in slaap vallen

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Tara84, 26 jun 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Had je m'n tip over Stephanie Lampe gezien? "Baby in een droomritme". Zou het echt even lezen, denk dat je er een hoop aan kunt hebben! :)
     
  2. Tara84

    Tara84 Fanatiek lid

    10 apr 2011
    3.878
    0
    36
    Ja, misschien is dit niet de beste periode. Maar ik heb het ook al eerder geprobeerd, maar toen niet de kracht gehad om het echt door te zetten. Hij viel altijd in mijn armen in slaap in ons bed en dan legde ik hem over. De laatste weken kan dit niet meer, want dan wordt hij wakker bij het overleggen. Gevolg is dat ik ieder slaapje bij hem blijf liggen, omdat ik hem niet meer alleen kan laten, want dan valt hij uit bed. Hij moet gewoon echt in zijn eigen bedje slapen. En erbij blijven werkt dus ook niet.
     
  3. Tara84

    Tara84 Fanatiek lid

    10 apr 2011
    3.878
    0
    36
    Ga ik doen, dank je. Ik ben alleen bang dat niks helpt bij hem... Zoals je ziet heb ik de moed een beetje opgegeven. Ben gewoon even helemaal op nu.
    Nu al twintig minuten aan het huilen. Erbij zitten heeft geen zin, alleen oppakken. Moet ik hem nu toch maar oppakken?
     
  4. Tara84

    Tara84 Fanatiek lid

    10 apr 2011
    3.878
    0
    36
    Het begint wat minder hysterisch te worden... pfff, wat is dit moeilijk zeg.
     
  5. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.246
    4.479
    113
    Is er geen mogelijkheid om zijn bedje (of een campingbedje) naast je bed te zetten? Lijkt mij een mooie eerste stap, wel uit je armen (en voor jou de mogelijkheid om op te staan) maar toch nog dicht bij mama.

    Hier 2 heel verschillende kindjes gehad hierin.

    Zoonlief huilde standaard 15 minuten voordat hij in slaap viel (gewoon huilen niet hysterisch). Daar hoefde ik dan niet bij op de kamer te komen want dan werd hij weer geprikkeld en begon alles weer van te voren af aan.

    Dochter viel alleen maar in slaap in mijn armen tijdens de voeding (fv). Rond de 9 maanden vond ik het welletjes (ze was simpelweg te zwaar voor me) en deed ik de eerste helft van de fles in mijn armen , dan legde ik haar in bed en dan kreeg ze de rest van de melk. Heel langzaam bouwde ik dit af, steeds wat minder van de fles in mijn armen totdat we zover waren dat ik haar in bed kon leggen en ze daar haar flesje leegdronk. Dan kreeg ik het flesje van haar terug en kon ik weglopen.

    En toen was zo rond de 1.5 en zei ze in eens dat ze net als haar grote broer beneden drinken en lekkers wilde en dan pas naar bed en sindsdien gaat het zo.

    Ik zelf ben echt van stapje voor stapje. Gewoon 1 klein stapje nemen en als dat stapje routine is geworden het volgende
     
  6. Tara84

    Tara84 Fanatiek lid

    10 apr 2011
    3.878
    0
    36
    We hebben het bedje tot twee weken geleden op onze kamer gehad, maar ook daar viel hij niet in slaap. Dan moest ik nog met hem op ons bed gaan liggen en hem daarna overleggen. En dat lukt nu dus al een tijdje niet meer omdat hij dan wakker wordt tijdens het overleggen. En dan kan ik weer opnieuw beginnen. Ik ben dan zo een uur bezig voordat ik hem slapend in zijn bedje heb.
     
  7. Tara84

    Tara84 Fanatiek lid

    10 apr 2011
    3.878
    0
    36
    Hij huilt nu een half uur, wel wat minder hard. Ik voel me echt zo rot. Als hij dadelijk slaapt is hij natuurlijk helemaal niet fijn in slaap gevallen, maar gewoon van uitputting en verdriet...
     
  8. Nescio

    Nescio Niet meer actief

    Het lijkt me ook heel heftig :( Hopelijk is het echt een periode en zal hij spoedig lekker rustig inslapen.

    Heeft hij een speentje met een tutdoekje of knuffeltje eraan vast? Dat heeft hier enorm geholpen bij het zelf inslapen en weer doorslapen. Dat tutdoekje heeft ook mijn geur omdat ik er tijdens mijn zwangerschap altijd mee geslapen heb.
     
  9. Justy

    Justy Fanatiek lid

    12 jul 2011
    3.548
    0
    0
    Ik snap helemaal je denkwijze!!! T is zoooo rot. De enkele keren dat t bij ons gebeurde heb ik me ook zooo rot gevoeld. Maar als het nu minder wordt zou ik het toch nog even doorzetten. Je hebt immers alle andere manieren geprobeerd en die werken niet. Voel je niet schuldig. Je doet zo goed je best. Je moet toch iets....

