Het gebruik van neusspray tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap vergroot de kans op een geboorteafwijking. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Boston University. De studie omvatte 12.734 babys met aangeboren afwijkingen en 7606 gezonde babys. De moeders van deze baby's beantwoordden vragen over hun zwangerschap en de medicijnen die zij voor en tijdens hun zwangerschap gebruikten. Onderzoeker Allen Mitchell zegt: "Ondanks het feit dat medicijnen, zoals decongestiva meestal zonder recept en op grote schaal verkrijgbaar zijn, mag niet automatisch worden aangenomen dat ze veilig zijn met betrekking tot de foetus. Er zijn nog relatief weinig studies die de risicos en de relatieve veiligheid van deze medicijnen hebben onderzocht". Afwijking Het gebruik van decongestiva, middelen die slijmvlieszwelling tegengaan, tijdens de zwangerschap kan leiden tot afwijkingen aan het spijsverteringskanaal, het oor en het hart van de baby. Tot de meest gebruikte decongestiva behoren efedrine, fenylefrine en oxymetazoline. Decongestiva worden vooral gebruikt bij de behandeling van een verstopping als gevolg van allergie of een infectie. Volgens de studie wordt het gebruik van fenylefrine in het eerste trimester van de zwangerschap geassocieerd met een acht keer verhoogd risico op hartafwijkingen. Pseudo-efedrine een ander decongestivum werd gelinkt aan afwijkingen aan de ledematen. Juiste perspectief Volgens Mitchell moeten de verhoogde risicos echter wel in juiste perspectief worden geplaatst. Volgens hem is het risico op een hartafwijking bij baby's van moeders die geen decongestiva hebben gebruikt ongeveer 3 op 10.000. "Bij een 8-voudig risico door decongestiva gaat het dus om 2,7 op de 1.000 kinderen", aldus Mitchell. "Omdat de absolute risicos voor deze zeldzame aangeboren afwijkingen nog steeds erg klein zijn, moeten zwangere vrouwen niet ongerust worden na het gebruik van deze medicijnen", zegt Marleen van Gelder, van de Radboud Universiteit Nijmegen. "Maar er moet altijd worden bepaald of de gunstige effecten van de behandeling opwegen tegen de mogelijke risicos voor de ontwikkeling van de foetus." Bron: nu.nl/healty lifes
Ik begin nu weer verkouden te worden (met dit weer heel irritant). Maar mooi niet dat ik nu nog neusspray ga gebruiken... Ook al gebruik ik het heel graag als ik verkouden ben... Liever benauwd dan een afwijking...
Ik weet nog dat mijn gyn zei nee joh gewoon gebruiken, terwijl verdorie mijn longarts zei nou nee, we gaan maar ff geen neussprays gebruiken want er is nooit onderzoek naar gedaan, dus dan schrijf ik dat niet voor... Erg blij met mijn longarts (stukken minder met mijn gyn )
Heb het bij beide gebruikt. Zowel HA als apotheek vertelden max. 1 week. Maar geen afwijkingen hier gelukkig. De kans is ook wel erg klein zie ik.
Oh ja, zo was het.. En mijn vk raadde het toen af. Ik heb toen zelf zoutoplossing gemaakt, dat werkte volgens haar ook.
Dit gaat om middelen die in Nederland niet eens verkrijgbaar zijn! Fenylefrine wordt in Nederland alleen op recept verstrekt, en dan nog eens niet voor de neus, maar alleen oogdruppels. Efedrine staat op de dopinglijst en wordt hooguit nog verkocht in dubieuze middeltjes om snel af te vallen.
Oxymetazoline is wel in Nederland verkrijgbaar zonder recept: Apotheek.nl - Medische informatie - Medicijnen - oxymetazoline voor de neus Maar 'kans op afwijking door neusspray tijdens zwangerschap' zou eigenlijk moeten zijn 'kans op afwijking door decongestiva tijdens zwangerschap'. Maar dat zorgt voor een minder interessante kop.
Ik mocht zowel van de gyn als de vlk gewoon neusspray gebruiken maar niet meer als 3x pd en een week lang. Overigens met xylometazoline.
Ja klopt, de neusspray heeft folgens het artikel geen effect. En decongestiva kun je in Nederland helemaal niet kopen (daarom koop ik ze ergens anders, want in noodgevallenwerken ze wel!)
Maar in otrivin zit toch iets wat de neusslijmvliezen doet slinken? Oxymetazoline. Dan is het hier dus gewoon verkrijgbaar?
Ja maar dat werkt lokaal, terwijl je decongestiva slikt. Die komen daardoor in je bloedbaan en dus ook bij je kind.