Vraag naar Helpende (IG) is er genoeg.. Helaas geen vraag naar woonbegeleiders/persoonlijk begeleiders, tenminste geen vaste uren. Alleen oproep..
Verschilt denk ik per organisatie, bij ons heb je een huish.begeleider, die dus alleen huishoudelijke taken doet. Daarboven de assistent begeleider. Die begeleidt cliënten en assisteert evt de (pers)begeleider met plannen schrijven e.d. De (pers)begeleider begeleidt dus cliënten, schrijft plannen, vraagt indicaties aan, onderhoudt contacten en doet andere regelzaken. En daarboven staan nog weer de trajectcoordinator en eerst verantwoordelijk begeleider en zij doen bijv intakegesprekken, werving van cliënten, vergaderingen leiden/organiseren, team coachen etc. En ja, er is zeker weinig werk in deze sector, naar verwachting neemt dit ook niet toe aangezien de regering toe wil werken naar meer mantelzorg en zelfstandigheid. Dus een onzekere toekomst binnen de woonzorg.
Dank voor jullie reacties. Het lijkt me zo mooi, maar kan mijn vaste baan niet opgeven voor zoveel onzekerheid. Ik vind het toch raar dat alle sites aangeven dat er juist wel veel werk in is....
werk is er genoeg. Echter vaste uren en vaste contracten is op dit moment een 'no-go' voor veel organisaties. De gehele sector staat flinke transities te wachten en daarbij komen meteen de bezuinigingen... ook de plannen omtrent wonen en zorg scheiden maken t op dit moment en in de nabije toekomst een onzekere sector...
Helpende (IG) mag meer 'verpleegkundige' handelingen uitvoeren dan een woonbegeleider/persoonlijk begeleider. Ik mocht, na een interne cursus, alleen medicatie uitdelen. Een stoma verschonen etc was al een no go. Ik zou, als ik jou was, op dit moment niet mijn vaste baan opzeggen om dit risico te nemen..
Hier is er opzich wel werk, geen vaste contracten, maar ook geen nul uren contracten. Dus een tijdelijke baan van bijv. 24 uur. In 2014 heb je (in friesland iig) meer kans op vaste banen in de gehandicaptenzorg.. Maar je opleiding duurt toch ook 2 á 3 jaar dus wie weet is er dan wel meer werk te vinden. Ik heb trouwens MBO niveau 4, en kan gewoon als persoonlijk begeleider aan de slag, HBO hoeft écht niet hoor
Zonder je motivatie de grond in te boren, de kans dat je via Scheidegger etc aan een baan of zelfs een stageplek komt is zeer klein. Op dit moment kijken ze ook naar de ervaring die je hebt. En die heb je gewoonweg niet. Doordat ze zo hard roepen dat ze wel mensen zoeken in de zorg, gaat het juist zo slecht. Iedereen wil werken in de zorg lijkt het wel. Als ik zie hoeveel reacties wij krijgen op een vacature. Als ik jou was zou ik je vaste administratieve baan aanhouden en wachten tot de economie weer een beetje aantrekt.
Ik heb MBO niveau 3 en werk in de gehandicaptenzorg als clientbegeleidster. Met niveau 3 kun je bij ons goed aan de bak komen,er zijn alleen weinig doorgroeimogelijkheden..
Het was ook mijn bedoeling om deze opleiding naast minn huidige baan te gaan doen. Maar reguliere opleidingen werken met minimaal 20 uur stage. Ncoi en Scheidegger mag met 1 a 2 dagen per week, als je aan het eind maar 960 uur heb gewerkt. Maar de instellingen werken weer niet met ncoi. Schiet dus niet op.
Volgens mij maakt de doelgroep ook uit. Wij (verzorgingshuis) hebben geen hbo'ers. In het begeleid zelfstandig wonen voor lvg waren wel hboërs
Mbo 4 is voldoende maar op dot moment is er natuurlijk veel keuze voor de werkgevers dus nemen ze snel iemand aan met hbo voor een mbo functie als ze de keus hebben. Ik zou SPH gaan doen als je de mogelijkheid hebt. Ook voor jezelf os hbo meer uitdaging dan een mbo opleiding
Maar dat niemand met ncoi en dat soort instellingen wilt werken zegt toch al genoeg? Dan zou ik niet via zo'n instelling een opleiding volgen. Daarbij moet je wel een risico durven nemen, je kan niet altijd op veilig spelen. Is het niet mogelijk om minder te gaan werken en via een gewone instelling je opleiding te volgen?
Ja het is een beetje dubbel. Aan de ene kant kan ik voor HBO gaan en mijn vaste baan opzeggen. Het is namelijk niet te combineren met een andere baan. Maar aan de andere kant, vind ik het ook doodeng. Als het straks echt geen werk in is, wat iedereen hier zegt, waar begin ik dan aan?
Oh en de reden waarom ze niet met NCOI willen werken, is omdat ze geen goed beeld hebben van wat het nou werkelijk inhoudt. Alle instellingen die ik gesproken heb, hebben het alleen maar over thuis studeren en weten niet dat je ook (net als hogescholen) wekelijks les hebt. Ik heb een hele uitleg gemaild naar een organisatie, ben heel benieuwd naar de reactie.
Bij div instellingen kan je werkend leren, bbl. Je krijgt dan gewoon salaris en de instelling waar je werkt betaalt je opleiding. Je hebt dan iig werk gedurende je opleiding, zo'n 4 jaar en miss is t tegen die tijd wel anders gesteld met de banen. Ikzelf heb spw4 gedaan, tegenwoordig mmz niveau 4. Ik werk nu als begeleider, maar dit is eigen keus. Ik heb eerst als persoonlijk begeleider gewerkt en dat kan prima met niveau 4. Wel hangt het van de instelling af of ze liever niveau 4 of 5 hebben voor een functie van persoonlijk begeleider.
Je kan ook een BBL-traject doen. Je gaat dan 1 dag naar school en werkt 32 uur. Zo ben je meestal binnen bij een instelling. Ik vind het lastig om je advies te geven of je MBO of HBO moet doen. Zelf heb ik SPW-4 (en een halve SPH) gedaan en heb me opgewerkt naar een HBO-functie. Bij mij in het team zijn er meer MBO-ers dan HBO-ers aan het werk (5 MBO-ers en 2 HBO-ers). MBO-functie heeft minder verantwoordelijkheden. HBO-functie is meer meedenken met visie en methodieken uitdenken. Ik heb voor verschillende instellingen gewerkt, maar had geen collega's die een thuisstudie hebben gedaan. Het lijkt mij ook niks voor iemand die met mensen gaat werken. Dat is toch niet iets wat je op papier leert, maar in de praktijk met mensen moet oefenen.