    Sterkte!
     
  10. Kara

    Kara Fanatiek lid

    2 dec 2010
    3.037
    15
    38
    Randstad
    In een eerder topic van je (weet even niet meer waarover) had ik al eens gereageerd hoezeer ik mezelf en mijn dochter in jouw verhaal herkende. Dus allereerst even een hart onder de riem!! En nu herken ik weer veel: in slaap vallen gaat zelden rustig en gepaard met veel huilen in haar bedje en heel veel geduld en tig keer heen en weer lopen. Laten huilen wil ik niet hoewel het inderdaad uit wanhoop wel een overweging wordt. Reden dat ik het tot nog toe niet heb doorgezet is dat ik dan ook niet de garantie heb dat ze met drie dagen wel doorslaapt, en dat is het me niet waard. Maar zo doorgaan kan ook niet. Vandaar dat we vorige week zijn begonnen met een slaaptraining-achtig-iets.

    Op aanraden van moeders hier (Rozemarijke!) heb ik het boek van stephanie lampe aangeschaft. En hier hebben we echt wel wat aan gehad! De informatie over slapen is nuttig en ze geeft een houvast. Wij zijn zelf slecht in structuur en willen en kunnen niet zo goed volgens de klok leven, dus we proberen de adviezen een beetje werkbaar te maken. Wat hier het probleem lijkt te zijn: verkeerde slaapassociaties (krijsen bij in bed leggen herinnert aan niet bij mama slapen, alleen liggen?), bv vaak voor het slapen gaan waardoor ze het nu nodig heeft om in slaap te komen.

    Wat we sinds deze week doen is iets waarvan we niet hadden verwacht dat het ook een positieve invloed zou hebben op het slapen s avonds, maar dit heeft het dus wel gehad (zat pas volgende week in de planning om aan te pakken ;)):
    we zijn begonnen om overdag meer structuur aan te brengen, zonder de klok precies aan te houden. S ochtends op tijd wakker maken, dag beginnen en opstaan. Volgens lampe zou het ochtendslaapje om tien uur zijn. Voorheen reageerden we later (te laat) op slaapsignalen. Nu starten we het slaapritueel (verschonen, slaapzakje aan) bij de eerste gaap/oogjes wrijven. En wat blijkt? Madame hier valt rond de klok van tien met max tien sec huilen zelf in slaap. Vaak is even in de kamer blijven voldoende. Wanneer ze wakker wordt weer aankleden en voeding (ofwel borst ofwel iets anders). Dit herhaalt zich s middags nog een keer.
    Het mooie is dat slapen s avonds hier sindsdien een stuk beter gaat! S avonds reageren we ook tijdig op de slaapsignalen en ze slaapt nu veel makkelijker in. Als ze wel huilt troosten we haar, want het lange huilen in haar bedje lijkt de negatieve associatie te versterken.

    Ze wordt s nachts nog wel 2/3 keer wakker voor voeding. Voorheen had ze ook s nachts een uur dat ze wakker was en niet wilde slapen en wij dus wanhopig met een krijsend kind (kan ze hier ook zo hard doen!) tussen ons in lagen. Slaap kwam pas een uur later weer bij haar wat ik ook beter begrijp door lampe. Nu heeft ze de voedingen nog wel nodig (misschien gewenning, dat zou goed kunnen), maar slaapt ze daarna meestal verder. En op deze manier is het wel goed vol te houden.

    Ik weet niet of je er overdag iets te behalen valt maar voor ons was dat de helpende factor juist voor de avond en nacht!
    Het is een heel verhaal geworden, maar wilde het kwijt omdat ik je gevoel zo herken en dit hier echt hielp.
     
  11. Tara84

    Tara84 Fanatiek lid

    10 apr 2011
    3.878
    0
    36
    Nou dames, ik kon het niet meer aan. Na 40 minuten naar hem toegegaan en hij stond rechtop in bed te huilen, zo ontzettend zielig. Ik pakte hem op en hij viel meteen in mijn armen in slaap en ik kon hem zo terugleggen in zijn bedje. Hij was natuurlijk helemaal uitgeput:(
    Oh, en een speentje met doekje heeft hij, maar als hij huilt, wil hij hem niet. Dan wordt hij alleen maar boos als ik hem zijn speentje wil geven. Nu ik hem opgepakt had, pakt hij meteen zijn speentje en viel in slaap.
     
  12. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.246
    4.479
    113
    tja dan heb je niet veel keuze meer dan door te gaan.

    Wat hier wel hielp is ze uitleggen dat ze rustig kunnen gaan slapen omdat mama gewoon in huis is en dat mama en papa ze nooit alleen zouden laten in huis. Dat de slaapkamer er is om er te slapen. hihihi tegelijk gepost.

