Ons dochtertje eet al best aardig, de ene keer beter dan de andere keer, maar als ze genoeg heeft, gaat ze haar eten op de grond gooien. Daarnaast eet ze altijd met haar handen en soms zit het eten achter haar oren en in haar haar en zit de hele stoel onder. Kun je een kindje van 11-12 maanden al leren netjes te eten? En moeten we ook niet beginnen met bestek? Of juist gewoon nog lekker even 'aan laten klooien'? Hoe doen jullie dat?
Lekker 'aan laten klooien' Hier probeert ie het nu wel steeds vaker met bestek maar daar moeten we nog bij helpen en dat mag niet altijd ...eet dus nog vaak met de handjes. Gaat ie gooien met eten zet ik, na een waarschuwing, z'n bordje even weg. Het bord ook niet te vol scheppen, valt er minder te gooien
Lekker laten aanklooien. Ze ontwikkelen nu een relatie met eten, en hoe fijner die is, hoe minder problemen straks (denk ik). Ze snappen ook nog niets van 'netjes' eten of waar dat voor dient. Eten is niet alleen eten in je mond stoppen, het is ook likken, erin knijpen, op andere manieren ontdekken... Ik geef haar nu weleens de lepel in haar hand en ze probeert soms 'schepbewegingen' te maken, en een enkele keer lukt het de lepel zelf in haar mond te stoppen als ik opgeschept heb, maar een naam mag dat nog niet hebben. Dus hier eet ze meestal met de handen, en ja, natuurlijk zit alles dan onder . Soms wil ze ook dat wij haar helpen. Hier heeft ze bij gooien gewoon genoeg gehad.
Gewoon lekker laten aanrommelen met dat eten, dan leert ze het vanzelf wel Mijn zoon gaat op een gegeven moment ook wel eens eten op de grond gooien, maar dan haal ik even het bordje weg, hij weet namelijk dat een van de katten graag meesmikkelt Zelf eten met een vork of lepel probeert hij ook, maar lukt nog niet zo goed, en dan doen we dat gewoon samen. Al wil hij soms absoluut niet geholpen worden dus wordt het wel een smeerboel
11 maanden vind ik nog wat jong voor bestek, op die leeftijd is het juist goed om nog lekker te ontdekken met je handen. Maar met eten op de grond gooien hebben we heel snel korte metten gemaakt. Dat wil ik niet hebben! Telkens als ze wat op de grond gooide legde ik het terug op de kinderstoel met de mededeling dat ze het aan mij mocht geven als ze het niet meer wilde. Had ze binnen 2 maaltijden door en sinsdien nooit meer (expres) eten op de grond gegooid.
onze kleine eter van bijna 9 maanden maakt er ook graag een boeltje van, maar ze vindt het ontzettend leuk om met haar eigen bestekje te eten. niet omdat het moet van ons (ik ben voorbereid op drie jaar lang tripp trapps poetsen ), maar ze geeft ons het vorkje, prikken we er wat op en dan propt ze het enthousiast zelf in haar mond. met het lepeltje gaat het vaak mis omdat ze dit vaak in de weg naar haar mond nog omdraait en er dan niets meer op zit wij hebben dit bestek: Bestek - Difrax en werkt hier dus erg goed! we geven haar dit niet altijd bij het eten, maar wel een keer per dag om lekker mee te spelen.
Ah, bedankt allemaal. Nog lekker laten klooien dus. Mijn moeder begon een paar maanden geleden al met 'wanneer gaat ze met bestek leren eten?' dus ik voelde me al een slechte moeder dat we daar nog niet eens aan dachten. MMarianne, wij leggen het eten meestal gewoon op het plateau van de kinderstoel, en dan inderdaad niet te veel stukjes tegelijk. Want als we het op een bordje leggen, is dat het eerste dat door de lucht vliegt. Fafa, wow, hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Hoe oud was jullie dochtertje toen het lukte het op de grond gooien af te leren? Nu zeggen we wel eens streng 'Nee F.! Niet op de grond gooien, lekker in het mondje doen!' en dan kijkt ze ons met die lieve oogjes even vragend aan, nog steeds met haar handje met eten boven de grond en een paar seconden later laat ze het alsnog op de grond vallen. We moeten dan altijd moeite doen om onze lach in te houden. Shakes, vanaf het moment dat ons dochtertje vast voedsel ging eten, dus vanaf 6 maanden, hebben wij haar met haar handjes laten eten.
