Ik denk dat er wel over is nagedacht. Vroeger vonden mijn ouders het ook maar raar dat we sowieso met een rekenmachientje mochten werken op school En zoals ik al zei, ik ben geen hoofdrekenwonder, maar ik haalde 9's op de universiteit voor wiskunde. Ik heb daar nooit veel last van gehad. Dus ik geloof ergens wel dat je zonder kunt.
Ik weet dat IQ een norm is en die kan op verschillende plaatsen iets anders betekenen. Maar de Nederlanders is in de afgelopen 30 niet of nauwelijks slimmer geworden. Wel over de afgelopen eeuwen, evolutie noemen we dat. We zijn ook langer en vooral dikker geworden... Een hoog IQ lijkt op dit moment een soort status symbool terwijl de afwijking tov het gemiddelde net zo vervelend kan zijn als een laag IQ... Gemiddeld of even daarboven is wel zo makkelijk....daar is een groot deel van de wereld op ingesteld. Terug naar de kleuters en de CITO....
Toch moeten ze de tafels nog wel leren..... had er toevallig laatst met dochterlief een discussie over. Die merkte op dat ik niet hoefde na te denken over de sommen die ze bedacht. Dochterlief heeft een hekel aan herhaling dus meteen maar uitgelegd dat dat komt doordat ik die sommetjes al zo vaak gedaan heb dat ik ze uit m'n hoofd weet. En dat zij dat op school ook moet gaan doen. (Ze heeft, net als haar moeder, een hekel aan herhaling... Beter vast laten wennen aan het idee dat je toch bepaalde dingen zult moeten doen.. Saai of niet saai. ) Overigens wel blij dt ze het bij mij er wel in hebben gekregen dat hoofdrekenen... Gebruik het toch regelmatig. Ondanks dat elke telefoon inmiddels een rekenmachine heeft.. Scheelt het toch wel als je die niet steeds hoeft te pakken maar gewoon vrijwel meteen kunt zeggen.
Heel toevallig heb ik vandaag onze oudste zoon bij groep 3 af mogen leveren en daar hingen de tafels van 1 t/m 10 aan de muur. Naast het alfabet. Dus dan ga ik er een beetje van uit dat ze die nog gewoon leren. Ik zal zo eens vragen aan de juf als ik hem ophaal. Wat betreft leeftijd, in augustus als hij officieel naar groep 3 gaat, is hij 5 jaar en 10 maanden. Maar hij is een van de langste jongens uit de klas, en heeft een heel leuk vrienden groepje van circa 5 jongens. Hij is mondig genoeg, en ik maak mij er gelukkig totaal niet druk om. Maar ik begrijp dat als je kind wat kleiner is, en sneller onder de indruk, dat het heel erg jong is. Zou ik ook hebben! Van de 24 kinderen zitten er trouwens maar 7 jongens in de klas hahahaha. Dat wordt nog wat
Sprak vandaag onze LIO... Die bleek vorig jaar ook stad gelopen te hebben maar dan in groep 3. Volgens haar gaat groep 3 vooral om alles aanleren... En gaan ze in groep 4 er pas echt heel fanatiek mee bezig om alles te automatiseren. Hier morgen wendag in groep 3 trouwens. Ben benieuwd wat je zoon er van vond
Ze leren ze ook nog wel, maar ze hoeven ze niet uit hun hoofd te kennen. En dat heeft dus als resultaat dat mijn stiefzoon en - dochter van 10 en 12 nauwelijks uit hun hoofd kunnen rekenen en desondanks in hun klas bij de top in rekenen horen.... (en het is echt geen domme klas ofzo ).
Wat jammer zeg. Die van ons zegt de tafel van 3 al zonder problemen op. Erg jammer dat ze geen 'gebruik' van het leervermogen maken.
