Hallo! Ik wist niet zo goed waar ik dit topic moest plaatsen, vandaar hier! Ik heb onze dochter vandaag ingeschreven op de peuterspeelzaal en terwijl ik daar naar buiten liep viel mij op dat ze aan taal bevordering doen voor ouders. Toen dacht ik wat goed! Ik woon namelijk in Rotterdam west en ik geloof dat in onze wijk ongeveer elke nationaliteit wel te vinden is. Maar terwijl ik daar aan dacht besefte ik mij ook dat onze dochter in een klas komt met kinderen die een taalachterstand hebben. Wat ik geen probleem vind, zelf ben ik een dyslect dus ook feitelijk soms een taalachterstand en dat ze aan de Nederlandse taal veel aandacht besteden. Alleen toen bedacht ik mij verder, kan dit van invloed zijn op kinderen die Nederlands vanuit huis mee krijgen? Natuurlijk doen ze aan taal bevordering, maar ik vroeg mij af of het een negatief effect kan hebben als je best wat kinderen om je heen hebt die geen goed Nederlands spreekt? Dit topic is overigens in totaal niet racistisch of wat dan ook bedoeld. Ik vroeg mij het gewoon af
Hmm ik weet het antwoord niet precies.. Maar mijn 5-jarige uit Rotterdam zuid klinkt meest van de tijd of ze uit Hilversum komt Wij hadden eerst een kdv met VVE.. Ter bevordering van de taal met name... Maar toen bleek dat er 3 peutertjes waren die gek waren op letters... Kregen ze alledrie 1x per week les met lettertjes. Dus wat dat etreft... Kan het ook best positief uitpakken. Daarna konden we kiezen uit een aantal basisscholen en konden kiezen uit een aantal scholen. Oa eentje waar veel kinderen in groep 1 binnen kwamen die nog geen Nederlands spraken. En eentje waar die kinderen dus geadviseerd werd eerst op de school ernaast in de schakelklas Nederlands te leren voordat ze welkom waren. Daar... Hebben we toch voor de laatste gekozen... Want wij hadden wel het idee als er een continue stroom kindertjes is die eerst nog Nederlands moeten leren... Slurpt dat alle aandacht weg van de leerkracht lijkt me. (Zeker als minstens de helft van de klas dat probleem heeft zegmaar)
Ik zou me er niet te druk om maken. Waarschijnlijk wordt er op school extra ingezet op de zogenaamde NT2 leerlingen (Nederlands als 2e taal), maar elke school heeft een curriculum waar ze zich aan moeten houden. Er zal wellicht wat extra ondersteuning zijn, maar dit kan ook buiten de klas of in groepen plaatsvinden. Je kunt het natuurlijk altijd even naar vragen op school, de leerkrachten of de directeur kan je dit haarfijn uitleggen.
Dochter gaat na de vakantie naar een peuterspeelzaal in een 'multiculturele' wijk. Zoon zat hier ook en wij hadden er alleen maar goede ervaringen mee. Het ene kindje pikt de Nederlandse taal sneller op als de andere (auto- of allochtoon maakt niet eens uit). Juist omdat ze veel met taal bezig zijn kan het in mijn ogen alleen maar een voordeel zijn. Foutloos Nl spreken ze op die leeftijd toch niet, en het ik vind het super dat ze er op een leuke, speelse manier zo mee bezig zijn
mijn ervaring is dat het geen verschil maakt voor de nederlandse kindjes wel is het zo dat de buitenlandse of minder goed sprekende meer aandacht krijgen hiervoor is ook niet erg bij onze zoon zat in groep 1 ook een meisje die bijna geen nederlands sprak eind van het schooljaar had ze een behoorlijke groei gemaakt in de taal mede door de nederlandse kindjes en de aandacht die erg voor gegeven werd dus nee maak je geen zorgen
Ik ben kleuterjuf op een school met veel NT2 kinderen. Wij hebben de methode ik en ko als taal- en rekenmethode. Daarnaast hebben we de kist Bas spreekt een woordje mee. De kinderen die extra begeleiding nodig hebben gaan met stagiaire extra oefenen hiermee. De methode Ik en Ko werkt in 3 taalstadia. De kinderen die NT2 zijn en moeilijk praten en kleine woordenschat hebben worden ingedeeld in niveau 1. Kinderen die goede woordenschat hebben en goede zinnen ed kunnen maken komen in niveau 3. De activiteiten zijn hetzelfde en alle kinderen doen deze activiteiten alleen anders aangeboden en uitgelegd. Dit allemaal ter bevordering van de taalontwikkeling. Het is niet zo dat jouw dochtertje ineens slechter Nederlands gaat spreken. Er wordt veel aandacht besteed aan woordenschat, gespreksvaardigheid enz. Wanneer jouw dochtertje ingedeeld wordt op het niveau waarin zij zit gaat ook zij goed vooruit. Dit is natuurlijk even een voorbeeld van bij mij op mijn werk. Maar zo werken veel methodes. Er is dus niets om je druk over te maken! Als je nog meer vragen hebt mag je PB-en!
