@jucade: ik verkocht een tijdje terug mij iPad... En best een nieuwe dus een flink bedrag. Stond hier een 10-jarig jochie heel dapper z'n geld uit te tellen.. Nog 3x te kijken en even slikken... Ik voelde me bijna een afzetter maar goed.. Ik had enkel z'n moeder gesproken dus wist niet dat ie hem van z'n zelf gespaarde geld zou komen kopen Heb hem er (puur omdat ik het schattig vond denk ik) wel nog een hoesje erbij gegeven dat officieel niet bij de prijs in zat maar wat ik toch niet gebruike. Mazzeltje mocht ie wel hebben
Mijn kinderen krijgen een kado van een bedrag max 50 euro en alles daarenboven moeten ze zelf bijleggen. Zo wilde zoontje watertafel piratenboot à 80 euro en moest van zijn verjaardagscentjes dus 30 bij betalen. Hij wilde ook nog wat anders duurs maar moest dus kiezen. Vorig jaar had hij dit met de chuggington treinbaan en kocht zelf wat uitbreiding erbij en de rest heeft hij dit jaar gevragen voor zijn verjaardag aan familie Dochter wil een roze furby met haar verjaardag en dus zal ze centjes moeten vragen wil ze hem kopen. Vind dit niet raar en zo leren ze jet geld omgaan. Heb je niet genoeg moet je sparen. Dochter spaart regelmatig geld bij elkaar en koopt daar dan wat leuks van en der broertje koopt er meteen snoep of zooi van . Wel begint hij nu te beseffen dat een paar keer een centje sparen weer een treintje is of bijv vingerverf
Mijn dochter wordt maandag vier. Het valt me op dat er hier over gesproken wordt dat een kind van vier geld en sparen nog niet snapt. Hoezo niet? Dochter meldt in de winkel bij allerlei spulletjes hoe duur ze zijn, en of ze dan dus duurder of goedkoper zijn dan iets anders. Ze weet dat, hoe meer iets kost, je er langer voor moet sparen of papa er langer voor moet werken. M.i. kan sparen en met geld omgaan dus best op deze leeftijd.
Had het nooit gedacht van mijzelf, maar zoon krijgt al zakgeld sinds zijn 4e verjaardag. Die wou sinds een half jaar alles maar hebben/kopen. Lopen we door de Hema of Intertoys: "oh, deze is mooi mama, die wil ik hebben/kopen!". "Waarom niet, ik wil die echt hebben mama, pleaaaaaaaase?" Juist door hem zakgeld te geven sinds zijn 4e verjaardag beseft hij nu de waarde van geld. Hij is ook erg met rekenen en geld bezig, de kleine handelaar! Sinds de spaarpot er is, heeft hij het niet meer over hebben/kopen gehad. Hij spaart trouw voor: eerst Henry, dan Gordon en hij weet hoeveel die kosten (hoeveel weken sparen). Soms gaan we zijn geld tellen en dan teken ik hoeveel muntjes er nog bij moeten. Hij is erg trots op zijn spaarpot en zijn spaardoel en manlief en ik hebben afgesproken dat als hij de helft heeft gespaard, wij de rest bij leggen. Hij krijgt nl. niet zo heel veel en die houten treintjes zijn heel duur. Hij beseft nu heel goed dat je niet alles zomaar kan kopen en dat was ons doel.
Ja, nou precies! Het zal ook te maken hebben met interesse en inzicht, maar als ergens 4,- bij staat, weet zoon ook wel dat je daar 4 ijsjes van kun kopen. En als er 20,- staat is dat heel veel. Ja ...
Het ligt aan je kind denk ik..mijn oudste wordt volgende maand 4 maar echt bewust rekenen kan hij echt nog niet. Hij heeft wel een spaarpot en stopt daar regelmatig wat in, dat is voor onze trip naar Disney volgend voorjaar en dat weet hij ook.
