Maar, even voor de duidelijkheid, bedoel je hiermee dat dat in nood ook dan maar in Nederland zou moeten gebeuren? Terwijl het hier, anders dan in Afrika, "gewoon" veilig en kundig in het ziekenhuis kan? Alleen maar om vrouwen te accomoderen in hun wens koste wat het kost (!) thuis te bevallen? Begrijp me niet verkeerd; ik heb niets tegen thuis bevallen zolang de voordelen daarvan in het individuele geval opwegen tegen de risico's. De verloskundige waar het in dit topic over gaat had in deze gevallen - als daarvoor opgeleide zorgverlener - of moeten zeggen "sorry, ik kan jou aan jouw wens niet tegemoet komen omdat dat onverantwoord is en verwijs je graag terug naar de gynaecoloog". Of, als ze per se deze thuisbevallingen wilde doen, dit in overleg met de gynaecoloog en onder de harde afspraak dat indien nodig, ze alsnog naar het ziekenhuis zouden gaan. Ik geloof niet dat door de weigering deze vrouwen bij te staan, je een soort ondergrondse unassisted birth beweging krijgt. Maar dan nog; als verloskundige heb je een bepaalde professionele verantwoordelijkheid. Die kun je wat mij betreft niet wegwuiven door te stellen: "maar de ouders wilden het zo". Als verloskundige heb je de verantwoordelijkheid om op een baby op zo'n veilig mogelijke manier (voor zowel moeder als kind) op de wereld te zetten. Als je voor die veiligheid bij voorbaat al niet in kunt staan, moet je daar niet aan mee willen werken.
zucht ... je hebt helemaal gelijk hoor (is makkelijker dan met je in zo'n onzinnige discussie te gaan) ...
Toch kun je niet aan de hand van je eigen verhaal, die van je vriendin of buurvrouw de conclusie trekken dat thuisbevallingen dús niet veilig zouden zijn. Uit onderzoeken blijkt keer op keer dat thuis bevallen, mits geen medische indicatie, even veilig is als bevallen in een zh. Natuurlijk worden er fouten gemaakt door vk. Helaas worden er ook in het zh fouten gemaakt en óók door gyns. Als je het dus in het grote geheel bekijkt, is de balans blijkbaar in evenwicht. Als je de keus hebt, ga je gewoon lekker bevallen waar je je prettig voelt
Je vergeet bij die groep vrouwen een belangrijke reden: eerdere ervaringen met ziekenhuiszorg. De moeder van de tweeling had bij haar eerste twee bevallingen blijkbaar zulke slechte ervaringen dat ze haar derde zonder enige hulp thuis baarde, en vervolgens bij de tweeling voelde ze zich weer zo geschoffeerd dat ze op zoek ging naar een vk. Niet iets wat ik goed wil praten, maar wel iets waar ik me iets bij kan voorstellen. En laten we wel wezen: een tweeling in een stuit is een dubbele indicatie...je moet dan echt wel helemaal geen vertrouwen in je gyn hebben als je dan thuis wilt bevallen...mij lijkt zo'n actie solliciteren naar problemen. Zo iemand hoeft van te voren niet per definitie holistisch of zweefteverig te zijn, maar wordt door een te starre houding van gyn eventueel wel die kant op gedreven.
Nee, ik ben niet voor keizersnedes op de keukentafel in Nederland. We hoeven geen 50 jaar terug in de tijd te stappen. Ik reageerde op iemand die beweerde dat het onmogelijk zou zijn om zonder ziekenhuis ingrepen te doen. Dat is onzin, keizersnedes werden al gedaan voor er ziekenhuizen waren, en een goede gyn kan zoiets in noodgevallen overal uitvoeren. Gelukkig leven we in een land waar het gewoon hygienisch en relatief veilig in een ziekenhuis kan. Maar onmogelijk is gewoon een te sterke term. Een zwangere vrouw die haar vk en gyn volledig vertrouwt zal denk ik eerder accepteren dat iets tegen haar zin in gebeurt dan een vrouw die zich in de verdedigende hoek gedrukt voelt. Sommige types zullen in zo'n geval de kont tegen de krib gooien en dan onverantwoorde beslissingen nemen. Overigens, een unassisted birth beweging hoeft niet meer te ontstaan, die bestaat al. En dit soort publiciteit is koren op hun molen.
Eens, alleen denk ik dat vaak vergeten wordt dat je bij een verplaatste thuisbevalling (dus zonder indicatie wel naar het ziekenhuis) het merendeel toch echt thuis zult moeten doen.. Of moet zijn dat mijn vk heel raar is in het pas naar het ziekenhuis gaan als je 6-7 cm ontsluiting hebt..
Uhm ja dat is nogal logisch! Bijna alle complicatie gevallen komen uiteindelijk terecht in het ziekenhuis. -Bevallingen die te vroeg beginnen en niet gestopt kunnen worden, maw een kind dat niet levensvatbaar is en dus overlijd. -Zwangeren van een kind met ernstige aandoeningen, die niet buiten de baarmoeder kunnen leven. -complicaties van een thuisbevalling -enz. -enz. Edit: het zou ook een hele slechte zaak zijn als de meeste baby's thuis overlijden rond de bevalling......
Maar als zo weinig vertrouwen hebt in je gyn, dat je desnoods het leven van jezelf en/of je baby's op het spel zet, dan ga je toch op zoek naar een andere. Er zijn zo veel ziekenhuizen en gyn's in Nederland. Als je een vk uit het noorden haalt als je in Brabant woont, kun je ook naar elk ziekenhuis in NL. In het Martiniziekenhuis waar ik 2x, naar volle tevredenheid, bevallen ben, gaan ze echt wel luisteren naar wat de zwangere te vertellen heeft. Ze doen daar tegenwoordig ook zgn. natuurlijke keizersneden, die gaan echt wel met hun tijd mee...
Nogal wiedes .... omdat dat wss risico bevallingen met ernstige complicaties zijn geweest. Lekker makkelijk om dat dan zo te stellen zeg ... Thuisbevallingen zijn per definitie low risk bevallingen die 9 van de 10 keer goedgaat. En omdat thuisbevallingen die opeens complicaties ontwikkelen 100% naar het ziekenhuis gaan, is het nogal voor de hand liggend dat eventiueel overlijden van die kinderen daar gebeurd.
Dit gaat toch niet over thuis vs ziekenhuis? We zijn het er allemaal wel over eens dat je keuze hebt als je low risk bent, en als je high risk bent dan ga je naar het ziekenhuis. Hier gaat het over wat je doet met vrouwen die dat weigeren. Die persé niet in het ziekenhuis willen bevallen. En dat ook niet gaan doen. Geef je die, met oog op de baby, de medische zorg die thuis te bieden is (met op tijd naar het ziekenhuis gaan mochten er echt complicaties optreden) of draai je je hoofd?
Dat is het. Ik denk dat je meer minst behaald door weigervrouwen het gevoel te geven dat er naar ze geluisterd wordt i.p.v. ze ondergronds te dwingen met alle risico's van dien. Wat meer naar de mens en wat minder naar het protocol kijken. Iemand anders opende hier vandaag een topic dat een vk haar niet eens wilde zien voor een eerste controle vanwege hoge BMI. Dat vind ik nou typisch een voorbeeld van een vrouw als ding zien i.p.v. als mens. Want wat gebeurt er nou bij een eerste controle? Doe gewoon een eerste controle, bespreek risico's met vrouw en verwijs haar dan door. Dat komt heel wat menselijker over dan een bot NEE.