Overgewicht. Is idd risicogroep voor diabetes. Daarom moest ik ook getest worden. Ik heb 6 weken van te voren gedaan qua verlof. Als t kind later komt heb ik meer weken.. Maar nu wordt ik eerder ingeleid. Dus heb ik eigenlijk nu automatisch vier weken van te voren en 12 erna... Maar nadeel is wel als ik er toch eerder uit moet er van de 12 dan een of twee worden afgesnoept en ik dan niet meer zo mooi voor de kerstvakantie uit kom.. Dus hoop gewoon na de vakantie nog een weekje aan t werk te kunnen...
@ricmar: wat goed dat controle allemaal goed was! @ddebje: je hoef je toch niets voor te schamen, als je aanhoudende buikpijn hebt, is het toch normaal dat dat even checkt! @thauma: we eten hier ook alles volkoren, niet dat we dat moeten, maar is zoveel gezonder hé @humpydumpy: fijne vakantie!
Kindjes uit hetzelfde bouwjaar zitten in een groep. Dus januari kindjes zijn het oudst en deckindjes het jongst. M is van dec en dus een uk. Maar zowel sociaal als cognitief gaat het goed. Na de zomer naar groep 3 dus. Ze zit nu in een 2/3 combiklas en gaat ook veel om met derdegroepers die echt meer dan 1 jaar ouder zijn. Ook spelen dus. Ik vind dat juist voordelig. Ouderen helpen de jongeren en vaak klikt het buitengewoon goed . Omdat S van 2012 is en meisje van 2013 zullen zij in opeenvolgende groepen terecht komen.
Dat klopt voor een groot deel. Er kunnen echter ook nog wat oudere kinderen in de groep zitten (de najaarskinderen van het jaar ervoor). Veel scholen kijken toch heel specifiek of deze kinderen wel of niet doorgaan naar de volgende groep. Zeker met de eind december kinderen kan het soms best wel moeilijk zijn. Waren ze in januari geboren, gingen ze helemaal niet over, maar kleuteren ze een half jaar extra. Voor sommigen is dit half jaar extra net het verschil met wel of niet op je tenen hoeven lopen. Voor veel najaarskinderen is het echter ook prettig dat ze gewoon door mogen. Er zijn nog wel scholen die de oude oktobergrens in stand houden. Dan gaat je kind dus automatisch vanaf 1 oktober niet door, ondanks dat het wel mag.
Het is bij die jonge kinderen best moeilijk waar je goed aan doet. Ik ben van mening dat ouders zich goed bewust moeten zijn van de consequenties en je ze als leerkracht ook moet raadplegen. Zij zien hoe vermoeid hun kind bijvoorbeeld thuiskomt na een dagje school. We hebben als school vaak gemerkt dat juist de najaarskinderen toch meer op hun tenen moeten lopen. Maar misschien komt het ook wel omdat het niveau bij ons op school behoorlijk hoog is.
Ik snap er nog weinig van moet ik zeggen. Even een praktijkvoorbeeld: onze buren en vrienden hebben 2 weken terug een kindje gekregen. Die gaat dus in juli naar school zodra hij vier wordt. Wij verwachten hem in oktober, dus dan gaat uk in oktober naar school. Dat betekent volgens mij dat hun uk dus een klas hoger zit dan die van ons. Dat zou ik dus wel jammer vinden, vooral omdat we veel samen met onze vrienden doen. De kindjes zullen elkaar dus ook vel tegenkomen en veel samen spelen, mogelijk samen naar school lopen, en het is voor ouders natuurlijk ook handig met dingen te regelen (ophalen, brengen, schoolreisjes etc). En natuurlijk komt alles goed uiteindelijk, maar voor nu zie ik vooral dat onze uk de enige in de straat is die een klas lager zit dan maar liefst 6 buurkindjes. En los van mijn mening daarover, klopt dat nou of niet?
Waarom zouden najaarskinderen juist op hun tenen lopen? Die hebben toch nog juist 8 maanden tot de zomervakantie extra op de kids die in bijv. juni erop worden geboren? Dan zijn de najaarskindjes toch juist ouder en dus juist veder in hun ontwikkeling dan hun klasgenootjes?
