Dalton onderwijs - hoe weet je of het iets is voor je kind?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Jatobe, 27 jul 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. heleentje80

    heleentje80 Fanatiek lid

    30 dec 2006
    2.296
    28
    48
    Gent
    idd zo "cool" om de box met de boterhamdozen te mogen dragen.

    Net zoals Maja; ze moeten geen doctoraatsthesis schrijven na 1 jaar kleuterklas. Gaat idd om kleine dingen met een weekkalender.
    En zeker in de kleuterklas krijgen ze geen strafkamp als een weektaakje niet afgemaakt is, als het echter meerdere keren gebeurd gaat de juf het uitdokteren waarom en daaraan werken met het kind

    Moet zeggen dat mijn nr2 helemaal opengebloeid is dit jaar, ze is veel opener en spontaner geworden.
     
  2. heleentje80

    heleentje80 Fanatiek lid

    30 dec 2006
    2.296
    28
    48
    Gent
    Het wordt idd passend gemaakt voor elk kindje.
    Bij mijn zoontje ook: er zijn er die hun eigen symbooltje (ze hebben symbooltjes op hun kapstok, zodat ze weten waar ze alles moeten hangen) bij wijze van spreken nog niet herkennen en er zijn er al die "veilig leren lezen". Zoontje kan nu al lezen en schrijven omdat ze zijn nivezu volgen en hij beetje sneller is dan de rest.
     
  3. Salapio

    Salapio VIP lid

    15 jan 2007
    13.917
    0
    0
    Zuid-Holland
    Ik heb zelf niet zo veel met klassikaal onderwijs. M zit op een gematigde jenaplanschool. Dat beteknt dat ze bij de kleuters hoeken hebben en een planbord waarop ze kiezen wat ze gaan doen. Iedere week zijn er ook zogenaamde moetwerkjes die dus gedaan moeten worden. Daarnaast hebben ze op verschillende momenten een kring waarin centraal dingen worden gedaan of uitgelegd.

    Het zelfstandig werken wordt langzaam opgebouwd en goed begeleid.

    Ik heb zelf lang in het middelbaar onderwijs gewerkt (nu hoger onderwijs) en mijn ervaring is dat het niet goed zelfstandig kunnen werken vaak meer een kwestie is van karakter dan van wat er eerdee is geleerd, maar dat onderwijs waarin zelfstandig werken wordt gestimuleerd in combi met leren plannen en keuzes maken wel een positief effect heeft.

    Bij het kiezen voor een school zou ik letten op de volgende dingen
    1. Sfeer van de school
    2. Ervaringen andere ouders
    3. Gesprek met directeur en kritische vragen stellen
    4. Je eigen gevoel
    5. Je kind

    Dat laatste is natuurlijk heel belangrijk maar bij ons is d e keuze eigenlijk al gemaakt voor de drie jongsten waarvan de kleinste nog niet eens is geboren.... Mijn inschatting is dat ook T en S het prima gaan doen op deze school.

    Succes!
     
  4. Salapio

    Salapio VIP lid

    15 jan 2007
    13.917
    0
    0
    Zuid-Holland
    Ja je maakt het jezelf te moeilijk :D.

    Wat ik lees over dalton hier lijkt erg op de school van M. Il ervaar het niet als chaotisch en ben al regelmatig tussendoor op school geweest. M zit nu in groep 2/3 en als groep 3 uitleg krijgt in de kleine kring zitten de tweedegroepers heel lief en rustig te werken. Ook de drukke doerakken ....
     
  5. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Ik heb zelf als kind op een reguliere basisschool gezeten waar iedereen in hetzelfde tempo mee moest. Ik heb me helemaal het oneindige verveeld :( Vreselijk!
    Mijn man had wel ongeveer dezelfde ervaring en wij zijn voor onze dochter op een dalton-school uitgekomen, waar verder wel een duidelijke basisstructuur is, maar waar dus veel ruimte is voor werken in het eigen tempo. Dat doen ze bij ons in niveaugroepen: gemiddeld, bovengemiddeld en benedengemiddeld.
    Thirza vaart daar erg wel bij, heeft afgelopen jaar de kans gehad om al van alles op niveau groep 2 te doen en verveelt zich dus geen moment.
    Ik vind het heel fijn, maar kan me wel voorstellen dat er kids zijn voor wie het minder lekker werkt.
    Denk dat de algemene sfeer op school en het gevoel dat je daarbij krijgt, daarin ook wel heel belangrijk is. De eerste school die je aangeeft, met dat gevoel van chaos: dat zou ik dus niet doen dan.
     
