Hm, met 10 weken was hier echt geen sprake meervan een late fles, dochterlief werd gewoon niet wakker. Maar die kreeg daardoor nog wel een nachtvoeding, dus die deed dan max 8 uur op een voeding. Dat is hetzelfde als van 23 tot 7. 210/7 vind ik trouwens wel erg veel. Kan me trouwens niet voorstellen dat de richtlijn van 1 liter of 30 schepjes achterhaald zou zijn, kan me wel voorstellen dat dat een richtlijn is voor gemiddelde kindjes. Dus dat er ook uitzonderingen zijn.
Heb ik ook gelezen! Erg vind ik dat soort opmerkingen met een overvolle buik slapen doe je zelf ook niet, laat staan zo'n ukkie..... Ik snap je nu beter Wappie, nu je je verhaal ff hebt neergeschreven Mijn dochter heeft overigens een flinke groeispurt gehad met 4x210/7 en haar fruit en groente en dat was net krap aan. Vlak voor de 6 maanden is het weer gestabiliseerd en kreeg ze weer 4x180. Ze had het dus echt even nodig.
Ik heb de laatste paar dagen geprobeerd om 5 flesjes van 180/6 te geven, maar dat accepteerde ze niet. Ze krijgt er nu 2 van 210/7 en de rest 180/6....ik probeer vandeweek weer om weer naar 180/6 te gaan. Ach zo puzzelen we een beetje door. De groeispurt lijkt een beetje voorbij, dus vandaar dat ik probeer weer terug te gaan. Ik ben zelf ook weleens verbaasd dat ze zo makkelijk alles opdrinkt. Volgende week beginnen we met fruit, ben benieuwd wat ze daar van vindt. Wat betreft de laatste fles....als je die overslaat en je kind komt 's nachts voor een voeding, dan is het natuurlijk prima. Het gaat erom dat een jonge baby nog niet van 19-7 mag slapen, en dus zonder voeding. En dat lees ik toch wel regelmatig, dat het wel gebeurd. Mijn neefje is nu bijna 1,5, en krijgt 's avonds rond 20.00 nog een papfles. Hij heeft dan rond 18.00 ook al warm gegeten. De papfles is toch helemaal niet meer nodig op die leeftijd? Ik heb een nichtje die 2,5 maand jonger is maar die drinkt al een hele tijd geen papfles meer. Zo zie je ook weer dat elke ouder er toch z'n eigen draai aan geeft. De opmerking de ik maakte over de liter regel die achterhaald is, dat is de opmerking van mijn cb arts...heb ik dus niet zelf verzonnen Ik geloof ook wel dat het een gemiddelde richtlijn is, en er zijn altijd uitzonderingen. Mijn kind valt toch wel in die categorie, sowieso al qua groei (vooral lengte).
Goed dat je het in ieder geval wel probeert! Ik denk dat het soms ook gewenning is, zeker als je het niet probeert. Maar ik kan het natuurlijk niet bepalen vanaf hier... Je gaat beginnen met bijvoeding volgende week? Mag ik vragen waarom fruit en niet groente? Papfles is idd opzich niet nodig. De oudste kreeg rond die leeftijd (vanaf 1 jaar ong) sowieso geen fles meer en deed mee met ons. Onbijt (brood), fruit tussendoor, lunch (brood), evt koekje tussendoor (afhankelijk vd lengte vh slaapje), avondeten met toetje (yoghurt) en voor het slapen nog wat melk, als hij wou. Maar goed, dat zijn ook dingen die verschillend zijn. Ik zou alleen nog steeds graag de onderbouwing (of bron) van het cb willen...
De onderbouwing voor de literregel? Ik moet begin aug weer naar het cb, ik heb dan niet de arts maar ik ga het toch eens vragen. Ik heb altijd begrepen dat groente pas vanaf 5/6 maanden is, en dat je begint met fruit. Ik weet dat veel mensen wachten tot 6 maanden met bijvoeding, maar mijn dochter is er wel aan toe denk ik. Mijn 2 zussen zijn ook met 4 maanden fruit gaan geven en dat ging heel goed. Waarom moet je eerst groente doen en dan fruit? Het is in het begin toch maar minimaal wat ze eten, meer voor de smaak en uittesten toch?
Waarom blijf je daar eigenlijk zo op hameren? Ik heb je de officiële richtlijnen voor Vlaanderen bezorgd, maar dat is blijkbaar niet voldoende voor jou om aan te nemen dat die 1l-regel niet de universele waarheid is zoals jij denkt? En ik wil daarmee zeker niet zeggen dat de Vlaamse norm de juiste is en de Nederlandse fout, maar ik wil gewoon aantonen dat die 'regel' duidelijk toch ter discussie staat.
groente is zachter voor de darmen en minder allergeen, vandaar. Er wordt ook gezegd dat omdat fruit zoeter is, je de smaakzin van je baby al meteen instelt op zoet, maar daar geloof ik eigenlijk niet zoveel van...
