man dat moederschapsverlof (ML was dus officieel in zwangerschapsverlof toen volgens zijn loonfich, de enigste man ter wereld denk ik)en ik was dan zogezegd in ziekeverlof.
Dat is wel heel netjes geregeld dan. Hier heb je dan gewoon pech en is het je eigen probleem. Ja misschien zou je iets met zorgverlof kunnen dat had mijn man omdat ik dus plat moest wel, maar dan moet ook medich onderbouwd kunnen worden dat degene zelf niets kan. Sja een baby kan natuurlijk niets maar dat gaat ook nog niet aan einde verlof en dan kan ie wel naar de oppas dus telt zorgverlof weer niet....
Denk dat je mijn bericht verkeerd interpreteert Ontwetendheid hoeft geen bewuste keuze te zijn. Daar doel jij ook op. Geen benul dus waarom zou je... Daarom zullen er dus ook meer mensen geinformeerd worden van goede voeding En niet alleen in jou omgeving is dit aan de orde..volgens mij is dat in de hele wereld zo ( vooral Amerika)
Volgens mij zaten er inderdaad ook nog andere gezondheidsvoordelen aan borstvoeding, maar weet ook niet meer wat. Weet nog wel dat er ook op de lange termijn gezondheidsvoordelen waren voor de borstvoedende vrouw (die dat minstens 6 maand deed) en dat was een verminderde kans op botontkalking. Vond ik best verassend. Verder wel eens met heleentje: het is soms inderdaad wel moeilijk om te bepalen wat nou door wat wordt veroorzaakt. Ik denk in ieder geval van bv/kv, ze daar nog wel 'goed' onderzoek naar kunnen doen, juist omdat er zoveel vrouwen zijn die fv geven, dus ik denk ook wel dat ze tussen al die fv gevende vrouwen een groep kunnen vinden die een zelfde soort levensstijl hebben als bv gevers. Of er ook een onderzoek is geweest dat zo is opgezet, geen idee.... Toch nog even wat opgezocht over lange termijn effecten bv Borstvoeding.com: kenniscentrum voor borstvoeding - Nieuwsberichten - Effecten van borstvoeding op langere termijn
Geen idee..mijn zusje werkt daar in de zorg en daar doen vrouwen dat juist wel veel. In een andere branche weet ik niet.
Zo uit mijn hoofd hadden wij 2,5 jaar geleden 480 dagen ouderschapsverlof, op te nemen voor het achtste levensjaar van het kind. Er is een verplicht aantal minimumdagen voor vader en moeder, de precieze aantallen weet ik niet meer, de rest mag je onderling verdelen, ook bijvoorbeeld allebei één of twee (halve) dagen per week voor langere tijd. Edit: even opgezocht, elke ouder heeft verplicht 60 dagen verlof, de rest is vrij te verdelen. Officieel heeft elke ouder er 240 en kun je dagen overdragen (boven de verplichte 60).
Maar is dat dan niet deels ouderschapsverlof? Ik werd daar echt niet vrolijk van, zo veel (niet hard!) er daar gewerkt werd en hoe lang de kinderen vanaf hun eerste jaar naar de opvang gaan.
Klopt....maar dat vermelden we er allemaal maar niet bij. Wel dat er zo lang vrij wordt gegeven. Ik werk zelf voor een Zweeds bedrijf en er wordt veel van je verwacht. Ik vind de mentaliteit heel anders....niet perse beter!