  6. Vica86

    Vica86 Niet meer actief

    Hier afgegaan op de sfeer van de school. Ze gaat naar een dalton openbare school. Het is erg gericht op kind persoonlijk. Er is een groep 9 2x in de week voor kinderen die meer aankunnen dan groep 8 werk. Ze hebben klassikale lessen en momenten dat ze hun eigen dingen plannen. Bij kleuters zijn het taakjes die ze in een week gedaan moeten hebben. En dit wordt dan gestimuleerd door de juffen, niet opgedragen. Juist de mate van zelfstandigheid die ze leren vind ik fijn omdat straks de stap naar het voortgezet onderwijs veel minder groot is. Of het wat voor mijn, hoogst waarschijnlijk autistische, zoontje is weet ik nog niet. Maar de meeste kinderen kunnen met de mate zelfstandigheid die ze bij dalton bieden goed aarden. Het is meer wat je zelf fijn vind denk ik. Jij kent je kind(eren) het beste.
     
  7. Jatobe

    Jatobe Fanatiek lid

    9 jun 2013
    1.868
    2
    38
    We zijn net nog even een blokje om met L. gegaan. En naar binnen gekeken en naar de dagritmebordjes die we zagen. Hij vond t fantastisch, wilde al naar binnen haha. Uitgelegd van de vakantie. Hij wil nu naar de blauwe school hihi. Ik denk dat we het gaan doen, zo met zoveel meer input hier en ook via andere sites, denk ik dat L. het er vast goed naar zijn zin gaat hebben.Bedankt voor jullie reacties, het heeft echt wel veel verschil gemaakt 'in mijn hoofd' zeg maar.:D

    De sfeer was er goed, we kregen ook meteen van iedereen een hand en het leek er vrij ontspannen. Ook wel prettig. Ja, ik denk dat we het maar gaan doen.:)
     
  8. Eevie

    Eevie Fanatiek lid

    7 mrt 2010
    2.491
    0
    0
    NULL
    Brabant
    Ik wil even reageren op de opmerking over het chaotische. (Ik werk op een jenaplanschool, dus wel wat vergelijkbaar). Ik kan me heel goed voorstellen dat dit op ouders zo over kan komen; ik hoor dit ook wel eens bij ons op school. Vroege was het strakke klassikale onderwijs normaal. Daardoor hebben veel mensen een bepaald beeld van onderwijs: stilte, strakke inrichting, alles netjes in een rij. Wat er in mijn beleving als kind maar ook als leerkracht weinig tot niet was, is ruimte voor creativiteit, samenwerken, gezamenlijke opdrachten. Allemaal dingen waardoor communicatie en zelfstandigheid gestimuleerd worden. Mijn lokaal is niet strak ingericht en soms lijkt het chaotisch. Maar ik vraag ouders dan altijd eens goed te kijken. En binnen 5 minuten zien ze dat iedereen betekenisvol bezig is, de kinderen helpen elkaar, ze kiezen zelf waar ze aan willen werken en ze voelen zich thuis in het lokaal wat zij met mij hebben ingericht. Dát gevoel wil ik kinderen geven, want dan pas kunnen ze echt gaan leren. En natuurlijk kunnen traditionele scholen dit ook, hoor!! Maar t gaat mij even om het stukje chaos. :)
    Ik heb trouwens nog geen één kind gezien wat niet bij ons op school paste. (Uitzondering van speciaal onderwijs daargelaten, al houden wij ze op school zo lang het voor het kind goed is). Ik denk dat dat voor Dalton ook geld!
     
  9. Papaver

    Papaver Niet meer actief

    Hier hebben we de keuze gemaakt voor montesorri. Zij hebben op ons Ook een erg goede indruk gemaakt. Vrijheid binnen kaders, volgens mij geknipt voor ons mannetje.
     
  10. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Ik heb stage gelopen binnen het speciaal onderwijs en daar een aantal kinderen gezien die vanuit vrije scholen en jenaplan en montessori met een achterstand binnenkwamen op het speciaal onderwijs. Daar haalden de kinderen over wie ik het heb, de achterstand dan in en dan stroomden ze door naar regulier onderwijs, maar dan het 'gewone' klassikale.
    Er zijn dus wel degelijk kinderen die het binnen de bijzondere vormen van onderwijs echt niet goed doen. Dat zijn wel uitzonderingen, denk ik, maar ze zijn er dus wel.
    De kinderen die ik gezien heb, waren allemaal kinderen die ofwel (wat) faalangstig waren/gevoelig waren voor wat andere kinderen deden en hoe sterk ze daarin waren, kinderen die niet sterk waren in het nemen van initiatief en/of kinderen die (veel) structuur nodig hadden.
    Daarmee trouwens niet gezegd dat een kind dat aan die 'voorwaarden' voldoet, niet binnen jenaplan, dalton of montessori zou passen, maar voor die groep kinderen moet je als ouders misschien wel even extra kritisch kijken of je kind daar wel of niet zou passen.
     