    Hmmm moeilijk hoor want als ik dit zo lees heeft hij jouw armen echt nodig om de rust te krijgen om te slapen.
     
  13. Tara84

    Tara84 Fanatiek lid

    10 apr 2011
    3.878
    0
    36
    Wat fijn om te lezen, het is echt een opluchting dat andere moeders mijn verhaal herkennen. Ik ben zo bang dat ik er zelf schuldig aan ben geweest omdat ik er altijd direct voor hem ben geweest. Maar ergens weet ik ook dat het bij hem past.
    Ik zal het boek gaan lezen, ik hoop dat ik daar ook tips uit kan halen. Alleen de dingen die jij beschrijft doe ik eigenlijk al. We hebben hier best een strak schema voor de slaapjes overdag. Ik leg hem ook bij de eerste signalen op bed (mijn vader deed dat deze week niet tijdens het oppassen, hij wachtte totdat hij echt heel erg moe was, en toen sliep hij dus direct... ) Mijn zoontje slaapt ook om 10 uur 's ochtends en rond half 3 in de middag. Beide slaapjes zijn meestal maar drie kwartier, ook erg kort vind ik. 's nachts slaapt hij bij ons in bed. Hij komt ook nog een paar keer voor een voeding en ik heb de energie niet om hem dan tussendoor terug te leggen in zijn bedje en weer de strijd aan te gaan. Ik weet niet of dat verstandig is waarschijnlijk niet, maar zo krijg ik zelf tenminste nog wat slaap.
    De negatieve associatie met zijn bedje herken ik heel erg. Voorheen ging hij pas huilen als ik wegging uit de kamer, nu huilt hij al zodra hij merkt dat hij het bedje in gaat.
     
  14. mavi derya

    mavi derya Fanatiek lid

    4 dec 2011
    3.414
    0
    36
    Vrouw
    zuid holland
    Mijn zoon is iets ouder als die van jou en kon tot 1.5 maand geleden ook niet zelf in slaap vallen.. hij viel altijd op schoot in slaap en dan legde ik hem over.. maar de laatste tijd lukte dat niet omdat hij dan wakker werd en dan moest hij weer op schoot..

    Nadat ik 4 dagen zittend in mijn bed met hem opschoot had geslapen dacht ik het kan zo niet langer..
    Een vrouw van een collega van mijn man is verpleegkundige bij het cb. Ik heb haar gebeld en het probleem uitgelegd..

    En nadat ik met haar gesproken heb ben ik ook voor de "harde aanpak" gegaan...

    Als ik bij hem op de kamer blijf of af en toe even een aai over zijn bol geef dan wordt hij alleen maar super boos en raakt hij nog meer overstuur..
    De eerste avond heeft hij ruim een half uur gehuild.. de tweede en derde avond ook maar iets minder hysterisch.. Daarna huilde hij 10 minuten en ging het goed.. ook overdag gaat het nu super goed.. soms huilt hij nog wel even maar rustig en maar een paar minuten..
    Ik heb wel gemerkt dat als hij te moe is dat het dan ook niet lukt en dat hij dan elke keer wakker wordt..

    Ik weet dat het heel moeilijk is.. maar ik ging vaak wat doen.. en niet wachten tot hij stil is.. dus ik ging strijken of de afwas doen oid..

    Succes!
     
  15. Tara84

    Tara84 Fanatiek lid

    10 apr 2011
    3.878
    0
    36
    Wat fijn dat het bij jou heeft gewerkt, dat geeft toch weer moed. Ergens wil ik ook gewoon doorzetten nu, maar 40 minuten huilen is echt te lang, ik kon het niet meer aan.
    Wat jij beschrijft herken ik zo goed. Alleen maar in mijn armen willen slapen en niet meer over kunnen leggen omdat hij dan wakker wordt. Het breekt me gewoon zo op. Ik wil het niet meer.
     
  16. Kara

    Kara Fanatiek lid

    2 dec 2010
    3.037
    15
    38
    Randstad
    Korte slaapjes, dat was het eerdere topic van herkenning :)

    Overdag gaat het dus redelijk goed als ik je zo hoor. Misschien is de verlatingsangst wel van grotere invloed nu dan. Onze dochter sliep tot voor kort ook bij ons in bed maar vanwege te hoog bed kan ze er nu zelf uitvallen, vandaar de noodgedwongen overstap naar ledikantje. Maar heel herkenbaar over het terug zouden moeten leggen, maar kiezen voor slaap voor allebei. Dat is toch ook de logische keuze want het werkt op dat moment en de onzekerheid en wanhoop s nachts ervaar ik als vele malen erger dan overdag!
    Dat schuldgevoel herken ik ook. Maar dan denk ik ook: ja, misschien is het wel mijn schuld en had ik haar eerder meer moeten laten huilen of alleen laten slapen. Nou en? Zolang het goed ging had ik al die mooie warme en knusse momenten echt niet willen missen. Misschien dat het daardoor nu moeilijker is maar ik weiger (lekker sterk uitgedrukt!) te handelen in het belang wat later mogelijk niet goed zal gaan (niet te lang bij mama in bed omdat ze zelfstandig moet leren slapen bijv). Ik geniet liever van het moment zelf met een beetje werk,spijt,schuld achteraf. Je kan je toch niet schuldig maken aan het feit dat je er zo goed mogelijk voor je kind wil zijn?