Punt 1. ik vraag het omdat ik graag wil weten hoe het zit! Niet vanwege goed of fout, maar ik wil de achterliggende gedachten weten. Voorheen werd altijd geroepen dat het erg slecht is voor de nieren. Dus waarom (of waaruit) blijkt dat dit wel meevalt? Hetzelfde is dat ik vaak juist dingen uitzoek voor ik iets roep. Ik wil niet 'zomaar iets roepen omdat pietje het zegt'. Dus ik wil niet doen wat men nu zegt dat men (ik?) zou doen. Juist omdat die regel ter discussie (b)lijkt te staan. Punt 2. Diverse regels zijn anders in vlaanderen dan in nederland. Ik wil geen appels met peren vergelijken. Punt 3. Ik gaf een internationale site waarop de 1 liter regel staat En als laatste; ik vroeg het niet aan jou.
Ik ben benieuwt. Ik hoef pas in september, maar kan eens kijken wanneer ik naar de ka arts moet en eens kijken wat die zegt. Ik hoop dat voor jou wel duidelijk is dat dit puur interesse is. Groente mag ook vanaf 4 maand. Simpel gezegd; kijk maar op de potjes babyvoeding. Sowieso worteltjes mag al, verder ben ik hier niet in thuis omdat ik er nog niet mee bezig ben en met de oudste ook met 6 maanden ben begonnen. Ik ben ook iemand die wacht, maar zeker in jouw geval snap ik dat je eerder wilt gaan beginnen. Beter nu wennen aan bijvoeding en straks extra kunnen geven als het nodig is dan wachten tot het nodig is Hier werd (of word?) geadviseerd met groentes te beginnen. Groentes geven minder snel een reactie dan fruit, dus minder allergeen. Uiteraard is het je eigen keuze, maar wil het je meegeven.
Ik heb al aangegeven Wappie te begrijpen. Ik zeg niet dat ze het niet mag of moet doen. Heb eerder aangegeven graag bronnen te willen hebben. Ik wil niet een schaapje zijn net als anderen, maar bronnen hebben en deze begrijpen. Ik sta open voor andere feiten, maar jij reageert alsof je dat niet staat. En ja dat irriteerde mij even
Het voelt misschien niet zo, maar ik begrijp je wel hoor. Ik ben ook zo. Daarom ben ik hier in mijn omgeving op zoek gegaan naar bronnen. En het enige dat ik ontdekt heb: in Vlaanderen lijkt die 1liter-regel nooit bestaan te hebben. Daarom vind ik het zo bizar dat daar in NL zo op gehamerd wordt. Want je zegt wel 'geen appelen met peren vergelijken', maar dat is het natuurlijk niet. Want het is niet alsof de niertjes van Vlaamse kindjes anders werken dan in NL. Dus ik vraag me ook af waarom die regel bij jullie zo specifiek is, that's all.
Ik bedoelde niet de kindjes als appels en peren, maar de regels. Tijd terug ook een gesprek (hier op zp) gehad met iemand over de adviezen in bijvoeding. Met name welke soorten bijvoeding. Daar zit ook veel verschil in. Misschien slecht omschreven. En ik wil ook graag weten waarom men altijd zo op die regel hamert en nu ineens niet meer van toepassing is. Dat is toch vreemd? Waarom is het al jaren 'slecht voor de nieren' en nu niet? Als men op het cb iets tegen mij zegt kwa advies is mijn vraag eigenlijk bijna altijd 'waarom?'. En dat doe ik vaker, soms tot irritatie van mensen Toevoeging; we bedoelen dus hetzelfde alleen zeggen het anders en dan op schrift.. (En de hitte en hier 2 zieke kindjes met beide 40/39,8 koorts)
Of de regel nou klopt of niet, ik blijf het bizar vinden dat een cb arts (die toch echt arts is en heel veel kindjes ziet) zegt dat de regel niet altijd meer opgaat maar dat ze eigenlijk onzin uitkraamt. Dat gaat er bij mij niet in. Misschien vertrouw ik teveel op haar, maar voor mij is ze een deskundige en als dat niet zo is hoeven wij met z'n alleen niet meer naar het cb. Maar goed, zoals eerder al gezegd is het een discussie waar de meningen zwaar over verdeeld zijn. Het is zeker goed om bronnen te noemen, in mijn geval ks dat m'n arts. Maar wat shakes ook zegt, de niertjes in België zijn toch echt hetzelfde als in nl. Wat betreft die niertjes, de hoeveel ml is niet schadelijk maar de verkeerde verhouding van water/poeder is slecht voor de niertjes. Wederom is dit een uitspraak