Hier hebben de kids vanaf hun vijfde verjaardag zakgeld gekregen. Ze kunnen inmiddels beiden goed tellen en weten wat de dingen kosten. Ze zijn bewust bezig met wat e graag willen hebben en hoeveel dat kost. Daarvoor kregen ze iets gewoon niet als ik vond dat het niet nodig was. Al vreog uitgelegd dat wij voor de centjes moeten werken en ook boodschappen en dergelijke moeten doen en dus niet zomaar alles kunnen kopen. Zo heeft onze oudste afgelopen november zelf twee euro uit zijn spaarpot gehaald omdat hij heel graag mee wilde met het kampweekend vd scouting en ik op dat moment geen los geld in mijn portemonnee had! Ik vond het zo schattig maar dat wilde hij niet missen. Ik heb hem het geld later teruggegeven maar ik vond het geweldig dát hij daar zo over nagedacht heeft!
Het zal ook mee samenhangen met aanwezigheid van 'geld'. Wij hebben nooit fysiek geld bij ons, ik pin nooit contanten en heb echt zelden een munt in mijn tas. We betalen alles digitaal en met pin. Onze kinderen hebben dus bijna nooit geld gezien. Betalen doe je door een pasje door dat dingetje te halen en 4 cijfers in te tikken. Dat doe je als je een ijsje koopt, en ook als je een fiets koopt.
Echt? Pinnen voor een ijsje? Daar heb ik een speciaal kinderportemonneetje voor met los geld. Net als op de markt, daar betaalt zoon ook. Gisteren nog 2 bakken aardbeien voor 2 euro en een bak druiven voor 1 euro, dan trekt meneer zijn knip en haalt er 3 euro uit. Helemaal zelf, echt leuk joh, doen!
Ja, ik pin echt alles, parkeren betaal ik met chipknip, voor winkelwagen heb ik zo'n muntje. Heb letterlijk nooit geld in mijn hand. Verjaardagsgeld storten we ook meteen op de rekening. Dit jaar merkte ik op vakantie ( waar we wel contanten pinnen en dan betalen) dat kinderen veel bezig waren met munten en mee gingen tellen om te betalen. Ik denk ook dat we dat in NL ook meer zullen doen voortaan, om ze bewust te maken van tastbaarheid en waarde van geld.
Ik vind het helemaal goed hoe je het aan hebt gepakt ts. Ook ik vind zeker dat hij kan sparen, meneer is dol op geld en dat gaat allemaal in zijn spaarpot, hij kwam ook telkens bij mij met mijn portemonnee of mama nog spaarpot centjes had . Erg schattig. Ik vind zeker wel dat ze moeten leren dat je soms niet alles kunt kopen. Zo zijn wij nu wat dingen aan het verkopen zodat hij een nieuwe fiets kan krijgen, daar moest hij even goed over nadenken en gisteren werd het eerste opgehaald a 5 euro en werd er direct gevraagd is dat al genoeg voor een nieuwe fiets? Haha. Maar hij snapt wel dat niet alles kan en je soms moet sparen voor dingen, dus we gaan de goede kant op. Hij heeft ook goed door dat 0,50 niet zoveel is, lang leve de action , maar als er ergens veel getallen op staan zonder komma roept hij wauw mama dta kost 100 veel dat is erg veel. Denk dat ze het spelenderwijs zeker leren op deze manier.
De oudste krijgt vanaf zijn 6e verjaardag nu 50 cent per week. Drie jaar geleden met de kerstvakantie moest zijn spaarpot geleegd worden (zat aardig vol), toen vroeg hij wat er met zijn centjes ging gebeuren. Uitgelegd dat we dat naar de bank brachten, kreeg meneer ineens het idee dat hij er ook wel wat voor kon kopen, toch mama? Hij met zakje geld naar de speelgoedwinkel, zocht zich in overleg met mij een treinbaan van Thomas voor uit. Zet die doos op de toonbank en zijn zakje geld, trots dat ie was. Nu al 2 verjaardagen geld en cadeaubonnen gevraagd omdat hij eerst een ds wilde (verteld dat die wel heeel duur is, dus als hij geld spaarde dat wij dan de rest bijlegden. was het antwoord: Ooohh maar dan vraag ik geld voor mijn verjaardag, had ie mooi de halve ds bij elkaar ). Die ds is er gekomen en dit jaar spaart hij voor een legotrein, duurt wel lang maar die trein komt er echt wel. Woensdag nog geld van oma voor rapport en zwemdiploma, dat verdween ook gelijk in zijn spaarvarken. Rekenen met munten kan hij nog niet echt, maar hij weet heel goed dat iets geld kost en dat hij met sparen zijn wensen voor elkaar krijgt.