    Hopelijk heb je ook wat aan dat boek van lampe. Daarin legt ze duidelijk uit over de slaapassociatie. Ik laat mijn dochter bijv bewust overdag ook even in haar bedje spelen zodat die negatieve associatie wordt doorbroken. En als ze huilt haar weghalen uit de situatie. En dus toegeven aan je troostinstinct!
    Als je zoontje overdag ergens anders slaapt, slaapt hij dan ook zo kort?
     
  17. Tara84

    Tara84 Fanatiek lid

    10 apr 2011
    3.878
    0
    36
    Je hebt helemaal gelijk, ik heb ook enorm genoten van het samen zijn. Ook nu nog, als ik 's nachts wakker wordt en dat kleine mannetje naast me zie liggen dan smelt ik echt:)
    Over die slaapassociatie zou ik wel meer willen lezen. Goed idee om hem ook eens overdag in zijn bedje te laten spelen. En jij zegt dus wel troosten.... Ik ben zo aan het twijfelen. Als ik de garantie heb dat hij na een paar keer laten huilen, zelf in slaap gaat vallen, dan wil ik het wel proberen. Maar die garantie heb ik helaas niet.
     
  18. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Wat ik hier met onze jongste aan het doen ben, is zorgen voor nieuwe slaapassociaties. Ze heeft tot nu toe altijd alleen maar bij mij op de arm in slaap kunnen vallen, (of bij papa, oma, enz). Heeft nogal wat gezondheidsklachten, wat het niet gemakkelijker maakt helaas.

    Ik doe het nu even stap voor stap, hebben net weer een enorme onrustige week achter de rug, omdat ze niet tegen vlees blijkt te kunnen nog. Van het weekend dus direct gestopt met vlees, toen ik me bedacht dat de onrust zeer waarschijnlijk daarvan kwam, en inmiddels wordt het weer rustiger, (vanavond de eerste avond dat ze langer dan 3 uur achter elkaar slaapt, nadat ze de nacht in is gegaan!).
    Ik heb 1 slaaptut uitgekozen als vaste slaaptut, (en daar een reserve direct ook maar van gehaald), en daarmee ben ik nu elk slaapje in de weer. Verder krijgt ze geen fles meer tijdens het slaapritueel, en als ze wel honger heeft vlak voor ze gaat slapen, krijgt ze de fles beneden, of (als het daar te druk is), koppel ik het drinken en het slapen gaan wel even los van elkaar.
    Verder zing ik nu een slaapliedje tijdens het wiegen.

    Ik merk nu al dat ze van de tut en het liedje al rustiger wordt, en ga er dus van uit dat ik straks via eerst enkel op de arm liggen en zingen, kan gaan naar steeds sneller terugleggen en dan naar in bed en er even bij blijven met liedje zingen, enz enz.
    Hier dus een lange-termijn-planning, juist omdat ze eigenlijk nog nooit zelf in slaap heeft kunnen vallen, (nouja, incidenteel). Juist ook omdat ze 9 maanden is en we net uit een heftige verlatingsangstperiode ook komen, wil ik geen harde methode toepassen.

    Het is niet helemaal wat Lampe beschrijft, maar wel in hoofdlijnen de methode die zij aangeeft: positieve slaapassociaties opbouwen die haar helpen om in slaap te komen. Als ze goed in haar vel zit, merken we al dat het werkt: af en toe valt ze nu 's nachts zelf in slaap als ze wakker wordt, en dan heeft ze altijd haar slaaptut naar zich toe gehaald :) Die helpt 'r dus om weer in slaap te komen :)
     
  19. Tara84

    Tara84 Fanatiek lid

    10 apr 2011
    3.878
    0
    36
    Oh, en mijn zoontje slaapt overdag vrijwel nooit ergens anders (door zijn slaapgedrag voel ik me ook gebonden aan huis), maar die enkele keer dat hij bij mijn ouders of schoonouders slaapt, zijn dat inderdaad ook korte slaapjes. Soms zit er ineens een uitschieter bij van 1,5 uur, maar meestal zo'n 30 tot 45 minuten.
     
  20. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    @Kara: wat fijn dat het werkt bij jullie ook!
     

Deel Deze Pagina