van de arts. Zelfde over bijvoeding. Ik lees veel dat mensen wachten tot 6 maanden, dat zou beter zijn ivm allergieën, darmen enz. De kinderarts van een vriendin van mij adviseert juist om al iets eerder dan 4 maanden te beginnen met fruit omdat ze dan juist minder kans hebben op allergieën. Hij zegt hoe later je start hoe meer kans op een allergie. Ja wat is dan waar? Zo'n man, een kinderarts, die mag je toch neem ik aan wel serieus nemen? Ik geloof er trouwens ook niet in dat als je start met fruit dat je ze dan teveel 'verpest' met zoete smaken...die potjes moeten aan eisen voldoen. En ook vers fruit lijkt me dus geen probleem. De vraag die eigenlijk het belangrijkst is in deze is waarom er zoveel deskundigen een verschillend advies geven? Als ouder ga je toch vaak op het advies van hen af. Maar er is dus geen duidelijke richtlijn, en als die er zogenaamd wel is (de literregel, start met bijvoeding) dan wordt er vanuit verschillende hoeken heel anders mee omgegaan. Dan blijft misschien toch het belangrijkst om te kijken naar je kind die behoefte te volgen. Binnen bepaalde grenzen natuurlijk, maar dan kom je een heel eind!
Een cb-arts is bij mij allang geen deskundige meer. Daarnaast is het cb om de groei in de gaten te houden alsmede de ontwikkeling en inentingen te zetten. Voor mij (!) is een ka een deskundige, echter het zijn mensen met een mening. En sommige zijn up-to-date kwa nieuws en nieuwe richtlijnen en een ander is ouderwets of niet ingelicht, dus waar begin je? Sowieso is het slecht om bijv 60/3 te geven, of 60/2,5 (wat je ook weleens leest dat men dat doet). Volgens mij is iedereen (artsen etc) het wel over eens. Voor de 4 maanden bijvoeden, tja ik zou het persoonlijk echt als enige laatste oplossing zien. Volgens mij is voor 4 maanden over het algemeen niet te adviseren. (Met uitzonderingen waar je een keuze moet maken) Tussen de 4 en 6 maanden staat al vrij lang ter discussie. En fruit of groente? Tja.. Ik lees dat fruit allergener is, maar ik denk dat het ook afhankelijk is van aanleg. Als er in de familie geen enkele allergieen zijn is de kans erg klein dat de baby het heeft/krijgt. Maar ook met veel allergieen zegt het niet dat het kindje een allergie krijgt. En ja, je 'moet' naar je kindje kijken en naar je moedergevoel luisteren...
Helemaal mee eens. Ik gaf bijvoeding met 4 maanden omdat ze verborgen reflux heeft. Vast voedsel kwam bij haar veel minder snel naar boven en we kregen dus ineens een heel ander kind! Een ander doet het weer anders, ieder z'n ding. Een schoonzus van mijn zus haar kind is een dag jonger dan mijn dochter, en die krijgt nog 3 volle flessen van 190/6,5 schep. Die verhoogde ook gewoon wanneer ze het uitkwam en zat dus met bijna 3 maanden op 190 flessen, terwijl mijn dochter amper 150 naar binnen kreeg. Ik vind het persoonlijk dan niet normaal, op zo'n jonge leeftijd al 4 of 5 flessen van 190. Maar ja wie ben ik overigens lust dat kindje nu haast geen melk meer, drinkt alleen maar roosvicee, ach tsja wie ben ik
Over vroeg bijvoeding geven, in de jaren 70 (toen was ik baby) was het advies om met 2 a 3 maanden al te beginnen met bijvoeding. Liga en roosvicee. En geloof me, in mijn "groeiboekje" staat inderdaad met 2/3 maanden: 2 theelepels roosvicee per dag. Geen wonder dat ik zo van snoepen hou Daar is men toch echt van teruggekomen, dus zal wel niet zo goed hebben gewerkt. Dat van die 1 liter voeding, ik zal het volgende week eens navragen op het cb, ik vind ze goed qua adviezen (deskundig en suggererend ipv dwingend) dus es kijken wat ze te zeggen hebben.
Nog even over die laatste fles laten vallen: mijn dochter slaapt tot 9.00 smorgens. Als ik tussen 9.00 en 22.00 5 flessen naar binnen moet werken heb ik wel een trechter nodig... Zij slaapt dus van 21.00 tot 9.00 en op 4 flessen...
Toch is dat te lang zonder voeding. Je zou haar dan wakker moet maken. Jonge baby's mogen gewoon niet 12 uur lang zonder voeding