Hier eet hij al vanaf 6 maanden met zijn handen en dat gaat steeds beter. In het begin zat alles op de grond, in zijn haren en tussen de kussens van zijn stoel. Altijd dweilen na het eten. Ik heb meerdere malen flink moeten zuchten, maar ja dat was ik weer vergeten als hij lekker aan het smikkelen was Hier eet hij uit een slab met een opvangbakje. Hij heeft nu alleen ontdekt dat hij de slab kan optillen en al het eten er uit kan kieperen.. Hier gooit hij eten op de grond als hij geen zin in eten heeft of genoeg heeft gehad. Ik probeer nu dan gelijk het eten weg te halen. Ik vind dat op de grond gooien vervelend. Alles zit onder (kasten/bank/stoelen). Soms vind ik dagen later dan nog etensresten. Hier ook familie die het maar raar vindt zoals hij eet. Dat vind ik wel lastig. Ik wil het op onze manier doen en ik zie dat hij elke dag bij leert maar andere hebben er zo'n oordeel over
7nov12, verwacht je familie dan dat je hem tot 3 jaar nog voert? Of moet hij plots van altijd gevoerd worden keurig met mes en vork kunnen eten? Soms heb ik het idee dat oudere generaties vergeten zijn hoe het was met hun kinderen.
Hier ook vanaf 6 maanden met de handen.... Denk dat ze vanaf 1,5 jaar zelf steeds meer met bestek is gaan eten maar dan nog wel het merendeel met de handen. Nu eet ze bepaalde dingen nog steeds met de handen als het met een vork of lepel niet snel genoeg gaat! Gooien/ spelen was hier ook bord weg. We hadden haar op een gegeven moment al snel geleerd dat ze het dan beter aan papa of mama kon geven ipv op de grond te gooien. Niet dat het dan altijd goed ging, maar toch... De hond was er overigens wel blij mee, dat gooien Geef het dus nog even de tijd!
Hier ook nog steeds handen... wel altijd een lepel erbij, en daarmee probeert hij dan met de verkeerde kant te scheppen... er blijft steeds meer op de tafel... tot groot verdriet van de katten... buiten kunnen we hem moeilijker aanschuiven dus krijgt de grond een gedeelte.. maar daar zijn de musjes heel blij mee... Vaak als hij gaat gooien zit er ergens een frustratie.. dan zie je dat hij probeert te scheppen en als het niet gaat wordt hij pissig... Wel een goede tip van het bord niet te vol scheppen... hij wil soms wel eens gaan sturen met het bord.... wij zetten het bord dan weg en later gaat het weer... maar minder vol moet ook kunnen...
Ok, dochter is 9 maand en wordt gewoon gevoerd. Ik heb er eigenlijk nooit aan gedacht haar zelf te laten eten. Misschien toch maar eens doen dan.
Dat gaan we dan ook maar eens doen, bord (niet te vol) weghalen als ze gaat gooien... Shakes, dat wordt alleen wel erg kliederen met gepureerd voedsel. Dus als je je dochtertje zelf laat eten, dan beter stukken zoals krieltjes, worteltjes, stukken banaan (bahbah bij ons), en dat mogen best grote stukken zijn, anders kan ze het minder goed vasthouden natuurlijk.
Tja vraag ik me ook af. Maar goed ik ben ook groot geworden in de tijd van sinaasappel met liga met 3 maanden. Kan ik me nu ook niet voorstellen Ik heb op film staan dat ik ongeveer een jaar ben, in de kinderstoel zit en mijn moeder de stukjes brood in mijn mond doet. Maar ja me moeder kon zelf niet eten en ik werd steeds ongeduldig haha. Me zwager zei van het weekend: 'wij gaven gewoon zelf altijd de stukjes, dan wordt het ook niet zo'n troep'. Ik zei maar niks, ze zullen moeten accepteren dat wij het gewoon lekker anders doen
Het hangt ook best wel van het kindje af. Mijn jongste dochter zat met 11 maanden al met een lepeltje te eten. Dat was natuurlijk reuze interessant. Knoeien...bweuh nee hoor getver (net haar vader, hysterie als er iets op de grond valt pfff) Oudste dochter en nu zoon bleven nog lang lekker knoeien..ach ja, het gaat allemaal weer voorbij!
hier gaat brood eten helemaal zelf en warm eten doen we met een lepel. af en toe probeert hij het zelf, maar met het lepeltje wat daarvoor handig is wil hij het niet..... komt vanzelf!