  11. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Wij zitten hier op een kunstzinnige school.
    Vroeger was het montessori...
    Inmiddels hebben ze ook wat dingen overgenomen van jenaplan en van dalton.
    Vonden wij een prima combi. Geen stamgroepen maar gewoon klassen op leeftijd en dan binnen de klassen differentiëren.
    En dus ook heel zelfstandig.

    Bij de kleuters... Beginnen ze dat meteen te oefenen...
    In het begin van het jaar... Met 5 minuten zelfstandig werken...
    Eind groep 2 kunnen ze zonder moeite een uur of langer zelfstandig werken.
    De tijd om zelfstandig te werken wordt aangegeven door Meneer Beer.
    Die zit op de stoel van juf... En natuurlijk mag je hem best wat vragen.
    1 practisch puntje... Meneer Beer is van pluche dus veel antwoord krijg je niet.

    Kun je niet verder met wat je doet.. Eerst vraag je een klasgenootje (ze werken met vaste groepjes dan) lukt het dan nog niet.. dan pak je je naambordje en die leg je naast bijv de puzzel waar je niet uitkomt.
    En ga je even wat anders doen.
    Tot de juf je roept om je te helpen met datgene wat niet lukte.

    Klinkt heel zwaar... Een uur zelfstandig werken... In de praktijk valt het dus reuzemee :)
     
  12. juf85

    juf85 Niet meer actief

    Ik heb niet alles gelezen, maar veel scholen hebben 'dalton dingen' .
    Werken met dagkleuren, weektaken, zelfstandig werken, etc.
    Ik weet niet hoe ik het goed zeg, maar dalton is redelijk 'normaal'. Montessori en zo is echt anders.
     
  13. Eevie

    Eevie Fanatiek lid

    7 mrt 2010
    2.491
    0
    0
    NULL
    Brabant

    Ik geloof graag dat er zulke kinderen zijn geweest. Zo hebben wij een autistisch meisje gehad wat echt niet meer bij ons op school kon blijven, vanwege haar niveau en dus naar sbo ging. Dat lag niet aan het typr onderwijs. Aan de andere kant hebben wij ook kinderen van reguliere scholen binnen gekregen die absoluut niet meer daar konden blijven. Ze presteerden onder en waren doodongelukkig. Ik denk dat je wat dat betreft altijd wisselingen zult blijven houden. Ik denk echter niet dat dat aan het type onderwijs ligt, maar aan hoe het gegeven wordt. Traditioneel of vernieuwend.

    Ik ben trouwens wel heel blij dat ik zo vaak posts lees van meiden die echt heel goed nadenken over de schoolkeuze! Uiteindelijk adviseer ik ouders altijd om op hun gevoel af te gaan. Leuk als een school om de hoek staat, maar als je gevoel er niet goed is moet je je kind er zeker niet naartoe brengen!
     
  14. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Ik denk dat het nog niet eens daaraan ligt, maar meer gewoon aan het feit dat een kleine groep kinderen door een combinatie van factoren gebaat is bij onderwijs dat goed aansluit bij wie het kind is. Denk namelijk dat de meeste kinderen binnen elke vorm onderwijs hun weg wel zouden vinden, maar een kleine groep heeft begeleiding nodig die aansluit bij wie het kind echt is. Dat kan de structuur en het klassikale zijn van regulier onderwijs, maar ook juist de vrijheid van het kunnen werken in eigen tempo.
    En bij die kleine groep kinderen zul je dus zien dat ze tussen wal en schip raken als ze op een voor hen verkeerde school zitten. En dat kan binnen elke onderwijsvorm: van regulier klassikaal tot aan vrije school. De onderwijsvormen zelf is idd niets mis mee. De combi van kind en onderwijsvorm kan wel mis gaan. En dat kan net zo goed gaan om een kind dat binnen het klassikale onderwijs zich helemaal te pletter verveelt, (ikzelf bijvoorbeeld), als om kinderen die zonder de structuur van het klassikale zich niet redden en juist binnen dat klassikale gaan floreren.
     
