Ik heb naar aanleiding van dit topic ook maar eens de kosten bekeken, wist niet eens dat dit kon Ik ben verder geen rare dingen tegen gekomen.. Had geen enkel idee wat de kosten waren van de tijd dat mijn zoontje op de NICU lag en wat de opname van 2 weken van mijn dochtertje gekost had.. Man, man wat een bedragen! Blij dat ik dat niet zelf heb hoeven betalen!
Ik krijg vanwege buitenlandse verzekering alle nota's, moet ze voorschieten en krijg dan deel vergoed. Dus reken maar dat ik alles check en meteen aan de bel trek als iets niet lijkt te k Oppen!
Ook mijn 20 weken echo is van mijn eigen risico afgegaan. Verloskundige zorg mag echter niet van het eigen risico afgaan: Eigen risico zorgverzekering | Zorgverzekering | Rijksoverheid.nl "Iedereen van 18 jaar en ouder betaalt een verplicht eigen risico voor de zorgverzekering. Dat betekent dat u de eerste 350 van zorg uit het basispakket zelf betaalt. Behalve de kosten van de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg. Deze kosten krijgt u altijd vergoed." Eens kijken hoe FBTO reageert
Ik heb ook eens gekeken en kon ook niets vreemds ontdekken... Wat ik mij wel afvroeg is of het ziekenhuis het later pas allemaal declareert want ik heb nu al tig echo's gehad en loop ook bij de verloskundige/gyneacologie ivm een medische indicatie en ben dus geregeld in het ziekenhuis te vinden. Echter heeft het ziekenhuis nog niets gedeclareerd?????????? Hoort dat zo?
Het ziekenhuis declareert soms pas een jaar later... Ze werken op voorschotbasis, dus vandaar dat ze het zich kunnen veroorloven om de definitieve rekening "even" te laten liggen.
Ah op die manier! Nou, prima hoor, dan zal ik dat later wel bekijken. Ik heb in ieder geval uitgevonden waar ik dat declaratieoverzicht terug kon vinden Thanks!
Breek me de bek niet open...ziekenhuis factureert soms ook pas na een jaar! Nou leg dat maar eens uit aan een Amerikaanse verzekeraar die alleen maar kosten binnen 6 maanden vergoedt...
Niet omdat ze dat nou leuk vinden, maar omdat dat vaak dan pas kan. Een ziekenhuis moet de geleverde zorg declareren in een dbc-zorgproduct. (diagnose behandeling combinatie). Deze opent op datum eerste handeling en sluit op een wettelijk voorgeschreven termijn. Daarna pas kan er gefactureerd worden. Indien er nog steeds zorg geleverd wordt, moet er een nieuw traject geopend worden die bij conservatieve zorg (dus geen operaties of opnames ed), een jaar open blijft staan. Deze kan dus pas na een jaar gedeclareerd worden. Ziekenhuizen werken trouwens nauwelijks meer op voorfinanciering.
Ik vind trouwens wel dat apotheken bijvoorbeeld het er wel bij mogen zeggen dat de bedragen van het eigen risico af kunnen gaan. Ik kreeg nog wat extra medicijnen mee 'want het werd toch vergoed". Mooi dat ze wel van mijn eigen risico af gingen!
Da's dan heel mooi, maar als je vanuit het buitenland hier bent en een behandeling nodig hebt komt het er dus in feite op neer dat je helemaal zelf voor de kosten op moet draaien. Dat heb ik dus een paar keer meegemaakt. Heeft me honderden euro's gekost.
Als je zeker weet dat je niet meer terugkomt in dat ziekenhuis, dus als je bijvoorbeeld op de spoedeisende hulp bent geweest, kun je verzoeken om de DBC eerder te sluiten. Daarvoor zul je wel bij facturering of DBC-medewerker moeten zijn, slechts een paar mensen in het ziekenhuis hebben die mogelijkheid. Ze zullen dit alleen doen als het om niet chronische zorg gaat. Als je bijvoorbeeld diabetes of een hartkwaal hebt, doen ze het zeer waarschijnlijk niet. Als ze gecontroleerd worden lopen ze dan namelijk het risico niet meer te mogen declareren en een ziekenhuis dat niet kan declareren kan niet overleven. In jouw geval met een buitenlandse verzekering zijn ze vaak wel bereid mee te denken, maar er zitten strenge regels en controles op, onder andere van de eerder genoemde NZA, dus men is erg voorzichtig.
Kijk, en ook dat maakt de zorg duur! Hoezo wat extra's meegeven omdat het toch vergoed wordt? Dat het vergoed wordt, maakt het nog niet gratis. Dat betalen wij met zijn allen, via zorgverzekering en belasting. De apotheek moet gewoon meegeven wat voorgeschreven wordt door de arts.
Daar irriteer ik me ook aan. Ik heb een gezichtscreme die maar 2 maanden houdbaar is. Zo'n tube kost 31 en na die twee maanden gooi ik meer dan de helft weg. En toch maken ze geen kleinere tubes...
Ik log regelmatig in op de website van mijn zorgverzekeraar. Daar kan ik een overzicht zien van alle rekeningen, die door hen (deels) vergoed zijn. Ik kijk dan ook echt of het allemaal klopt. Ik weet alleen niet, of de prijzen kloppen, want ik heb geen idee wat die dingen kosten.
Erg onlogisch want van iemand die op consult vanuit het buitenland komt, die van te voren aangeeft direct contant te moeten betalen, en die niet in Nederland verzekerd is kunnen ze so wie so niets declareren natuurlijk.
Niet bij een zorgverzekeraar, maar ze zijn verplicht een uiteindelijke definitieve factuur te versturen. Deze dient te voldoen aan de Nederlandse wet. Indien de DBC onterecht te vroeg is afgesloten kan een ziekenhuis alsnog een boete of erger krijgen. Deze controles worden niet alleen door zorgverzekeraars gedaan, maar accountants moeten dit ook steekproef gewijs controleren. Jouw factuur kan ook in deze steekproef zitten en dan moet het ziekenhuis kunnen verantwoorden waarom deze te vroeg is gesloten. Men moet dan de procedure omtrent niet verzekerde patiënten kunnen laten zien en aantonen hoe gecontroleerd wordt dat het niet te pas en te onpas gebeurt. Er zitten een aantal haken en ogen aan, dus men is best voorzichtig.
Ik heb na aanleiding van dit topic ook even gekeken. Wist niet dat dat kon. Hier lijkt het allemaal goed.
Ik controleer het regelmatig, maar eigenlijk vooral omdat ik benieuwd ben naar hoeveel de verzekering voor mij betaald Als ik alles bij elkaar optel, ben ik toch altijd zo blij met hoe dat in Nederland geregeld is.. Iedereen zeurt altijd wel over het steeds hoger wordend eigen risico, maar echt, ik heb het er graag voor over. Ik zou het zelf nooit allemaal kunnen betalen. Frauderen is overigens heel erg, maar wat ik nog veel erger vind zijn ziekenhuizen of klinieken die behandelingen uitvoeren waarvan vooraf al gezegd kan worden dat het geen enkele kans van slagen heeft. In mijn ogen fraudeer je dan net zo hard, maar je misleidt ook de patiënten.. Onze zorgverzekering is een officieel onderzoek gestart naar de kliniek waar wij een jaar onder behandeling zijn geweest. Ze hebben zo'n 10.000 euro aan zinloze behandelingen vergoed.. Ben heel erg benieuwd hoe het af gaat lopen!