Nope, een juli kind 2013 komt in de klas met een oktober 2013 kind. Een rekenvoorbeeld. Een kind dat geboren wordt in juli gaat misschien even wennen in groep 1 voor de zomervakantie. Na de zomervakantie gaat hij van start in groep 1. Een oktober kind komt misschien in september een aantal keer wennen in groep 1 en stroomt vanaf oktober in groep 1. Het jaar daarop na de zomervakantie gaan ze samen naar groep 2. Een ander voorbeeld: een kind van december 2013 gaat naar groep 1 en een kind van januari 2014 gaat naar groep 1. Na de zomervakantie gaat het kind van december naar groep 2, terwijl het januarikind na de zomervakantie nog een jaar in groep 1 blijft. Ze gaan dus niet samen het jaar daarop naar groep 3. Een decemberkind doet dus een 1,5 jaar over de kleutergroepen en een januarikind 2,5 jaar. Een oktoberkind doet in principe een jaar en 9 maanden over groep 1/2. Bij hen is het verschil al iets minder groot. Veel scholen hebben een beleid om bij deze najaarskinderen zeer specifiek te kijken naar de 'schoolrijpheid'.
Pffff trouwens een slapeloze nacht hier gehad met veel last van zuurbranden. En een vriend die lag te snurken
Ok, dat snap ik. Dank je. Waarom moet dat januari-kindje nog langer in de eerste groep blijven? Wordt daar niet naar het kindje gekeken? De een is misschien al veel verder en heeft aan een half jaar groep 1 genoeg...? En najaarskindjes... oktober dus... kan dus alsnog 'blijven zitten' als ie niet ver genoeg is gekomen in die 9 maanden. Maar geldt dat niet voor alle kindjes uberhaupt? Wat is er zo speciaal aan najaarskindjes?
Hier ook slecht geslapen. Geen maagzuur, maar wel onrustig en vanaf 4 uur helemaal niet meer. Vanmiddag dan maar even rusten. Dat maagzuur... ik denk dat ik inmiddels weet wat ze daarmee bedoelen. Maar ik vind het wel heel anders dan wat je voor de zwangerschap weleens had. Dat je echt zo'n hap zuur in je keel had. Dit vind ik meer een wat ongemakkelijk gevoel. Klopt dat? Of heb ik het dan nu over wat anders?
Inderdaad moet er naar elk kind goed gekeken worden. Bij de jongsten wordt er nog eens specifieker gekeken. In sommige gevallen gaan januari kinderen ook door terwijl een december kindje misschien wat langer blijft. De ontwikkeling van een kind is vaak sprongsgewijs en dan maakt een halfjaar ontwikkeling best wel wat uit. Vooral als je met het cito leerlingvolgsysteem gaat (lees: moet) meten. In mijn groep 3 van vorig jaar had ik drie najaarskinderen die erg op hun tenen liepen qua concentratie en werkhouding. Qua methode konden ze de stof aan. Op de cito scoorden ze echter D of E. En ook dit jaar zijn ze weer de twijfelgevallen. Achteraf was het misschien beter geweest om nog een jaar in groep 2 te blijven. Dan stonden ze er net een stuk sterker voor. Ik vind dat toch veel kinderen. Terwijl er bij de leerkrachten van groep 1/2 destijds geen twijfel was om te doubleren. Ik maak echter ook met kinderen mee die een jaar langer hebben gezeten vanwege hun jonge leeftijd waarvan het achteraf helemaal geen goede beslissing is geweest. Zij kunnen eigenlijk de stof van een jaar verder aan. Zonde van dat jaar dus. Het komt erop neer dat de jonkies regelmatig (ook door het afrekenen van Cito) de zwakkere in de groep zijn, terwijl qua intelligentie dat niet zo is, maar enkel door rijping struikelen. Ze hobbelen dus net steeds achter de feiten aan.
Op M's school hebben ze een groep 1 en combigroeo 2/3. Hierdoor wordt heel goed duidelijk of kinderen toe zijn aan groep 3 en is doubleren ook niet zo erg voor het kind. Snelle kinderen doen mee met groep 3 (M leest. Schrijven gaatet tekenletters). Niet omdat ze moeten of worden gestimuleerd maar omdat ze tijdens het spelen of knutselen vanalles oppikken. Tragere kindjes of speelsere kindjes kunnen ook in groep 3 nog echt spelen. Ik vind het ideaal . Ook omdat de groep 2 docent dezelfde is als die van groep 3. In groep 1 blijven zelden kinderen zitten en cito is dan alles behalve richtinggevend....
Ik denk dat dit voor deze kinderen een hele fijne oplossing is. Ook voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong trouwens! Ik vind cito ook niet alles zeggend, maar het is zo'n afrekening door o.a. de inspectie. Veel vo-scholen hechten erg veel waarde aan de cito. Terwijl we ook vaak kinderen hebben die op de cito lager scoren en we weten dat ze de goede attitude hebben voor bijv. havo of vwo. Daarom doen we daarnaast de nio (intelligentieonderzoek).