  15. topper12

    topper12 Niet meer actief

    O ja? Vertel! Want nu wordt ik erg nieuwsgierig wat er dan zo anders is :)
     
  16. Papaver

    Papaver Niet meer actief

    #36 Papaver, 28 jul 2013
    Laatst bewerkt door een moderator: 28 jul 2013
    Ik denk dat je de vrije school bedoeld? Dat is nl echt anders van insteek en visie

    Montesorri werkt juist heel erg op dezelfde manier als Dalton en normale scholen. In het 'normale' onderwijs zijn juist veel zaken overgenomen van Dalton en Mevr. Montesorri die hun oorsprong in dezelfde tijd hebben (zo'n 110 jaar geleden) Vrije school en jenaplan zijn veel 'nieuwer' nl. merendeels jaren '50
     
  17. Eevie

    Eevie Fanatiek lid

    7 mrt 2010
    2.491
    0
    0
    NULL
    Brabant
    Montessori-onderwijs is toch wel echt heel anders, als het gegeven wordt zoals het ooit bedacht is; met Montessorimaterialen. Dan worden in principe geen methodes aangehouden, maar leren de kinderen dmv materialen (o.a. veeeeeeel kralen!! ;) M'n kast met rekenmaterialen is een keer omgegaan toen ik op een Montessorischool werkte. Het jaar erna vond ik er nog steeds!!). Dus ik vind dat niet echt bij het traditionele onderwijs aansluiten. Dalton, Freinet en Jenaplan zeker wel meer; hiervan is veel overgenomen bij het traditionele onderwijs.
    Jenaplan is in de jaren '50 meer in Nederland gekomen, maar Peter Petersen deed dit vóór de 2e wereldoorlog al in Duitsland.
    Ik ben zelf niet zo'n fan van de Vrije School, maar dat is misschien meer omdat mij nog nooit heel duidelijk is verteld wat daar de visie is en hoe dit vorm gegeven wordt. Het feit dat een kind in principe de gehele basisschool dezelfde leerkracht kan hebben, trekt mij niet aan. Is niet goed voor het kind en ook niet voor de leerkracht denk ik.

    Ik vind trouwens wel dat je gelijk hebt hoor, Rozemarijke. Ik merk alleen dat het binnen een school ook nog erg veel kan schelen. Een kind wat het vorig jaar ontzettend goed deed bij mij in de klas, heeft het dit jaar heel slecht gedaan bij mijn collega. Dat vind ik wel lastig. Maar goed, we vervuilen het topic misschien?? ;)

    TS: Ga op je gevoel af. Zoals je al schreef werd je zoontje erg enthousiast; top! Hij moet er een goed gevoel over hebben, maar jullie al helemaal!
     
  18. knap

    knap Niet meer actief

    Er is geen passend advies.

    Mijn zoon is naar een Montessori gegaan. In de kleuter groepen ging het wel maar van af drie begon het gedonder pas echt goed. Heb echt heel veel spijt gehad dat ik hem daar op gedaan hebt. Niet omdat het geen goed onderwijs is maar omdat ik mijn zoon op een ander soort onderwijs wilden meer zelfstandig en zo en dat was mijn grote fout. Het paste niet bij hem en dat heeft het eigenlijk ook nooit gedaan en paste ook niet bij mij als ouder.

    Eerste Iq test was 78/78 de laatste was 78/110.. Hij gaat nu dit jaar naar het vmbo en heeft wel laten zien dat hij kan leren. Hij gaat wel beginnen met een leerachterstand met dank aan mama en een Montessori school die de kinderen leren dat MONTESSORI het beste onderwijs was. Dat vertelde ze de kinderen ook zo in de klas.

    Mijn advies naar die school was dan ook. Mocht je merken dat een kind niet ( geschikt is voor het Montessori onderwijs kom daar dan eerlijk voor uit en geef toe dat Montessori niet bij ELK kind past) en dat was de grootste fout van zijn oude school...


    Mijn advies is dus je gevoel zegt meer dan welk type onderwijs een kind ook kan volgen. Je merkt snel genoeg of het wel of niet past. Ik heb/had mijn gevoel niet gevolgd....

    Dochter gaat dan ook in feb beginnen op een klassieke basisschool..
     
  19. knap

    knap Niet meer actief


    Ben het voor 100 procent met jou eens.
     
  20. knap

    knap Niet meer actief


    Mag ik mijn mening geven. :)

    Dit type onderwijs zou totaal bij geen van mijn kinderen passen die zouden compleet de weg kwijt raken ze hebben duidelijkheid nodig en vooral begeleiding van een volwassenen en niet van een kind. Wat bij Montessori ook het geval is de kinderen helpen elkaar. Als je net een kind hebt dat gevoelig is kan het totaal verkeerd uit pakken.

    Maar dit is jou kind en misschien is het voor jou kind wel het juiste.!;)
     

Deel Deze Pagina