Dank jullie dames! Ik besef mij dat ik gewoon nog erg weinig weet over onderwijs en hoe en wat Allemaal nog erg nieuw een eerste kindjes. En zoals jullie al zeiden bedenk ik mij ook dat het inderdaad niet slecht is dat er veel aandacht besteed word aan de taal. Ik vind het geloof ik ook allemaal wat spannend, ze is nog klein. Maar toch gaat ze zo hard! @Monique, is ko soms die gele pop? Die zag ik terug komen. Ze doen hier ook aan ukkie groepen, een soort van voorpeuterspeelzaal voor kinderen die niet naar de opvang gaan. Daar ben ik vandaag ook voor het eerste geweest omdat onze dochter het erg leuk vind met andere kindjes en niet naar de opvang gaat. En dat vond ze erg leuk! En daar zag ik de gele pop staan en die kwam veel terug in dingen. Ik wilde er nog naar vragen, maar de leidster had het even erg druk en dochter was moe.
Die gele pop heet bij de peuters Puk En bij de kleuters heet hij ineens Ko Hij ziet er ook wel anders uit trouwens.. Maar je zou je er in kunnen vergissen. Liepen vorige keer met Ko over straat... En allemaal mensen "hoi Ko! Is het leuk?" Ko mag elk weekend bij een kindje uit de klas logeren en heel veel scholen in Rotterdam werken er mee dus heel veel mensen kennen het. We zijn zelfs een keer een andere Ko tegen gekomen op de kinderboerderij
@moniqueP: wij waren ook niet bang dat dochterlief ineens slechter NLs zou gaan spreken... Maar het is het type dat zichzelf dan stilletjes in een hoekje terug trekt als juf niet actief tijd maakt voor haar af en toe. Dus kozen wij voor een school met een minder grote klas waar de aandacht voor ons gevoel beter verdeelt kon worden. (En inmiddels zitten er daar ook gewoon 30 kleuters in 1 klas )
Ook hier een kleuterjuf met veel nt2 kindjes! Ik krijg ook regelmatig kindjes in mijn klas die amper Nederlands spreken als ze op school komen. Wij op school hebben daar een extra leerkracht voor. Deze kinderen gaan iedere dag in een klein groepje 30 minuten uit de klas om extra te oefenen met basiswoorden. Kinderen die de basiswoorden beheersen gaan 3 keer in de week met een klein groepje 30 minuten extra oefenen met woorden die aansluiten bij het thema en de kinderen die een kleinere achterstand hebben oefenen 2 keer in de week 15 minuten met een klein groepje met de leerkracht tijdens het buitenspelen. Dat oefenen kan een liedje aanleren betekenen of een verhaal voorlezen of een spelletje spelen. Het is niet zo dat er woorden ingestampt worden!! Daarnaast hebben wij een woordenschatprogramma waarbij we woorden van het thema en basiswoorden (zoals vormen, kleuren, maar ook begrippen zoals voor, achter, hoog, laag, groot, klein etc etc) aanbieden. Iedere dag zo'n 5 woorden. Hierbij letten we erop dat het niveau vrij hoog ligt voor alle kinderen. Voor de hele zwakke kinderen zitten er voor makkelijkere woorden bij zodat zij iets oppikken en voor de sterke kinderen zitten er pittigere woorden bij zodat het woordenschat van deze kinderen vergroot wordt. Het aanbieden van deze woorden gebeurt heel stapsgewijs en met veel beeldmateriaal/uitbeelding. De kinderen pikken hier echt veel van op en de taalsterkere kinderen leren er dus ook echt van! Overigens wordt dit woordenschatprogramma op de hele school (tot en met groep 8) gedaan.
Hier vlakbij Adam wordt Ko ook vaak gebruikt. En inderdaad heeft de variant voor de peuters Puk. De kinderen die net van de peuters komen blijven hem vaak een tijdje Puk noemen De kinderen die soms niet goed durven praten, durven dat wel tegen Puk/Ko. Dat is heel leuk om te zien, en zo kruipen ze toch uit hun schulp. Als je naar de informatieavond gaat begin van het schooljaar gaan ze jullie hoogstwaarschijnlijk ook vertellen met welke methode ze werken en hoe dat in zijn werk gaat. Als je dochter dan thuis komt snap je beter waar ze het over heeft, kleine groepjes enzo.
@monique: dat doen ze bij ons ook inderdaad Bovendien is Ko niet echt de slimste dus er is altijd iemand die nog wat moet leren.. En de kleuters kunnen hem dus alles uitleggen. Vind het een leuk concept.
Mijn dochter zit in een klas met veel kinderen met een taalachterstand: we wonen in een nogal multi-culturele wijk, zeg maar Ze is gestart op school met een enorme voorsprong op taal voor haar leeftijd, laat staan dus op een groot deel van haar klasgenootjes, maar blijft zich in haar eigen tempo ontwikkelen. Krijgt ook gewoon op haar niveau opdrachtjes aangeboden enzo. Ik merk geen negatieve effecten: ze is er niet slechter door gaan praten, (sterker nog: ze sprak vrij onduidelijk toen ze startte op school, (erfenisje van oorproblemen), maar articuleert nu stukken beter ).