Begrip voor jouw situatie. Ik kom zelf ook uit een milieu van aanpakken en werken en ben de eerste van de familie die een universitaire studie gedaan heeft (gelukkig is mijn broertje ook goed bezig). Maar heb ook gewerkt vanaf mijn 12e, elke schoolvakantie, want dat hoorde er nu eenmaal bij. Je van 7 tot 5 kapotwerken in een bollenschuur of op het land. Als ik kijk naar de kinderen (pubers) in mijn omgeving nu worden die in de vakanties in de watten gelegd. Een verre reis of stedentrip, en als dat niet, gewoon lekker thuis uitrusten. Ik gun ze dat van harte en hoop mijn dochter het zelfde te kunnen bieden. Maar ik ben het dus met je eens dat die bepaalde mentaliteit vooral voorkomt in een bepaalde laag van de bevolking en dat het moeilijk is je uit het milieu waar je bent opgegroeid te onttrekken. Maar 5 dagen na de geboorte alweer wassen en kuisen en koken? Is dat niet gewoon te gek? Je bent niet voor niets 6 weken kraamvrouw. Ik had hier tot 3 maanden na de geboorte kraamzorg (een dagdeel per week, dus niet superveel), maar die vrouw ging toch echt het hele huis door en koken deed mijn man (daar mag ik echt blij mee zijn).
Ik had ook vanaf mijn 13e altijd werk in de vakantie hoor! Net als alle andere familieleden, en van ons werd echt verwacht dat we zo hoog mogelijk opgeleid werden. Eerlijk gezegd, dat werken verwacht ik ook van mijn kinderen, terwijl ik evengoed van ze verwacht dat ze proberen universitair niveau te bereiken. Een volledig huishouden weer runnen vijf dagen na de bevalling, dat vind ik raken aan vrouwenmisbruik. Ik snap niet dat iemand daarmee accoord gaat. Kerel die zoiets van me zou verwachten zou het moeilijk krijgen.
Opvang daar is ook niet voor niets zo'n 14 uur per dag open, 360 dagen per jaar! Dat veel aanwezig moeten zijn op je werk, na een riant ouderschapsverlof, is iets dat te veel mensen voor het gemak maar over het hoofd zien. Parttime werk is iets dat veel ouders die ik daar ken graag zouden willen, maar het is iets dat zelden kan. Zowel financieel (je hebt echt twee banen nodig voor levensonderhoud) als praktisch (meeste banen mogen alleen fulltime). Daarbij, de cultuur is heel anders, mensen in Scandinavië zijn heel 'gehoorzaam'...als de overheid zegt dat iets goed is en dat iets moet, dan zijn mensen veel meer geneigd om dat te geloven en na te volgen, i.t.t. Hollanders die 'dat zelf wel even zullen bepalen of ze dat vinden of willen'. Niet gek als je al twee of drie generaties hebt die vanaf hun eerste jaar grotendeels door de staat zijn opgevoed...
Dat is dan misschien in Zweden, in Noorwegen is dat echt heel anders en zijn de dagen zelfs korter (kinderopvang is bijv. vaak maar van 8/9 tot 4, omdat de werkdagen ook korter zijn. En de lonen liggen ook veel hoger in Noorwegen, het prijsniveau natuurlijk ook, maar in verhouding wat minder. Verder trouwens wel mee eens, dat je niet alleen maar naar het zwangerschapsverlof moet kijken, het gaat om het hele plaatje en dat hele plaatje moet ook ergens uit betaald worden, als je 1 ding beter regelt, betekent dat ook dat er minder geld is voor andere dingen...
Bij ons werd ook heel veel nadruk gelegd op werken en je eigen 'budget' beheren, maar minder op goede schoolresultaten. Vroeg geld verdienen leek belangrijker te zijn dan je school afmaken of een goede vervolgstudie doen. Nu verandert dat gelukkig wel met de generatie van mijn jongere neefjes en nichtjes, di ehet allemaal heel goed doen op school. En die dus meer vakantie hebben dan wij destijds
[compleet off-topic] Grappig, bij ons ("hoogopgeleid gezin") was er maar 1 ding belangrijk: SCHOOL. Toen ik tijdens de middelbare school voorstelde om een bijbaantje te zoeken, vonden mijn ouders dat nergens voor nodig: eerst maar school afmaken. Overigens hadden ze er dan weer helemaal geen probleem mee dat ik dat op m'n janboerenfluitjes deed, en ik met de weinige moeite die ik erin stak, makkelijk een baantje bij kon hebben. Ook dan was ik geslaagd. Dus een beetje werken naast je school: ik vind er niets mis mee.