Bij mijn oudste op school moeten ze echt nog wel hoofdrekenen. Ze beginnen in de kleuterklas en middenbouw met hulpmiddelen (telraam, Vermenigvuldigingsbordje, kralenbord etc). Door die oefeningen vaak te doen kunnen ze het uiteindelijk ook wel uit hun hoofd. Grote broertje van een vriendje komt vaak langs met oefeningen. Die zit in groep 4/5 en was vorige week bezig met de tafel van 7 en 8.
Hier wel hoor! In groep 4 krijgen ze een tafeldiploma en moeten ze in groep 4 & 5 de tafels leren en uit hun hoofd opzeggen bij de juf. Mijn zoon zit eind groep 3 maar wilde ook al een tafeldiploma en heeft inmiddels 4 tafels gedaan. Hartstikke trots is hij dan! Maar hij is ook écht goed in (hoofd) rekenen.
Hmm maar juist voor je tafeldiploma hoef je niet goed te zijn in rekenen... Maar moet je het gewoon weten Overigens.. Bij ons ook tafeldiplomas in groep 4. Enneh.. Sowieso goed van je zoon dat hij dat zelf aangeeft en ook daadwerkelijk doet bovendien.
Op dit moment rekent hij er nog bij. Hij zegt bijv: Ik weet dat 10x5 = 50. Als ik wil weten hoeveel 7 x 5 is dan trek ik 3 x 5 = 15 van die 50 af. Ik reken het goed
Ik ook.. Maar als het goed is ga je bij het tafeldiploma dus zo snel dat hij geen tijd heeft om dat te doen Verder is het wel hartstikke knap natuurlijk. Doet niks af aan het feit dat hij het goed kan
Hebben jullie kindjes in groep 1, de toets allemaal samen met de juf gedaan of komt het ook voor dat de toets op de computer is gemaakt?
Hier in groep 0, op de computer. De juf zat er wel bij, maar ze hebben een koptelefoon op, dus de juf doet verder niets. Tafeldiploma, heb ik volgens mij nooit gehad. Moesten wel veel sommen maken, totdat je t foutloos deed geloof ik. Zal op t zelfde neerkomen. Maar niet een op een met de juf tafels opzeggen ofzo. Dat klinkt wel heel ouderwets (en nutteloos)!
Hier sinds dit jaar op de computer. @arivenol: eh dat is eigenlijk heel nuttig. Automatiseren noemen ze dat. Zodat je zonder na te denken het juiste antwoord kan geven.
Ik ben het hier niet helemaal mee eens. Het heeft toch ook wel met inzicht en automatiseren te maken. Natuurlijk kun je het uit je hoofd leren maar als je niet ziet hoe het werkt blijft het niet voor altijd hangen. Je moet ook echt inzicht hebben om het te kunnen gebruiken. Hier is groep 4 de klas waar de tafels behandeld worden. Onze dochter heeft net haar tafeldiploma gehaald
@twinklestar: dat je moet kunnen rekenen veranderd weinig aan het feit dat de enige voorwaarde voor een tafeldiploma is dat je het zo ongeveer gedachtenloos moet kunnen opdreunen. Dat betekent verder niet dat je nooit inzicht hoeft te verkrijgen in hoe je daadwerkelijk rekent. Alleen je tafeldiploma is gewoon opdreunen.
Ik bedoel dat ik tafels opzeggen in een rijtje voor de juf nutteloos vindt. Tafels leren is wat anders. Dus heel veel sommen maken met tafels. Dat is veel praktischer en weet je de antwoorden ook door elkaar. Anders ken je ze alleen maar in het geleerde rijtje (en moet je voor 8x7 eerst het hele rijtje opzeggen van 1x7=7, 2x7=14,... ohja, 8x7=56 enz) Zo heb ik bij bepaalde franse woorden nog dat ik me herinner waar in het boek dat woord stond bij woordjes leren, welke woorden er boven en onder stonden. Maar wat was ook alweer de vertaling van dat specifieke woord..? hmm Goed, nutteloos is een groot woord, maar ik vind het een overbodige (ouderwetse en ook wat zielige) manier om het uit te vragen. Zo dan?!